Gå til innhold

Marmolejo

Aktiv medlem
 • Innholdsteller

  205
 • Ble med

 • Besøkte siden sist

 1. Marmolejo

  Turistforeninger: Miljøtrussel?

  Problemet med de fleste organisasjoner er at de har som formål å vokse. Det er ikke noe gærnt i dette så lenge veksten skjer på riktig måte og uten at det går på bekostning av sentrale formål og prinsipper. DNT har forlengst forlatt det enkle friluftslivet. Ved overtagelsen og utbyggingen av hytta ved Snøhetta har man også gått bort fra hensynet til vernet natur og hensyn til truede dyrearter. Det virker som at det viktigste er flest mulig senger, flest mulig overnattingsdøgn og flest mulig medlemmer. Det hjelper ikke å ellers være en forbildelig organisasjon så lenge man også driver med slik utbygging. Jeg er ikke imot nye DNT-hytter, men da bør de ligge under skogsgrensen og helst på allerede etablerte seter- eller hytteområder - og ikke minst i områder som ikke er vernet.
 2. Marmolejo

  Sponse Fjellforum?

  Veldig bra at dere beholder FF reklamefritt og også uten å lage butikk av det.
 3. Marmolejo

  Velkommen til Fjellforum 2.0

  Ja, helt klart bedre! Mange takk.
 4. Marmolejo

  Velkommen til Fjellforum 2.0

  Jeg synes teksten er litt liten og vanskelig å lese samtidig som det er mye støy ellers. Hvis det er mulig hadde det vært kjekt med større tekst på innleggene samtidig som resten av greiene blir mindre eller ikke så fremtredende. Men for all del, det er flott med forandringer og jeg kommer sikkert til å finne og bruke mange nye snadderfunksjoner på fjellforum 2.0. Jeg har fulgt med fra begynnelsen og det er litt morsomt at fjellforum fortsatt eksisterer. Det var nødvendig med en oppgradering og jeg skjønner det ligger MYE innsats bak. Nå bør forholdene ligge til rette for mange nye år med fjellforum.
 5. På en topptur i helgen i Hemsedalsfjellene oppsto følgende: Frem til onsdag hadde det ikke snødd på en stund samtidig som det hadde vært varme perioder og mye vind fra vest. Resultatet var store snøskavler øverst på endel østvendte heng/fjellsider og generelt hardt og isete snø i høyden. På onsdag kom det 25-30 cm snø samtidig med at det var kraftig vind fra vest. Resultatet var at mye av nysnøen ble blåst over til østhelningene og til en viss grad skjulte nevnte snøskavler. På fredag og til en viss grad på lørdag var det mildvær nede i dalbunnen, men kjøligere opp i høyden. Mye av nysnøen i dalbunnen smeltet, mens snøen i høyden var fortsatt nokså tørt men vindpakket. På vei opp en slik østvendt fjellside i 14-1500m høyde begynte jeg å lure på om det kunne være en viss skredfare. Helningen bikket 30-35 grader og uken før observerte jeg en stor skavl på toppen av nevnte fjellside. I mellomtiden hadde denne blitt skjult av nysnøen. Usikkerheten var om det var en lagdeling i snøen eller om mildværet på fredagen hadde 'tatt seg av jobben'. Dessuten var det en usikkerhet i forhold til snømengden. Det var en del folk på vei oppover samme spor og jeg ymtet frempå om vi ikke burde holde litt avstand opover den bratteste biten. Svaret kom umiddelbart: - "Her er det ikke noe skredfare". Jeg ventet til alle hadde gått oppover for selv å holde noe avstand. Men like bak kom det en ny gruppe. Jeg sa det samme til førstemann, som myste oppover og sa: - "Her er det ikke noe skredfare". Ingen hadde gravd og sjekket. Når vi kom over kneiken og til et slakere og dels avblåst parti viste det seg å være to totalt forskjellige snølag. Under var det et hardt og isete lag som stakk opp på den mest avblåste stedene. Det var såpass hardt at man burde ha skarejern for å komme videre oppover. Denne var stykkvis dekket av nysnøen som kom på onsdagen. Denne var nokså tørr og vindpakket. Så lenge man holdt seg på partiene med nysnø kom man seg greit opp det siste stykket med feller. Det jeg lurer på er: - Var noen av brukerne her i de øvre Hemsedalsfjellene (altså ikke i Sentrums/Lykkjaområdet) og sjekket skredforholdene i høyden? - Hva er/bør være kjørereglene når en i gruppen ønsker et forsiktigere veivalg på topptur mens resten mener at dette er bare tull? Skal alle følge hva den mest forsiktige ønsker eller er det flertallet som avgjør?
 6. Marmolejo

  Snøheimveien

  Synd at DNT ødelegger dette område. Kjipt for villreinen også, men muligheten til å legge ned alt og føre området tilbake til uberørt natur teller vel ikke når DNT skal vokse seg større. Jeg skal aldri bli medlem igjen.
 7. Jeg har den eldre utgave som jeg mener er noe lenger enn den nye. Jeg vil ikke anbefale den i mye vind.
 8. ...og jeg som hadde tenkt å ringe til Turtagrø i morgen og be dem kjenne sin egen besøkelsestid. Jeg må si det er litt skuffende av Fri Flyt, som ellers har en høy stjerne hos meg, å flytte et sånt arrangement med klientellet det har til det mest tantede sted i Jotunheimen. Absolutt hvor som helst ellers hadde vært mer spennende. Både Glitterheim, Spiterstulen, Leirvassbu, Krossbu og Eidsbugarden hadde vært bedre.
 9. Fjellfilmfestivalen blir nå flyttet fra Turtagrø til Gjendesheim. Min umiddelbare reaksjon var å være positivt innstilt. Men etterhvert synes jeg det blir kanskje litt mye DNT av det hele. I tillegg er det ikke akkurat det meste alpine fjellområdet som nå er valg ut. Når folk skal på toppturer fra festivalen, må man ta bil, buss eller båt, istedenfor å ta bena fatt slik man gjør på Turtagrø. Alternativt kan man gå en rusletur i lyngen, men hvor spennende er det i lengden? I det hele tatt synes jeg festivalen beveger seg bort fra en kul og eksklusiv festival i Norsk fjellsportens vugge og omkranset av spisse tinder, til å bli en snill, vennlig og enormt DNT arrangement i den minst spennende delen av Jotunheimen. Det er få steder i Jotunheimen med færre toppturmuligheter enn nettopp Gjendesheim (med det mener jeg toppturer med start rett fra teltet/hytta).
 10. Marmolejo

  Status Hemsedal

  Skurvefjellet er faktisk den toppturen med flest høydemeter i Hemsedal. Vel så viktig er at man sklir mere eller mindre rett inn på en afterski. Det har vært litt mildvær og mye vind siden du var der. Pudderet har enten blitt til en hard såle eller blitt blåst bort til visse skogsområder (som de lokale holder for seg selv ). Men i slutten av denne uken kommer det mer snø.
 11. Det er bra dere overlevde og også flott at du skriver en ærlig og oppriktig rapport for oss andre å lære av. Jeg hadde snudd leeeenge før dere gjorde, men så har jeg ikke vært på en brøkdel av de toppene som du har bægga. Det er bra det er noen strekker seg etter noe mer.
 12. Marmolejo

  Flytte, men hvor ?

  Du må flytte til en distriktskommune som er langt inne i landet og som også er i vekst. Det er viktig med et minimum av karrieremuligheter. Det samme er å være et sted som er i utvikling slik at man ikke føler at man bor et sted som er i ferd med å bli fraflyttet og lagt ned. Det bør også være på østsiden av vannskillet, men ikke så langt øst at det blir lite nedbør og bikkjekaldt hele vinteren. Av de 15 distrikskommunene som gjør det best, er tre i Hallingdal. Dette er Gol, Flå og Hemsedal. Av disse tror jeg nok Gol og Hemsedal oppfyller kravene best. Disse er ikke bare bra "på papiret", men har en del innflyttere som har satt igang mye morsomme friluftsaktiviter. Ål og Hol kommune kan også være aktuelle selv om disse ikke har den samme stabile utviklingen som Gol og Hemsedal.
 13. Marmolejo

  Hvor mange utenetter har du i 2011/12?

  Jeg ble kun småproff i år. Ble ingen langtur. Men skal finne på noe gærnt til sommeren.
 14. Marmolejo

  Isforhold Hemsedal?

  Sondre - for å bli holdt oppdatert om forholdene i Hemsedal må du 'like' Skandinavisk Høyfjellsutstyr på facebook. Det virker som at gutta der har oversikten. Det begynner nå også å komme rapporter om isforholdene - i tillegg til nærmest daglige oppdateringer om snøforholdene. Bare for å ha sagt det begynner det å bli SVÆRT hyggelige snøforhold i Hemsedal.
 15. Marmolejo

  Vinjerock 2012

  Når det gjelder resten av det du skriver synes jeg ikke målet helliggjør middelet. Her blir vi nok aldri enige. Det er haugevis av andre festivaler og 'camps' rundt i fjellheimen hvert år. Det som skiller alle de andre fra Vinjerock er at disse har fjellturer og fjellrelaterte aktiviteter, og ikke rockekonserter, som hovedtema. DNT har hatt en voldsom økning i medlemsmassen de senere år. Men jeg tviler på at det har blitt færre unge medlemmer. Derimot har økningen antageligvis hovedsaklig kommet i andre aldersgrupper. Så hvis man ønsker å forhindre forgubbingen er det bare å innføre kvote på hvor mange nyskilte damer i 40-50-årene som får lov til å melde seg inn hvert år.
×

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.