Jump to content

Militærsovepose.


Recommended Posts

Jeg er (allerede) i gang med planlegging av neste vinters lengre tur. Det blir muligens kaldere enn hva min Isfjorden klarer, derfor ser jeg etter en ny, og kom over denne:

http://m.finn.no/bap/forsale/ad.html?finnkode=56678616&ov=m

Noen som kjenner til den og har lyst til å gi den en komforttemperatur?

Takk for hjelpen.

Link to comment
Share on other sites

Annonse

Takk for svar Sig Man.

 

Han som selger dem sier han har forsøkt å høre med militæret om hva slags temperaturer de er beregnet på, men får aldri noe svar. Tror i så fall jeg får lete litt mer, men hadde vært knall å kjøpe et beist av en sovepose (for det er det den ser ut som) til den prisen.

Link to comment
Share on other sites

Det er et Beist, Men ikke varmemessig, Tung og ikke spesiellt varm,

 

Enig. Posen veier 3 kg for mye i forhold til varme, er tung og blir gjennomfuktig av svette når det er litt varmt. Eneste fordelen er at den beholder en god del av varmekapasiteten når den er våt.

Link to comment
Share on other sites

Fikk ikke opp annonsen når jeg trykket på linken, så jeg vet ikke hvilken pose det er, men den jeg har fra forsvaret er Nanok Endurance og er beregnet på -25 grader. Om det er extreme-temp. eller comfort-temp er jeg usikker på. (Er forøvrig åpen for bud ;)  )

Link to comment
Share on other sites

HunterHunted, det ser ut til å være en Nanok Endurance -25, takker så masse for navnet!

Etter å ha undersøkt litt, noe som absolutt ikke var lett, har jeg funnet ut at "-25" refererer til ekstremtemperaturen. Grunnen til at det ikke var så lett å finne ut, var at Nanok nå ikke eksisterer lenger.

Ut i fra hva jeg klarte å finne ut, så var det en fyr fra Ajungilak som hoppet av skuta når Mammut kjøpte de opp. Han ville lage egne soveposer, og resultatet ble Nanok. Nanok ble igjen oppkjøpt av Active Brands som la ned bedriften Nanok for noen år siden. Denne historien har jeg fått gjennom ymse nettsider, så man skal ikke legge alt for mye lit til den.

For å finne ut om hva "-25" refererte til, så måtte jeg ringe Active Brands. Der var det heller ikke så lett å få svar, men fikk til slutt snakke med en fyr der, Frank, som hadde hatt noe å gjøre med salget av de soveposene til militæret for en del år siden. Han fortalte meg om temperaturen. Han fortalte også at de hadde nettsiden "nanok.no" oppe i 2 år etter at de la ned for at folk kunne finne den infoen de trengte, men den eksisterer ikke lenger den heller, så det må bety at det er en god stund siden Nanok gikk konk.

 

Jeg anser derfor spørsmålet mitt for å være besvart. Den vil nok ikke helt fungere til hva jeg hadde planlagt.

 

Takk til alle for kommentarer.

Og takk til Ronny og Nimrad for tips. Jeg er ikke så bekymret for vekt, men pris er dessverre noe jeg alltid på ta stilling til. Jo billigere jeg får utstyret mitt (men det må jo selvfølgelig klare utfordringene som blir gitt de), jo flere turer får jeg dratt på.

Heps!

Link to comment
Share on other sites

Har en del feltdøgn i den posen der og den gjør jo jobben. Ikke noen ekstrempose men det trengs også sjelden i forsvaret siden normal prosedyre er primusfyring 24/7 i teltene. Noen er uansett våken og løser diverse oppdrag enten det er vakthold eller observasjon. Greit da med et varmt telt å komme inn i etterpå. Og med en haug karer i teltet som ligger nesten oppå hverandre er det greit å rullere den lille ledige plassen med tanke på vedlikehold av eget utstyr, koking av vann til termosen, matlaging osv som lett kan kombineres med å se på en primus.
Soveposen er tung som fjell men tåler fukt temmelig bra og er relativt romslig i forhold til en del sivile poser jeg har stiftet bekjentskap med. Hvis vekt ikke er en spesielt interessant faktor så er det da en helt grei og robust pose du mest sannsynlig kan bruke i lang tid fremover. Kompresjonsposen er i likhet med de fleste kompresjonsposer ikke spesielt vanntett. Vi løste dette med å fore kompresjonsposen med en søppelsekk innvendig husker jeg.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Ja, Ståle, det er nok en god pose til sitt bruk, men for min del tror jeg ikke den vil gjøre jobben bedre enn hva min Isfjorden kunne ha gjort. Trenger en som har litt mer muskler, noe det så ut som at Endurance posen hadde. Men det som kanskje kunne gått an, siden det virker som at den er litt romslig inne, er kanskje å ha min 3-sesongs dunpose inni, hva tror du om det? Er den såppas romslig?

 

Tror uansett jeg kommer til å finne en annen løsning

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, and privacy rules Privacy Policy