Gå til innhold
  • Bli medlem

(Primus og kokesystem) - Origo HeatPal 5100


haknuts

Anbefalte innlegg

HeatPal 5100 er en flott kombinasjon av et kokeapparat og teltvarmer. Vi har brukt denne på mange turer nå og har meget positive erfaringer.

20cda32a2e.jpg?w=272&h=216HeatPal 5100 er en flott kombinasjon av et kokeapparat og teltvarmer. Vi har brukt denne på mange turer nå og har meget positive erfaringer.

HeatPal er en spritbrenner med en 1,2l beholder/brenner som avgir 1500W i 4 timer. 1500 watt er ikke nok til å lage stuetemperatur i en 10-manns lavvu, men det hjelper i massevis når nattefrosten setter inn.

Nettopp dette siste er et tema mange ønsker belyst: er det forsvarlig å holde fyr i lavvuen natta gjennom uten fyringsvakt? Risikoen er kort fortalt kullosforgiftning/kvelning fra ufullstendig forbrenning (CO – karbonmonoksid) og brannfaren.

En ufullstendig forbrenning får du ved manglende oksygentilgang eller nedkjøling av flammen. I prinsippet gir inget brensel (foruten fra fuktig trevirke) nevneverdig CO dersom disse to faktorene er ivaretatt. Dette indikerer at kokekar med innhold eller annet som kjøler ned flammen øker CO avgassene. En uhindret flamme med tilstrekkelig oksygen er mao en god turkamerat.

Brannsikkerheten under bruk ivaretas ved at beholderen er wattfyllt, slik at innholdet ikke spruter ut om den skulle velte. Videre er brenneren godt festet i bunnen av “egget”, som står svært stødig. Faren med spritbrennere er størst under oppfylling/refylling av beholderene. Dette gjøres utenfor og i trygg avstand til telt og levende flammer. Kjøp av en ekstra beholder gjør “nedetiden” mindre og du slipper å vente på at den ene beholderen skal kjøles ned før refylling. Pass på at du kjøper riktig type, da denne ikke skal forveksles med standardmodellen som brukes i båtkjøkknene til Origo.

Vedlegger bilde som viser forskjellen på disse to beholderne.

400412_l.jpg?w=400&h=222

Den som IKKE skal brukes på HeatPal er 3880009-80 (til venstre) http://www.swego.com...72&idproduct=75

Den riktige er 3880009-81 http://www.swego.com...duct=64#details (øverst)

Dette er altså en spritbrenner. Som brensel kan du bruke rødsprit (soter og oser noe), Fin Fyr som er en forfinet/renset rødsprit eller bioetanol. Selv har jeg prøvd alle disse alternativene, men bruker nå utelukkende bioetanol om jeg får tak i dette. Årsaken er at bioetanolbrenselet er laget nettopp for å brukes som brensel. Det soter og lukter derfor ubetydelig. Videre har jeg fått kjøpt dette for kr. 25/l hos www.miljopeis.no. Har senest svidd av ca. 20l bioetanol under kalesjen i båten, og opplever at den gir minst like god effekt og brenntid som rødspritpreparatene.

Vekt ca 2,2 kg

Diameter 285mm

Høyde pakket 155mm

Høyde sammensatt 280mm

Prisleie fra kr. 750 – 2000, så sjekk tilbudene.

Anbefales!

http://www.tentipi.se/index.php?id=165

Click here to view the article

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.