Jump to content
IGNORED

(Primus og kokesystem) - Origo HeatPal 5100


haknuts
 Share

Recommended Posts

HeatPal 5100 er en flott kombinasjon av et kokeapparat og teltvarmer. Vi har brukt denne på mange turer nå og har meget positive erfaringer.

20cda32a2e.jpg?w=272&h=216HeatPal 5100 er en flott kombinasjon av et kokeapparat og teltvarmer. Vi har brukt denne på mange turer nå og har meget positive erfaringer.

HeatPal er en spritbrenner med en 1,2l beholder/brenner som avgir 1500W i 4 timer. 1500 watt er ikke nok til å lage stuetemperatur i en 10-manns lavvu, men det hjelper i massevis når nattefrosten setter inn.

Nettopp dette siste er et tema mange ønsker belyst: er det forsvarlig å holde fyr i lavvuen natta gjennom uten fyringsvakt? Risikoen er kort fortalt kullosforgiftning/kvelning fra ufullstendig forbrenning (CO – karbonmonoksid) og brannfaren.

En ufullstendig forbrenning får du ved manglende oksygentilgang eller nedkjøling av flammen. I prinsippet gir inget brensel (foruten fra fuktig trevirke) nevneverdig CO dersom disse to faktorene er ivaretatt. Dette indikerer at kokekar med innhold eller annet som kjøler ned flammen øker CO avgassene. En uhindret flamme med tilstrekkelig oksygen er mao en god turkamerat.

Brannsikkerheten under bruk ivaretas ved at beholderen er wattfyllt, slik at innholdet ikke spruter ut om den skulle velte. Videre er brenneren godt festet i bunnen av “egget”, som står svært stødig. Faren med spritbrennere er størst under oppfylling/refylling av beholderene. Dette gjøres utenfor og i trygg avstand til telt og levende flammer. Kjøp av en ekstra beholder gjør “nedetiden” mindre og du slipper å vente på at den ene beholderen skal kjøles ned før refylling. Pass på at du kjøper riktig type, da denne ikke skal forveksles med standardmodellen som brukes i båtkjøkknene til Origo.

Vedlegger bilde som viser forskjellen på disse to beholderne.

400412_l.jpg?w=400&h=222

Den som IKKE skal brukes på HeatPal er 3880009-80 (til venstre)

Hidden Content

Den riktige er 3880009-81

Hidden Content

(øverst)

Dette er altså en spritbrenner. Som brensel kan du bruke rødsprit (soter og oser noe), Fin Fyr som er en forfinet/renset rødsprit eller bioetanol. Selv har jeg prøvd alle disse alternativene, men bruker nå utelukkende bioetanol om jeg får tak i dette. Årsaken er at bioetanolbrenselet er laget nettopp for å brukes som brensel. Det soter og lukter derfor ubetydelig. Videre har jeg fått kjøpt dette for kr. 25/l hos

Hidden Content

. Har senest svidd av ca. 20l bioetanol under kalesjen i båten, og opplever at den gir minst like god effekt og brenntid som rødspritpreparatene.

Vekt ca 2,2 kg

Diameter 285mm

Høyde pakket 155mm

Høyde sammensatt 280mm

Prisleie fra kr. 750 – 2000, så sjekk tilbudene.

Anbefales!

Hidden Content

Click here to view the article

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Similar Content

    • By ost
      Her følger en brukertest av Tommetrix blikkboksovn, produsert av @Tom42. Innledning, utpakking, montasje og vekt kan sees i denne tråden. 
      Vinterferien er over oss, og endelig har man litt tid til egne sysler. En tur ut i svigerfars vedbod gir et godt fange med tørr småkvist. Utegrillen er et godt sted å prøve stasen. Lekende unger er gode som smaksdommere etter endt dyst. 
      Her er ovnen klar til dyst. Jeg er litt usikker på om veden skal mates fra en eller to sider, etterhvert mater jeg mest fra kortsiden der den største åpningen er. 


      Jeg har en bålkjele fra Rast som er helt full med kaldt vann. Aner ikke hvor mye dette er, en liter pluss. 


      Når man først får fyr må man stadig dytte kvistene inn, ellers dør flammene ut eller sprer seg ut av boksen. 

      Man må også ha nok kvist til å hele tiden mate ovnen. Jeg hadde en tanke om at jeg ville sitte igjen med glør etterpå, men det er full fres hele veien. 

      Det som er igjen etterpå forsvinner fort.


      Vannkannen kokte etter et kvarters tid. Testpersonene likte kakaoen. 

      Som turovn trekker jeg følgende foreløpige konklusjoner: 
      - som vannkoker virker den utmerket, forutsatt godt med ved og god tid
      - veldig var for vind, jeg hadde en trekk fra siden som gjorde at veden forsvant litt for fort
      - krever konstant tilsyn, den kan ikke forlates bare for å "fikse" noe
      - gasskokeren blir nok primærkilden for matlaging på turer, men jeg ser ikke bort fra at denne også kryper ned i sekken når tid og sted tilsier det. 
       
       
    • By fiskekongen
      Det er ikke vanskelig å se hvor designet på denne kommer fra. Spørsmålet er om den er like anvendelig i bruk som MSR windpro.
      Jeg var på utkikk etter en brenner til turer hvor stekepanna skulle brukes flittig, og så alle lovord av MSR Windpro. Etter noen runder på nettet fant jeg det som så ut som en rein kopi av merket BRS. Merket kjenner jeg litt fra før, da jeg har ett par av dem fra før, hvor kvaliteten har vært helt ok, så tok sjansen og bestilte en.
      Brenneren ser helt lik ut som Windpro, og fungerer så langt upåklanderlig. Eneste forskjellen jeg kan se er gummiknottene under støttebeina og at reguleringsventilen har en litt annen utforming. Nå skal det sies at brenneren ikke har fått alt for mange feltdøgn, så en langtidstest er dette ikke. Mer en hands on rapport.
      En ting å merke seg er at skruene til støttebeina oppe og nede trengte en liten turn med skrutrekkeren. Jeg har også hørt om at forvarmingsbøylen på noen av disse ligger veldig tett inntil brennerhodet, men på mitt eksemplar var det helt fint. Dette vil uansett ikke by på store utfordinger reint praktisk. Enten bøye det litt ut, eller bare la det være som det er.
      Prisen rett hjem i postkassa var rundt 160kr inkl frakt.
      Oppgitte data:
      1940W
      1L vann med koketid 3min 10sek
      140g/timen i forbruk
      214gram

    • By rbhelle

      Hidden Content
      Soto Muka stove ble innkjøpt på tilbud hos Fjellsport. Benyttet på et par turer hvor man ikke bare skulle varme vann. Jeg mener at dette er en god primus for å smelte snø og varme vann, men direkte uegnet for å lage mat både om vår, sommer og høst.
      Fordelen er vel først og fremst det enormt effektive varmeuttaket samt at du slipper forvarming på denne, men det fordrer slik jeg har brukt den et par ting å være klar over. Må vel også nevne den infanterisikre justeringsmekanismen for "slå på, drifte og slå av".
      Flammen er særdeles høy og voldsom (etter min mening). Jeg sammenlikner her med Optimus 111, MSR Dragonfly, Coleman 445 og MSR Windpro 2. Flammen er såpass høy at jeg vurderer det som direkte farlig å fyre opp denne i innerteltet (er ikke å anbefale uansett for uerfarne) og ikke minst så er mitt Hilleberg Akto helt uegnet for denne type flamme på primusen. Man må i såfall grave en relativt brukbar snøgrop og da kan man fyre den opp. Dette gjelder selvsagt på full guffe. Halverer man fresen så leverer den fremdeles mye varme og flammen blir mindre, men fremdeles vesentlig høyere enn de nevnte primuser.
      En annen ting som er verdt å tenke på er hvilke kjeler du bruker. Siden flammen er såpass voldsom og høy så egner den seg best med store kjeler, typisk 3-4 liter, gjerne større for å unngå å fyre for kråkene. Med en 2 ltr kjele (MSR, GSI, Primus) uten varmeveksler så går veldig mye varme til spille på sidene. Det optimale for meg var å bruke 3-4ltr kjeler typisk 25cm bunn, gjerne i kombinasjon med en varmeveksler (ála MSR sin monterbare). Da får man utnyttet den høye flammen på full guffe og du smelter snø og koker vann raskere enn du klarer smøre en brødskive med klaket smør. Dvs du bruker et par minutter pluss på en liter vann.
      Min erfaring er at du bør bruke denne i telt med romslige fortelt med god plass og høyde. Jeg bruker et Hilleberg Keron 3 GT på vinterstid og der er primusen eksemplarisk. Pittesmå enmannstelt synes jeg blir for små i forteltene rett og slett.
      Å kokkelere med denne er så si fånyttes etter min mening. Du må iallefall holde gryten og passe på hele tiden da denne i praksis enten er på eller av. Jeg har merket av på justeringsrattet hvor mye jeg skal skru for ca 80%, 50% og 25% effekt, så jeg slipper gjette. Men selv på 25% effekt, så leverer den heftig varme. Steke fisk, pannekaker, bacon, egg er noe jeg fant lite hensiktsmessig, selv med en GSI stekepanne.Ting går jo, du må bare holde pannen hele tiden for å varmeregulere med å ta den av flammen og på igjen. Slikt er unødig tullete for min del og da bruker jeg heller Windpro 2 eller Dragonfly med god varmeregulering.
      Mange påpeker også at man ikke kan bruke andre brennstofflasker, men jeg synes ikke dette er noe stort problem, men så er jeg ikke en ekspedisjonsfarer heller. Det mest optimale er å bruke den lille flasken på 700ml (ca 500ml til disp) til primusen og heller bruke andre flasker som oppbevaringsflaske. Denne lille holder til ca 1 times fyring. En annen klar fordel med en liten flaske er at du ikke trenger pumpe deg halvt ihjel for å skape nok trykk til oppfyring når det er lite brennstoff igjen i flasken. Skal ikke stikkes under en stol at du opparbeider deg en viss grunnvarme bare ved å pumpe de påkrevde 40-50-60 pumpetrykkene du må gasse inn for å få den røde indikatoren synlig.
      Ut over dette er det en fantastisk primus som gjør jobben på mindre tid av hva de andre primusene klarer. For meg er dette en ren vinterprimus hvor fokuset er å smelte snø og vann, samt koke vann i et typisk stort vintertelt med bra fortelt. Det blir faktisk så varmt inni Keron 3 GT teltet av å fyre på full guffe i forteltet at det går fint an å kle av seg
      I mindre telt finnes det bedre alternativer med lavere flamme og rundt 3000w effekt (Soto leverer 4650w)
      Kan ikke skryte av at jeg har 100+ feltdøgn med denne primusen, til det har jeg for mange andre primuser som egner seg for ulike formål og årstider. Har egentlig funnet ut at primus er noe man velger ta med avhengig av hva man skal lage på tur. 
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, and privacy rules Privacy Policy