Gå til innhold

REs

Aktiv medlem
 • Innholdsteller

  4 722
 • Ble med

 • Besøkte siden sist

 • Dager vunnet

  74

REs vant dagen sist Juni 4

REs hadde mest likt innhold!

2 følgere

Om REs

Nylige profilbesøk

Blokken for nylige besøkende er slått av og vises ikke for andre medlemmer.

 1. Nå har vel Turistforeningen innført en minsteavstand fra hytta hvis du skal bo i telt, men hvordan dette vil bli praktisert i denne settingen blir interessant å se. Det plager ikke meg om noen setter opp telt utenfor en hytte og tar for seg av hyttas bekvemmeligheter, koking og matlager etc., bar de rydder og gjør opp for seg før de drar.
 2. Det er vel noe av dette jeg skrev i innlegget mitt i avsnittet før det du siterte. Det jeg antydet kunne bli et problem, og som du har sitert, er den situasjonen som oppstår når Monsen & Co. + diverse følgere ankommer de forskjellige hytter og steder, men som jeg også sa så er nok dette et forbigående problem all den tid dette "reisefølget" vel beveger seg videre neste dag. Langtidseffekten av et slikt stunt vil nok kunne bli ganske positiv, spesielt for turistforeningen. Slike einstøinger som meg vil uansett ikke bo på hytter med for stort besøk uansett når det måtte være. Sist jeg overnattet på en T-hytte så var det litt for mange gjester for meg, og da sov jeg like godt ute på terrassen.
 3. Den totale effekten vil nok bli positiv. Dette kan lett bli en inngangsbillett til friluftslivet for mange som ellers ikke ville hatt mot til å ta steget ut fra sine trygge hjem, gater eller parker. Jeg har mer enn 10 års erfaring som turleder i Turistforeningen og i denne perioden var jeg blant annet turleder på en rekke nybegynnerturer. Mange av deltagerne der var både fysisk og psykisk i stand til å dra på tur alene, men terskelen for å ta steget fullt ut var alt for høy. Disse turene bidro til at denne terskelen ble betydelig lavere og det ble langt mindre skremmende å ta ut på tur alene eller sammen med venner. Noen fant også både nye turvenner og livsledsagere på disse turene. Dette opplegget med Monsen vil sikkert kunne ha litt av den samme effekten, og skulle de med dette trekke folk til fjells som heller burde blitt hjemme, så er nok muligheten stor for at disse ikke blir å treffe i fjellet i tiden fremover. De synker nok tilbake i sofaen og i stedet for å dra på tur så vil de bruke fremtidige anledninger til å fortelle sine omgivelser, til det kjedsommelige, om den gangen da de var på tur med Lars Monsen. Men hvis dette opplegget blir veldig populært så blir nok den umiddelbare negative effekten at du vil få en lokal overbefolkning på Turistforeningens hytter, på stier og fiskeplasser og på eventuelle teltplasser, men dette blir selvfølgelig et lokalt forbigående fenomen.
 4. Det handler ikke om hvor man kommer fra eller hva man er. Bygutt, bondejente, en "maur" fra en drabantby eller oppvokst på en veiløs værbitt knaus ute i havgapet. Det handler om holdninger og erfaring. Dette opplegget vil sannsynligvis trekke mange tur- og fjellvante folk inn på den samme stien, og det er ikke noe problem i seg selv, men det som kan bli et problem er alle de som ikke har verken kunnskap eller erfaring som drar til fjells i Monsens fotefar. Det er slike folk som kan komme til å oppføre seg negativt eller som, etter noen dager, plutselig ikke kommer lenger og må ha hjelp for å komme seg hjem. Noen av dem vil muligens lære mye nytt og få inn en positiv holdning, men det kan lett bli som når mange mennesker er samlet på et sted f.eks. i byen. En festival eller en konsert. Alle som er det vet veldig godt hvordan man skal oppføre seg og hva man skal gjøre med søppelet sitt, men alle vet også hvordan det ser ut når arrangementet er over.
 5. Som vel de fleste har fått med seg så skal Lars Monsen på tur igjen, og denne gang med et tv team fra NRK på slep. Et "turstunt" i samarbeid med Turistforeningen og NRK. Alle som vil kan henge seg på og det skal bli moro å se hva slags selskap han får. Selv kunne jeg ikke tenke meg å gå på tur sammen med en så tilfeldig sammensatt gjeng som man nok må forvente her, men nå får vi se hvordan dette utvikler seg. Sikkert en fin anledning til å lokke enda flere uerfarne mennesker ut på tur i fjellet. Positivt eller negativt, det vil tiden vise. En tanke som slår meg er hvilket ansvar arrangøren har hvis det nå skulle vise seg at man får en kritisk situasjon, rett og slett på grunn av at noen, som heller skulle ha holdt seg hjemme, tar ut på tur uten verken kunnskap, fysiske forutsetninger eller erfaring. Det eneste som hadde vert litt moro er å ta seg en tur og "tilfeldig vis" krysse Monsens løype, sånn bare for å ha sett litt på "galskapen" med egne øyne. https://www.nrk.no/sommer/bli-med-lars-monsen-pa-tur-1.13809611
 6. REs

  Førstehjelp

  Nå er det vel ikke alle som kan påta seg å tråkle sammen større kutt verken på seg selv eller andre, men du kommer langt med en rull sportstape. De fleste kutt og rifter kan ganske enkelt tapes sammen med godt resultat. Et annet problem med å sy sammen en skade ute i felt er faren for infeksjon under suturen. Det har både jeg og min sønn opplevd etter en operasjon. Dette kontrolleres vanligvis helt greit med antibiotika siden det normalt ikke er forårsaket av spesielt "sinte" bakterier, men ute i felt kan man aldri vite hva som kan skjule seg i et sår.
 7. REs

  Husk å slukke bålet ordentlig!

  Å ja, det er du som gjør det. Jeg har lurt litt på det.
 8. REs

  KANO TIL LEIE?

  Noen speidergrupper har også kanoer som det går å få leid.
 9. REs

  En fortvilet situasjon

  Ikke ta sorgene på forskudd. Planlegg dine turer som før, men ha en plan B, godt gjemt i baklommen, hvis plan A ikke lar seg gjennomføre. "The sky is the limit."
 10. REs

  En fortvilet situasjon

  Med en kreftdiagnose som dominerte tankevirksomheten totalt, dro jeg en gang i desperasjon ut på tur for å oppleve litt av det jeg var livredd for å miste, men det eneste jeg fikk ut av det var et brukket leggbein. En gang, med et kne som hindret meg i å gå på tur, vurderte jeg å selge både telt og fluestenger. Bare en sprukket menisk, en bagatell, men nok til at man begynner å tenke negative tanker. Slike tanker kan lett bli som en spiral som skrur deg lenger og lenger nedover mot et evig mentalt mørke, men en slik spiral går det an å snu. Leggbeinet mitt grodde, kreftsykdommen ble helbredet og kneet ble reparert av en dyktig dansk kirurg i Bergen, og en dag var jeg ute på tur igjen. Min kone spurte meg en gang hva jeg ville gjort hvis jeg ble sittende i en rullestol, men for meg var problemet heller hva hun ville gjort når jeg hadde kjørt meg fast i en myr i Ryfylkeheiene et sted uten telefondekning og bilvei. Jeg har to gutter som både i forbindelse med fødsel og senere oppvekst, i perioder, har tatt både nattesøvnen og matlysten fra meg, men like vel har jeg kjempet mange slag for dem, både de jeg kunne, og de jeg ikke kunne vinne, og i dag ser jeg resultatet av slit og bekymring og det er virkelig noe å glede seg over. Livet er fullt av oppturer og nedturer og ofte fortoner nedturene seg som om livet, enten fysisk eller mentalt, går mot slutten. Men like sikkert som at ingen ting vokser inn i himmelen så er det ingen nedturer som ender i ruin. Tilbaketuren kan være lang og tung, men der det er liv er det håp. Man kommer ovenpå igjen og nok en seier kan settes på premiehylla. Aldri gi opp på forhånd, uansett hvor mørkt det kan se ut. Jeg stod en gang ved frokostbordet på pasienthotellet på Radiumhospitalet og lente meg på en krykke. Matlysten var på bunn og tankene surret kun rundt neste dags operasjon. En dame, en del yngre enn meg, spurte plutselig hvorfor jeg ikke tok for meg av all den gode maten, og jeg svarte at neste dags operasjon tok opp all plassen i hodet og magen. Hun mente at det vel måtte være noe positivt å se frem til. Jo, jeg hadde fått meg ny ryggsekk, en sekk som var brukt bare en gang og da kom jeg hjem med bruket fot. "Ja da har du i hvert fall en god tanke i hodet. Det er mye god optimisme i en ny ryggsekk." Prognosene for mine medisinske plager var gode, men hun, som hadde langt dårligere utsikter til å bli frisk hadde allerede planlagt sine fotturer i både Alpene og Dolomittene i flere år fremover. Hun sa, aldri la sykdom og andre problemer få ta styringen over livet ditt, uansett hvor svart det ser ut. Så lenge det eksisterer liv på jorden så vil solen stå opp til en ny dag med nye muligheter og det er kun deg selv som kan bestemme hva dagen vil bringe. Dette har jeg ofte tenkt på og sannelig fikk hun rett. Jo eldre man blir jo flere plager blir man utsatt for, men uansett hva som skjer så finnes det alltid et lys i tunnelen, og tro meg, det er ikke et møtende tog.
 11. REs

  Ny stang og snelle

  Knute som anbefales på Barkley fireline.
 12. REs

  Løse skruer på sykkelen.

  Jeg jobber for tiden i en sykkelbutikk som blant annet selger og reparerer både vanlige sykler og el-sykler. Tidligere jobbet jeg som ingeniør tilknyttet oljeindustrien, men i dag blir det langt mindre dimensjoner på det som skal skrues sammen og på bolter og skruer. Et problem som har dukket opp er løse skruer. De fleste nye sykler er i dag laget av aluminium, og skruene som holder skjermer etc. er av rustfri kvalitet min. A2. Problemet er at disse skruene som er skrudd rett inn i et gjenget hull i aluminiumen har en tendens til å løsne. Når de så blir strammet noen ganger så slites gjengene i aluminiumen og skruene blir løsere og løsere. Det finnes en del "Reodor Felgen" måter å unngå dette på, men nå tenkte jeg at jeg kanskje kunne bruke lock tight eller lignende på skruene. Dette stoffet var bannlyst i mitt tidligere yrke, men ikke der jeg er nå. Det finnes mange fine Lock tight produkter, men er det noen som kjenner til disse Lock tight produktene og hvilke av disse som kan brukes på små skruer, M4 - M6, og som er slik at det er mulig å åpne skruene igjen uten å varme med blåselampe eller lignende.?
 13. REs

  Bålforbud

  Nå er det endelig et faktum. Bål eller ikke bål er ikke lenger opp til hver enkelt å avgjøre, men nå er det forbudt å bruke åpen ild utendørs i Rogaland, uansett type åpen ild. Til og med den gassdrevne Weberen hjemme på terrassen er det nå forbudt å fyre opp opp. https://www.rogbr.no/nyhetsarkiv/totalforbud-mot-å-gjøre-opp-ild
 14. REs

  Hvordan kan vi lære?

  Jeg husker fra min mest aktive perioder med sportsdykking, da fikk klubben jeg var med i, hvert år en oversikt over årets dykkerulykker med årsak og utfall, fra Norges Dykkerforbund. Interessant lesning og et godt tilskudd til det lokale sikkerhetsarbeidet. Pressen hadde og har sikkert enda en tendens til å kalle alle ulykker, der dykkerutstyr har vert innblandet, for dykkerulykke, men mange av disse ulykkene er faktisk ikke noe annet enn vanlig drukning.
 15. REs

  Hvordan kan vi lære?

  En lokal trubadur sa en gang i en av sine sangtekster: " Når naturen slår i fra seg vil det alltid gjera vondt, men verst av alt i verden er når mennesket slår mennesket sondt."
×

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.