Jump to content
IGNORED

Packraft ned Karasjohka


perilei
 Share

Recommended Posts

Vi er en gjeng som skal ta turen ned Karasjohka til Sommeren. Ca. midt i august.

Trenger litt tips til hvordan vi skal legge opp ruten. Ønsker jo selvsagt å få fisket en del i de øvre delene.

Har lest en del padlebeskrivelser og sett litt på youtube. Hvordan er nå egentlig farten fra Boulzajavri og nedover til Lailafossen? Er det mye strøm i elva, eller er det laange stille partier med kontinuerlig padling? Packraftene er jo ikke fartsmonstre. Så en padlebeskrivelse som hadde lagt opp til 24 km på en dag fra Boulzajavri til Vouttasjavri. Det hørtes nå veldig langt ut på en potensielt stille elv?

Hvordan er det tilsvarende fra Beivasgieddi ned til Assebakte? 

Link to comment
Share on other sites

Frem til Lailafossen er det stort sett grei til god fart på elva så man kan holde godt tempo om man ønsker det. Var veldig lav vannstand når jeg var der i 2019 og varmt. Dette gjorde at ørretfisket var dårlig. Gjedde og abbor fikk vi enorme mengder av. Etter Beivasgieddi er det mye rolige partier der farten er alt etter hvor hardt du padler, opp til litt over maksfart på stille, flatt vann. Motvind er en faktor her. Er det like lav vannstand som når vi var der så blir det til tider vanskelig å komme seg frem i de nedre delene av elva siste stykket mot Assebakti. Blir så grunt at packraften subber i bunn og du må ut å line. Har ikke noen tall på hvor stor vannføringen var, men det var lavt siden det ikke hadde vært regn av betydning på evigheter.

Dere kan enten gå inn til utløpet, eller nærliggende områder fra Sihccajavri fjellstue. Beregn noen dager på det. Skal være relativt tunggått deler av denne distansen. Dere kan gå inn fra finsk side fra Nakkala via Poyrisjavri og nordøstover derfra, som også vil ta minst 1,5 til 2 dager, eller bli kjørt inn hele eller deler av veien av Nakkala Safaris på ATV. De kjører ikke hele veien selv, men kan sette dere i kontakt med en samisk bosetning der inne som tar dere siste stykket. Koster en del totalt, 1000 euro for 2 personer i 2019. Dere kan gjøre som oss og fly inn med Mosquito Air Taxi, enten til Boulza eller det vi valgte - til Havgajavri vest for nasjonalparken og så gå inn til der sidevassdraget begynner. Da padler dere en sideelv som heter Dapmotjohka, som går fra Vuolit Dapmotjavri til Lulimus Guhkesjavri. Den sideelva er vanvittig fin og var padlbar hele strekket bortsett fra en 20-40 meter som var overgrodd av vier. Møtte ingen mennesker før rett ovenfor Boulza. Og så 2 andre grupper på veien videre nedover, i siste halvdel av juli.

Angående søppel så var det en god del av det rundt de samiske hyttene vi gikk forbi på fisketur en dag, og lenger nede i elva (nedom en del av fossene) var det mye vrakrester etter havarerte kanoer med tapt last.

Velger dere å fly med Mosquito så ikke nevn noe om at dere har gass i sekken, for da har de ikke annet valg enn å si dere må legge det igjen. I 2019 var prisen 5000 kr per flytur, og flyet tar 2 passasjerer pluss 250 kg bagasje tror jeg det var. Bare si i fra hvis du har flere spørsmål, eventuelt send en PM om ønskelig.

Link to comment
Share on other sites

Kan også nevne at om dere får motvind på noen av de store vannene så kan det ta mye tid og krefter å krysse. Kan være greit å ta med i tidsberegningene, pluss at man bør legge opp for å ha hele dager med kun fisking når bettet er der. Med Telenor så får man dekning på høydedragene fra Boulza og videre nedover sånn man kan holde seg oppdatert på værmeldingene.

Link to comment
Share on other sites

Jeg tok turen i høst, med Hvitserk. Vi reiste ut med Mosquito Air til Boulsjavri. Det var relativt lite vannføring i starten, og det ble litt knot og ut av packraften for å dytte i de grunneste strykene. Dette var mest i starten. Vi linet ikke packraftene. Vi fikk stor abbor og noen tynne jagere av gjedde. Kun en mindre ørret. Det var skuffende å ikke få edel fisk... Enkelte stryk ble på forhånd vurdert som potensielt for krevende for oss  uten erfaring. Disse ble befart når vi ankom, og vi kunne padle alle strykene, siden vannføringen var såpass grei. 

Mosquito Air bruker ca 1 time for å fly ut 2 personer og utstyr. Det tar dermed litt tid før hele følget er på plass, når dere er flere enn to. Sjekk også med mosquito Air angående gass. de har noen depoter i felt. Vi leverte inn gassbokser før avreise og hentet bokser tilsvarende etter av hadde blitt fløyet ut.

Det var mye spor etter folk, men jeg så ikke mye søppel. Mulig at det har blitt ryddet. Vi så andre mennesker hver eneste dag. Myggen var heller ikke spesielt plagsom midt i august.  Sørg for å ha fiskekort i orden på forhånd, vi hadde Telenor-dekning på hele nesten turen, men vi måtte litt opp fra elva og finne en litt ekstra høyde.

Siste natten overnattet vi på Engholm Husky Lodge, vel verdt ett besøk.

Dette var min første erfaring med packraft (padler havkajakk), og det gav mersmak.

Både Hvitserk og Bergans arrangerer turer, så jeg ville ha styrt unna tidspunktene de reiser på.

God tur, jeg er misunnelig...

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, and privacy rules Privacy Policy