Gå til innhold
  • Bli medlem

Martin Bekkelund

Passivt medlem
  • Innlegg

    153
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Alt skrevet av Martin Bekkelund

  1. Jeg har satt opp min egen kartløsning, basert på denne: http://www.atlefren.net/post/2011/02/kartverket-openlayers/ Krever litt teknisk forståelse, men resultatet blir veldig bra. Enkelt å legge på GPS-spor med GPX-filer. Alternativet, for den som vil ha noe ferdig oppsatt, kan bruke denne: http://www.mineturer.org/
  2. Så vidt jeg kan se er det Sea to summit sin plastskje som er gjeldende bestikk. Jeg har hatt flere sporker i plast fra Sea to summit, og alle har det med å bli sprø i plasten over tid og knekke nesten uten motstand, slik den siste gjorde i sommer: https://secure.flickr.com/photos/idetfri/6080517835/in/set-72157627394353071 Et bedre alternativ er derfor Sea to summit sin AlphaLigth titan-spork. Veier drøyt 9 gram og koster 89,- kroner hos G-sport: http://www.seatosummit.com.au/showdetail.php?Code=ACUTAL Martin
  3. Sir Joseph Koteka 290, omtalt her: http://www.idetfri.no/2011/12/04/sir-joseph-koteka-290/
  4. Har skrevet om mine erfaringer med Kovea SupaLite, med demovideo. Martin
  5. Hei, Jeg tar meg selv i å stadig lese og besvare diverse tråder om kamera på tur. Derfor har jeg skrevet noen ord om min praksis og mine tanker om valg av kamera og tilhørende utstyr: http://www.idetfri.no/2011/10/10/med-kamera-pa-tur/ Tenkte det kunne være til glede for flere. Mvh Martin
  6. Tusen takk for gode svar! Da utelukker jeg egen maskin, hvilket bringer meg over på neste spørsmål: Noen som kan anbefale et vaskeri i Oslo som vet hvordan man vasker soveposer?
  7. Jeg hiver meg på denne tråden med et spørsmål om vask av egen sovepose. Posen er en gammel syntetpose — Kompakt fra Ajungilak, kjøpt omkring 1996. Vekten er 1,5 kilo inkl. trekk. Hvor stor kapasitet må vaskemaskinen ha for å vaske denne posen? Jeg har en toppmatet, 45 cm bred maskin med kapasitet inntil 6 kilo. Noen formeninger om hvorvidt vask av denne posen vil fungere smertefritt i denne maskinen? Leser også forskjellige råd om vaskemiddel. Noen anbefaler Milo, andre sier vaskemiddelet er uten betydning, noen sier at skyllemiddel bør droppes.
  8. Lurer litt på hvor jeg fikk 2 fra. Tallet skal være 4 og er nå korrigert. Enig i at vanntemperaturen er interessant. Under testen lot jeg springvannet renne lenge før det ble tappet. Det er vidt jeg kan bedømme en realistisk sammenlikning, om ikke det er enda kaldere enn det man forsyner seg med i det fri.
  9. Har akkurat finpusset testen og lagt til en tabell for estimert gassforbruk og hvilke gassbokser man kan ta med: http://www.idetfri.no/2011/09/19/gassforbruk/ Kom gjerne med innspill.
  10. Takk! PS. Bra nettsted du har, fortsett med det!
  11. Sommerens høydepunkt ble en tur gjennom Lomsdal-Visten nasjonalpark i Nordland, et fantastisk stykke Norge. Fyldig turrapport med massevis av bilder finnes her: http://www.idetfri.no/2011/08/30/lomsdal-visten/
  12. Igjen, tusen takk for alle tips! Har laget meg en liste, så stikker jeg plutselig innom en velassortert bokhandler.
  13. Takk for alle forslag og tips! Jeg har notert dem alle, og innser at en tur innom nærmeste velassorterte bokhandler er nødvendig. Dessverre få norske nettbokhandlere eller forlag som tilbyr forhåndsvisning.
  14. Hei, Usikker på om dette er rett sted for bøker, men i mangel av bedre alternativer drister jeg meg utpå... Jeg er ute etter flere naturbøker, primært gode bøker for norsk natur om — Fugl — Fisk — Dyr — Flora — Sopp Har ingen grundige tanker om hva jeg ønsker meg, så listen over er veiledende. Bøkene bør være faglig etterrettelige, (rikt) illustrert og dyptgående og grundige. De skal fungere mer som oppslagsverk enn som skjønnlitteratur. Alle boktips, fortrinnsvis med ISBN eller URL, mottas med stor takk! Mvh Martin
  15. Hei, Er disse jakkene sammenliknbare? Tetha SV er vel mer sammenliknbar med Trollveggen GTX. Evt. Falketind GTX mer sammenliknbar med Alpha LT eller SL. Jeg har erfaring med Arc'teryx Alpha SL og Norrøna Falketind GTX Proshell. Arc'teryx-jakken revnet i limingen ved glidelåsen under armen etter omlag to års bruk. Dette var en reklamasjonssak, så jeg kjøpte meg opp til Falketind. Har kun hatt den over sommeren, så det er litt tidlig å si, men passform og funksjon er perfekt for mine lange 193 centimeter.
  16. Eller for de mer avanserte: http://www.atlefren.net/post/2011/02/kartverket-openlayers/ Eksempel (med en eldre versjon): http://kart.bekkelund.net/2010-08-27.html
  17. 6 kilo inkluderer mat, det fremgår av listen. Videre avhenger det avhenger av hvem du spør. Uten å basere meg på annet enn antakelser, lett empiri og anekdoter, vil jeg tro at 6 kilo for de aller fleste turmennesker vil defineres som en lett sekk hvis man skal på helgetur. Jeg kjenner godt til denne tråden og har fulgt den siden starten. Jeg har noe av utstyret i den selv og titter innom tråden rett som det er, dersom jeg skal bytte ut eget utstyr. Å jakte gram koker ned til et spørsmål om komfort, kvalitet på utstyr og hvor spartansk man vil reise. Selv har jeg ikke lagt meg på det absolutte bunnivå.
  18. Hvis det er godt og riktig forankret, er det ingenting ved Ringstind som tilsier at det ikke egner seg på fjellet. Jeg har selv den første utgaven av Ringstind 2 som veier omlag 2 kilo. Skulle jeg kjøpt nytt lettvektstelt idag ville jeg etter all sannsynlighet handlet Ringstind Superlight 1-2, til tross for den stive prisen. Når du har valgt telt og besettelsen om å kutte vekt begynner å bre om seg, kan du jo lese min artikkel om 6-kilossekken. Lykke til!
  19. Har akkurat kommet tilbake fra en tur på 8 dager (7 netter). Med to unntak ble alle måltider (frokost, lunsj, middag) tilberedt på gass. Over denne perioden brukte vi (2 personer) nøyaktig 300 gram gass. Mye varming av vann, men også steking og trekking av fisk.
  20. Hjemme fungerer posene fra Enklere Liv helt greit. De er billige og enkle å bruke. Imidlertid har åpningen det med å sprette opp, så hvor egnet de er til turbruk vil jeg ikke si. De er tross alt laget for et annet formål. Alternativet er posene Isortoq fra Piteraq. De er lette, solide, har ventil i bunnen og er alltid mitt førstevalg når jeg pakker klær på tur. Koster (naturlig nok) litt mer, men verdt pengene. God tur til Island!
  21. Kjapp test på kjøkkenet hjemme: Koking av 1/2 liter vann i liten kjele med lite lokk Gassboks før: 399 gram Gassboks etter: 390 gram Diff: 9 gram Koking av 1 liter vann i mellomstor kjele med stort lokk Gassboks før: 390 gram Gassboks etter: 377 gram Diff: 13 gram Koking av 2 liter vann i stor kjele med stort lokk Gassboks før: 377 gram Gassboks etter: 351 gram Diff: 26 gram Utstyr brukt Brenner: Kovea Supalight Gass: Providus+ 425 gram boks Kjeler: Rast kaffekjele 1 liter, Priums LiTech Super Set, 1,7 og 2,1 liter Estimert forbruk Frokost, 0,75 liter: 11 gram Lunsj, 0,75 liter: 11 gram Middag, 0,8 liter + steking: 20 gram Teoretisk dagsbehov: 42 gram Tillegg vær, vind, diff: 18 gram Sum per dag: 60 gram Sum per uke: 420 gram ~ 1 boks á 450 gram Konklusjon Tallene taler for seg selv. Forbruket er omtrent lineært med mengden vann som skal kokes. Jeg har lagt til det jeg selv tror er en rimelig romslig diff for å hensynta vær og vind. Hvis noen mener diffen er urimelig i den ene eller andre retningen, er det selvfølgelig bare å rope ut. Som andre har vært inne på tidligere i tråden er estimert forbruk ca. 1 boks á 450 gram per uke.
  22. Hvis du har en smarttelefon kan du like gjerne kjøpe en app til denne. F.eks. har Navigon løsninger for både iPhone og Android. I tillegg finnes det massevis av andre apps for smarttelefoner for den som er glad i tur, f.eks: MotionX-GPS NaVida iMarka NAF
  23. Hva med en Sir Joseph Koteka 290? Den veier 550 gram og Sportsnett har kategorisert den som «Dun (vår/sommer/høst)», med en nedre komforttemperatur på 3 plussgrader. Jeg har brukt den et par netter i Jotunheimen hvor temperaturen falt under null, og med en trøye fungerte det helt fint. Litt dyr, men romslig og komfortabel til mine 193 centimeter. Dessuten svært komprimerbar.
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.