Gå til innhold
  • Bli medlem

Gekko

Aktiv medlem
  • Innlegg

    30
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Alt skrevet av Gekko

  1. Min påstand om at titanbelegget er elektrolytisk påført har jeg fra en ansatt i XXL, han dro en lang historie om produksjonen og jeg må innrømme at jeg trodde på han siden jeg stod med produktet i handa. Selgeren ripet i belegget med en binders uten at det syntes spor i det etterpå. Men som det sies: "Stol aldri på en selger". Jeg har derfor undersøkt saken nærmere fordi, som "Gaardern" skriver; det står i produktbrosjyren at det er et belegg, men ingenting om hvordan det er påført. Jeg gjorde derfor som "justanothernut" er inne på; jeg sendte en mail til Primus i Sverige: - "Hei, hvordan er titan non-stick belegget i Litech produktene påført? Elektrolytisk eller som en slags spray? På forhånd takk for svar! Best regards" Og her er svaret jeg fikk: - "Hej Beläggningen är en plast som sprayas på i flera lager. Den innehåller teflon för att förhindra att maten fastnar men också metallpartiklar som skyddar plastbeläggningen mot nötning; partiklarna ”sticker upp” i plastlagret ungefär som stenar i en sjö. Mvh Urban Kihlström PRIMUS AB" Det er altså et plastbelegg (!) med metallpartikler og teflon i, hvordan det blir med "truth in advertising" som det heter på nynorsk, vet jeg ikke, men "titanbelegg" høres vel bedre ut enn "teflonbelegg" eller enda verre; "plastbelegg". Det blir vel samme sak som "steinbitkaker" som inneholder 25% steinbit, 25% sei og 25% hyse +++. At belegget er hardt, har jeg sett ved selvsyn, men erfaringen til runegutt er altså at også dette belegget kan løsne. Det man sitter igjen med er altså hardhet slik at man kan bruke metallbestikk uten å skade belegget, og det er jo noe. Moralen må vel være - igjen - stol aldri på en selger, men undersøk saken selv. Hvilket herved er gjort
  2. Vil du ha et sett ville jeg tatt en titt på dette: http://www.xxl.no/shopping/showitem.aspx?id=61677 Hadde jeg kjøpt nytt idag ville jeg kanskje valgt dette, hardanodisert aluminium med titan-belegg innvendig - lett og slitesterkt. Jeg har imidlertid kasserolle i rustfritt stål fra MSR (Stowaway pot 1,1 liter), veldig sterk og en fin container siden det er klemme på lokket. http://www.msrgear.com/cookware/alpstowpots.asp Jeg har stekepanne fra Trangia med et teflonlignende belegg, det har gått bra siden jeg bruker redskaper av plast eller tre og ikke bruker for høy varme, men belegget blir ripete etter en tids bruk uansett: http://www.oslosportslager.no/produkt/stekepanne-non-stick-7809.aspx Generelt vil jeg råde deg til å kjøpe hardanodisert aluminium og gjerne med titan non-stick belegg, hvis du vil ha aluminium kjeler. Hardanodisert aluminium er langt mer slitesterkt enn vanlig aluminium, og med titanbelegg innvendig risikerer du ikke å få aluminium i maten, noe som kan være helseskadelig på lang sikt. Kjeler i rustfritt stål er nærmest uslitelige og trygg på alle måter når det gjelder matlaging, og bare litt tyngre enn aluminium. Jeg synes det vanskeligste var å finne en god stekepanne, men den jeg kjøpte er fin på den måten at den er litt tykkere i bunnen enn de fleste (og tyngre), ulempen er som sagt et litt pinglete teflon-belegg (?). Den Litech stekepannen er nok bedre på det området. Det jeg vil fraråde deg å kjøpe er kjeler i vanlig blank aluminium som f.eks. Trangia. Jeg mistenker at disse avgir mer aluminium til maten og det er ikke bra. Hvis du gnir med tommelen på en slik kjele blir tommelen svart/blå, jeg synes ikke det virker helt tillitvekkende. Håper dette var til litt hjelp, matlaging på tur er skikkelig kos. Lykke til!
  3. At et titanbelegg skal kunne løsne høres naturstridig ut! Et slikt belegg er lagt på elektrolytisk, altså i et elektrokjemisk bad der titan binder seg til grunnmaterialet i et noen mikrometer tykt belegg. Jeg regner faktisk med at når runegutt sier titanbelegg så mener han teflonbelegg, men det kan han selv oppklare. Et teflonbelegg vil kunne løsne ved høy varme, produsentene advarer da også mot slik bruk. Bobler i teflonbelegget kan også oppstå. Det er dessuten lett å lage riper i. For at et titanbelegg skal "løsne" må stekepanna smelte, og så sterk varme bruker vel de færreste. Jeg er faktisk så fornøyd med titanbelegg at alle stekepanner i heimen nå har titanbelegg. Uslitelig er det og.
  4. Hva med denne: http://www.oslosportslager.no/product/8318/8305/427511/Arcteryx_Bora_62_Classic_ryggsekk%2C_dame_KAMPANJE%21.html
  5. Jeg foreslår Kolsåstoppen som nasjonalfjell, så blir vel østlendingene fornøyde. Vestlendingene kan få Fløyen, trønderne Snøhetta og nordlendingene har jo allerede Stetind. Selv satser jeg på Otertind som "mitt" nasjonalfjell. I Finnmark er jeg mer usikker, men kanskje en av Gaisene kan fylle rollen selv om de ikke er så alpine. Sånn, er alle fornøyde?
  6. Hei Hjalmar! Jeg har sendt deg en privat melding!
  7. Jeg går alltid alene, det er faktisk en av de viktigste trivselsfaktorene for meg. Da blir det ingen kompromisser, hverken når det gjelder rutevalg eller hvilke vann/elver det skal fiskes i. Det må dog nevnes at jeg trives godt alene og savner ikke selskap, jeg synes opplevelsene blir mer intense når jeg er alene i villmarka. Jeg bor og jobber i Oslo og synes det er et poeng i seg selv å være alene i naturen, som en motvekt til kjas og mas i jobben/byen . På jobben må en forholde seg til alle typer mennesker og inngå kompromisser i mange sammenhenger, ensomheten i villmarka bidrar til at jeg samler overskudd, og lengsel etter mennesklig selskap igjen, på en måte jeg ikke hadde greid om jeg hadde vært med flere på tur. Det har nok både jeg og mine kollegaer godt av, tror jeg
  8. Steike, en sånn vil jeg også ha! Har man Nalgene-flaska i et flaskehylster så kan man vel holde kaffen varm en stund etter at den er trukket? Genial, liten sak - ca. 60 gram.
  9. Selvfølgelig, men hvorfor utsette seg for enda mer forurensing når det er så enkelt å unngå? Og jeg mener ikke at det er risiko for brå død etter få år, men økte helseplager etter mange tiår. Mange lider idag av difuse muskel- og leddplager uten påviselig grunn, gamle mennesker kan rammes av Alzheimer, Parkinson og andre invalidiserende sykdommer. Ingen vet idag med sikkerhet hva disse plagene kommer av, selv om aluminium er satt i sammenheng med Alzheimer, men jeg er redd for at disse plagene kan forverres ved eksponering for ulike forurensinger, (tung)metaller, tilsetningsstoffer etc. Dette er ikke noe jeg har kommet på helt av meg selv, men noe min fastlege gjennom snart 20 år har fortalt meg gjentatte ganger. Jeg har valgt å ta ham på alvor. Imidlertid, om du med "i ny og ne" mener å spise av Trangiakjeler 5-6 ganger iløpet av et helt liv, så tror jeg ikke du har noe å frykte av den grunn
  10. Moss Maltblokker! Inneholder sukker, sirup og maltekstrakt. Størrelse som sukkertøy.
  11. Jeg vil fraråde å bruke aluminiumskjeler av Trangia-typen, rett og slett fordi langtidsvirkningene ved eksponering for aluminium er så usikre. Friluftsliv er gjerne noe man dyrker hele livet, og de fleste er vel enige om at det gir en helsegevinst i tillegg til spenning, opplevelser og glede. Da vil det være en lei strek i regninga om man som gammel får redusert helse fordi man gjennom 40 - 50 år har vært eksponert for aluminium gjennom bruk av dårlige aluminiumskokekar. Dessuten er alternativene til disse kjelene mye bedre på de fleste områdene, enten det er rustfritt stål, titanium eller hardanodisert aluminium. Rustfritt er litt tyngre og har litt dårligere ledningsevne enn aluminium, men jeg tviler på at det har noe å si i praksis. Titanium er dyrt, men lett og appellerer vel mest til de ekstreme gramjegerne. Hardanodisert aluminium er lett, har god varmeledningsevne og er veldig ripesikkert. Markedsføres som "Litech", f.eks. Primus og MSR. Disse har i tillegg et non-stick titaniumbelegg på innsiden (lagt på elektrolytisk) som er praktisk talt uslitelig.
  12. El Capitan 3 - kanskje det er dette du leter etter? Men 3399 penger er kanskje mer enn du hadde tenkt å legge ut? http://www.sportsnett.no/m?/wsp/sportsnett/webon.cgi?func=show&table=PRODUCT&func_id=EUR14&var_1=EUR14-2&categorynu=I1&categorytxt=Kuppeltelt&produkt=Eureka%20El%20Capitan%202/3/4 Skal du telte ikke langt fra bilen er kanskje et hustelt rette valget, ikke minst med tanke på komforten - stor grunnflate og full ståhøyde. Lykke til med valgets kvaler
  13. Riskaker! Proppfulle av karbohydrater og veier "ingenting" - kommer i forskjellige smaker også. Forlat ikke heimen uten!
  14. Gekko

    Beast Master

    Jeg har Beast Master BX - 9 fot, 3-15 gram og er veldig godt fornøyd. Nå er BM kommet i ny utgave, dvs. AX, som er slankere, sterkere og lettere! Jeg har ikke doktorgraden på slukstenger, men du kommer ikke til å bli misfornøyd om du velger en av disse.
  15. Et betimelig spørsmål! Det er vanskelig å forstå hvordan produsentene av disse plaggene med alskens luriummembraner kan slippe unna med markedsføringstriksene sine. Goretex o.l. er vel i beste fall en slags rådyrt regn- og vindtøy. Ved høy aktivitet blir man våt uansett - innenfra. Og det er ingen membran i verden som kan forhindre det!
  16. Oslo Sportslager selger fremdeles Norrøna Integral 45 for 599,- og jeg tviler vel på at denne Arcteryx'en er 3 ganger bedre, men smaken er forskjellig - heldigvis. Gratulerer med ny sekk!
  17. Gekko

    innersåler

    Sole er bra saker - finnes i 3 tykkelser hvorav de 2 tykkeste egner seg til fjellsko. Det røde materialet i midten av sålen er støtdempende (1,6 eller 3,2 mm). Sålene er ortopedisk riktig oppbyggd, noe som kan forhindre problemer med ryggen på langturen. http://www.ergostore.no/product_info.php?products_id=309
  18. Gekko

    Jakke til jakt

    Er det ikke da lurere å kjøpe en regnjakke, f.eks. denne: http://www.magasinet.no/display.aspx?menuid=09&prodid=2546 Billigere er det vel vanskelig å få det. Eller har du problemer med å få utgiftene til å strekke til? Eg berre spyr!
  19. Hei Susanne, jeg har ikke erfaring med noen av de teltene du vurderer, men jeg vil anbefale deg å se på Helsport Fjellheimen også. Det er et rommelig telt som dessuten er lettere enn de to andre og har god takhøyde. Men det er kanskje dyrere? Fjellheimen 3 Camp, vekt: ca. 2,6 kg http://www.helsport.no/NO/default.asp?ID=7162&G=800&P=795 Lykke til med valget!
  20. Coleman er nå mest for ungene ... Hvorfor ville du bytte pakningene og hvem ville du bytta med ?
  21. MSR Mutha Hubba ser på mange måter ut til å være et ideelt telt for 2 personer; bredt og god takhøyde, men kanskje litt kort for de som spiste flaggstangfrø i barndommen. En annen ting er dette med netting innertelt, jeg biller meg inn at fyring inne i teltet ikke blir like effektivt som med innertelt i vanlig duk. Men på varme sommerdager må det være genialt å kunne ta av ytterteltet og slumre i et luftig nettingtelt, og så kan man ha eget peep-show for klegg og mygg bare det er vel et godt kjøpsargument. Skal man på tur alene synes jeg dette teltet blir i tyngste laget, men så har man desto bedre plass når man kommer fram.
  22. MSR XGK omtales ofte som "ekspedisjonsbrenner" antagelig p.g.a. pålitelighet og effekt. Det man skal være klar over er at den har effektregulering av typen av/på, dvs. fin til snøsmelting, men uegnet til putrekoking. Jeg tror derfor at du er best tjent med Nova eller Omnifuel. Nova får du i en egen utførelse for montering i Trangia stormkjøkken. MSR XGK tror jeg du vil få problemer med å få til å passe i stormkjøkkenet, men jeg kan ta feil her. Selv har jeg Nova og er meget godt fornøyd med den, men Nova eller Omnifuel blir vel hipp som happ når det kommer til praktisk bruk. Grunnen til at jeg endte opp med Nova var at jeg fikk den til halv pris på en av Oslo Sportslagers salgsdager ifjor, kanskje kan du finne den på salg hos dem i løpet av våren, følg med på nettsidene deres.
  23. Oslo Sportslager selger Norrøna Integral 45 for 599,- (normalpris 1099,-). Det tror jeg er et godt kjøp, satsa ihvertfall på den selv Se forøvrig testen fra magasinet Ute: http://forbruker.no/pengenedine/pristester/article1417246.ece
  24. Gekko

    Crispi Gabro

    Hei igjen, jeg kom på en ting til: Crispi (Italiensk merke) er ganske smal i lesten, så hvis du har en normal "norsk" fot (dvs. bred) kan den være for smal for deg. Jeg kjøpte først Crispi Nevada, men etter å ha hatt støvlene på en times tid hjemme i stua fikk jeg vondt i føttene, de ble derfor returnert. Hanwag, som er tysk, har gjennomgående en bredere lest, noe som ofte passer norske labber bedre. Dessuten: Bytt ut innleggssålene i støvelen med noen som gir bedre støtte for foten, spesielt viktig på lange turer.
  25. Gekko

    Crispi Gabro

    Hei, jeg synes støvelen ser veldig bra ut. Tåkappe i gummi synes jeg er et must, spesielt når man, som du, går mye i steinur. Den kunne selvfølgelig hatt en gummirand helt rundt, men tåkappe er viktigst. Den har litt stivere gåflex enn Besseggen, noe som er bra når en har storsekken på ryggen. Min eneste innvending er høyden, mulig det hadde vært en fordel med en tomme høyere skaft for bedre ankelstøtte ved bæring av tung sekk. Den har imidlertid 3 mm fullær, så støvelen i seg selv bør være ganske stiv. Selv bruker jeg Hanwag Alaska, som jeg er veldig fornøyd med (så langt). Den er nok litt høyere i skaftet enn Gabro og gir god ankelstøtte, men Gabro er absolutt en støvel jeg ville ha vurdert om jeg skulle kjøpe nytt. Jeg foreslår at du prøver den på labbene, gjerne med sekk på ryggen, da får man raskt et inntrykk av brukeligheten.
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.