hhalvor

Aktiv medlem
 • Innholdsteller

  32
 • Ble med

 • Besøkte siden sist

 1. Hvor lenge varer 1liter bensin?

  Gikk alene, men jeg hadde nok beregnet det samme ( 0,3) ved flere deltakere
 2. Hvor lenge varer 1liter bensin?

  Jeg kom nettopp hjem fra en 44 dager lang tur så kan jo fortelle sånn ca hvor mye jeg brukte jeg beregnet ca 4 dl pr dag. Jeg endte opp med å bruke ca 3 dl pr dag. Dette gikk til smelting av snø ca 5 l vann pr dag i tillegg til oppvarming av lunkent vann. I tillegg ble det fyrt en time i innerteltet (for tørking av utstyr) ca. pr 3 dag. Jeg brukte omnifuel 2 på hele turen. Det avhenger selvfølgelig av temp og høyde du befinner deg på (jeg var rundt 1200 m høyde ca 35 av dagene). Brukte forøvrig 880 ml flaske.
 3. Frysepinn i vinterland

  Usikker på om det er nevnt før her, men kulde og det å takle friluftsliv i lave temperaturer handler en del om mentalitet og innstilling. Det går faktisk å venne seg til kulde. Hvis man går rundt å tenker at det er kaldt og kjedelig, så blir det ofte det. Hvis man godtar situasjonen og kulden blir det lettere å håndtere kulden og få positive opplevelser på kalde turer. -30 er veldig kaldt første gang, men når man først har vendt seg til det og akseptert kulden, blir det faktisk bedre PS. Ligger personlig alltid med et sett ullnetting (det samme jeg går i) om det er -30 eller -3. 20 smårunder rundt teltet før leggetid og varmeflaske gjør undre på ekstra kalde dager. Er det sprengkulde er balaclava og ansiktsmaske med varmeveksler digg når man ligger i posen, da kan man nærmest hermetisk lukke posen med hodet utenfor. Alt annet som er nevnt er selvfølgelig like viktig, men tenkte jeg skulle nevne det.
 4. Skal på flere ukesturer etter hverandre i de aktuelle fjellområdene Jotunheimen Øst, filefjell, Dovrefjell, Trollheimen, Hardangervidda (Finse via Imingfjell-Blefjell-Kongsberg) i Februar og utover. Hvordan er føret for ski og pulk på nåværende tidspunkt i de aktuelle områdene, og evt hvordan isleggingen på vann er i områdene? Hvis noen har vært der nylig setter jeg pris på tilbakemeldingene og eventuelle erfaringer med føret. Trenger å vite om jeg må pakke i pulken eller sekken (eller ski/fjellstøvler for den slags skyld). Takker for alle svar!
 5. Helsport Fjellheimen x-trem vs "vanlig" 3

  X -trem teltene er fullblods vintertelt og fungerer best med pulk, da både vekt og volum kan bli litt mye for ryggsekken. Til gjengjeld er det utrolig bra og solide telt. Personlig bruker jeg kun X -trem teltet til lengre turer med pulk og til vinterfjellet. Til de andre årstidene og skogen vinterstid, klarer du deg fint med et bra 3 sesongtelt, så lenge luftemulighetene og forteltet er stort nok (bruk av primus).
 6. Helsport snøplugg, 30 eller 50cm?

  Bruker selv 30 cm og syntes det er nok, er det mye løssnø er det bare å grave litt ned og komprimere snøen.
 7. Spise"beger" på vintertur

  Jeg bruker den her https://www.forsvarsbrukt.no/p-185-kokekar-tre-deler.aspx. Bruker den største delen sammen med lokket. Har tatt vekk hanken og isolert på sidene og under med bobleplast med lag av duck tape ytterst. Fungerer helt supert og er veldig billig Mat og drikke drikke holder seg varm lenge og det er mer en nok plass til en stor middag. I tillegg kan den brukes direkte på brenneren til nød, det er jo alltids greit hvis kjelen ryker eller blir borte.
 8. Du har nødt til å lære deg bruk av kart og kompass og det som hører til av navigering, å dra på lengre turer uten disse ferdighetene er etter min mening uansvarlig. Det å kunne lese terrenget ut ifra kartet, tidsbruk, marsjtempo, bruk av landemerker, naturlige ledelinjer osv. er veldig kjekt å kunne. Det er også helt nødvendig i forhold til sikkerhet og det å ta riktig avgjørelser. GPSer bør kun fungere som et hjelpemiddel og ekstra sikkerhet Har selv boken av Lars Monsen som blir nevnt over og den fungerer veldig bra! Følg med på finn.no, der er det fra tid til annen folk som legger ut kart for hele NPL -ruta til salgs, sparer en del kroner der. 1:50 000 fungerer veldig bra til selve navigeringen, mens 1:100 000 er bra for planlegging av ruta samt som oversiktskart. Det er også mulig å printe ut sine egne kart fra denne siden http://www.norgeskart.no/turkart/?_ga=1.10881204.1228786145.1436636267#9/154365/6847512. Med fargeprinter og lamineringsmaskin er du godt på vei!
 9. Ziplongs

  Bruker selv denne her, foretrekker at den kun er 3/4, litt enklere å ta på, og litt billigere https://www.magasinet.no/bekledning/undertoey/dovrefjell-classic-3-4-bukse-i-ull Genialt plagg, spesielt hvis du har selebukse med drop -seat funksjon, da går det raskt å ta på buksen.
 10. Primus 1L brenselflaske med omnifuel

  Ikke prøvd uten, men skal prøve litt forskjellig snart. Kommer nok ikke til å fjerne noen pakninger da den funker optimalt med 0,5 flasker, men takk for tipset! Bruker coleman fuel. Får prøve uten å se om det hjelper, fordel om det kun er det som er problemet
 11. Vintersovepose til fjellet

  Kan anbefale Mammut Tyin 5-season. Lå senest med den i natt da gradestokken sank til rundt -30. Holdt meg forholdsvis varm til tross for at den er beregnet ned til -25. Med en lakenpose eller Tyin Exp upgradeposen (som jeg tar med neste gang) er du rustet for det meste. Mye sovepose til den prisen. En fordel er at den tåler ganske godt rim som detter ned på posen ila natten når du ligger i telt. Minuset er at den tar stor plass, men med pulk og bedding er det ikke noe problem.
 12. Har kjøpt inn ny omnifuel og bestemt meg for å gå over til 1L brenselflasker i stedet for 0,5L. Har kjørt omnifuelen et par ganger nå med 1L flasken (fylt til 700Ml) og den brenner forsåvidt rent med klar blå flamme. Problemet er at den lugger litt, høres ut som den "ikke får puste", som om den tar opp for mye luft, og brenner ikke på full effekt. Den får samme type luftutslipp som når du setter pumpen på off. Dette skjer selv etter å ha pumpet opp til 70 ganger. Igår sleit den ordentlig når det var rundt -28 selv med ordentlig forvarming og trykk. Bruker det lille gummirøret som følger med flasken som skal festes på pumpen, tror noe av problemet ligger her. Dette skjer ikke når jeg kjører med gammel 0,5 flaske med brenneren. Noen fler som har opplevd dette med 1L flaskene til primus eller vet løsningen?
 13. Åsnes Ingstad eller Nansen, er de beste skiene til variert bruk i variert terreng. Åsnes Ingstad er nok best når det går nedover!
 14. Valg av 75mm sko

  Du får fortsatt kjøpt 75 mm fra alfa, både northpole og quest A/P/S, men tror du må ta kontakt direkte med Alfa.
 15. Sove under åpen himmel, med eller uten fjellduk?

  For varme er det jo selvfølgelig bedre med en foret fjellduk, men selv disse tåler ikke for mye glør. Har man et lite luftehull er det ikke noe store problemer med kondens. Bruker selv et soveposetrekk fra magasinet.no som fungerer veldig bra mot glør og fuktighet fra bakken.