Jump to content

Behandle treskaft på kviv


raggsokk

Recommended Posts

Har en kniv jeg er svært glad i, hvor treskaftet kunne treng et strøk olje. Er dog ikke helt sikker på hvilken olje som bør brukes. Har hørt at vanlig matolje fungerer, gjelder det alle typer matolje? Og selve behandlingen; holder det å smøre på et lag olje, eller må skaftet ligge i olje og trekke?

 

 

Link to comment
Share on other sites

Annonse

Matolje er ikke så veldig egnet. Den herder/tørker ikke og du vil trolig få olje på fingrene, slire og annet skaftet er i berøring med over tid.

Blant knivmakere er det mange oljer og andre typer behandling som er i bruk, men til sporadisk bruk som du nevner her så synes jeg ofte linolje er det beste. Det finnes to typer linolje, rå og kokt.

Rå linolje er kaldpresset og har en lys gylden farge. Den har liten molekylstørrelse og trenger dypt inn i treverket om eks skaftet blir stående i et glass olje over tid. Ulempen er at rå linolje ikke herder/tørker så godt.

Kokt linolje er varmpresset og har en mørkere gylden farge. Den har større molekylstørrelse og trenger ikke like dypt inn i treverket som rå. Kokt linolje vil likevel trenge litt inn dersom skaftet blir stående i bad eks over natten. Kokt linolje herder/tørker og gir en tørr fin og fin overflate for berøring og smitter i liten grad over på andre materialer.

Dersom du kun skal bruke én type olje ville jeg valgt kokt linolje. La skaftet stå et døgns tid i et glass med olje. Ta den opp, tørk av overflødig olje og la kniven ligge på et tørt lunt sted til den virker berøringstørr.

Dersom du er villig til å bruke to typer olje kan du la den stå i et bad av rå linolje et døgn eller to først, gjerne lenger også, for deretter å behandle den med kokt linolje for å få en herdet overflate til slutt.

Linolje selges gjerne på samme steder som det selges maling. Biltema har også normalt både kokt og rå linolje.

VIKTIG: Filler eller tørkepapir som har trukket til seg linolje eller andre typer olje kan selvantenne. Så snart du er ferdig å bruke dem så kast dem i ovnen eller et annet sted hvor det ikke er brannfarlig. Linolje er vegeteabilsk og tørkepapir gjennomtrukket med linolje kan trygt spyles ned i toalettet.

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Takk for supert svar! Er det viktig at selve knivbladet og andre metalldeler ikke får linolje på seg? Og vil skaftet endre farge ved bruk av kokt linolje?

 

Biltemas nettsider sier at linolja "Påføres i rikelige mengder ved bruk av pensel eller klut". Blir resultatet bedre av å la kniven ligge i olja et døgn?

Link to comment
Share on other sites

Knivbladet vil ikke ta skade av linolje. Det skal bare være å tørke av. Dersom oljen herder på bladet må den skrapes bort, men det skal mye til for at oljen herder på så kort tid.

Å la skaftet stå i oljebad er latmannsløsningen, jobben gjør seg selv. Alternativet er å påføre olje i flere omganger etter hvert som det trekker inni treverket. Resultatet skal bli det samme hvis treverket er i kontakt med flytende olje over like lang tid. Jeg har brukt tomme syltetøyglass e.l og fylt på olje opp til enden av skaftet.

Viktig å tørke av all overflødig olje får du legger det til herding. Da får du en jevnt silkematt overflate. Hvis det er olje som ligger utenpå treverketnår det herder, får du lett blanke flekker/felt.

Link to comment
Share on other sites

TS. Hvis det er brukt olje på knivskaftet tidligere, kan du bruke kokt linolje. Det beste er nok å påføre et strøk med pensel (eventuelt myk klut) og la det tørke. Påfør nytt strøk, så snart oljen er tørket inn. Behandlingen gjentas, til treverket ikke trekker mer, etter 2 - 3 dagers med tørk i rommstemperatur. 

 

Hadde det vært ubehandlet treverk, burde du benyttet rå linolje først, men da utblandet med terpentin. Ellers trekker det ikke inn i treverket og blir liggende i det ytre laget og det blir meningsløst. Der skal den kokte linoljen være. Husker ikke blandingsforholdet (for de som er interessert), men det er bare å google. Har en oppskrift, men må leite den frem.

 

Som Gisle Uren nevner, så skader ikke linolje stålet. Men får den herde, blir det en gulaktig hard hinne. Jeg bruker å påføre med forsiktighet og unngå stålet. Søler du, bør du bruke terpentin på filla/papiret og tørke vekk oljen.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, and privacy rules Privacy Policy