Gå til innhold
Tessatroll

Voile 3 pin Vs Voile 3 pin traverse

Anbefalte innlegg

Hola 

Tenkjer å sette 75 mm binding på eine paret mitt med fjellski. 

Desse vil hovudsakleg bli brukt til typiske vastlandske vårskiturer med tung sekk, og ved snørekjøring etter hundespann overlengre distansar. 

Begge deler gjer fotblada ganske møre, i alle fall mitt høgre som eg har litt trøbbel med, og det er greit å få så mykje hjelp og støtte som ein kan. 

Eg er i tvil om eg skal gå for traversen eller ikkje. Eg køyrer normalt tele på topptur, og er kjend med fordelane til traversen mtp kraftoverføring.

Det eg lurer på er kor vidt det vinkla tåjernet påverkar gå-comforten i nevneverdig grad, då desse vårskiturane rundt/over og i området til dei større bresystema ofte fører med seg nokre km i tillegg til høgdemeter. 

Eg er ganske stødig på fjellski også med BC, det handlar meir om å føre ygge skader i det utsatte beinet mitt.

Eg mistenker at forskjela frå BC uansett er så stor, at eg vil profittere merkbart ved å gå frå dette til 3 pin og ein Andrew-støvel, men at forskjela frå 3 pin til 3 pin travers vil bli mindre for mitt bruksområde. 

 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Først litt tørre tall: Travese riseren er 10mm der de bakerste skruene på bindingen er, plata bak på riseren er 12mm, samme er det ved det fremre skruehullet. Hælklosen er 17.5mm foran og 19mm bak, men så er det en "shim" på 2mm i tillegg under hælklossen. Altså en forskjell på @8mm foran-bak. Hvor stort dropp dette oppleves som avhenger litt av skostørrelsen.

Den originale hælklossen er 9mm +2mm shim. Ligger bindingen ca 2mm over skien ved flat montasje gir dette vel @9mm drop.

Altså egentlig helt likt i prinsippet, det er bare det at med Traverse er hele sullamitten 10mm høyere over skien. Det er alltids muligheter for å prøve å få fatt på en original hælkloss og bruke den sammen med Traverse riser, først da blir det egentlig flatt.

Du kjenner fordelene med riser, så det skal jeg ikke legge ut om, men riseren har 4 skruehull i skien. Det betyr bedre forankring i skien. Selve bindingen er kun skrudd i riseren med de 3 standard skruene og ikke i ned i skien i det hele tatt. Riseren er i et "seigt" plastmateriale så den er solid. Har du en ski med binding fra før og vil bruke eksisterende hull, så følger det ikke med skruer som er lange nok. I og for seg ikke et stort problem, men siden det er 2mm forskjell på høyden foran/bak, er ikke skruenehullene vinkelrette. De "luter" litt bakover, slik skrur du alt fast med bare de tre skruene, så er ikke disse skruene vinkelrett ned på skien. Det er ikke sikkert det er en fordel. Da ville jeg heller brukt eksisterende skruehull til styring for å få merket opp de 4 andre hullene, og så brukt de. De 3 kan da plugges. 

Tipper jeg har rundt 200mil med Ingstad/Traverse/Crispi Svartisen. Kan ikke si at jeg egentlig noensinne har reflektert over at det er litt drop i bindingen. Jeg går mest sør i Jotunheimen ved Tyin, og det er kun på vannet det er flatt, hælløfterene har jeg vel egentlig aldri brukt, bare irritert meg over at den fremoverrettede samler snø så det bygger hælen høyere opp. Jeg har også 3pin, da med 20mm riser (de til Hardwire) på et par Tind 76, heller ikke på de reflekterer jeg over at det er litt drop i bindingen. Jeg prøvde for morro skyld 20mm risere på et par Glittertind, de ble litt "edgy", dvs at de vippet for lett over på kant. Det er ikke antydning til dette på Tind (eller Ingstad med 10mm)

Svartisen bruker jeg kun med trinn 1 på tåjernet nede når jeg går, da er det litt "slark" før sålen bøyes, da det er veldig fin flex i gåbevegelsen. Jeg synes nesten det er mer behagelig gåbevelelse enn BC, men støvel/binding er vel 400g tyngre pr ski enn nyere Ingstad/BC magnum (skostørrelse 45). Svartisen har jeg da kun strammet lissene på, ikke plastspennene. Svartisen på Tind 76 greier faktisk å traversere bratt på skare uten vidje eller mer strammet tåjern og kun med snørte lisser selv om støvlene ikke i utgangspunktet er så stive som de ser ut (sålen er litt myk). Har jeg fått gnagsår av noe av de andre støvlene mine, er det bare å stappe beina rett i Svartisen støvlene og fortsette. De passer altså perfekt til mine føtter og er superkomfortable å gå med. Plastspennene bruker jeg kun når jeg setter på vidjen, trykker jeg tåjernet helt ned blir også flexen litt mer progressiv.

Scarpa T4 er vesentlig stivere, de må ha tåjernet i posisjon 2 ved gange. Hylsene til pinnene ligger egentlig litt langt inn i sålen så de "gnager" av tuppene på pinnene i bindingen hvis det er for mye slark. Jeg bruker de stive stagene til Rottefella Cobra R8 på Voile bindingen sammen med T4, stagene kan tas av på samme måte som wiren (det kan en ikke gjøre på på original Hardwire). Det er vesentlig tyngre og mindre behagelig å gå med T4 enn Svartisen, men naturlig nok stor forskjell på stivhet.

Tind 76 er forøvrig fine på litt tidvis rotten vårsnø, de bryter ikke like brutalt gjennom som f.eks Ingstad om en kommer inn i et parti med dårlig snø.

PS. VPG har ett sett med 3pin Traverse igjen til 1307,- det er en god pris.

Endret av Omnilite

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
4 minutter siden, Omnilite skrev:

PS. VPG har ett sett med 3pin Traverse til 1307,- det er en god pris

Takk for utfyllende svar! Såg desse hjå VPG, tenkte eg sku bestille.

Crispi i 75 mm høver meg av ein eller annan grunn dårleg, til tross for at fjellsko og BC frå Crispi høver bra. Så det blir nok nokre gamle traverar, fram til eg får prøvd Andrews. 

Bindingen skal settast på eit par Nansen. Noko meir ski enn det har eg ikkje behov for :) hr brukt dei mykje til samme formål, men kjenner at det skal bli greit med litt meir hjelp og støtte til musklane i fotblad. 

 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
På 1.4.2019 den 22.54, Omnilite skrev:

PS. VPG har ett sett med 3pin Traverse igjen til 1307,- det er en god pris.

Kjøpte denne og satte den på mine Nansen. Bindingen i seg sjølv er jo på grensa til fjellskiporno 😁👌🏻 

Dura avgårde på ein testtur som var relativt lang. Skal ha ein firedagers vårskitur no i Mai i typisk vestlandsterreng, så greit å ha testa ferdig nytt oppsett. 

Litt uti turen, etter omlag 1200 høgdemeter og kanskje 13 km begynte føtene å gjere vondt, og alle tæra mine var kjenslelause. 

I tillegg kjende eg det nappa i muskelfeste bak fotbuen, ved hæl (har tidlegare hatt plager me d plantar fascitt som eg med tid, rett trening, gode solar og rutine har fått kontroll på). 

Eg gjekk med eit par Varg Skavl, som i utgangspunktet hadde god passform til meg. Dei neste kanskje 13-14 km og høgdemetrane vart det vondare men framleis leveleg med. 

Dei siste 13-14 km, som inkluderte både ein del nedover og oppover, gjekk eg med opne sko med lissene stappa i laust, for å ha sirkulasjon. 

Føtene var rimeleg vonde. Ingen gnagsår, men blåkuler. Smertefrie føtter dagen etter. 

Eg må nok garantert ha andre støvler. Det slår meg at eg truleg er lettare enn ein del menn, og dermed må tenke over det når eg tenker stivheit.

Det andre er nok at eg kanskje ikkje kan gå avstandar med vinkla tåjern, når eg har "ei svakheit" i fotbladet. 

Edit; ikkje vinkla tåjern, men at eg kanksje burde ha den originale helklossen, i og med at du gjorde greie for matematikken i dette i forrige post :)

Eg tenker dog at eg må gjere ei og ei endring i slengen, så eg kjem til bunns i problemet, så eg får starte med å prøve andre sko først. 

Føret var også av det utfordrande slaget, som kravde ein del arbeid, men det skal ikkje ha så mykje å seie om oppsettet funkar som det skal. 

 

 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Hvor mange trinn trykket du ned tåjernet når du gikk?

Det er normalt litt forskjellig tykkelse på "andetuppen" fra støvel til støvel. Det kan også være forskjell på hvor dypt stålhylsene sitter i gummien (hvor mye gummi det er under sålen før hylsa begynner)

Jeg bruker kun å trykke ned tåjernet ett trinn når jeg går med Crispi Svartisen støvler, da er det litt "slark" slik at ikke sålen behøver å bøye seg like mye. Jeg trykker tåjernet helt ned (trinn 3) når jeg kjører med Svartisen støvlene. Sålen er mykere på de enn på mange andre støvler, men det er merkbart mer bøyemotstand når tåjernet er trykket helt ned. Jeg har gått i størrelseorden opp mot 250mil til sammen med trinn 1på bindingen og Svartisen uten at jeg synes det er nevneverdig slitasje på bindingen og hullene har utvidet seg bekymringsfullt.

På Scarpa T4 (plast) sitter hylsene dypere i tuppen, der blir det også litt slark om ikke jernet trykkes helt ned, og støvlene får en vesentlig mer komfortabel måte å gå med enn om det trykkes lengre ned. MEN siden hylsene sitter dypere vil slarken føre til at hylsene "rir" på tuppen av pinnene i bindingen og sliter disse tildels kraftig ned i forkant. Derfor bør en ikke gå med bindingen i trinn 1 og Scarpa T4 fordi det spiser pinnene i bindingen.

Altså det er mindre gåmotstand om ikke tåjernet trykkes helt ned, og enkelte støvler kan fint gåes med på denne måten uten at binding/hyser tar nevneverdig skade av det. Men noen støvler kan gnage i stykker bindingen relativt fort om de sitter for løst i bindingen. Sjekkes pinnene og hylsene etter hver av de første turene, ser man fort om det er problemfritt å ikke trykke tåjernet maksimalt ned eller ikke.

Setter du en støvel i bindingen uten fot oppi vil du kunne merke forskjell på hvordan bøyemotstanden er i forskjellige trinn i bindingen.

Dog vet jeg ikke om dette er noe som kan utgjøre en forskjell i forhold til plagene som oppsto med Skavl støvlene.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Takk for utfyllende svar Skjult lenke - logg inn for å se den.

Eg hadde bindingen på hakk ein, som eg normalt tenkjer på som "gå-modus". Det var faktisk så vidt eg fekk lukka den i det stillet. Skulle eg tvinga den i hakk to trur eg at eg hadde øydelagt noko.

Ein kamp og ein strid heile kombinasjonen igrunn.

Har vurdert å prøve Svartisen, men veit at Crispi Sydpolen i alle fall høvde meg dårleg, og tenkjer at dei kanskje er bygde over samme lest? 

Alpina Alaska skal stikkes ein fot nedi, samt ved høve Andrew st.Moritz.

Den siste er dog så dyr, og tung, at eg vonar greie unngå den. 

 

 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
På 29.4.2019 den 19.11, Tessatroll skrev:

 

Har vurdert å prøve Svartisen, men veit at Crispi Sydpolen i alle fall høvde meg dårleg, og tenkjer at dei kanskje er bygde over samme lest? 

Alpina Alaska skal stikkes ein fot nedi, samt ved høve Andrew st.Moritz.

Mange skisko har samme såle, det er her grunnlaget for stivheten legges, her er noen eksempler.

Crispi Svartisen:

crispi-svartisen-75mm-black_2_orig.jpg.0eaa33dc2f9c2b9b251eb4d531d0eb2b.jpg

Crispi Nordland:

shopping.jpeg.jpg.d3a2b0ee9628b91eca38a1ff17dfd50a.jpg

Alpina Alaska:

0022432_alpina-fjellskistovel-alaska-75mm-922304.thumb.png.9c8c080b34914b203573aab41c38de61.png

Alfa Quest Advance:

541816dbb76c70576e8b46cf.jpg.5d334f2479f6d7193112a379b28bf300.jpg

Alle disse støvlene bruker samme type Vibram Såle som er litt myk.

 

Crispi Sydpolen (evt. Bre) har en helt annen såle, dette vil kanskje ha noe innvirkning på passformen på støvlen.

140321_1.jpg.0370305cb58c2b3c0127afd3bfbe825a.jpg

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Det har du sjølsagt rett i, ikkje berre lesten men også solen avgjer passform. 

Korleis opplever du Svartisen i forhold til breidde? Eg høver fint nedi til dømes Crispi Stetind BC, La Sportiva Trango støvel, Crispi Skarven fjellstøvel osv, om du tilfeldigcis skulle ha nokre av desse. 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Jeg har også Stetind, kan ikke si jeg har reflektert over at det er forskjell på bredden i forhold til Svartisen. Uten oppbygging av hælen på 4-5mm innvendig i Stetind får jeg gnagsår på hælene. Svartisen i 75mm har perfekt passform og har aldri gitt meg problemer av noen art. Uansett er det individuelle forskjeller, en kamerat fikk gnagsår på hælene av sine Svartisen 75mm påsken.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
1 time siden, Omnilite skrev:

Jeg har også Stetind, kan ikke si jeg har reflektert over at det er forskjell på bredden i forhold til Svartisen. Uten oppbygging av hælen på 4-5mm innvendig i Stetind får jeg gnagsår på hælene. Svartisen i 75mm har perfekt passform og har aldri gitt meg problemer av noen art. Uansett er det individuelle forskjeller, en kamerat fikk gnagsår på hælene av sine Svartisen 75mm påsken.

Heilt klart. Stetind sitt som eit skudd på meg, mens Alfa = trykksmerter frå ei anna verd. 

Lyt berre prøve, ved eit høve der eg er i byen og har noko utvalg å prøve. 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.


  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder og sporingslenker

Fjellsport Fjellsport sporing

Outnorth.no Skittfiske
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.