Jump to content

Martin

Aktiv medlem
 • Posts

  20
 • Joined

 • Last visited

About Martin

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

Martin's Achievements

 1. Turen som Fjellforums harde kjerne gjennomførte i sommer: http://www.pbase.com/eaaseth/beerenberg
 2. Fra Finse til Kongsberg er det hytter hele veien, dersom du ønsker dette, samt at transporten fra Kongsberg tilbake til Oslo er enkel.
 3. Jeg tror heller det er Lordehytta i Folarskardet. Den var forøvrig også quiz nr 2 helt i starten av denne tråden
 4. http://www.kartbutikken.no/produktdetaljer.php?visprodukt=3968&sokestreng=myklebysj%F8en
 5. Linda, da er det vel Småvannsbu.
 6. Trappene opp langs gamle Skuibakken. Ikke så langt som enkelte andre forslag, men bratt!
 7. Carl F: Er det Torsbu i Tafjordfjella?
 8. Martin

  Drammensmarka

  Turkart selges på Eiksetra og flere steder i Lier. Det ligger også på nett (8,5MB): www.lier.kommune.no/files/finnemarkakart.pdf.
 9. For deltakerne i denne tråden er nok denne svært enkel å ta - men jeg benytter anledningen til å legge ut et hyggelig minne fra en fantastisk tur.
 10. Jeg liker Osprey, og med din "fasongbeskrivelse" gir det noen fordeler: Mange av Osprey-sekkene kommer i tre størrelser, med avtagbart hoftebelte i separate størrelser. Du kan for eksempel bestille medium sekk med large eller xlarge hoftebelte. Slike kombinasjoner krever nok spesialbestilling, snakk med Sportsnett, eller så ser jeg at du er en racer på USA-import i andre sammenhenger. Talon har riktignok ikke slike valg. Jeg er storfornøyd med min Exposure-sekk, den bør passe selv om den har litt mye fester og stæsj. Du får ihvertfall festet fiskestanga! Og så har den hevbart topplokk, så når sekkestørrelsen er bestemt så er det allikevel plass til enda en Coleman under lokket
 11. Problemene med Nova er mye omtalt - men hvilke problemer mener du at Omnifuel har?
 12. Nå på vårparten så er Hallingskarvet på langs den beste turen i området! Men, det forutsetter at været er strålende og turkameratene aksepterer en primitiv steinhytteovernatting. Fra Finse til Ustaoset er det nok litt over 5 mil, så jeg antar at en overnatting i Lordehytta (i skaret øst for Folarskardnuten) vil være mest aktuelt for dere.
 13. Jeg ville brukt vanlig sukker når kakaoen skal brukes på vanlig tur, dvs "kakao-til-lunsj". Druesukker (glukose) tas opp raskest, det er riktig. Men, ute på vanlig tur kan dette lett gi for rask økning av blodsukkernivået. Kroppen reagerer med overproduksjon av insulin, sammenlignet med hva som er optimalt, og blodsukkernivået, som først gikk i taket, blir deretter liggende for lavt. Under hard og langvarig belastning kan man gjerne bruke druesukker, men da bør man drikke ofte. På siste matstasjon i Vasaloppet, når kroppen er helt tom, så bør man definitivt ha drikke med glukose. Diskusjonen blir nok uansett litt teoretisk på vanlig tur - hvorvidt man drikker en eller to kopper er nok langt viktigere for blodsukkernivået enn hvilken type sukker det er Og ernæringsmessig er det også langt viktigere at kroppen fylles opp med langsomme karbohydrater før man drar på tur - det påvirker både ytelse og sunnhet positivt.
 14. Sportsnett selger Ajungilak Vapour Barrier. Jeg har ikke prøvd den selv, men beskrivelsen, særlig avslutningen, er morsom: Designet av Sjur Mørdre, og her er hans forklaring på produktet: "Dette ble laget til en hurtigtur i polbassenget i 1998, og Ajungilak har produsert opp en serie for oss. Her er forsøk på en produktbeskrivelse for de spesielt interesserte: Dampsperretrekket er laget for å forhindre damp fra kroppen i å gå ut i fibermaterialet i soveposen. I streng kulde vil nemlig frysepunktet ligge inne i posen, og da fryser dampen. Over flere netter kan det legge seg mye is i posen. Det værste eksemplet er fra Steger-ekspedisjonen i 1986, da 5 kg pose veide 18 kilo etter 50 dager!! Mange benytter enkle plastposer eller en sydd nylonpose med taping. Problemet er at en slik pose lett folder seg sammen foran ansiktet, og det skaper litt problemer med pusten. Trekker du den ned, havner damp fra ånding rett inn i posen, og trekker du den opp, kan det bli klaustrofobi og for mye CO. Derfor følgende design: 1. Jeg har laget trekket med dobbel bunn slik at man kan stikke et tynt underlag inn i en fold. Dermed får man en underlagsmatte mellom kroppen og isolasjonen i posens ryggparti. Det hindrer varmetap ned, og det hindrer at kald luft kondenserer, fordi den møter varm luft fra ryggen. 2. Den er også laget slik at du kan trekke øverste del av trekket ut og rundt hele øvre del av soveposen. På den måten kan du krype helt ned i posen og puste så mye du vil - ingenting går inn i fiber eller i snøringer. 3. For at du skal kunne snøre posen fra innsiden, har jeg laget to små snølåser ved nakkehøyde. Disse kan åpnes og både nakkelukking og topplukking kan strammes innenfra. To åpninger fordi lukkingen kan variere på de enkelte poser. (Husk å snøre godt igjen etter stramming!) 4. Du kan velge å sy fast det øvre trekket til din sovepose, eller du kan la det ligge løst rundt. OG SÅ HOVEDSPØRSMÅLET: Blir det ikke veldig klamt i dette trekket?? Nei, faktisk ikke. Når du har laget et godt trekk, blir det skikkelig trykk inne i posen, og varm og fuktig luft blir presset ut forbi ansiktet. Det fungerer meget bra. Du kan fint få til å våkne med tørt undertøy. Har til og med ligget med "Anna" og ullgenser i posen. Når jeg først har skrevet om dette, kan jeg jo skli ut i en digresjon. Da mannen bak Koke-Willy skulle teste om tisseflaska klarte to runder, ble han smertelig klar over at det ikke gikk. Øvelsene som fremkom inne i sovepose, fleecepose, nylontrekk og dampsperretrekket var helt ubeskrivelige og muntret opp en heller hustrig natt i skruisen. Med kroppsvæsker flytende rundt inne i dette buret, ble vi redd for at alt ville bli vått. Men neida, damptrekket reddet posen, og med drag av offentlig toalett i teltet fortsatte den hyggelige natten med tørre poser!
 15. Kartet selges ihvertfall på Eiksetra. Det ligger også på nett: www.lier.kommune.no/hjemmesider/Kultur/finnemarkakart.pdf (8,5MB), slik at du kan starte planleggingen hjemme.
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, and privacy rules Privacy Policy