Gå til innhold

Trygve

Passivt medlem
 • Innholdsteller

  35
 • Ble med

 • Besøkte siden sist

 1. Kjøp bindinger som du trives med. Det er et spørsmål om kroppsbygning, kjørestil, krav til vekt og ikke minst smak og behag. Jeg ville ikke kjøpt telemarkbindinger uten gåfunksjon, men hvis du har lave støvler og trives uten slik funksjonalitet så har du jo enda mer å velge mellom. Jeg ville prøvd å få tak i et par Voile Switchback - de er lette og fungerer sikkert helt greit i pudder og på topptur. Hvis du liker en mer aktiv og stiv binding så er Black Diamonds O1 et bra valg. For utløserfunksjon: 7tm power tour.
 2. Det går greit å gå opp på Snota med "tungt" utstyr og plaststøvler, men det er kanskje i overkant mye travers i forhold til nedkjøringen. På toppen er det nok ganske hardt, og det kan typisk bli en del skare på nedturen. Men med gode forhold kan man helt sikkert kjøre en del tøffere linjer ned mot Svartvatnet.
 3. Trygve

  Crispi XP vs. Scarpa T2X

  XP er ikke spesielt stiv, kan sikkert sammenlignes med T2X. XR derimot, den er stiv.. Hvilken størrelse er du på jakt etter?
 4. Har bare gått opp fra Habostaddalen og Patchellhytta. Da gikk vi opp til venstre for den markerte renna mellom N. og Store, og traverserte så mot venstre og opp på ryggen mot Nordre. Dette var imidlertid først i mai, med relativt stabil vårsnø.
 5. Bekreftet omkommet.. triste greier. Usikkert om mannen mistet fotfestet eller ble tatt med da skavl raste ut. Det er ihvertfall noen skumle skavler på toppen av Kirketaket. Deltok på samme turen med tilsvarende arrangement for et par år siden, og observerte da flere turgåere som beveget seg farlig langt ut på skavlen på toppen. De ble da gjort oppmerksom på faren - det var dårlig sikt på toppen den gangen også.
 6. Trygve

  Telemarkski til dame

  Det er lurt å se etter utstyr brukt. Veldig ofte prøver imidlertid selgere å kvitte seg med utstyr til nesten ny pris, så det lønner seg å sjekke priser i butikk - lokalt så vel som på nett. Det dukker opp mange gode tilbud i butikkene på denne tiden. Nå har du fått en anbefaling som går på lærstøvler og fjellski, men jeg vil anbefale noe fra andre enden av skalaen hvis det er kjøreegenskaper du er ute etter. Skistøvler er det viktigste, sørg for at de passer godt. Prøv flere modeller. Ikke for store, men heller ikke slik at de klemmer ubehagelig. Etterhvert leveres de fleste plaststøvlene med innerstøvler som kan bakes til å tilpasse foten, og det vil hjelpe en god del. Se om du får prøvd Scarpa T1, T2X, Crispi CXP. Sko som ikke passer ødelegger fort gleden med å stå på ski - kjøp nye om nødvendig. Ski: Det er et stort utvalg av gode ski til telemark/alpint. Jeg vil anbefale ski som er relativt brede, gjerne rundt 90mm på det smaleste. De bør ikke være for stive/tunge, siden du sikkert vil dra dem med på topptur etterhvert. Lengde rundt 173cm er jo et greit utgangspunkt, selv om ski som er oppgitt med samme lengde kan oppføre seg markert annerledes. Med litt brede ski kan du gå litt kortere, men jeg ville ikke gått kortere enn rundt 165. Bindinger som matcher ski/sko-valg ovenfor er relativt kraftige telemark-bindinger. Rottefella Cobra R6/R8, Linken og andre. Hvis bruken er primært topptur finnes det flere alternativ med gå-funksjon, en stor fordel med stive sko og relativt tungt utstyr. Black Diamond O1, G3 Ascent, Voile Switchback..
 7. Trygve

  turer fra Krossbu?

  Med utgangspunkt i Krossbu har du tilgang til en masse flotte toppturer med telemarkski i mai. Mest nærliggende er toppene rundt Smørstabbreen, da kan du ta på skiene rett utenfor døren. Storebjørn er en fin skitopp, men andre topper i området kan også bestiges. Stegjern kan være en fordel hvis det er viktig å komme seg helt opp. Ellers går turen over bre, så man må vurdere snøforhold i forhold til dette, men det går som regel greit uten tau i mai. Kjører du litt østover har du Loftet, som gir bra skikjøring også i mai. Kjører du vestover har du enda flere muligheter (Hurrungane). Fanaråken og Steindalsnosi er greie topper å ta med utgangspunkt i veien over Sognefjellet.
 8. FrP-ordføreren kunne kanskje begynne med å slå ned på den ulovlige (og uvettige) snøscooter-kjøringen i området. Det er en klar økende trend av skuterkjørere som havner i rasulykker, hvis man ser på statistikken (snoskred.no). Men det er kanskje ikke like populært blant velgerne hans. For ulykker med skikjørere involvert: Den ene dødsulykken i Lyngen i fjor skjedde med en gruppe som var del av et guidet opplegg (ikke lokale guider riktignok), men den omkomne hadde glemt å slå på sender/mottaker, som lå i sekken. Den forrige dødsulykken som involverte skiløpere før dette (2006) hadde muligens ikke fått så tragisk utfall hvis sender/mottaker-utstyr hadde vært i bruk. De såkalte "ekstremkjørerne" som drar til Lyngen for å gå på topper og kjøre ned igjen har stort sett gode kunnskaper om hva som utløser skred, og bør kunne vurdere forhold og terreng godt nok. Jeg sier ikke at det er ufarlig, eller at ulykker ikke vil skje - det vil det helt sikkert. Men ulykker vil også skje med guidede grupper -ingen er ufeilbarlige. Mer fornuftige tiltak enn det foreslått Bedre varsling av forhold og snøskredfare, kanskje spesielt for de mest populære turmålene med en viss bratthet. Mer fokus på kurs og kunnskap om hvordan forholde seg til skredfare.
 9. Da jeg så på sko til fjellski for noen år siden vurderte jeg at Crispi-skoene var mindre torsjonsstive i sålen enn Varg, og landet til slutt på Morgedal. Varg Skavl er vel en modell som er høyere og stivere enn Morgedal. Men til syvende og sist er det jo viktigst at skoen passer foten din. Mener at støvlene til Varg har en litt bredere lest, noe som passet meg bra ihvertfall. Hvis du ønsker ytterligere kontroll på nedturen kan du alltids holde utkikk etter lave plaststøvler, som Scarpa T4, Garmont Excursion eller lignende. Det er mange som sverger til en slik kombinasjon også på lengre turer.
 10. Trygve

  Sliter med å velge bukse!

  Jeg er veldig fornøyd med min Norrøna Lofoten (XCR) bukse. Den har vært langt mer slitesterk til skikjøring enn Trollveggen XCR buksa som jeg brukte før jeg fikk denne. Hadde også Lofoten-jakke på forhånd, som den har blitt brukt mye sammen med. Buksa passer best til skikjøring og toppturer. Til turer sommerstid blir den for tung og varm for min smak. Til klatring vinterstid er den kanskje også litt tung og stor i passformen for enkelte, men jeg mener den er minst like kraftig som Trollveggen ihvertfall.
 11. Trygve

  Ødelagt skruehull

  Skumkjerne med kevlar (eller karbon) for forsterkning da, tenker jeg. Hva er merke/navn på skia? Jeg har gjenbrukt gamle skruehull ved å fylle hull med epoxy og blande i litt stålull. Det er også mulig å plugge hullet, og så drille og montere på nytt. Annet lim enn epoxy er mulig å bruke, men jeg liker epoxy. Det er bare litt vanskeligere å få ut skruen igjen Du kan søke på nett etter en metode som involverer "heli-coils", men det er sannsynligvis overkill. Hvis du bestemmer deg for å lage nye hull, og flytter bindingene, så husk å plugg igjen de gamle hullene.
 12. Trygve

  Skitur til Snota

  Turen er fin den. Den går for det meste i flatt terreng i begynnelsen, så det kan bli litt tungt hvis det er mye nysnø. De fleste tar vel denne som skitur på våren, når snøen sitter godt, og dagene er relativt lange. Du finner detaljer om rutevalg mot toppen hvis du leter her på forumet. Nedkjøringa er fin den, og det er godt mulig å velge brattere linjer enn normalruta. Normalveien opp og ned bør være helt overkommelig også for amatører. Den største faren er kanskje at turen kan bli litt lang, og at man får skareføre på veien ned igjen..
 13. Til off-piste og toppturer er bredere ski generelt å anbefale. Bredden hjelper på stabiliteten, for eksempel på vekslende føre og i tung vårsnø. På hardt underlag og is vil Eight kanskje være bedre, men har hørt at Nine skal funke bra som allround-ski, så ville uansett gått for den.
 14. Trygve

  Spenn i ski!

  Få ting er evigvarende. Spennet i en ski vil som regel avta over tid, og det er flere ting som påvirker prosessen: materialvalg og produksjonsmetode, skiens konstruksjon, bruk, oppbevaring osv. Mange mener f.eks. at ski med trekjerne holder bedre på spennet enn ski med skumkjerne. Det normale er at skia støpes med spennet, og det holder også som regel lenge. For å bevare spennet i skia er det bl.a. viktig å unngå at skiene lagres med spennet sammenklemt over lengre tid. En ny trend for brede ski beregnet for løssnøkjøring er å legge omvendt spenn i skiene, men det er en annen diskusjon.
 15. Trygve

  Crispi Telemarksko

  CXU er stivere enn CXR, det ble brukt karbon i skallet blant annet. Sko beregnet for hard kjøring, som racing. CXP er en del mykere. Dette er modeller som nå er på vei ut, siden Crispi har en ny linje med støvler. Nye modeller er: XR - stiv og høy støvel med 4 spenner, brukt karbon i såle og skaft. Årets modell har gul plast, fjorårets var gjennomsiktig gul og visstnok enda stivere enn årets. XP - tar over for CXP, mer allround støvel, men bygd på samme lest som XR. Har selv oppgradert fra CXP til XR nå, og er så langt fornøyd. Trenger nok noen turer for å kjøre inn skoene, siden de er såpass stive, men de sitter som støpt på føttene mine. Jeg vil nok anbefale en litt mer allround støvel til en som ikke har stått så mye før. CXU er beregnet på den råeste kjøringen, og på hardt underlag. Det viktigste er uansett at støvelen passer til foten din; kule fargekombinasjoner har lite å si hvis føttene verker og/eller utstyr ikke passer til kjørestil.
×

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.