Gå til innhold
Gjest Anonymous

snøscooter

Anbefalte innlegg

Gjest Anonymous

Noen som er for snøscooterkjøring her da? Jeg synes det er kjempefint å kjøre scooter innover fjellet en finværsdag. :) men en må passe seg for tullinger med ski og sekk, for da kan man fort bli anmeldt :?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Anonymous

Den som kjører med snøscooter i fjellet er en tulling. Det ødelegger bare nauturen og ødelegger bare for de som går. Du er ingen kjeltring hvis du gjør det ,men en tanketom tulling.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Anonymous

Det er en super måte å ferdes på i fjellet. Tiden strekker mye bedre enn på ski, man ser og opplever enn masse. Anbefaler alle som ikke har prøvd til å prøve!!

God tur!

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Anonymous

I Sigdal kommune tilbyr man frakt av bagasje, pilskasser osv med snøscooter. Er bare å betale så frakter de akkurat det du vil. I tillegg kan man leie en bonde med hund som durer rundt hytta di og passer på. Kalles vakthold. Alt går frem av kommuneplanen som gir løyve til "nyttekjøring" til omtrent 40 lokale bønder. For to år siden traff jeg en slik vaktmann oppe på Ranten på over 1400 meters høyde. Nærmeste hytte er en halv mil unna, minst, men han hadde vel tatt seg en ekstra svingom i det fine været.

På Blefjell drev røde-kors kosekjøring av barn og unge rundt på vidda og gjerne i skiløypene også. I vinter var løypa opp gjennom Bleporten delvis ødelagt av scootersporene til Røde Kors da vi var der. En annen scooter fraktet også bruskasser inn til en kiosk på fjellet slik at folk slipper å gå tre kilometer på tilnærmet flatmark med den fryktelig tunge brusflasken i sekken. Er faktisk jævlig irriterende med nærmest kontinuerlig scooterduring midt i skiområdet.

Hva er nyttekjøring og hva er tøysekjøring ?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Anonymous

Hva er nyttekjøring på ski?

Snøscooteren kan i all fall brukes til noe fornuftig i tillegg til rekreasjon. Altså i pose og sekk. Ikke skremmer den dyrelivet heller slik skiløpere og andre til fots gjør.

Det er tre ting på en gang, og man kan jo lure på hvor denne fanatiske motstanden kommer fra. Misunnelse?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Ken: Det er ikke misunnelse tror jeg. Og påstanden om at Snøscooter ikke og skiløpere alltid skremmer dyre og fugleliv - kan du underbygge den med noen linker eller andre kilder?

Jeg tror rett og slett at mye grunner i illusjonen om den urørte naturen og at skiløpere flest er ute for å nyte naturen og i mange tilfeller også stillheten. Hvis du har gått noen gang i stille omgivelser, så er det ganske voldsomt hvordan en snøscooter kan bryte idyllen. Svært mange oppfatter denne duren som et fremmedelement, som for dem ødelegger opplevelsen. Ikke fordi de ikke unner folk å kjøre snøscooter generelt.

Konflikten bunner nok derfor mest i det at scooteren ødelegger opplevelsen for skiløperen.

(Og så lukter det noe så helt forjævlig av dem - spesielt ved riktig kalde temperaturer).

Nytte? Kommer an på hvordan man definerer nytte. Rekreasjon og mosjonseffekten for mennesker på skitur i fjellet kan også regnes som nytte.

Det er vel uansett ikke primært åpenbar nyttekjøring i moderate hastigheter som støter flest, men kjøring som tenderer mot det enkelte karakteriserer som "villmannskjøring".

Jeg tror det er svært viktig å ikke tillate noe frislipp av snøscooterkjøring, og slå meget hardt ned på det i en del områder - så må man heller slippe litt opp på andre arenaer / områder.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Det er bare aa ta seg en tur til Nordnorge (pluss endel steder i Sverige)

for aa se hvor galt dette kan gaa. Jeg var i Troms (toppturer) i mai ifjor.

Det var lett aa se hvordan den saakalte "nyttekjoeringen" ble praktisert.

Paa hverdager var det stort sett STILLE i fjellet, snescootere parkert ved

parkeringsplasser rundtomkring. I helgene ink. Himmelfart etc. durte

"nyttekjoerere" omkring. Det var typisk spor etter maskinene til toppen av

alle fjell som ikke var brattere enn at man relativt trygt kunne kjoere dit.

I prinsippet gjelder samme lov i Nordnorge som i soer, men fakta viser

at man i stor grad har sluttet aa handheve regler for denne type adferd,

man ser mao. "mellom fingrene" med det. Med en gang denne holdningen

brer seg i lokalsamfunnet har man stort sett tapt.

Petter

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Snøscooteren kan i all fall brukes til noe fornuftig i tillegg til rekreasjon. Altså i pose og sekk. Ikke skremmer den dyrelivet heller slik skiløpere og andre til fots gjør.

Det er tre ting på en gang, og man kan jo lure på hvor denne fanatiske motstanden kommer fra. Misunnelse?

Å diskutere dette blir litt god dag mann økseskaft. Vi lever nok i to forskjellige verdener når det gjelder naturopplevelser. Jeg husker en snøhuletur på Norefjell/Gråfjell for noen år siden. I kuling og snøfokk grov vi oss i kveldinga ned i en svær snøskavl. Neste morgen da vi slo ut snødøra, møtte det oss et praktfullt syn med blikkstille og knallblå himmel. Vi følte oss langt fra sivilisasjonens ståk og bråk. Men så kommer det en ilter snøscooter brølende forbi. Med ett slag var hele følelsen av villfjell som blåst bort.

Du står fritt til å gjøre hva du vil. Men det viktigste bud for god moral er at du skal oppføre deg slik at du ikke forringer andre menneskers livskvalitet. Men dette er kanskje ukjente begreper for deg.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Anonymous

Jeg satte ting litt på spissen og fikk ønsket respons. Flott! Da kan vi begynne å diskutere ;)

Morten:

Jeg kan underbygge påstanden om at scootere skremmer dyr MINDRE enn folk til fots eller ski. Jeg kan derimot ikke heve at scootere ikke skremmer dyr i det hele tatt, men altså mindre. Først så kan jeg dele mine egne erfaringer. Jeg bruker endel scooter, og jeg går endel til fots i naturen. Jeg opplever det som alle scooterkjørere kan fortelle. Dyrene oppfatter ikke snøscooteren som en naturlig fiende. Når jeg stopper motoren, eller kommer til fots stikker de av. Skjult lenke - logg inn for å se den Skjult lenke - logg inn for å se den

Du skriver videre at nytte kan defineres som å komme seg ut i naturen og få mosjon. Helt enig, derfor ønsker jeg at scooerkjøring skal bli mer legalt ved å få flere løyper og samtidig redusere villmanskjøringen. Dette åpner naturen for flere mennesker! Og jeg har hele tiden fått inntrykk at det er et ønske om at flest mulig skal bruke naturen og kunne hente seg inn her. Scooterkjører kommer ikke fra en annen planet. Vi er friluftsinteresserte mennesker vi som alle andre. Vi velger bare en annen form for å komme oss ut og lenger ut i naturen på kortere tid. Det er en feiloppfating at scooterkjører kjører scooter hele tiden. De kjører til plasser som de fleste skiløpere ikke vet om å ikke klarer å gå til. Her stopper de og slapper av som alle andre.

Jeg er heller ikke for noe totalt frislipp av scooterkjøring. Jeg er klar over at det er en interessekonflikt, og vi kan godta og bli den tapene part som vi er vant med å være. Vi har et beskjedent ønske om å få noen løyper rundt om i hele landet. Vi forlanger ikke hele fjellheimen for oss selv som visse andre...

pb:

Som du kanskje allerede har fått med deg, så satte jeg ting på spissen for å få en reaksjon. Jeg sa heller ikke at all scooterkjøring var nyttekjøring, men som både morten og jeg var enig om; nytte kan defineres på mange måter. Du sier du var på topptur i Troms og så scooterspor. Hvis vi ser bort fra lovverket, hva gir deg noe mere rett til denne naturen enn meg? Jeg bor forresten i Troms. Jeg bruker også å dra på toppturer... for alt jeg vet var det kanskje mine spor du så (selv om jeg har mine tvil)

Det er også en stor løgn at politiet her i nord har sluttet å bry seg om ulovlig scooerkjøring. Som scooterbruker i dette området så kan jeg bekrefte dette IKKE stemmer. Det er ingen plasser i landet hvor det brukes så mye ressurser på ulovlig scooterkjøring som akkurat i Troms. Det er bare et par år siden politiet satte i verks en av de største politiaksjoner vi har sett i nyere tid for å fakke 1 scooterkjører. Følgende materiell var i bruk: 1 stykk fly fra forsvaret. 1 stykk innleid helikopter, 1 stk snøscooter samt flere sivile og uniformrte politibiler. Jeg tør ikke tenke på hva denne aksjonen kostet samfunnet.

ods:

Hvorfor kan du ikke diskutere med meg? Vi lever i akkurat samme verden hva naturopplevelser angår. Selv om jeg kjører scooter så kan jeg på en dag sannsynligvis oppleve MER total stilhet enn du som skiløper klarer. Og nei, som scooterkjører står jeg ikke fritt til å gjøre som jeg vil. Lovverket forringer nemmelig min livskvalitet. Diskriminering blant de som vil bruke naturen liker jeg ikke, og det burde heller ikke du gjøre hvis du har et snev av samvittighet. Du nevnte at opplevelsen av totalt villmark ble forringet av den scooterkjøreren. Det slo deg ikke at han tenkte akkurat det samme da han så dere?

Nå har skifolket hatt hele norge for seg selv fra dag en. Dere burde ha like mye respekt for scooterfolkets beskjedne krav om tilgang til noen få områder. Ikke alt - som skifolket har vært vant med. Det er folk som ikke vil gå på ski som også vil bruke naturen. Skifolket burde heller være glad for tilveksten av friluftinteresserte mennesker som scooterfolket representerer.

Når det er sagt, så har jeg full forståelse for de som vil oppleve totalt stillhet. Dette er det en veldig enkel løsning på: Få flere løyper for scooterkjøring i hele landet, og man slipper 99% av kjøringen "overalt". Ønsker du totalt stillhet velger du ganske enkelt å ikke befinne deg mitt på denne løypen, og alle parter er fornøyd.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Ken: Kildene dine er hentet fra to nettsider for snøscooterinteresserte. Selv om de henviser til forskning fra universiteter, kan dette tolkes på mange måter. Du må komme opp med noe bedre enn det, selv om jeg faktisk tror du har rett.

De fleste av oss har nok observert ville dyr på kloss hold fra bilvinduet. Hvis vi prøver å gå ut forsvinner de til skogs, og ingen har sjangs til å følge etter. Nettopp her skiller snøscootere seg ut. De kan nemlig jage disse dyra. Scooteren skremmer selvfølgelig den også bare den kommer nærme nok. Jeg vet om to eksempler på folk som har fulgt etter reinsflokker og elg men scooter.

Det stemmer sikkert også det du sier om at flesteparten holder seg til scooterløypene. De fem prosentene(?) som ikke gjør det ødelegger imidlertid mye.

Jeg hadde ønsket meg en politikk der du måtte få løyve før du fikk kjøpe. Ingen grunn til at hvermansen skal ha slike motorbeist.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Anonymous
Ken: Kildene dine er hentet fra to nettsider for snøscooterinteresserte. Selv om de henviser til forskning fra universiteter, kan dette tolkes på mange måter. Du må komme opp med noe bedre enn det, selv om jeg faktisk tror du har rett.

De fleste av oss har nok observert ville dyr på kloss hold fra bilvinduet. Hvis vi prøver å gå ut forsvinner de til skogs, og ingen har sjangs til å følge etter. Nettopp her skiller snøscootere seg ut. De kan nemlig jage disse dyra. Scooteren skremmer selvfølgelig den også bare den kommer nærme nok. Jeg vet om to eksempler på folk som har fulgt etter reinsflokker og elg men scooter.

Det stemmer sikkert også det du sier om at flesteparten holder seg til scooterløypene. De fem prosentene(?) som ikke gjør det ødelegger imidlertid mye.

Jeg hadde ønsket meg en politikk der du måtte få løyve før du fikk kjøpe. Ingen grunn til at hvermansen skal ha slike motorbeist.

Hvis du tror jeg har rett, så ser jeg ærlig talt ikke behovet for å finne andre kilder. Jeg klarer sikkert å gjøre det hvis jeg går inn for det, og jeg klarer også å finne kilder fra skinteresserte som sier at snøscootren skremmer dyr. (de sier selvfølgelig ingenting om hvorvidt skiløperen skremmer de mer ;) ) Det børe være et tankekors at den mest sårbare naturen i norge med de strengeste reglene for miljøet har den mest liberale scooterpolitikken! (svalbard) hvis scootere var så farlig for miljøet, både mennesker og dyr, hvordan i alle dager kan de tillate denne formen for aktivitet der? Det finnes ikke fakta for å hevde scooteren er et stort miljøproblem for dyreliv eller fauna.

Selvfølgelig kan man jage dyr med en snøscooter, men det betyr ikke at man gjør det, eller at det er et problem. Du kan også spenne på deg ski, og ta med en rifle og skyte ned alt som rører seg i skogen. Det er vel neppe noe bedre?

Når det gjelder å holde seg til scooterløyper, så blir det veldig vanskelig i og at det mange plasser ikke er scooterløyper. Klart man får villmanskjøring her. Man har ingen faste holdepunkter, og om man blir tatt så er boten akkurat den samme uansett hvor du befinner deg i terrenget. Har man en scooterløype har man kun 15 meter til å kjøre på.

Og innføre løyve for å kjøpe snøscooter blir for dumt, selv for norge. Selv om jeg faktisk har hørt forlaget fra en eller annen politiker. For det første måtte man jo innføre dette både på lystbåter, motorsykler og alt annet lystbetont hvis det skulle ha et snev av rettferdighet. Videre kan man også kjøre scooter lovlig i andre land, på egen innmark og i nord-troms og finnmark, samt noen få andre steder på de lovlige løypene som er åpen for alle.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Hvis du tror jeg har rett, så ser jeg ærlig talt ikke behovet for å finne andre kilder.

Kanskje ikke alle er like overbevist?

Det børe være et tankekors at den mest sårbare naturen i norge med de strengeste reglene for miljøet har den mest liberale scooterpolitikken! (svalbard) hvis scootere var så farlig for miljøet, både mennesker og dyr, hvordan i alle dager kan de tillate denne formen for aktivitet der? Det finnes ikke fakta for å hevde scooteren er et stort miljøproblem for dyreliv eller fauna.

Det finnes ikke så mange folk å plage på Svalbard. Der det bor noen blir det heller ikke villmannskjøring. Kanskje med unntak av rundt Longyerbyen. Ellers syntes jeg også at det er rart at det er sånn. Det er ikke mange år siden det var en som falt i en sprekk.

Selvfølgelig kan man jage dyr med en snøscooter, men det betyr ikke at man gjør det, eller at det er et problem.

Som jeg skrev vet jeg om to eksempler på at folk har fulgt etter ville dyr med scooter. Det er sikkert ikke de eneste. Altså er det noen som gjør det. Er ikke det et problem?

Har man en scooterløype har man kun 15 meter til å kjøre på.

Ikke kom å fortell meg at 100% følger scooterløypene i områder der slike finnes?

For det første måtte man jo innføre dette både på lystbåter, motorsykler og alt annet lystbetont hvis det skulle ha et snev av rettferdighet

Sporene forsvinner fortere på sjøen enn i vannet. Du befinner deg sjelden i uberørt villmark på sjøen, og det er forholdsvis strenge opptakskrav for å føre både lystbåt og motorsykkel. De motorsyklene som som kjøres på veinettet har ingenting i denne diskusjonen å gjøre. De terrenggående er mye verre enn snøscooter.

Debatten raser omtrent på samme måte mot speedbåter og vannscootere hver sommer, så snøscooterfolket er ikke aleine i denne sammenhengen.

Videre kan man også kjøre scooter lovlig i andre land

Javel. De får reise dit da. Glad hvis jeg slipper dem her.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Anonymous

Kanskje ikke alle er like overbevist?

Vel, da anbefaler jeg alle som ikke tror på meg om å oppsøke nærmeste lovlige scooterløype, og oppleve fenomenet med egne øyne.

Det finnes ikke så mange folk å plage på Svalbard. Der det bor noen blir det heller ikke villmannskjøring. Kanskje med unntak av rundt Longyerbyen. Ellers syntes jeg også at det er rart at det er sånn. Det er ikke mange år siden det var en som falt i en sprekk.

Det bor nesten 3000 mennesker midt i det mest traffikerte scooterterrenget. Det er sjelden jeg ser 3000 mennesker på tur samtidig i fjellheimen. 2-3 stykker er mer normalt skulle jeg tro. Det stemmer desverre heller ikke at der det bor noen blir det ikke villmannskjøring. Fra der jeg selv bor, er det nettopp kjøring i byggefelt, på veier og langs gang og sykkelstier som skaper de aller største konfliktene, og også de alvorligst ulykkene. Det er netopp i bygda mesteparten av villmannskjøringen foregår.

Og hvem var det som falt i en bresprekk? En scooterkjører? Joa, synd for han, men jeg håper ikke du antyder at skifolket ikke skader seg? Det er i så fall så langt fra sannheten du overhodet kan komme.

Som jeg skrev vet jeg om to eksempler på at folk har fulgt etter ville dyr med scooter. Det er sikkert ikke de eneste. Altså er det noen som gjør det. Er ikke det et problem?

Vet ikke om du så den dokumentaren på NRK for noen uker siden der forskere drev å forfulgte dyr med helikopter til de nærmest stupte... Jeg sier ikke dette på noen måte for å forsvare at noen følger etter dyr med noe kjøretøy, jeg bare nevner det for å få litt perspektiv på saken. At noen scooterkjører forfølger dyr er et minimalt problem da det skjer så sjelden. De som gjør dette, gjør noe ulovlig i utgangspunktet, og dagens svært restriktive lovverk rundt scooterkjøring forhindrer de åpenbart ikke. Hvorfor heller ikke fokusere på tyvjakt som er et langt større problem?

Ikke kom å fortell meg at 100% følger scooterløypene i områder der slike finnes?

Nei, det skal jeg ikke fortelle deg. I utmark følger 95% løypene, og det står jeg for! Og hva er best om 95% kjører lovlig på en løype, mot at 100% kjører ulovlig overalt?

Sporene forsvinner fortere på sjøen enn i vannet. Du befinner deg sjelden i uberørt villmark på sjøen, og det er forholdsvis strenge opptakskrav for å føre både lystbåt og motorsykkel. De motorsyklene som som kjøres på veinettet har ingenting i denne diskusjonen å gjøre. De terrenggående er mye verre enn snøscooter.

Debatten raser omtrent på samme måte mot speedbåter og vannscootere hver sommer, så snøscooterfolket er ikke aleine i denne sammenhengen.

Når ble spor i snøen egentlig et reelt problem? Hva synes du om skispor, hundespor og/eller fotspor? All logikk skulle jo tilsi at dette var like "ille"

Og opptakskrav til båter er latterlig enkle. Det eneste du trenger er å være 16-18 år... For å kjøre scooter må du fra i år ha eget sertifikat. Og hvorfor er ikke motorsykler på veien relevant? De kan jo så absolutt sammenlignes med en snøscooter. Du kan jo ikke påstå at alle veier ikke går igjennom naturen. Det går jo sågar veier i gjennom nasjonalparker. Og hvis hensikten var å redusere motorisert ferdsel i naturen, burde jo all unytting kjøring med kjøretøy på veien være like mye prioritert. Jeg bor selv ved E6 og hver helg må jeg akseptere øket trafikk av blant annet skiturister...

Javel. De får reise dit da. Glad hvis jeg slipper dem her.

Kan ikke du like godt reise dit som jeg?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

når det gjeld å skremme/stresse dyr, så kan ein vel ta med i reknestykket at ein med skuter kjem mykje nærare dyra før desse oppfattar skuteren som ei fare, og dette kan vel ofte føre til ei meir fluktprega flukt enn og dyra ser ein skiløpar på lang avstand, og i ro og mak kan komme seg unna... reglane for stengjing av riksveg 7 over hardangervidda er og baserte på at reinsdyr let seg skremme av biltrafikk. her skal vegen stengast om rein vert observert mindre enn 3km fra vegen...

personleg støttar eg lova mot motorisert ferdsel i utmark, fordi slik ferdsel set verre spor, og skapar meir støy enn "vanleg friluftsliv". difor synest eg det er rett å halde på prinsippet om at mest mogleg av naturen skal vere fri for skuterløyper, preparerte skiløyper, skitrekk langt til fjells og annan lignande mekanisering av fjellet. eindel av naturen skal rett og slett vere så urørd av sivilisasjonen at vi må komme oss dit til fots om vi vil oppleve det ;)

å samanlikne e6 med skuterløyper i fjellet er etter mi meining ganske søkt. e6, og resten av vegnettet, er ein del av infrastrukturen som gjer at du kan bu der du bur, og har dermed ein nytteverdi som vi ikkje kan bestride. nytteverdien av skuterferdsel i fjellet er derimot diskuterbar... eg skal ikkje påstå at du ikkje har gode naturopplevingar frå skutersetet, men eg våger å påstå at skuterferdsel er til skjemsel for fleire turfolk, enn det turfolk som glir stille gjennom terrenget gjer for ein skuterførar. sjansen er vel stor for at dei framstår meir som ein liten "prikk" i augekroken din, enn noko uromoment...

men, folk er forskjellige!

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Nå kommer det frem mye spennende her synes jeg. To konkrete spørsmål:

- Bør hytteeiere ha rett til ubegrenset scootertransport av varer til hytta si ?

- Mange har tidligere likestilt rekreasjonskjøreing med ulovlig fyllekjøring i nasjonalpark osv. Finnes det fornuftig rekreasjonskjøring med snøscooter ?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Det stemmer desverre heller ikke at der det bor noen blir det ikke villmannskjøring. Fra der jeg selv bor, er det nettopp kjøring i byggefelt, på veier og langs gang og sykkelstier som skaper de aller største konfliktene, og også de alvorligst ulykkene. Det er netopp i bygda mesteparten av villmannskjøringen foregår.

Hehe. Setningen skulle være slik. Der det ikke bor folk blir det ikke villmannskjøring. Det jeg mente er at det sikkert kan være en del av det i områdene rundt Longyerbyen, men jeg tror det er et lite problem ellers på Svalbard :) .

Vet ikke om du så den dokumentaren på NRK for noen uker siden der forskere drev å forfulgte dyr med helikopter til de nærmest stupte... Jeg sier ikke dette på noen måte for å forsvare at noen følger etter dyr med noe kjøretøy, jeg bare nevner det for å få litt perspektiv på saken. At noen scooterkjører forfølger dyr er et minimalt problem da det skjer så sjelden. De som gjør dette, gjør noe ulovlig i utgangspunktet, og dagens svært restriktive lovverk rundt scooterkjøring forhindrer de åpenbart ikke. Hvorfor heller ikke fokusere på tyvjakt som er et langt større problem?

Så det ja. Det viser jo at man kan jage dyr over lange avstander med motoriserte kjøretøy, selv om jeg ikke skal dra paralellen alt for langt.

Nei, det skal jeg ikke fortelle deg. I utmark følger 95% løypene, og det står jeg for! Og hva er best om 95% kjører lovlig på en løype, mot at 100% kjører ulovlig overalt?

I og for seg et godt poeng, men jeg vil "uvesenet" til livs(vet at det er å tro på julenissen).

Når ble spor i snøen egentlig et reelt problem? Hva synes du om skispor, hundespor og/eller fotspor? All logikk skulle jo tilsi at dette var like "ille"

Ikke når jeg kommer elegant susende nedover fjellsiden med fine telemarksvinger. Kommer du inn på et hardt scooterspor da er det fort gjort å gå på tryne. Det er heller ikke sporene som går i en rett linje fra A-B i dalbunnen jeg irriterer meg så veldig over. Det er de som går i åttetall og sirkler og overalt ellers som ødelegger inntrykket av scooterfolket.

Og opptakskrav til båter er latterlig enkle. Det eneste du trenger er å være 16-18 år..
Lystbåt? Hva er grensa før du må ha båtførerprøva? Er det 30 fot?. Regner en lystbåt som litt større enn det.

Og hvorfor er ikke motorsykler på veien relevant? De kan jo så absolutt sammenlignes med en snøscooter. Du kan jo ikke påstå at alle veier ikke går igjennom naturen. Det går jo sågar veier i gjennom nasjonalparker. Og hvis hensikten var å redusere motorisert ferdsel i naturen, burde jo all unytting kjøring med kjøretøy på veien være like mye prioritert. Jeg bor selv ved E6 og hver helg må jeg akseptere øket trafikk av blant annet skiturister...

Henviser til Jarle høyere opp. Dette blir for dumt......

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Anonymous
når det gjeld å skremme/stresse dyr, så kan ein vel ta med i reknestykket at ein med skuter kjem mykje nærare dyra før desse oppfattar skuteren som ei fare, og dette kan vel ofte føre til ei meir fluktprega flukt enn og dyra ser ein skiløpar på lang avstand, og i ro og mak kan komme seg unna... reglane for stengjing av riksveg 7 over hardangervidda er og baserte på at reinsdyr let seg skremme av biltrafikk. her skal vegen stengast om rein vert observert mindre enn 3km fra vegen...

Jeg forholder meg til undersøkelser som er gjort, ikke synsing om det er bedre og bli livredd av et objekt 500 meter unna, eller bare redd av et objekt 100 meter unna. Et ting som jeg ikke har nevnt, er at mange dyr benytter seg av nettopp scooterløyper om vinteren til å forflytte seg. Dette er åpenbart energisparende for dyrene i ellers dyp snø. Så kan man selvfølgelig tenke seg at dyrene blir mer eksponert for scootertrafikk når de befinner seg på løypa. Men dette er jo dyrenes eget valg. Dyr er ikke dumme! De ferdes desuten mest på tider av døgnet hvor menneskelig trafikk er svært lav.

personleg støttar eg lova mot motorisert ferdsel i utmark, fordi slik ferdsel set verre spor, og skapar meir støy enn "vanleg friluftsliv". difor synest eg det er rett å halde på prinsippet om at mest mogleg av naturen skal vere fri for skuterløyper, preparerte skiløyper, skitrekk langt til fjells og annan lignande mekanisering av fjellet. eindel av naturen skal rett og slett vere så urørd av sivilisasjonen at vi må komme oss dit til fots om vi vil oppleve det :(

Problemet er at loven du støtter kan virke mot sin hensikt. For å gjenta meg selv; et lansdekkende løypnett vil få vekk nesten all "tullkjøring"

Er forøvrig heller ikke enig i at scooteren setter verre spor i naturen enn f-eks det fottrafikk om sommeren gjør. På vinteren har en snøscooter langt lavere marktykk pr kvadratcm enn noen til fots.

Og har noen sett hvordan turløypene (sommerløyper) ser ut? Det er hundrevis av mil med sammenhengene svært markerte stier i naturen. Se om du finner det samme etter en scooter.. Når det gjelder motorferdsel om sommeren er jeg helt enig, den setter svært stygge spor. Men en ATV har ingenting å gjøre med en snøscooter! Så venligst ikke bland disse to tingene i sammen. :)

å samanlikne e6 med skuterløyper i fjellet er etter mi meining ganske søkt. e6, og resten av vegnettet, er ein del av infrastrukturen som gjer at du kan bu der du bur, og har dermed ein nytteverdi som vi ikkje kan bestride. nytteverdien av skuterferdsel i fjellet er derimot diskuterbar... eg skal ikkje påstå at du ikkje har gode naturopplevingar frå skutersetet, men eg våger å påstå at skuterferdsel er til skjemsel for fleire turfolk, enn det turfolk som glir stille gjennom terrenget gjer for ein skuterførar. sjansen er vel stor for at dei framstår meir som ein liten "prikk" i augekroken din, enn noko uromoment...

men, folk er forskjellige!

Må presisere at jeg ikke har noe som helst i mot veiene i norge. Jeg nevner det kun å få fram paradokset at skiturister synes det er totalt uproblematisk å kjøre 30 mil med bil for å gå 3 mil på ski, samtidig som mange av argumentene mot scooteren er støy og utslipp... Ingen som ser dobbeltmoralen her? Vi kan jo heller ikke se bort fra det faktum at enkelte veier, ofte veier som nettopp går i "sårbart" terreng blir laget og vedlikeholdt kun til rekreasjonsbruk og har fint lite med samferdsel og infrastuktur å gjøre. En stor fordel med snøscootren er at den ikke behøver noen vei, den behøver ikke preparte løyper, og den behøver værtfall ikke noe skitrekk som du var motstander av! I nord-norge er det ofte tilknytningsløyper rundt byggefeltene, slik at mange kan kjøre rett fra garasjen. Dette vil jeg anse som et mer miljøvennlig alternativ enn at man skulle laste scooteren på en tilhenger å kjøre masse mil for å komme til en løype.

Når det gjelder nytteverdien, så tok jeg det opp i svaret til Morten og ods. Som scooterbruker er jeg en del av en stadig større gruppe i norge, og vi forlanger også å bli hørt. Og det er bare et tidsspørsmål før vi blir det enten du vil eller ikke. Scooteren er kommet for å bli, akkurat slik motorbåten overtok for robåten.

I enkelte områder "sørpå" betviler jeg ikke scooteren er til sjenanse for mange. Nordpå er situasjonen snudd. Riktignok plages vel ikke så mange scooterkjøre av skiløpere, men så er det heller ikke spesiellt mange skiløpere som har problemer med scooterkjørere! Og det til tross for at det er MANGE scootere her. Folk har ganske enkelt funnet seg godt til rette med de oppmerkede scooterløypene, som nettopp skiløpere er flittige brukere av... og som jeg sa lenger opp, alle parter virker å være fornøyd. Er det virkelig så stor forskjell på folk nordpå og sørpå? Jeg tror faktisk ikke det.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Anonymous

Det er ingen plasser i verden, så vidt jeg vet, hvor det er så stor scootertetthet som på Svaldbard, og slapp av, det vil aldri bli så mange snøscootere pr innbyggere på fastlandet eller andre steder i verden. Det er det flere grunner til, en av de er prisen. På Svalbard er scooteren knapt nok et samtaleemne. Burde ikke det være bevis nok for at mange scootere ikke medfører verdens undergang for verken skiløpere eller naturen? I USA er det også svært stor scootertetthet, selv om de ikke når svalbard til knærne. Der er det også minimalt med konflikter til tross for at kjøringen er sluppet helt fri i store områder. Det går sågar scooterløyper i mange nasjonalparker uten at dette heller medfører problemer.

Vel, nok en gang så vil man redusere denne kjøringen om man fikk flere løyper. Det er mer enn nok plass for begge deler i norge, og du kan sikkert bli bedre å stå på ski :(

Nei. I dag kan en 16 åring kjøre en båt opptil 50 fot uten noen som helst papirer. Tror de fleste er enig i at det meste mellom 20-50 fot er lystbåter. Over det blir det mer lyst-yachter etter min mening.

Har akkurat svart han.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Det er ingen plasser i verden, så vidt jeg vet, hvor det er så stor scootertetthet som på Svaldbard

Det er nesten ingen plasser i verden som er så tynt befolket heller.

Det går sågar scooterløyper i mange nasjonalparker uten at dette heller medfører problemer.

Er du så skråsikker på det? Har du veldig god greie på amerikansk lokalpolitikk?

Vel, nok en gang så vil man redusere denne kjøringen om man fikk flere løyper.

Du som var så flink til å henvise til forskning i tidligere innlegg. Har du noe dokumentasjon på dette? Jeg tror ikke det er slik. Etter mitt syn har ikke scooterfolket vist seg verdige til å få flere løyper. Jeg har faktisk vært i områder med scooterløyper, og sporene går i alle retninger ut og inn i fra løypa også her. Dette er sikkert et fåtall, men det er egentlig uinteressant hvor mange det er så lenge de gjør seg såpass bemerket.

og du kan sikkert bli bedre å stå på ski

Og hadde du vært flinkere til å kjøre scooter og holdt deg til en løype, så hadde ikke dette vært noe å diskutere :) .

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Andre som har greie på det, får diskutere de reelle ringvirkninger på dyre og fugleliv, men uavhengig av det er det fortsatt en reell konflikt, der mange opplever støy (snøscooter er relativt sett usannsynlig støyende) og til tider kvelende eksos som et problem. Jeg støtter Kens syn på at Scooterløyper bør tilrettelegges mange steder, men jeg tror ikke den harde kjerne av snøscooterfolket er tilfreds med det. Scooteren gir en anledning til stor frihetsfølelse, en frihetsfølelse som til en viss grad forsvinner hvis man skal holde seg til løypa.

Snøscooter føler jeg bare tidvis er et problem her i den Sør-Norske fjellheimen, men tendensen går i en, for oss venner av stillheten og "urørt" natur i en bekymringsfull retning.

Hva som er fornuftig politikk er jeg usikker, men jeg registrerer at for hvert år som går blir rekreasjonsflyging med helikopter og småfly samt snøscooter mer og mer vanlig. Jeg håper i alle fall at BETYDELIGE høyfjellsområder gjennom streng håndheving holdes fritt for motorisert ferdsel.

Personlig kunne jeg tenkt meg det over hele fjøla, men jeg innser at det er et egoistisk syn, og at det når alt kommer til alt bør være plass til begge deler.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Anonymous

Hei. Jeg er en gutt på 17 år. Jeg har en brennende interesse for snøscooterkjøring. I fjor kjørte jeg opp, og hadde spart penger og fikk endelig rå til å kjøpe min første scooter. Jeg vil ikke si at å kjøpe seg en snøscooter er det værste man kan bruke 40000 kroner på? Kan tenke meg mye verre ting! Hver helg er jeg med familien på hyttetur. Jeg elsker naturen og liker meg gått der! Jeg hopper på scooteren, og kjører i de lovlige løypene vi har der hvor jeg pleier å kjøre (Hattfjelldal kommune). Det er VELDIG sjelden man ser ett scooterspor som går på utsiden av disse løypene! Etter at løypenettet ble innført, har scooterfolket hær brukt løypene, og ikke kjørt ''villmann''. Når det er fin vær ute, pakker familien niste i bagasjeboksen på scooteren, og kjører oppi løypa. Vi finner ett passende sted, og parkere, fyrer bål, spiser mat og koser oss. HVER gang vi er på hyggetur i fjellet med scooteren, kommer det en skiløper forbi. Å ja! Han går i skiløypene. Jeg har personlig blitt stoppa i de lovlige løypene vi har, og kjefta på av en skiløper som påsto jeg hadde for stor fart. Fartsgrensen for snøscooterkjøring i Norge er 70 km/t, og jeg var langt under denne grensa. Slike folk irriterer meg til de grader, da de løypene er laget for at snøscooterkjøring skal være lovlig. Jeg har ingenting i mot at skiløpere bruker scooterløypene, for jeg vet av erfaring av de er gode å gå i. Men når jeg blir stoppet og får en skjennepreken, når jeg gjør noe HELT lovli, liker jeg heller dårli! Når jeg møter familier på skitur i løypene, hender det seg ofte at jeg stopper å slår av en prat med de. De har ingenting i mot meg (det skulle jo bare mangle når jeg kjører lovlig) og jeg har ingenting i mot dem (Noe jeg kunne ha hatt, da de går på ski den eneste plassen vi har lov til å kjøre scooter). Jeg vil også få frem at vi er ganske mange ungdommer som deler denne interessen her hvor jeg bor, og vi har det bra på fjellet. Alternativet er å være hjemme i byen i helgene, og bruke pengene på helt andre ting, som dere sikkert kan tenke dere til selv. Men det gjør vi altså ikke. Er det ikke bedre at vi får oppleve naturen og en vakkre fjellheimen fra scootersetet, enn at vi skal rave rundt i byen å gjøre ugang?

mvh

Tom Eirik

Scooterinteressert gutt fra Mo i Rana

te.andreassen@monet.no

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Er det ikke bedre at vi får oppleve naturen og en vakkre fjellheimen fra scootersetet, enn at vi skal rave rundt i byen å gjøre ugang?

mvh

Tom Eirik

Scooterinteressert gutt fra Mo i Rana

te.andreassen@monet.no

For å spenne på seg ski, truger å bevege seg ut i naturen for egen maskin, høre pusten og hjerterytmen - lytte til vinterens harmoniske stillhet. Det er helt utenkelig ikke sant? I tillegg til å spare masse penger til scooter og drivstoff som du kunne lagt i en fet bil når du fyller 18?

Sier ikke at det er null mosjon å kjøre snøscooter, men kom ikke å si at det kan sammenlignes med å gå på ski. Jeg forstår at du har interessen, men synes det blir litt rart at en ungdom, formodentlig funksjonsfrisk, anser det som eneste alternative måte å oppleve "den vakkre fjellheimen" er å oppleve den fra scootersetet. Det gjør meg litt skremt? Men hvis virkelig det eneste alternativet er å rave rundt i byen å gjøre ugagn, så har du vel rett i at det er bedre.

Men fristes du aldri til å virkelig nyte friheten og vrenge ut av sporet og suse innover i fjellet?

Jeg har ikke noe greie på scooterregler, men 70 km/t? Det burde da være langt lavere hastigheter i områder hvor det ferdes mye myke "trafikkanter"

For øvrig er jeg enig at i en dedikert scooterløype burde skiløpere vise hensyn og vike, på samme måte som scooterfolk burde holde seg unna å trampe ned preparerte skiløyper, som vi til stadighet opplever at de gjør her i Valdres.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Jeg syns Tomera hadde et godt innlegg, der han fikk fram et godt poeng: Alle har sine interesser, og ulike måter å verdsette naturen på. Selv nyter jeg synet av naturen daglig, fra bilen. Og så ofte som mulig, ved bruk av apostlene. Den siste gir meg mest, men jeg ville ikke vært foruten den første.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Anonymous

Har lest inleggene deres og har noen synspunkter.

Først litt om meg, går både på ski og kjører skuter (for en kombinasjon).

Har trent aktivt langrenn (i tenåran), og hadt mer eller mindre 1/3 av midt liv.

Er enig med Tomera. Jeg synes det er bedre/viktig at man aktiviserer ungdom med sport og idrett.

Det er ikke alle ungdom som driver med fotball, langrenn o.s.v.

Flere og flere driver med motorsport og actionpreget idrett, og man kan spørre seg hva alternativet fort kan bli for disse??

Det er tross alt idrett og trening på høyt nivå, og har du først involvert deg i motorsport, så har du ikke penger/råd til annet. Det blir fort en altoppslukende hobby hvor det ikke er rom for stort annet.

Angående skuterløyper.

Liker heller ikke at skiløpere og hundesleder går i skuterløyper, men samtidig har jeg forståelse for dette, og argumentet med at de har hele fjellet og gå på blir og litt dumt.

Må huske på at da sneskutern først kom til Finnmark og Troms på 60-tallet:

Begynte folk å kjøre skuter på fjellet der hvor de tidligere har gått på ski, dvs. de letteste og beste plasser å gå på, i daler og rolig tereng.

Da sneskutløypene (80 tallet) kom, kom de hvor folk "alltid" har kjørt med skuter, og det vil igjenn si hvor "skiløypene" har gått.

Det blir fort slik at skal du jage "skiløperen" ut av løypa, må du ofte jage ham på mere slitsomt tereng, og garantert ikke den letteste plassen å gå.

Flere skuterløyper og bedre kontroll er nok veien og gå (inrømmer dette motvillig).

Man klarer aldri og bli kvitt sneskutern her i Norge (da skulle man gjort det på 60-tallet da den kom).

Folk kjører uansett, er det løyper har du større muligheter for å kontrollere dette, og folk har jo ikke lyst til å være lovbrytere og risikere 8 - 12.000,- i bot.

Fins det ikke løyper vil dette bare føre til ulovlig kjøring, og folk kjører overalt. For det har ingenting å si for botens størrelse.

Denne ferdselen vil bli nesten umulig å kontrollere for myndighetene. Er dette noe å trakte etter?

Kjører selv mye skuter, og der hvor jeg kjører er det slik at for å komme på lovlig løype må jeg laste skutern i pick up'en eller på henger og deretter kjøre i en time for å komme på lovlig løype. Det føre til at dette er noe jeg ikke gjør så ofte, har jeg lyst på en luftetur, eller snartur opp på fjellet så blir det ofte slik at jeg bare "drar i snora" og drar. Fullt klar over dette er ulovlig. Som oftest er det kun når det er mye kontroller, eller at jeg skal på langtur at jeg drar til lovlig løype.

Hadde det vært flere løyper hadde man fått redusert denne kjøringen som blant annet JEG bedriver, og hatt muliheter for å få dette regulert / kontrollert.

Syns dette går litt over styr, føler meg ikke spesielt kriminell når jeg kjører skuter på utmark, fullt klar over at jeg risikerer ca 10.000,- i bot.

Hadde jeg sprunget rundt i byen med 50 gram narkotika i baklomma, da hadde jeg følt meg kriminell. Og sikkert fått mindre i bot.

Til slutt, går som sagt både på ski og kjører skuter. Kan ikke fatte og forstå at dette ikke kan kombineres og at man skal slutte og krige.

Kan ikke se at dette er ett problem.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Til slutt, går som sagt både på ski og kjører skuter. Kan ikke fatte og forstå at dette ikke kan kombineres og at man skal slutte og krige.

Kan ikke se at dette er ett problem.

Hvis ikke scooterfolket kan innse at støy (og til dels eksos) kan oppfattes som et problem for folk som ser det som en verdi å oppleve urørt, stille natur eller hvis ski og naturfolket ikke aksepterer at scooteren er kommet for å bli og at man må finne løsninger som gagner begge parter så vel som naturen selv - ja så ender man opp i en stillingskrig.

Det kan helt klart kombineres, men det kreves regulering, regler og respekt for disse - hvis ikke så blir det et problem. Et minimum bør være at all rekreasjonskjøring i nasjonalparkene er forbudt, samt at scooterkjøring begrenses / fjernes fra områder som er veldig mye brukt til skiløping. For øvrig bør skiløpere primært holde seg unna dedikerte scooterløyper.

Det spørs om ikke begrensede områder i tillegg bør være lempligere tilrettelagt for scooterkjøring. (Selv om det faller meg tungt å skrive det).

For øvrig er vel ikke motorisert ferdsel tillagg på annen manns eiendom. Allemannsretten gjelder vel kun til fots / på ski?

Til sist, hvorfor lages det ikke mindre støyende / renere snøscootere?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.


  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.