Gå til innhold
  • Bli medlem

Ferdsel i innmark


Vinjesvingen

Anbefalte innlegg

Kva seier loven om ferdsel i innmark?

Vi har brukt en gårdsvei for annkomst til fjellet,veien går gjennom et gårdstun.

Sån som det er i dag så er det eneste vei for å kåmme inn i fjellet.

Veien har vert brukt til ferdsel i fleire 100år.Nye leitagere av fjellgården nekter folk

gå gjennom gårdstunet. :?:

Er dette lov????

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Skjønner ikke helt hva du mener...

Hvis det er ferdsel til fots er det greit. Derimot må man ha veirett for å ferdes over annen manns eiendom til egen eiendom, om det er privat vei vel å merke med bil e.l.

Men du sier innmark, og der er all ferdsel forbudt i vekstsesongen som er bestemt av friluftsloven. Datoene er vel oktober til april.

Friluftsloven er forøvrig en meget bra lov for oss som ferdes i naturen. Lettfattelig og grei.

En annen ting som du skriver som også er uklart er dette med leietagere. Det er grunneieren som bestemmer slikt - ikke en tilfeldig leietager.

Du finner friluftsloven her

http://lovdata.no/cgi-wift/wiztldles?doc=/usr/www/lovdata/all/nl-19570628-016.html&emne=friluftsloven&

Men så er det dette med hevdvunnen rett. Om dette er en sti og en vei som flere har brukt over lang tid stiller saken seg muligens annerledes, så det er ingen regel uten unntak..

Kjell Iver

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det følger av paragraf 3 i friluftsloven at de har lov til å nekte dere ferdsel over gårdsplassen, ja (som Kjell Iver skriver, er det grunneieren som formelt sett har denne retten).

Det er mulig det med hevdvunnen rett kan komme inn bildet her, men jeg kan ikke nok om jussen på dette området til å si noe sikkert om dette.

Den beste måten å løse denne konflikten på er mest sannsynlig å forsøke å engasjere en lokal friluftsorganisasjon e.l., og få til en "minnelig avtale" med grunneier. For eksempel ved å anlegge en sti som går utenom gårdsplassen, dersom dette er mulig å få til.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Dette sier veilederen til friluftslova - se http://www.regjeringen.no/en/dep/md/Documents-and-publications/Circulars/1997/T-697-Friluftsloven.html?id=108155

Selv om ferdsel til fots på privat veg må antas å være tillatt, vil slik ferdsel ikke være tillatt på private veger over tun eller gårdsplasser, eller gjennom hager eller andre liknende områder der allmenn ferdsel vil være til urimelig ulempe for privatlivets fred. Det kan likevel forekomme at veger over slik innmark vil være åpne for allmenn ferdsel på grunnlag av annet rettsgrunnlag enn friluftsloven, f.eks. servitutter, lokal sedvane, eller alders tids bruk. Dersom bruk av slike veger er til sjenanse for grunneier, vil det ofte være naturlig at det i samråd med kommunen søkes etablert en alternativ vegtrasé for allmenn ferdsel.

Denne type saker er kinkige. Men er dette en vei som fra gammelt av er brukt av ålmenta, bør det foreligge en hevd på å gå der. Man hevder vel en rett etter 20 år om jeg husker lov om hevd rett.

Kommunen burde prøve å finne en løsning her.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei !

Viktige momenter ved vurdering av saken er bl.a.:

Hva slags trafikk dreier det seg om. Er den av samme slag (omfang) nå som for 100 år siden og hvor ofte foregår denne trafikken (bruken). Visste den nye leietakeren om tarfikken da han/hun overtok gården ? Hvordan er mulighetene for en omlegging av veien uten for store ulemper for dagens trafikk. Jeg har ikke sett nærmere på de aktuelle positive lovbestemmelser, men har en sterk følelse av at saken vil kunne by på mye fin jus om alders tids bruk og som sådan inneholde mye både nærerik og lærerik juristmat.

Lykke til !!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.