Jump to content

Nødvendig med stormmatter på et vintertelt?


Andreas N.

Recommended Posts

Er stormmatter strengt tatt nødvendig på et vintertelt? Helsport og NorthFace har det vel på toppmodellene sine, men hverken Hilleberg eller MSR har det vel?

Mulig dette har blitt diskutert før men det hadde nå vært morro å høre andres mening om det

Link to comment
Share on other sites

Annonse
Guest Anonymous

Dette er vel 5. gangen det blir posta på forumet... Men det er unødvendig i min mening. Men det er klart det er en sak som kan få en til å lure.

Viktigste med telt, når det kommer til slitasje og levetid, er kavalitet på: duken og sømme-konstruksjon. Teltstenger burde også tåle litt.

Men hvis man tenker litt... Ekstrem telt tåler vind som blåser godt over 100 km/t, og mye mer enn det. Om teltet skulle bli utsatt for slik påkjenning, tror du da at et par kg snø oppe på de mattene vil ha stor effekt da? :!:

Folk er vel også stort sett ute å telter når vintern' er over, så behovet er vel i utgangspunktet lite for matter. ;) Men det er en del ting man ungår uten matter:

-Dårligere ventilasjon

-Den ekstra vekten fra mattene! (skaff heller en duk du har under teltet, forlenger levetiden på innerteltet ganske mye)

-Skitt/gjørme fra mattene som har vært i kontakt med bakken, som sliper ned på stoffet/impringnering. Og om ikke alt, så havner det en del dritt i teltposen.

-Duk som absorberer vann fra bakken, og fra vann som renner nedover fra taket. Kan samle seg som dammer på mattene, og i verste fall renne inn i teltet.

-Ellers slitasje fra steiner, pinner o.l. lagt på mattene, ettersom blaffring fra vind i mattene kan oppstå når det blåser. Som var grunnen til jeg skar av mine med kniv, fikk aldri sove! :)

Et godt tips angående telt og vind, er å lage en liten kant rundt teltet, i tillegg til le-vegg. 10 cm høy, og ca 5 til 10 cm fra telt-kanten. Vind som ikke leveggen tar, vil da bli presset over den lille kanten/muren, opp til telt-veggen, og over selve teltet/taket. Istedenfor at vinden siver under telt-kanten og inn i innerteltet. Leveggen er bra nok, men dette tar knekken på all uøsnket vind/nedkjøling.

Ellers har telt uten matter vært med på ekspedisjoner i :

-Himalaya

-Patagonia

-Arktis, og Antarktis

-Sibir

-Grønland

-Svalbard

-Roskilde festival!

Så burde tåle det været Norge har å by på :?:

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, and privacy rules Privacy Policy