Gå til innhold

Terka

Aktiv medlem
 • Innholdsteller

  2 398
 • Ble med

 • Besøkte siden sist

 • Dager vunnet

  51

Terka vant dagen sist 14. mars

Terka hadde mest likt innhold!

1 følger

Om Terka

 • Bursdag 03. sep. 1973

Profile Information

 • Gender
  Male
 • Interests
  Ski/toppturer, klatring, padling, sykkel. Turer med og uten barn. ++
 • Sted
  Drammen

Nylige profilbesøk

5 370 profilvisninger
 1. Usikker på om jeg skal skrive dette her, men det setter ting kanskje litt i perspektiv rundt den debatten som går om hva som er greit og ikke vedrørende ønsket om å fortsette med aktivitetene våre. Vedr. isklatreulykken referert til lenger oppe (prøver å utelate detaljer): Klatrer var på led på taulengde 2 mens sikrer var på standplass etter første taulengde (etter intro for dem som er kjent). Det gikk da et steinras som tok med seg han som sikret, mens klatreren på led ble hengende igjen over. Klatreteknisk så gjorde ikke de som klatret noen feil, det var heller ikke isen de klatret på som kollapset, men faktorer utenfra/i omgivelsene gjorde at dette ble en tragisk ulykke. Det er selvsagt flere ting noen kan "angripe" her, men det jeg prøver å få frem er at selv om du har rimelig god kontroll og margin på det du gjør selv så har du likevel ikke 100% kontroll på omgivelsene. Totalt var det 60 mannskaper fra nødetatene, Norske Redningshunder, Sivilforsvaret, Røde Kors, Langfjella Alpine Redningsgruppe, Sea-King redningshelikopter og Norsk Luftambulanse som deltok i redningsinnsatsen. (@Kjell Iver, slett gjerne posten om den er upassende.)
 2. Det er vel det man gjør nå? Starter ut med en del forbud for å få kontoll på utviklingen. Og så løse opp på en del av de nylige forbudene når man har en viss kontroll på utviklingen, samtidig som man da har mer innsikt til å ivareta en viss kontroll videre over risko og belastning/kapaisitet på helsevesen etc.videre. (Om Norge skal være i "lockdown" i 12 måneder så snakker vi om en helt annen utvikling og konsekvenser en å diskutere overnattingstur i telt eller ikke...) At noen blir moralpoliti og noen gir totalt f"# (, og noen havner midt i mellom) er desverre naturlig ut fra at vi mennesker er svært ulike. (Her er f.eks. en diskutabel utvikling hvor moralpoilitiet kan få utløp for sine behov: https://www.dagbladet.no/nyheter/ostfold-kommune-setter-inn-avstands-politi/72296616)
 3. Bare for å være tydelig: Jeg kommer ikke til å "shame" noen som krysser kommunegrensa på tellturen sin, bare så det er klart. Det får være opp til hver og en og vurdere selv. Men jeg oppforder folk til å tenke litt med flere perspektiver i hodet. Om alle tenker at "bare meg" ikke gjør en stor forskjell, så kan det i et kollektivt perspektiv bli en ganske stor forskjell likevel om alle gjør det. Begge mine påskealternativer (Langtur i kajakk / Toppturuke på vestlandet) utgår. Antageligvis så kunne jeg fint klart å vurdert risko og tatt riktige valg, men det ville hatt en uheldig signaleffekt til andre. Både ift risiko (deres vurdering vs min) og lokasjon. Om jeg i stedet telter i marka bak hjemmet mitt og krysser komunegrensa inne i marka en kilometer eller to, så vil det nok ikke gi samme signaler som de to første turalternativene. Vi får se hvordan påska blir, ettertiden har fasiten på hvilke valg folkt tar.
 4. Er det ikke ganske tydelig hva som er ønsket av oss da? Er det opp til hver enkelt av oss å vurdere hva vi synes er greit ift overnatting i andre kommuner så lenge vi har andre typer overnatting en på hytte? For å ilustrere litt... Hvilke av disse fire personene gjør noe som er helt innafor ift det vi er pålagt nå? Og hvor går grensene om å telte eller overnatte på hytte i annenkommune? Dette er jo garantert ikke lov. Men hvor går grensa ift dette? 1 telt? 5 telt? Eller 1000 telt innenfor annen kommune? Og hvem skal i såfall holde tellingen?
 5. Om vektutfordringen på kanoen er ift å den opp på (og ned fra) takstiv på bil så er dette en enkel løsning: https://www.westsystem.no/p/12253/hjelpelaster
 6. Terka

  Dunpose

  Et generelt svar siden jeg ikke kjenner detaljene på de nevnte posene: Passform påvirker og dunfordeling i posen påvirker. En pose med stor omkrets trenger mer dun for å oppnå samme loft/isolasjon rundt kroppen som en smalere pose, gitt samme dunkvalitet i begge poser. Om man legger mer dun på framsiden av posen en i rygg/bakside så vil man oppnå bedre temperatur rating med mindre dun en en med samme omkrets som har fordelt dun 50/50 forran og bak. Mye mer dun forran enn bak er ok om du har ett godt liggeunderlag og sover på ryggen da dun under deg uansett blir komprimert. Men om du sover mye på siden og har en pose som roterer med kroppen, ønsker du forholdsvis høy prosentandel dun på baksiden av posen også.
 7. Man ønsker vel en flatere kurve for at det antall syke mennesker som trenger hjelp av helsevesenet skal være håndterbart, ikke at vi skal isoleres til viruset er borte. Ønsker du hjelp fra helsevesenet dersom du skulle bli så syk eller skadet at du trenger det, bli med på dugnaden. Samme om du har en relasjon til eller ønsker å ta hensyn til andre som er i en risikogruppe nå. Ganske enkelt egentlig. Er du derimot bestemt på du ikke vil eller skal ha hjelp fra helsevesenet/andre om du knekket et ben, får hjerteinfarkt, corona, huset brenner ned, etc., så kjør på med hva du vil. (Men hold deg unna andre (som potensielt er i risikogruppen her, eller ønsker å bidra i dugnaden), og gjør det svært tydelig før andre gjør en innsats for deg at du ikke under noen omstendigheter skal ha hjelp av andre, og isoler deg derosm akutt skade/sykdom oppstår) Ikke bare vi her på berget som sliter med at folk ikke følger eller skjønner dette 😄#staythefuckathome Litt fleipete innlegg.. men det er vel ikke sååå vanskelig å vurdere for hver av oss om vi gjør det vi bør/kan for å bidra positivt ift. det som er ønsket av oss i denne situasjonen?
 8. Lofoten skrår enda mer innover en Nallo, og det er pga dette jeg vurderer andre en Nallo. Foreløpig så lander jeg vel på konklusjonen som i fjor (å gå med det jeg har). Og da ha telt uten fortelt, ligge trangt, eller 2 telt (økt vekt totalt) om vi er mer en tre på tur. Men om fristelsen skulle bli for stor/et bra tilbud skulle dukke opp så hadde det vært bra å være enig med seg selv om det er Nallo eller f.eks. Fjellheimen Pro som riktig for min del. 😄
 9. Støtter det @SnorreL skriver. Dersom komprimerbarhet teller mye så er det greit å vite at komprimert størrelse på Viking 600 oppgis til 7 liter og Sawtooth (nyere versjon) oppgis til 11,6 liter. Pakkevolum på Mammut Kompakt MTI 3-Season oppgis til 6,5L / 7,2L / 7,8 / L8,7L for de ulike lengdene. Så hvor reelt og sammenligbart oppgitt volim egentlig er aner jeg ikke..
 10. Spot on tubbs. 😅 Hadde en tur for fire år siden med meg og barna hvor kun soveposene, liggeunderlag og telt kom på ca 14 kg. Jeg bar da dette i eller utenpå min sekk, da i tillegg til annet fellesutstyr, mat etc. og mine ting. Etter den turen begynte jeg å tenke bittelitt mer på pakkevolum og hva ting faktisk veier Og her et annet eksempel på ekstravekt på en tur i 2017. (barna gikk tom pga endring i turplaner som gjorte at vi gikk dobbelt så langt som planlagt den dagen)
 11. 6,37 kg og 490 cm langt treffer en del av de parametrene jeg ønker å redusere. (Dvs Katium 4 GT er egentlig ikke aktuelt heller pga lengden.) Knalltelt på vinter og basecamp med dagsturer ut fra telt, men synes det blir veldig mye å bære på når jeg også bærer allt av fellesting samt innimellom bærer en del av barnas ting når de begynner å bli slitne.
 12. Låner tråden her litt siden temaet er innenfor samme gate og jeg ikke vil starte enda en telttråd... Det blir litt tid til vindusshopping disse dager, og fundering rundt et "robust nok" familietelt til å ha med på fjellet i barmarkssesongen er kommet opp igjen (denne funderingen skjer dog hver vår.. 😄) Jeg er ute etter et 4P telt til turer hvor man går over flere dager og flytter leirplass. Det må være robust. men med litt fokus på vekt, bra plass i innerteltet. Jeg har positiv erfaring med å ha stort fortelt når man har barn med på tur. Hovedsaklig vil det være meg pluss to barn (hvorav en er i størrelse "liten voksen") men ønsker plass til fire. Jeg har Helsport Spitsbergen 4 Camp til vinter og basecamp telt, og har hatt eldre versjon av Helsport Fjellheimen 4 Camp Extreme og Superlight (som skrår bakover ift grunnflaten). Foreløpig har jeg sett meg ut Hilleberg Nallo 4 GT og Fjellheimen 4 Camp Pro. Andre telt delvis inne på lista er Katium 4 og Katium 4 GT (Jeg har også vært på tur med 2 mindre telt når vi er to voksne og to barn, men dette er ikke aktuelt når det er bare meg og barna.) Nallo 4 GT er lettest, men skrår en del innover. Stort pakkevolum. Ellers har Hilleberg har generelt bra løsninger. Nye Fjellheimen 4 Camp er litt tyngre, men har mer kvadratids grunnflate på innertelt. Har dog hørt utfordinger med yttertelt som kommer i kontakt med innertelt i fotenden, er dette et reellt problem? Og om det har samme løsning på ventiler i yttertelt som Spitsbergen Pro så kan ikke disse åpnest helt (duken i ventilen kan ikke åpnes) Katium 4 har ikke stort fortelt, men har da 2 mindre fortelt. Jeg ser fordelen av 2 fortelt og rette endevegger, men liker å ha et stort fortelt til matlaging etc når været er dårlig. (mulig det funker uansett med 2 små fortelt) Katium 4 GT er tyngst er en del lengre. Lengden gjør det da mer krevende å finne en god teltplass. Ift innvendig plass så gir dette mest grunnflate og bruksvenlig rom av nevnte telt Hva ville dere valgt, og hvorfor? Evt andre forslag?
 13. Jeg har kjørt Warmpeace Viking 600 til mine to barn. Har hatt dem noen år nå og er veldig fornøyd, dog har de ikke blitt brukt intensivt over disse årene, men jevnlig. Jeg kjøpte disse før de vokste ut av Alta Jr. posene, og Viking 600 ble en soleklar favoritt ift Alta Jr. Gikk for Regular (180cm /1110g) til jr. (12 år) og Short (170 cm/1050 g) til søsteren (blir 11 til sommeren) nettopp med tanke på at de kan bruke dem en stund fremmover mens dem vokser. (og antagelig til de blir utvokste ift høyden på foreldrene. 😄) Foreløpig så er posene her tiptop, men ved at andre har hatt litt "dunflukt", samt at coatingen på innsiten av kompresjonstrekket har flasset en del av etter mye bruk hos andre. Bilde lånt fra HTP for komprimerbarhet på Viking 600 posen: https://www.hektapatur.no/warmpeace-viking-600
 14. Anbefalingen fra de ulike organisasjoner og forbund kommer ut fra potensiell smittespredning. På et klatrefelt (sportsklatring) er de fleste ruter gitt av en sekvens bevegelser hvor alle som klatrer ruten mer eller mindre tar på de samme klatretakene. Når man klatrer er det normalt en som klatrer og en som sikrer, deretter bytter man på. Disse vil ta på mye av samme utstyret og med stor sannsynlighet samme sted (tau, slynger, osv.) Dersom mange oppholder seg på samme klatrefelt, vil det med stor sannsynlighet være flere som oppholder seg eller passerer hverandre nærmere en anbefalt avstand grunnet topologien på klatrefeltet. (Spesielt på Østlandet/nær Oslo, mtp. befolkningstetthet ( antall klatrere) her. I tillegg så har man skadepotensiale, som da kan gi en unødvendig ekstraoppgave for helsevesenet. Når det er skrevet, jeg kjenner flere som er ute og klatrer enten i taulag, soloerer, bulder, og bolter nye ruter eller vedlikeholder ruter nå. Det er deres valg, men skulle alle som klatrer velge å gjøre det samme så blir punktene over veldig reelle.. Selv har jeg en liten klatrevegg på utsiden av huset og buldrevegg inne, så jeg får klatretrening om jeg ønsker det.
 15. For å nyansere den der, det kan være at folk har en høyere terskel for å be om hjelp fra helsevesenet til andre ting nå: https://www.nettavisen.no/nyheter/sykehus-frykter-at-akutt-syke-venter-for-lenge-med-a-ta-kontakt/3423943892.html
Kommersielt samarbeid: Rabattkoder og sporingslenker

Fjellsport Fjellsport

Milrab Milrab

Skitt Fiske

×
×
 • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.