Gå til innhold
 • Bli medlem
IGNORED

Optimus 111 bråkebrenner


Anbefalte innlegg

Heisann 

Jeg strekker meg ut til dere optimus 111 entusiaster. Trenger hjelp å til å skjønne hva jeg gjør feil med primusen. Jeg kjøpte en så å si ubrukt optimus 111 som sikkert ikke har vært vært brukt på 30 år. Når jeg fikk den var lærpakninga på pumpa tørr så jeg smørte den med litt olje. Helte parafin i tanken og fyrte opp. Brann nogen lunde greit. Men fikk liksom ikke optimalt trykk i tanken. Skiftet lærpakning uten å ha brukt den noe særlig mer. Denne var dynkt i olje over natta. Fikk presset den inn. Men nå fikk jeg ikke til å bygge opp noe trykk i det hele tatt. Har skiftet pumpeventil, og tank lokk pakning. Men det virker fortsatt ikke som jeg får noe trykk. Skjønner ikke helt hva som kan vær problemet. Prøvde etterpå å fyre opp med god forvarming men den spruter bare parafin ut som brenner urent. Får altså altså ikke noe slags trykk ved hjelp av pumpa virker det som. Jeg skylte ikke ut av tanken før jeg fyrte den opp, kan det være at brennerfilteret er tett? Det virker heller ikke som om det leker noen steder. 

Takker for alle mulige tips om hva problemet kan være! 

Endret av Gjest
Skrivefeil
Lenke til innlegg
Del på andre sider
 • 2 weeks later...

Høres ikke ut som om den er tett i filteret, men det kan være noe galt med parafinen som var på.  Pumpelæret skal være ganske mykt og blir etterhvert glatt. Gamle stive pumpelær bløtes i parafin eller tynn olje.  smøres med noen dråper olje/matolje/motorolje ... et par ganger i året.
Når du ikke får trykk så kan det være at påfyllingslokket lekker.  Ny gummipakning evt o-ring om du ikke finner rett pakning. Sikkerhetsventilen i lokket lekker skjelden, men såpevann test avslører evt lekkasjer som skaper bobler.

Tilbakeslagsventilen er tett hvis det ikke kommer parafin opp i pumperøret når det har blitt trykk på tanken, en annen sak er om den slipper inn luft, eller har satt seg fast.   Du skal ha ganske høyt trykk for få full guffe på primussen, langt over 1 bar.

Bruksanvisning ++ 

(Logg inn for å se skjult innhold)

Er litt sporadisk på nett om sommeren, men det hadde vært gøy å få den til å virke.  

Lenke til innlegg
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

 • Lignende innhold

  • Av Aerosani
   Hei!
   Mitt første innlegg her, ser det er mye kunnskap og visdom på dette forumet og lurte på om dere kunne hjelpe meg med noe. 
   Jeg er ute etter å kjøpe min første primus, og det står mellom en optimus 111T eller MSR whisperlite (evt. international). Stillebrenner er noe jeg prioriterer, da jeg vil kunne ha den i teltet uten å måtte skrike for å gjøre meg forstått. Liker også å ha valget mellom bensin, gass og parafin, altså en multifuel. Har lekt med tanken å kjøpe en optimus 111T, da jeg har et inntrykk av at disse er solide og virker som de skal. Tenkte eventuelt å kjøpe fra Olav Teigen med repsett til 1495,-. Har også sett på en Whisperlite international på Finn.no, og eventuelt kjøpe en separat liten gassbrenner, typ pocketrocket, for å ha med på korte turer eller backup. Siden jeg liker tanken av å kunne bruke gass ville jeg kjøpt en sånn med 111Ten også. Hadde det vært en ide å kjøpe en bråkebrenner, Omnifuel el. for å lage mat ute og ha en liten gassbrenner i teltet til å koke vann osv.? Hva tenker menigheten? Er det best å kjøpe en MSR Whisperlite Universal og ha alt i en pakke, eller gå for det som har funket i flere tiår, en 111, eller kjøpe en brukt International og brukt PocketRocket?
   Hjertelig takk på forhånd for hjelp
   M
  • Av Sommerseth64
   Hei!
   Jeg forsøker å få en gammel Optimus 111 til å fungere. Jeg har flere dyser med ulike bokstaver innprentet i overflaten. Er det noen som vet om den korrekte er den som er merket med M (parafin)?
  • Av borgern
   Etter hva jeg har skjønt så er det en del her inne som har versjoner av Optimus 111 eller Hiker(+).
   Jeg har en Omnifuel som jeg bruker i den kalde årstiden. Den fungerer super og veier ikke for mye.
   Men jeg har litt lyst på en brenner som er mer alt i ett. På Omni må man jo sette i pumpe, koble til etc.
   Tenker Optimus til dagsturer primært. Enkel å ha ha med til litt matlaging, koke litt kaffe/sjokolade eller noe.
   Vet den veier en del så det er vel mest sannsynlig at Omni blir med i sekken på overnattinger uten pulk. Med pulk er det større sjanse for Optimus.
    
   Sett det finnes en del brukte Optimus fra forsvaret. Bl.a på utsalget på Hvalsmoen. Men de jeg har sett i kassa der ser mer ut som vrak. De vet ikke hvillke som virker etc. Tror de koster 500-700 et sted uten at jeg husker det. På nett finnes og noen i pris fra ca 650 for "brukte" til 900 for pent brukte.
   Jeg får en ny Optimus Hiker + for ca 1200. Er det da verdt å kjøpe en brukt?
   Har de gamle noen fordeler kontra Hiker+? Sett bort fra at det finnes stilleversjoner av den gamle.
 • Hvem er aktive   0 medlemmer

  Ingen innloggede medlemmer aktive

×
×
 • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.