Gå til innhold

Gekko

Aktiv medlem
 • Innholdsteller

  30
 • Ble med

 • Besøkte siden sist

 1. Min påstand om at titanbelegget er elektrolytisk påført har jeg fra en ansatt i XXL, han dro en lang historie om produksjonen og jeg må innrømme at jeg trodde på han siden jeg stod med produktet i handa. Selgeren ripet i belegget med en binders uten at det syntes spor i det etterpå. Men som det sies: "Stol aldri på en selger". Jeg har derfor undersøkt saken nærmere fordi, som "Gaardern" skriver; det står i produktbrosjyren at det er et belegg, men ingenting om hvordan det er påført. Jeg gjorde derfor som "justanothernut" er inne på; jeg sendte en mail til Primus i Sverige: - "Hei, hvordan er titan non-stick belegget i Litech produktene påført? Elektrolytisk eller som en slags spray? På forhånd takk for svar! Best regards" Og her er svaret jeg fikk: - "Hej Beläggningen är en plast som sprayas på i flera lager. Den innehåller teflon för att förhindra att maten fastnar men också metallpartiklar som skyddar plastbeläggningen mot nötning; partiklarna ”sticker upp” i plastlagret ungefär som stenar i en sjö. Mvh Urban Kihlström PRIMUS AB" Det er altså et plastbelegg (!) med metallpartikler og teflon i, hvordan det blir med "truth in advertising" som det heter på nynorsk, vet jeg ikke, men "titanbelegg" høres vel bedre ut enn "teflonbelegg" eller enda verre; "plastbelegg". Det blir vel samme sak som "steinbitkaker" som inneholder 25% steinbit, 25% sei og 25% hyse +++. At belegget er hardt, har jeg sett ved selvsyn, men erfaringen til runegutt er altså at også dette belegget kan løsne. Det man sitter igjen med er altså hardhet slik at man kan bruke metallbestikk uten å skade belegget, og det er jo noe. Moralen må vel være - igjen - stol aldri på en selger, men undersøk saken selv. Hvilket herved er gjort
 2. Vil du ha et sett ville jeg tatt en titt på dette: http://www.xxl.no/shopping/showitem.aspx?id=61677 Hadde jeg kjøpt nytt idag ville jeg kanskje valgt dette, hardanodisert aluminium med titan-belegg innvendig - lett og slitesterkt. Jeg har imidlertid kasserolle i rustfritt stål fra MSR (Stowaway pot 1,1 liter), veldig sterk og en fin container siden det er klemme på lokket. http://www.msrgear.com/cookware/alpstowpots.asp Jeg har stekepanne fra Trangia med et teflonlignende belegg, det har gått bra siden jeg bruker redskaper av plast eller tre og ikke bruker for høy varme, men belegget blir ripete etter en tids bruk uansett: http://www.oslosportslager.no/produkt/stekepanne-non-stick-7809.aspx Generelt vil jeg råde deg til å kjøpe hardanodisert aluminium og gjerne med titan non-stick belegg, hvis du vil ha aluminium kjeler. Hardanodisert aluminium er langt mer slitesterkt enn vanlig aluminium, og med titanbelegg innvendig risikerer du ikke å få aluminium i maten, noe som kan være helseskadelig på lang sikt. Kjeler i rustfritt stål er nærmest uslitelige og trygg på alle måter når det gjelder matlaging, og bare litt tyngre enn aluminium. Jeg synes det vanskeligste var å finne en god stekepanne, men den jeg kjøpte er fin på den måten at den er litt tykkere i bunnen enn de fleste (og tyngre), ulempen er som sagt et litt pinglete teflon-belegg (?). Den Litech stekepannen er nok bedre på det området. Det jeg vil fraråde deg å kjøpe er kjeler i vanlig blank aluminium som f.eks. Trangia. Jeg mistenker at disse avgir mer aluminium til maten og det er ikke bra. Hvis du gnir med tommelen på en slik kjele blir tommelen svart/blå, jeg synes ikke det virker helt tillitvekkende. Håper dette var til litt hjelp, matlaging på tur er skikkelig kos. Lykke til!
 3. At et titanbelegg skal kunne løsne høres naturstridig ut! Et slikt belegg er lagt på elektrolytisk, altså i et elektrokjemisk bad der titan binder seg til grunnmaterialet i et noen mikrometer tykt belegg. Jeg regner faktisk med at når runegutt sier titanbelegg så mener han teflonbelegg, men det kan han selv oppklare. Et teflonbelegg vil kunne løsne ved høy varme, produsentene advarer da også mot slik bruk. Bobler i teflonbelegget kan også oppstå. Det er dessuten lett å lage riper i. For at et titanbelegg skal "løsne" må stekepanna smelte, og så sterk varme bruker vel de færreste. Jeg er faktisk så fornøyd med titanbelegg at alle stekepanner i heimen nå har titanbelegg. Uslitelig er det og.
 4. Hva med denne: http://www.oslosportslager.no/product/8318/8305/427511/Arcteryx_Bora_62_Classic_ryggsekk%2C_dame_KAMPANJE%21.html
 5. Jeg foreslår Kolsåstoppen som nasjonalfjell, så blir vel østlendingene fornøyde. Vestlendingene kan få Fløyen, trønderne Snøhetta og nordlendingene har jo allerede Stetind. Selv satser jeg på Otertind som "mitt" nasjonalfjell. I Finnmark er jeg mer usikker, men kanskje en av Gaisene kan fylle rollen selv om de ikke er så alpine. Sånn, er alle fornøyde?
 6. Hei Hjalmar! Jeg har sendt deg en privat melding!
 7. Jeg går alltid alene, det er faktisk en av de viktigste trivselsfaktorene for meg. Da blir det ingen kompromisser, hverken når det gjelder rutevalg eller hvilke vann/elver det skal fiskes i. Det må dog nevnes at jeg trives godt alene og savner ikke selskap, jeg synes opplevelsene blir mer intense når jeg er alene i villmarka. Jeg bor og jobber i Oslo og synes det er et poeng i seg selv å være alene i naturen, som en motvekt til kjas og mas i jobben/byen . På jobben må en forholde seg til alle typer mennesker og inngå kompromisser i mange sammenhenger, ensomheten i villmarka bidrar til at jeg samler overskudd, og lengsel etter mennesklig selskap igjen, på en måte jeg ikke hadde greid om jeg hadde vært med flere på tur. Det har nok både jeg og mine kollegaer godt av, tror jeg
 8. Steike, en sånn vil jeg også ha! Har man Nalgene-flaska i et flaskehylster så kan man vel holde kaffen varm en stund etter at den er trukket? Genial, liten sak - ca. 60 gram.
 9. Selvfølgelig, men hvorfor utsette seg for enda mer forurensing når det er så enkelt å unngå? Og jeg mener ikke at det er risiko for brå død etter få år, men økte helseplager etter mange tiår. Mange lider idag av difuse muskel- og leddplager uten påviselig grunn, gamle mennesker kan rammes av Alzheimer, Parkinson og andre invalidiserende sykdommer. Ingen vet idag med sikkerhet hva disse plagene kommer av, selv om aluminium er satt i sammenheng med Alzheimer, men jeg er redd for at disse plagene kan forverres ved eksponering for ulike forurensinger, (tung)metaller, tilsetningsstoffer etc. Dette er ikke noe jeg har kommet på helt av meg selv, men noe min fastlege gjennom snart 20 år har fortalt meg gjentatte ganger. Jeg har valgt å ta ham på alvor. Imidlertid, om du med "i ny og ne" mener å spise av Trangiakjeler 5-6 ganger iløpet av et helt liv, så tror jeg ikke du har noe å frykte av den grunn
 10. Moss Maltblokker! Inneholder sukker, sirup og maltekstrakt. Størrelse som sukkertøy.
 11. Jeg vil fraråde å bruke aluminiumskjeler av Trangia-typen, rett og slett fordi langtidsvirkningene ved eksponering for aluminium er så usikre. Friluftsliv er gjerne noe man dyrker hele livet, og de fleste er vel enige om at det gir en helsegevinst i tillegg til spenning, opplevelser og glede. Da vil det være en lei strek i regninga om man som gammel får redusert helse fordi man gjennom 40 - 50 år har vært eksponert for aluminium gjennom bruk av dårlige aluminiumskokekar. Dessuten er alternativene til disse kjelene mye bedre på de fleste områdene, enten det er rustfritt stål, titanium eller hardanodisert aluminium. Rustfritt er litt tyngre og har litt dårligere ledningsevne enn aluminium, men jeg tviler på at det har noe å si i praksis. Titanium er dyrt, men lett og appellerer vel mest til de ekstreme gramjegerne. Hardanodisert aluminium er lett, har god varmeledningsevne og er veldig ripesikkert. Markedsføres som "Litech", f.eks. Primus og MSR. Disse har i tillegg et non-stick titaniumbelegg på innsiden (lagt på elektrolytisk) som er praktisk talt uslitelig.
 12. El Capitan 3 - kanskje det er dette du leter etter? Men 3399 penger er kanskje mer enn du hadde tenkt å legge ut? http://www.sportsnett.no/m?/wsp/sportsnett/webon.cgi?func=show&table=PRODUCT&func_id=EUR14&var_1=EUR14-2&categorynu=I1&categorytxt=Kuppeltelt&produkt=Eureka%20El%20Capitan%202/3/4 Skal du telte ikke langt fra bilen er kanskje et hustelt rette valget, ikke minst med tanke på komforten - stor grunnflate og full ståhøyde. Lykke til med valgets kvaler
 13. Riskaker! Proppfulle av karbohydrater og veier "ingenting" - kommer i forskjellige smaker også. Forlat ikke heimen uten!
 14. Gekko

  Beast Master

  Jeg har Beast Master BX - 9 fot, 3-15 gram og er veldig godt fornøyd. Nå er BM kommet i ny utgave, dvs. AX, som er slankere, sterkere og lettere! Jeg har ikke doktorgraden på slukstenger, men du kommer ikke til å bli misfornøyd om du velger en av disse.
 15. Et betimelig spørsmål! Det er vanskelig å forstå hvordan produsentene av disse plaggene med alskens luriummembraner kan slippe unna med markedsføringstriksene sine. Goretex o.l. er vel i beste fall en slags rådyrt regn- og vindtøy. Ved høy aktivitet blir man våt uansett - innenfra. Og det er ingen membran i verden som kan forhindre det!
×
×
 • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.