a_aa

+Støttemedlem
 • Innholdsteller

  704
 • Ble med

 • Besøkte siden sist

 • Days Won

  24

a_aa last won the day on Mars 10

a_aa had the most liked content!

Om a_aa

 • Rang
  Bergønder

Profile Information

 • Gender
  Male

Nylige profilbesøk

2 548 profilvisninger
 1. Hvor lenge varer 1liter bensin?

  @Johan2000: Formen på brennerens flamme og formen på kjelen må passe hverandre. En brenner som sprer flammene mye, må brukes med en kjele/panne med stor diameter dersom man skal "fange" energien før den forsvinner ut fra kanten i retning melkeveien. Mens en brenner med smal flamme kan brukes med en kjele med mindre diameter uten at veldig mye energi går tapt. I tillegg er det viktig å tilpasse pådraget. Det går selvsagt oftest raskest å gi full gass for å koke opp vann på kortest mulig tid, men det er ikke det som gir best brenseløkonomi - nettopp fordi man tilfører varme så raskt at mye blir fortrengt ut på sidene istedet for å bli tatt opp i kjelebunnen. Skal jeg råtippe, vil jeg tro at man får optimal brenseløkonomi med en plass mellom 50% og 75% av full gass med en normal brenner på en normal kjele Tror egentlig ikke bensinbrennerne i seg selv har kjempestore forskjeller i brenseleffektivitet - de fleste er jo nær en fullstendig forbrenning (med CO2 og H2O som hovedsluttprodukter) - men det er nok forskjeller i hvor godt varmen overføres til kjel/panne. Vil derfor anta at uten kjele, brukt som teltvarmere, vil varmeeffekten være proporsjonal med brensesforbruket, uavhengig av brennervalg. Men jeg kan selvsagt ta feil, har jo ikke testet selv
 2. Objektiver på tur

  98% av turene er det kit-zoomen (14-42 mm, f/3,5) til min Oly Pen E-P1 (cropfaktor 2) det eneste jeg tar med. Den er foldbar, og når den er sammenfoldet får jeg kamera med objektiv stappet ned i vesken til et fullformatobjektiv. For å lagre minner fra en tur til hjemmebruk er det godt nok , litt mer tvilsomt om man vil ta bilder med kommersiell kvalitet. Det har nå åtte år med misbruk bak seg, og det begynner å merkes - i et nytt objektiv vil jeg gjerne ha mer vidvinkel og bedre lysstyrke, tror jeg. Når jeg en sjelden gang tar med ekstra objektiv, er det som regel for å bedre lysstyrken, normalt en 20mm f/1,7pancake eller en helmanuell 25mm f/0,95 - sliter uansett med fokuseringen når det blir mørkt nok. Det har faktisk også hendt jeg har tatt med en halvmeter manuell teleobjektiv også (det er min gamle E-P1 på bakenden der, ikke et bakdeksel ):
 3. Hvor lenge varer 1liter bensin?

  Iflg Shell-selskapet Gasnor inneholder 1 ltr bensin ca 8,8 kWh. Antar vi da snakker om energi ved fullstendig forbrenning, så i praksis er det nok litt lavere. La oss si 8 kWh/ltr, for enkelhets skyld. Det betyr altså at man på en liter bensin kan brenne 1 time med 8000 W effekt, (byggtørker? ) 2 timer med 4000 W effekt, (Muka Stove? XGK EX) 3 timer med 2667 W effekt, (maaaange ) 4 timer med 2000 W effekt, (Coleman 442?) 6 timer med 1333 W effekt, (Svea 123?) Synes det ser ganske nær ut det som mange skriver over.
 4. Hvor har du vært på tur i dag?

  Nærtur igjen i dag, endelig - halvannen uke siden siste. Eneste dag med skikkelig godt turvær var lørdag, men den gikk med til dugnadsarbeid mm. På den flate flekken til venstre på bildet har jeg overnattet et par-tre ganger - fin plass, men litt for nære stien over Damsgårdsfjellet egentlig. Ellers ser vi bygevær over Askøy, liggende bak Holefjellet - da jeg gikk nedover der, fikk jeg en liten hale fra den nedbøren samtidig med kveldssolen. Fin tur, fikk jo til og med litt bruk for ponchoen igjen
 5. ukjent fugl - for meg

  Eldre folk (pr definisjon født før meg, altså ) i utkanter på kysten i Midt-Norge snakker ofte i vendinger som uttrykker en form for takknemlighet og tilhørighet når "ea" omtales, har jeg lagt merke til. De var jo nærmest som midlertidige husdyr å regne, og ga fra seg noe av det beste dunfyllet man kan få til dyner og puter når de forlot redet med ungene.
 6. X-series fra Sea to Summit

  Har fått en sånn 1,3 liters Kettle fra bruttern i bursdagsgave, men den endte opp hjemme hos ham (visstnok ikke helt rett fram å få fjellsport.no til å sende til alternative adresser) så jeg får ikke sett nærmere på den før til påsken. Har sjekket litt erfaringsrapporter, og den har sine begrensinger og sine muligheter. Bål og brennere som sprer varmen mye er en big no-no - der er risikoen stor for å skade silikonveggene med for høy temperatur. En lettvekts gassbrenner, med relativt smal flamme, kan derimot være gunstig om man ikke kjører den alt for hardt. Så jeg har har tenkt at den Kettlen kan være en grei måte å få et ganske lett og minivolums snøsmeltingssett utav et lett gass-kit som egentlig er ment for sommerbruk. Bytt til vintergass, og parkér den minimalistiske alukjelen til fordel for en utbrettbar silikonkjele med plass til mye snø. Det er i hvert fall min foreløpige plan Noe særlig avansert kokkelering utover varmtvannsmagi har jeg egentlig ikke stor tro på.
 7. Hva har du lest nå ?

  Kjøpte "Hans Børlis beste dikt" på mammutsalg hos Norli. Er egentlig ingen stor lyrikkelsker, men Børli kan jeg like
 8. Lettpakking vinterstid

  Er det en periode med stabilt vær og meldt lite vind og lite nedbør nært i tid, og vi snakker om én overnatting, trenger man ikke veldig mye (nærmere bestemt ca 12,5 kg) selv om temperaturen er under null : Når turene blir av lengre varighet, været er dårligere og/eller værvarselet er mindre til å stole på, vil jeg tro at behovet for klær og noe bedre ly er viktig å ta hensyn til (hvis man feks ikke får passert bivybagen i le for kraftig vind, vil det nok kunne merkes godt at deler av soveposen ligger i direkte kontakt med en vindavkjølt overflate). Tillegg: Bivybagen jeg nevnte i det lenkede innlegget er en Borah Snowyside eVent Bivy (med en 12 tommer ekstra glidelås), etter sømforsegling veier den 413g inkl pakkpose, en liten elastisk snor og en myggnetting (som selvsagt var unødvendig å ha med på denne turen, men jeg kommer bare til å rote den bort om jeg tar den ut av posen ). I tillegg hadde jeg med en StS Nano TarpPoncho, som kunne blitt brukt for å lage litt ekstra ly, eller som regntøy - den veier 192 g inkl noen meter bardunliner og en elastisk snor. Jeg tror egentlig de to var de eneste tingene med tydelig lettpakkepreg, resten var "vanlig" utstyr og bekledning.
 9. Hvor har du vært på tur i dag?

  @Lars M: Oi, det er nok ikke få fotos, nei - og det er mange flere turer jeg har passert forbi der. Siden jeg bor på Laksevåg, er turen opp Holefjellet og ned Damsgårdsfjellet (eller omvendt) blitt "standardturen" min. Den jeg går når jeg bare har lyst på en kjapp tur uten å forberede noe som helst. Fra jeg går ut av ytterdøren, til jeg er ved fotoplassen tar det under 15 minutter med jevn stigning hele veien . Ifølge gule siders kart heter stedet Rundetoppen, og det bildet jeg tar derfra mer eller mindre fast, er i retning nord-nordvest. Da ser man deler av Laksevåg nede til venstre, med blant annet det gamle blikkvalseverket og ærverdige Sjøkrigsskolen liggende helt ute på neset. Lenger ute ligger Askøy, og til høyre for Askøy ligger Byfjorden. Selv om alle bildene herfra inneholder de samme komponentene, er de jo ikke like - same old, same old, but different Og det er nok det som gjør at jeg ikke blir lei - årstider, vær, føre, tid på døgnet, dyreliv etc gjør at hver tur og hvert bilde alltid gir et fornyet perspektiv på ting. Man kan nesten tro at man virkelig begynner å kjenne plassen og løypa etter hvert Hyggelig at du la merke til det!
 10. I massevis Tenkte bare å gjøre det som fremsto som enklest mulig for meg selv. Men dersom det er en reell fare for at det medfører at ting klogger seg til, drøyer jeg nok heller litt med tapebruk inntil jeg kjenner maskinen litt bedre, tror jeg.
 11. På det ene "treningsprosjektet" mitt (som jeg har gitt navnet Fish Bug Bivy ), funderer jeg på å teste å bruke gaffa- eller seiltape for å forsterke noe PU-belagt polyester der jeg skal ha gjennomføring av webbing. Ser at feigboken som fulgte med symaskinen min sier "FORSIKTIG Hvis du bruker lim til å holde det utklipte designet på plass på stoffet, må du passe på at limet ikke brukes på områder som skal sys med maskinen. Hvis det kommer lim på nålen eller i spolehuset, kan dette gi skade på maskinen." Satser på at dette er litt som "Hvis du fyrer med en primus i teltet, kan dette gi død og fordervelse"? Jeg har altså tenkt å sy over tapen, som jo unektelig har lim på seg... Så at Sailrite skrev noe om at man kunne vaske av nålen med alkohol i ny og ne om noe av limet fra tapen deres festet seg der. Noen som har ekle erfaringer med lim/tape i kombinasjon med symaskin, gjerne med gode tips om hvordan de kan unngås?
 12. Hvor har du vært på tur i dag?

  Lett hodepine og en snikende tiltaksløshet måtte bekjempes i ettermiddag... Bygevær og kuling i kastene var ingen unnskyldning, nå måtte GoreTex-rustningen få en av sine sjeldne lufteturer på sti igjen, leddvæsken måtte få sirkulere litt og pust og puls ble tvunget ut av hvilemodus en stund Det ble en tur opp Holefjellet i sidevind, over til Damsgårdsfjellet i medvind (måtte nesten bremse meg opp til topps), og ned til Laksevåg i litt roligere vind - hele tiden med spredte regnbyger. Gadd ikke sekk denne gang, så det ble et mobilsnap: For øvrig var det såpass ekstrem ventilasjon at jeg tror det er første gang jeg har gått opp et fjell uten å bli skikkelig klam under GoreTex-en. Fin tur - og hodepinetendensene var bokstavelig talt som blåst bort etterpå
 13. @Humbug: Klyper er notert, takker Har sett sånne på YouTube, men nærmest trodd at det var noen ekstra små klesklyper - de har jeg ikke sett på dagligvaren... Fnatt er for øvrig en god unnskyldning for å "ta fri", fylle opp litt rødvin i glasset og ta en lokal brainbreeze (-storm er for mye pes) @esw: Takker for tipset ! Fester den godt nok på silikonerte stoffer? Setter du tapen på oversiden, sånn at all tape fjernes etterpå? Ser du gjennom tapen hvor sømmen skal gå?
 14. Heimelaga tarp

  @Humbug: Jeg hadde tenkt å kompensere for manglende tålmodighet med flere titalls meter dobbelsidig tape - mulig jeg må bruke den over egen munn for å dempe bannskapen
 15. Coleman primus

  Og sånn ser det ut når 442 ligger i posen sin nede i boksen (merk at jeg istedet for å klipse sammen rullen på toppen heller stikker spennedelene ned lags siden - det er for at ikke plastspennen skal presse noe skjevt oppå toppen, dersom den kommer i en uheldig posisjon under lokket): Har fjernet fargen under bunnen på boksen og en tomme opp på siden - den ble heldigvis mye mindre glatt , kunne jeg konstatere på dagens lille tur: