Gå til innhold
  • Bli medlem

Sfinxen >1280 moh. Lyngenhalvøya- Tromsø kommune


kugo

Anbefalte innlegg

Sfinxen er krevende, både i form av lang innmarsj på rundt 10 km, (8km i luftlinje fra startstedet med gps) bratt og luftig. Sfinxen er plassert midt mellom Lakselvdalen og Steindalen, så uansett hvilken side du velger å gå fra er det lang innmarsj. For å unngå den litt skumle Steindalsbreen valgte vi å gå fra Lakselvdalen via Ellendalen.

Kjøreturen til Slettmo ved Djupen i Lakselvdalen tar ca 1 time fra Tromsø. Første avkjørsel til høyre etter brua som går over Ellenelva, der er det også plass til å parkere. Den første halve kilometeren går etter god vei til ett lite grustak, før en traktorvei på halvannen km bringer deg videre. Det skal være sti opp Ellendalen, men p.g.a snø var den vanskelig å finne.

Siden det er litt korte dager valgte vi å etablere en liten basecamp i Ellendalen for å få litt kortere vei inn til Sfinxen. Vi begynte å gå i 10 minusgrader kl 01.00 og vi gikk ca 3 km inn Ellendalen på rundt en time før vi slo opp teltet. Grunnen til at vi slo opp teltet litt før planen var at Ellendalen viste seg vanskelig å navigere i midt på natta. Var noe over 5 km til Sfinxen i luftlinje fra teltet.

Dag 2 startet med ca 7 slumringer på telefonen før vi pakket med oss de nødvendige tingene for å bestige Sfinxen: Stegjern og Isøks. Pratet med en som hadde vært der på sommeren, han sa at tau ikke var nødvendig. Men hvis jeg mot formodning skal dit igjen om vinteren så blir det med tau!

Vi fulgte Ellenelva opp stortsett hele Ellendalen, altså laveste punkt nesten helt opp til skaret mellom Imagaisi og Sfinxen, på slutten gikk vi litt på skrå opp i siden mot Imagaisi. Hele veien opp Ellendalen til skaret på 1055 moh var grei, bortsett fra distansen da. Fra skaret gikk vi litt på høyresiden av ryggen i starten, før vi fulgte eggen til toppen. Var noen partier der det var veldig vanskelig å komme seg opp. På de to bratteste partiene var det nesten ingenting snø, så vi måtte bruke en snøskavel på siden av ryggen for å få feste til isøksa, mens vi prøvde å sparke oss fast etter beste evne med stegjernene. Var noen ganger moralen var litt lav! Men vi valgte å fortsette, og vi kom oss både opp og ned velberget ved å være utrolig nøye med at vi satt godt fast med en fot og isøksa for hvert skritt vi tok.

På toppen var det en liten varde og fantastisk utsikt mot Nallangaisi, Ellendaltinden, Imbodentinden, Steindalsbreen m.m

For flere bilder og turbeskrivelse:

http://kugo.no/2009/12/sfinxen-1280-moh-3/

post-6423-133474668224_thumb.jpg

post-6423-133474668245_thumb.jpg

post-6423-133474668262_thumb.jpg

post-6423-133474668279_thumb.jpg

post-6423-133474668298_thumb.jpg

post-6423-133474668314_thumb.jpg

Vis rapporten i Turkartet

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.