Gå til innhold
 • Bli medlem
IGNORED

En amputert tur i Vassfarfjella


Anbefalte innlegg

Etter å ha vært syk i en uke og med en ukes fri fra skolen, lengtet jeg etter å dra på tur. Så på en lørdag preget av regn og tåke, tok jeg toget fra Hønefoss opp til Flå. Planen var å gå fra Flå til Vassfaret og videre over Sørbølfjellet til Vikerfjell, en avstand på 4-5 mil, som jeg regnet med å bruke 4-5 dager på.

Vel fremme på Flå kunne jeg se at tåka hang tungt over fjellene, samtidig med at noen lette regndråper traff meg. Flå Stasjon var ikke noe blivende sted, så jeg begynte oppstigningen mot hyttebyen Veneli. Det ble en god tur gjennom regn og tåke, ca. 700 høydemeter på den 10 km lange strekningen Flå - Veneli.

Ettersom jeg kom høyere, skiftet regn til slaps, og slaps skiftet til snø. 800 moh lå det nysnø i veien, og jeg tenkte ved meg selv at jammen var det bra jeg hadde med truger! Det var også så veldig stille her. Nede i dalen ljomet det fra fugler fra alle kanter, men her hvor vinteren fortsatt hadde et lite grep, var det tilsynelatende dødt. Jeg svingte vekk fra Veneli og inn mot Veslefjell, 993 moh, hvor jeg skulle tilbringe natten. 500-600 m fra toppen gikk jeg på det jeg mistenker å være bjørnespor. De var ikke ferske, men allikevel spennende! :D

Neste dag våknet jeg til hvesing og skvaldring utenfor teltet. Jeg snek meg bort til den lille kollen det kom fra, og kikket over. Jaggu var det ikke en orreleik på gang der borte! 2 kamphaner bruste med fjæra og gjorde seg så store som mulig, mens 6 andre orrer virret rundt. Samtidig falt de første solstrålene og tåka lettet, rett og slett en nydelig start på dagen! ;-)

Etter å ha spist frokost, havregrynsgraut og tomatsuppe, bestemte jeg meg for å gå østover mot Sørbølfjell. På vei over Torget, et idyllisk myr- og snaufjellområde med mye hare- og revespor, merket jeg at halsen ble verre og verre. Det var ikke lenge siden jeg hadde vært syk, og nå virket det som at jævelskapet kom tilbake! Lite lysten på å bli ordentlig syk, valgte jeg å gå ned fra fjellet til Gulsvik, i håp om å få skyss hjem. Etter å ha traska i 8 timer, småsyk og fæl etter å ha gått fra Gulsvik mot Flå for å rekke et tog jeg ikke rakk, satte jeg med ned i veikanten og haiket. Og den aller første bilen stoppet! :D
En utrolig hyggelig, friluftsinteressert fyr tok meg med til Hønefoss, takk skal han ha! :)

Det ble en amputert tur, men her jeg sitter med vond hals og hoste tror jeg det var det lureste å gjøre. Dessverre hadde jeg ikke med kamera, så ingen bilder.

 

Vis rapporten i Turkartet

Lenke til innlegg
Del på andre sider

Det hørtes tross alt ut som en fin tur! Vassfaret/Vikerfjelltraktene er et merkelig område for meg, jeg er nesten aldri der, men det er noe av det beste jeg vet! Drømmer stadig om turer der. Litt for mye inngrep der, men fortsatt store oaser av urørt natur preget av bjørnemystikk. Håper jeg får gjort noe med saken og snart kommer meg dit igjen. Glemmer aldri morgenen i juli for to år siden da jeg rusla rundt på skjønne Urdevassfjellet i flott vær med mektige Bukollen og Vidalen midt i mot. Heller ikke tidligere turer i Buvasslia eller på Bringen og Nyseternatten! Sukk...

Ellers er det utrolig kjedelig å bli sjuk :wink: Mulig det er individuelt hvordan man reagerer, men mitt råd må være å ha med nok salt så man kan gurgle litt saltvann. Orker ikke for mye, tre gurgleserier så jeg nesten brekker meg får være nok. Det hjalp meg en gang jeg var i Stølsmaradalen uten tilgang til noe annet, og det har funka ved andre anledninger også. Trur det kan være noe i dette gamle kjerringrådet :shock:

Lenke til innlegg
Del på andre sider
 • Heriks featured this emne

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

 • Lignende innhold

  • Av Bjellesau
   Sørbølfjellet i Flå er Hardangervidda i miniatyr fortalte den trivelige taxisjåføren som kjørte oss fra Flå sentrum og opp til Røde kors hytta på Veneli. Onsdag 08.07 klokka 19:00 starter jeg og kona årets første fjelltur, som skal følge deler av Vassfarstien fra Veneli, over Sørbølfjellet og ned til Gulsvik. Omtrent 30 km fordelt på 5 dager.

   Et kraftig overtråkk for 4 uker siden gjør at turen må gå i Lasaron-tempo med fiskestang og kryssord. Med støttebandasje rundt venstre pote vandrer vi i vennlig fjellskog med myrull og summende mygg rundt oss. Over Veslefjellet bestemmer vi oss for å krysse myrene og følge stien over tregrensa før vi slår leir. Mer vind, mindre mygg og nydelig utsikt til solnedgangen. 


   En sterk kandidat til fotokonkurransen "crocs i solnedgang" 
   Neste dag våkner vi til blå himmel og deilig vær. 200 høydemeter skal nedlegges før vi er oppe på platået. På vei oppover skyer det raskt over og vinden stilner helt. Mygg og fluer er på oss så snart vi stopper opp, så vi går uten pause til vi kommer til et sjarmerende lite tjern på vel 1200 meter. 

   4 kilometer og begge er klar for lunsj. På grunn av mygg og noen lumske skyer setter vi opp teltet på en flat høyde ved tjernet. Etter en matbit blir vi bare liggende der og ender opp med å slå leir for dagen. 

   Etter litt trøstespising av tørket frukt blir det en tur rundt til forskjellige nabovann med fiskestanga. Som regel er dagsetappene mine mye lenger, og da blir det lite tid og energi til fisking. Så egentlig ganske fint dette:

   Denne natten drømmer jeg så levende at jeg oppdager et hull like ved ventilen på Exped liggeunderlaget. Og selvsagt våkner jeg på morgenkvisten med ræva på bakken. Etter noen desperate minutter med visuell inspeksjon må jeg etter frokost frem med såpe og vann. Hullet lokaliseres på det siste området jeg såper inn. Lim og lapp. Tørke tørke såpe... 

   Og så kommer de lumske skyene igjen

   Så lumske at regntrekket må på:

   Men regnet uteblir på mirakuløst vis og vi fisker oss fra vann til vann. Og i vann 1221 ved hytta Harehopp blir det endelig fangst. Mye vak og napp. Mister 2 fisk, så det blir bare 1 som havner i panna sammen med sopprisotto. 


   Etter Harehopp-hytta blir det mer og mer stein i terrenget. Jeg kjenner den dårlige ankelen blir sliten over steinfeltene og er veldig forsiktig her. Har ikke lyst til å vrikke ankelen på nytt. 

   Vi ender opp ved tjern 1160. Mye rennende vann og flat og fin leirplass. 

   Det blir egg og bacon til frokost neste morgen. Jeg har tørket egg i dehydtratoren min, kjørt det til pulver i kjøkkenmaskinen og er spent på om det blir noe eggerøre å skrive hjem om...Overraskende god, men ikke helt som ferske egg. 

   For å unngå en alt for lang siste etappe på søndagen så ser jeg at vi i alle fall må gå til Fekjaløken ved 963 i dag. Da har vi i det minste en plan for dagen, i motsetning til de 2 foregående der vi uten mål og mening virkelig fant fjellroen. 

   Det er et mektig og flott landskap når vi nærmer oss Ørneflag. 
   I det nydelig været bestemmer vi oss for en avstikker til toppen av Ørneflag. Lett stigning og etter 20 minutter er vi ved toppvarden. 

   Tilbake på stien igjen runder vi Ørneflag. På østsiden er fjellet bratt og knudrete i motsetning til den grønne bølgende nord-vest siden. 

   Det er et storslått og lettgått terreng fra Ørneflag og ned til Fekjaløken. Og akkurat der tregrensa starter står en staselig fjellfuru, som har vokst seg mye større enn alle de andre. 

   Det er ikke tvil om hvor teltet skal stå. 

   Her er det super utsikt over til Norefjell. Vi sover veldig godt sammen med det gamle treet og det svake bruset fra elva. Sørbølfjellet har vært et hyggelig bekjentskap, og ligger bra til om en skal reise fra Oslo. Med kollektivt er det knappe 2 timer med tog eller buss. Så får en velge om en skal gå opp på fjellet for egen maskin, eller ta taxi som vi gjorde. Jeg betalte rundt 450 kr. for turen. Det er bomvei opp, og jeg er litt usikker på parkeringsmuligheter. Nesten ikke noe snø der. Nesten ikke noen folk der. 

   Siste dag blir en ren transportetappe nedover grusveier og hyttefelt, og nede i Gulsvik ligger Hallingporten kro, der vi avslutter med middag. Etterhvert føler jeg på en måte at jeg kjenner meg igjen her. Plutselig husker jeg en episode av Åndenes makt, der Lilli Bendriss renset opp hele Hallingporten. Hun har tydeligvis gjort en god jobb, for her var det ingen skygger lenger... 


  • Av Wilderness
   Hei,
   Vi har tenkt oss på en kanotur i Vassfaret og lurer på om noen har padlet, eller om det er mulig å padle fra Suluvatnet til Øvre Grunntjern:
   (Logg inn for å se skjult innhold)

   Blir det mye bæring, noen som vet om vannstanden er grei nå etc? Ser ut til at det er mulig å kjøre bil helt inn til sørsiden av Suluvatnet og parkere på østsiden av vannet der, ser en bil her på kartet her, noen som vet om det stemmer? 
   (Logg inn for å se skjult innhold)
   Fra Øvre Grunntjern til Nedre Grunntjern er det 25 høydemeter og umulig å padle, så her blir det eventuelt bæring. Ser ut i fra kartet til at man kan padle seg inn til Nevlingen fra Nedre Grunntjern. Er det noe fisk å få i Hallingtjern?

   Noen som vet hvordan det er med fisk i disse vannene, Øvre Grunntjern så rimelig grunt ut sett ut i fra flyfoto... Derav navnet antar jeg?
   Vi vurderer også en fottur, altså sette igjen kano og traske opp i vannene nord for Nevlingen, altså Fjellvatnet, Larsputten, Krokvatnet og eventuelt tjern etc, rundt her, er det fisk å få?
   (Logg inn for å se skjult innhold)
   Kom gjerne med fisketips, fiskeplass tips, kanotips, fjellvann tips, camp plass tips.
   Alle svar mottas med stor takk
  • Av Aslak.
   Hei. Er noka stykker som skal til Vassfaret på fiske. 
   Trenger tips om ein god plass, litt utafor verste folkevrimmelen.
   Helst ei fin elv,eller eit lite fjellvatn
   Håpar noken har eit godt tips!  
    
   Mvh Aslak Raudåna  
  • Av peik
   Flott område som kanskje ikke er så mye besøkt? Vi møtte ingen andre padlere.
   http://www.fjellforum.no/topic/27011-hvor-har-du-vært-på-tur-i-dag/page-74#entry333711
  • Av EvenAug
   Jeg og samboeren har akkurat kommet hjem fra en 3 dagers fjelltur. Turen startet og sluttet ved Sørbekksæter i Sør-Aurdal, da vi har hytte der.
    
   Turen var ment som en skikkelig kosetur da samboeren ikke har mange teltnetter på CVen. Derfor pakket vi med vin, brus, masse snop, ordentlig mat osv osv. Altså latterlig mye luksus, men det var litt av poenget. Jeg ville at det skulle bli en så bra opplevelse som mulig, og det ble veldig vellykket! En ny tur blir det allerede om 6-7 dager
    
   Den første dagen gikk vi til Fjellvatnet. Et lite, men flott fjellvann, kun 7km fra start. Her fikk vi hele dagen i strålende vær, og 2 ørreter bet på kroken også! Det ble mye god mat og bålkos utover kvelden.
    

    
   Vi sløvet og hadde god tid morgenen etter. Først ved 15 tiden var leirplassen ryddet og alt pikkpakket i sekkene. Turen gikk videre ned i vassfaret. Stien ned er utrolig bratt og med 30kg på ryggen ble det god trening for lårmusklaturen. Vi fulgte Nevlingen oppover mot Suluvatnet hvor vi egentlig tenkte å slå camp for natten. Her fant vi ikke helt den teltplassen vi hadde sett for oss, så vi fortsatte inn i sumpen/mygghølet oppover Strøselven. Her var det helt uaktuelt å slå leir pga all myggen. Etter en kjapp titt på kartet, krysset jeg fingerene for at fossefallet ved Høgfossen kunne redde oss fra å bli myggmat. Det viste seg at jeg hadde rett. Ved Høgfoss er det ganske åpent og luftig, så det var minimalt med mygg. Eneste problemet var at de gode leirplassena var på andre siden av stryket. Da var det bare å kle av seg buksa og vade over, og vi kom oss begge helskinnet over med tørr bagasje.
   På denne siden av elva var det svaberg og flott. Vi badet i elven, lagde ørret til forrett, viltgryte til hovedrett, snop til dessert og vin i koppene. Først klokken 02:00 krøp vi inn i soveposene og sovnet.
    
    
   Nok en gang pakket vi campen langt utpå dagen og tok oss videre på ferden. Vi gikk opp til Strøsdammen og derifra opp til Slasætra som ligger på ca 1000 meters høyde. Så kom utfordringen. Vi bommet på stien vi skulle gå videre. Vi skjønte at vi gikk feil retning, så da var det opp med kartet og prøve å finne ut hvor vi var. Kompasskursen ble staket ut og jeg sa: ”rett frem skal vi…” og fikk til svar: ”…og rett frem går vi!”. Det ble 3-4km i tungt myrterreng før vi kom inn på den riktige stien. Derifra var det plankekjøring i lett terreng tilbake til hytta.
    
   Oppsummert var det en kjempetur med noen slitsomme partier, men det var verdt det! Og samboeren er ikke lenger skeptisk til telt, og ny tur blir det om en knapp uke!
    

 • Hvem er aktive   0 medlemmer

  Ingen innloggede medlemmer aktive

×
×
 • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.