Jump to content

uendelig

Aktiv medlem
 • Posts

  165
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  2

Everything posted by uendelig

 1. Jeg kommer fra Nordvestlandet (i Sør-Norge, altså), og der er det snaufjell 800 meter over havet. For et par dager siden var jeg i Langsua (Gausdal), og der er det storvokst skog ca tusen meter over havet. Så det er store variasjoner også når man ser bort fra Nord-Norge. Vegetasjonen jeg finner 1300 moh på Hardangervidda minner om den jeg finner på 750 moh i mitt eget hjemdistrikt.
 2. Det høres rart ut at den skal være åpnet så tidlig. Jeg sjekket Facebook, og fant ingenting om det der. Heller ikke andre steder. De nyeste satellittbildene viser også at det er ganske mye snø på vidda fortsatt, og at de fleste vannene er helt islagte.
 3. Dette var et godt tips. Jeg fant ut at en av de jeg har er 85 cm bred, og denne har vist seg å være litt i trangeste laget for meg, mtp hvor mye jeg snur meg. Derfor bestilte jeg wide-utgaven av Viking 300. Den blir kanskje en smule for kald på høyfjellet i Sør-Norge i sommer, men i verste fall får jeg ligge litt påkledd i posen. Lett er den ihvertfall. Blir interessant å prøve en dunpose for meg som kun har erfaring med kunstfiber.
 4. Personlig foretrekker jeg å ha minst et par hundre meters avstand til andre teltere. Hvis jeg kommer til min destinasjon og ser at den er "opptatt", slår jeg derfor opp teltet mitt i god avstand til de som er der fra før. Det regner jeg med at de også setter pris på, og jeg anser det som god kutyme. Når dét er sagt: Alle jeg har møtt og pratet med i villmarka, har alltid vært utrolig hyggelige og tilogmed gavmilde. Det gjelder også teltnaboer.
 5. Mtp værutsiktene og snøforholdene (jf. satellittbilder) i Langsua nå, ser det ihvertfall svært lovende ut der i tiden fremover. Faktisk allerede i andre halvdel av mai.
 6. Jeg lå i telt ved Nordre Skardtjønna (ca 1060 moh.) i Langsua fra 4. til 6. juni i fjor. Da var det fritt for snø og is der. Det ser lovende ut i år også. Her kan man forøvrig følge med på satellittbilder, slik at man får et inntrykk av snøforholdene til enhver tid: [Hidden Content],B02,B03&maxcc=82.35599999999998&gain=1.0&gamma=1.0&time=2021-11-01|2022-05-01&atmFilter=&showDates=false
 7. Et par av boksene mine har stått litt "på skrå" (i frittstående garasje uten innlagt strøm). De har altså ikke stått riktig vei. Jeg ser at dette frarådes, men finner ingen forklaring på hvorfor? Jeg går ut fra at det uansett er trygt å bruke boksene? Har forøvrig snudd dem nå.
 8. Det kommer an på hvor høy man er. For relativt lave folk, som meg, er det ikke noe stort problem. Nå kan jeg ikke huske at TS nevnte noe om takhøyde i åpningsinnlegget heller? EDIT: Jo, jeg ser nå at TS nevnte høyden sin (190 cm) i starten av tråden, så da kan det godt hende at Sarek blir ubehagelig, ja.
 9. Selv er jeg ihvertfall veldig fornøyd med Helsport Sarek Superlight 2+ camp. Det veier riktignok litt mer enn det du helst vil ha (ca 1,7 kg), men har rikelig med plass i forteltet (bl.a. til ryggsekker og hund), og nok plass til to voksne mennesker i innerteltet. (2+ sikter til at det altså er et ekstra romslig tomannstelt.) Jeg har hatt ca 20-25 overnattinger i teltet i allslags vær, hovedsakelig på høyfjellet (i sommerhalvåret), og det er veldig lett og enkelt å slå opp og ta ned teltet også når man er alene. Det skal sies at jeg kjøpte det på tilbud for kr 4000. Akkurat nå er det dyrere, ser jeg, men vet at det var på tilbud ganske nylig. I Helsports Outlet heter teltet "Rondane", og er dyrere.
 10. Takk for tipset! Men når jeg ser prisen på extenderen (og leser beskrivelsen) tenker jeg at jeg kanskje bør gå for wideutgaven i utgangspunktet. Dvs: Jeg sover ganske urolig, snur meg mye, og vet av erfaring at jeg trenger god plass i soveposen. Men hvis de ordinære Vikingposene også er romslige, vil det jo holde med en slik pose for meg også. Derfor skal jeg søke litt mer gjennom innleggene her, og finne ut hva andre "urolige sovere" skriver.
 11. Jeg er ganske kort (ca 176 cm) og bare en anelse overvektig (ca 75 kg). Men jeg sover helst på siden og på magen, og jeg snur meg mye. Derfor foretrekker jeg litt romslige soveposer. Burde jeg satse på en wideutgave hvis jeg kjøper en Warmpeace Viking? Eller holder det med den ordinære utgaven? Det frister å kjøpe dunpose nå, da jeg fra før bare har tunge fiberposer. Både Viking 300 og 600 er fristende.
 12. Takk for grundig svar! Da ser det altså ut til at det blir vanskelig å fikse boret. Vel, jeg kjøpte meg for en stund siden et billigbor (av et annet merke) selv, men har ikke testet det ennå. Mora-boret står på en hytte jeg besøkte nå nylig, og jeg tok ikke med meg eget bor dit opp (det er langt og tungt å gå dit), fordi jeg ikke var klar over hvor utslitt skjærene på gamleboret var. Jeg klarte så vidt å få boret to hull i isen etter mye arbeid. Det må også nevnes at det var rekordmye snø og is der i år. Hullene boret jeg i et innos hvor det egentlig skal være en åpen råk.
 13. Boret ble forresten kjøpt rundt år 1995, når jeg tenker meg om.
 14. Jeg er på utkikk etter 125 mm reserveskjær til et drøyt 20 år gammelt isbor fra den velkjente svenske produsenten Mora. Nå er problemet bl.a. at jeg ikke vet modellnavnet på dette isboret, og jeg er ikke blitt mye klokere etter googling. Det er et blått bor med røde håndtak, og er relativt kort (ca 1 meter total lengde). Min far kjøpte det for ca 20+ år siden, kanskje 25 år, muligens enda mer. Skjæret festes med umbraconøkkel, så vidt jeg kan se. Jeg har bl.a. kikket på disse reserveskjærene, men det er forvirrende at det står 130 mm på emballasjen, og 125 mm i produktbeskrivelsen. Vil disse skjærene passe uansett? Jeg har sett at det selges billige reserveskjær på bl.a. Biltema, men de har feil dimensjoner og sikkert feil utforming, og passer vel bare til isborene som selges hos Biltema.
 15. Et lite spørsmål til ang. den nevnte brenneren: Jeg går ut fra at dette er samme brenner? (Ser ihvertfall identisk ut.)
 16. Åja, takk for svaret. Jeg hadde trodd slik gass funket greit også litt under ti plussgrader. Jeg har brukt slike gassbokser selv på kjølige norske sommerdager på høyfjellet, har ikke målt temperaturen, men tror ærlig talt at den har krøpet under ti pluss noen ganger. Og det er jo ikke helt uvanlig med minusgrader om sommeren i Norge, altså på høyfjellet.
 17. Snakker du nå om en Biltemabrenner? (Spør bare fordi flere brennere er nevnt i tråden, inkl. flere fra Biltema.) Over ti minusgrader?
 18. Pga eksplosjonsfare? Men siden denne brenneren har forvarmer, går det altså greit å snu boksen?
 19. På hvilken brenner? Forøvrig: Takk for svarene. Et oppfølgingsspørsmål: Vil det med denne brenneren være trygt/mulig å snu boksen opp ned? Er det slik at dette alltid går an med slangebrennere generelt? Jeg antar at det kan være gunstig å snu boksen opp ned i situasjoner hvor man er iferd med å gå tom for gass?
 20. Mulig jeg burde lagd en ny tråd, men kan jo spørre om noen her har erfaringer med denne brenneren? Veldig lav vekt, og jeg ser for meg at det kan være greit å ha med seg en slik en som reservebrenner på lengre turer, hvis hovedbrenneren skulle svikte. (Da tenker jeg altså at hovedbrenneren som regel skal være en slangebrenner, men kanskje en enda lettere (og bedre) brenner enn Biltemabrenneren jeg har fra før.)
 21. Vel, når jeg nå har tenkt meg om så har jeg kommet frem til at lav vekt (og relativt lav pris) er viktig. I den anledning har jeg bl.a. kikket litt på denne brenneren: [Hidden Content] Det jeg lurer på er om gassboksen kan snus opp ned når man bruker en slik brenner? Hvis ikke kan jeg jo liksågodt kjøpe enda en toppmontert brenner, for å få enda lavere vekt. En viktig grunn til at jeg vil ha en slangebrenner er nemlig muligheten til å snu gassboksen opp ned. Det jeg mente var altså at det siver ut litt gass akkurat når jeg skrur på og av boksen. (Noe som ikke har skjedd når jeg har brukt den toppmonterte brenneren, så det var derfor jeg trodde det skyldtes en defekt på slangebrenneren.) Men betryggende å høre at det er helt normalt. Eksempler på matlaging jeg skal drive med: Steking av fisk og eventuelt noen pannekaker. Ellers stort sett koking av vann, men avvik kan forekomme.
 22. Gjenoppliver en gammel tråd i stedet for å lage en ny. Er det fortsatt slik at Fire-Maple lager Biltemas brennere? Jeg har to brennere fra Biltema selv -- en toppmontert og en slangebrenner. Har brukt begge to omtrent like mye, men erfarer at det er en gasslekkasje hver gang jeg skrur på slangebrenneren. Er det noen som har erfaringer med denne relativt nye(?) brenneren her(?): [Hidden Content] Siden jeg har to Biltemabrennere fra før (og ingen dyre brennere) leker jeg egentlig med tanken på å investere i en Optimus Vega eller en Primus Easyfuel II Piezo. Hvilken er best av disse to? (Prismessig ser jeg at de ligger ganske likt nå, hvis jeg kjøper førstnevnte fra XXL og sistnevnte fra Fjellsport. Men skal kun kjøpe 1 av dem, max.) Bruksområdet blir teltturer om sommeren, eventuelt også litt høst og vår. Og ikke veldig avansert matlaging. Primusen er kanskje mest solid og vil vare lengst?
 23. Kupper tråden her for å spørre om noe annet ang. denne lavvoen: Hvordan er det å bruke lavvoovn i denne? Hva slags ekstrautstyr bør jeg eventuelt kjøpe? Jeg har en Winnerwell Nomad L-ovn som jeg ikke har prøvd ut ennå, og har ingen lavvo fra før. Men er på nippet til å kjøpe nå. Edit: La meg legge til at jeg har tenkt å bruke lavvoen året rundt, også om vinteren. Og eneste som skal bruke den er jeg selv og en middels stor hund, så vi trenger ikke enormt mye plass akkurat.
 24. Gjenoppliver en gammel tråd for å stille noen spørsmål: Nå er vel selve hytta på Solheimstulen stengt ihvertfall til neste år, men hvordan er det med veien dit? Og parkeringsmulighetene nå? Så vidt jeg kan se er Solheimstulen et godt utgangspunkt hvis man kommer via RV7 og skal gå vestover fra den østligste delen av vidda. Men kanskje Tuva eller Åan er like gode (og rimelige?) utgangspunkt? Noen som vet? (Jeg har forøvrig sendt melding til alle de aktuelle turisthyttene. Venter på svar.)
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, and privacy rules Privacy Policy