Gå til innhold
  • Bli medlem

Skredfare i Skarverennstraseen?


construct

Anbefalte innlegg

Heisann!

Jeg har liten erfaring med snøskredvurdering, så jeg må spørre meg for. Jeg og en kamerat vurderer å gå Skarverennstraseen fra Finse til Ustaoset i helgen. Vi skal jo gå nede på flata, men vi har ikke vært der oppe før, og kan som sagt lite om skred.

Bør vi bekymre oss for skred på denne ruta, eller er det for langt til fjellsidene?

Er faregrad 3 for spennende for oss selv om vi går nede på flata?

post-2280-133474451828_thumb.png

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Du kan undersøke hvilke områder som har snøskredfare på:

8)Skreddata på nett

Velg "Forsvarets snøskredkart" på kartinnsyn oppe til høyre. Karta dekker ikke hele Norge, men noen utvalgte områder. Området du er interessert i har dekning. Disse karta viser utløsningsområder og utløpsområder. Dette kan ihvertfall gi en liten pekepinn på hvor det kan være trygt og utrygt å gå.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Og her er turkameraten.

Jeg synes ruta fra Lengjedalsvatnet til Hellevatnet igjennom Lengjedalen virker noe utsatt. Jeg har tegnet inn en alternativ rute i gult. Det som forundrer meg når jeg ser på Forsvarets skredkart er hvorfor ikke eventuelle snøras kan dra helt ned til bunnen slik som jeg har tegnet inn på vedlegget (grønne piler).

Mads

/Heller tjukk og varm enn flat og kald

post-1833-133474451851_thumb.jpg

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Syns det er flott med div skredinfo man får via nettet.

Men la for all del ikke denne info gi den fulle og hele sannhet for hvorvidt turen er skredtrygg eller ei!!

Dette kan fort endre seg mtp på bla nedbørsmengder og temp forandringer.

Sett dere inn i faresignaler/vær/vind/temp/lokale forhold etc.

Ikke ment som skremselspropaganda dette, men med god kjennskap til skredfare og dets vurderinger kan man selv vurdere tryggheten underveis.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Man skal være forsiktig med å uttale seg om skredfare fra PCen på kontoret, men jeg ville ikke hatt noen betenkeligheter med å gå Skarverennstraseen. Hvis dere, som naturlig, holder dere på flatene, unngår dere lett rasfarlig terreng.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Trym skrev:

Det som forundrer meg når jeg ser på Forsvarets skredkart er hvorfor ikke eventuelle snøras kan dra helt ned til bunnen slik som jeg har tegnet inn på vedlegget (grønne piler).

Forsvarets skredkart er laget med utregning og delvis erfaring. Utregningen er slik at de regner en viss helling (omtrent 30 grader) som den minste hellingen et skred kan starte i, og en annen helling (omtrent 17-20 grader) som den minste totalhellingen skredet kan gå ned. Det vil si at skredet kan starte i et bratt område, og stopper der vinkelen til der skredet startet er minimum 17 grader. Skred har startet i hellinger ved vinkel under 30 grader og sklidd ut så vinkelen mellom start og slutt er under 17 grader, men det er under ekstreme og svært sjeldne forhold. Jeg har ikke regnet på det, men pilene du har tegnet har nok mindre høydeforskjell mellom start og slutt enn en tredel av lengden til pilene:

En tommelfingelregel er at en ikke skal bevege seg i et område som er mindre enn tre ganger lengre bort enn høyden av fjellsider i nærheten. Hvis det for eksempel er en skråning hvor toppen er 200m høyere enn et flatt område under, bør en holde seg minst 600 vannrette meter fra toppen av skråningen. Hvis du sikter til et punkt som er 200 meter høyere enn deg selv og 600 vannrette meter (dvs avstand på kartet) borte fra dette punktet, vil du få en vinkel på 17 grader, minimumsgrensa for utløpet.

Derfor vil skred ofte stoppe før flatene, fordi den nederste delen av hellingen ofte er så liten at skredet mister farten før det kommer til bunns. Og motsatt har det hendt at skred som kommer fra stor høyde går over hele dalen under og stopper først godt oppi skråningen på den andre siden av dalen, hvis skråningen er så høy og sletta så liten at skredet ikke rekker å stoppe.

Dette er ment som litt starthjelp, som Jo og Håvard sier er det svært viktig å vurdere selv i terrenget mens dere er på tur, og unngå områder dere er i tvil om er trygge. Men det er ikke alltid så lett når en ikke har kunnskapen -skredkurs er kjempebra.

God tur!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.