Gå til innhold
 • Bli medlem
IGNORED

Fra Rostadalen til Dividalen via Rostojávri og Dærtadalen


Anbefalte innlegg

20-22 april 2007

Sol og blåswixføre

Turen i helga startet fra Rostadalen ved gården Innset på fredag kveld. I kveldssola gikk vi innover på bomvegen som ikke blir brøytet om vinteren. Der veien tok slutt gikk vi over en hengebru til nordsiden av Rostaelva. Der fulgte vi stien opp til Rostahytta (DNT). Vi kom fram kl. 21.45, omtrent da sola gikk ned. Føret var upåklagelig. Det var perfekt blåswixføre. Vi gikk 13 km på denne etappen.

3 mil til Dærtahytta

På lørdag sto vi tidig opp siden vi skulle gå langt. Været var igjen perfekt og vindstille. Vi gikk østover, krysset Iselva, gikk forbi Moskánjávri og Riehttejávri. Der tok vi en lang lunsjpause i sola.

Deretter fulgte vi Rostadalen sørover til Rostojávri, hvor vi tok en liten pause i Stor Rostahytta, en liten åpen Statskog-koie med sengeplass til fire.

Vi krysset Rostojávri over isen og gikk vestover inn i Dærtadalen. I dalen fikk vi stadig økende motvind og snøen begynte å blåse opp. Det var tungt å gå i motvind siden mye av løssnøen på skareføret var avblåst. Det harde føret slitte bort alt av smurning vi hadde under skiene. 8-9 km inn i dalen ligger Dærtahytta (DNT), hvor vi overnattet. Vi kom fram til hytta kl 19, etter å ha gått 30 km denne dagen. Da vi kom fram til hytta hadde vinden allerede løyet veldig mye. Det ble en lang og koselig kveld på hytta.

På søndag sto vi tidlig opp igjen. Vi skulle gå til Devvdesjávri (eller Dødesvannet, som er en feil oversettelse av det samiske navnet). Det var sol og lite vind da vi startet å gå kl 8.30 om morgenen. En halv time senere pakket vi bort gore-tex jakkene i sekkene. Det var varmt nok til å gå i bare ullundertøy. Vi passerte samelandsbyen ved Cievccasjávri på vei nordover til Devddesvuopmi (eller Dødesskogen).

Devddesvuopmi er en flott og veldig åpen bjørkeskog som er veldig lett å renne ned i på ski. Vi hadde en lang lunsj i skogen. Vi hadde veldig god tid denne dagen siden vi ikke hadde trodd at vi skulle komme ned til Devvdes så fort. Vi kjørte ned til Devdisbua, en koselig liten tømmerkoie fra Statskog, som også er åpen for alle, med sengeplass til 3 pers. Utenfor denne hytta satt vi ca. 3 timer i solveggen og slappet av. Noen km videre kom vi til utløpet av Devddesjávri. Derfra fulgte vi skuterløypa 3 km nedover til Dividalen. Denne skuterløypa går til Moskánjávri, som er et populært fiskevann sommer og vinter.

Vi gikk ca 25 km denne dagen.

Vi ble hentet av en minibuss ved parkeringsplassen til skuterløypa på 400 høydemeter og ble kjørt til Øverbygd hvor vi tok bussen hjem til Tromsø.

Vi var en gruppe av 5 Tromsø-studenter, på en tur som jeg var turleder for.

(Logg inn for å se skjult innhold)

(Logg inn for å se skjult innhold)

(Logg inn for å se skjult innhold)

(Logg inn for å se skjult innhold)

(Logg inn for å se skjult innhold)

(Logg inn for å se skjult innhold)

(Logg inn for å se skjult innhold)

(Logg inn for å se skjult innhold)

(Logg inn for å se skjult innhold)

(Logg inn for å se skjult innhold)

Vis rapporten i Turkartet

Lenke til innlegg
Del på andre sider

Vet du hva den riktige oversettelsen av dette navnet er?

I Troms Turlag sin bok "På tur i Troms" står det at ordet "devddes" kan bety at området har alt, er rik på ressurser eller flommer over. Det står også "Ser vi på området med naturfolks øyne, kan det være riktig. Her er frodig vegetasjon med fin skog, rike jakt- og fangstmarker, fiskevatn og mulighet for å overleve.

Lenke til innlegg
Del på andre sider
(..) ordet "devddes" kan bety at området har alt, er rik på ressurser eller flommer over. (...) "Ser vi på området med naturfolks øyne, kan det være riktig. Her er frodig vegetasjon med fin skog, rike jakt- og fangstmarker, fiskevatn og mulighet for å overleve.

Da er med andre ord Dødesvannet en særdeles dårlig fornorsking av det samiske navnet Devvdesjávri, da det norske navnet så å si har fått stikk motsatt betydning av det opprinnelige samiske navnet.

Men dette er vel sannsynligvis ikke det eneste eksempelet på dårlig fornorsking av et samisk ord vil jeg tro. Det er vel ganske vanlig at de norske oversettelsene av samiske ord ofte ikke er basert på den direkte betydningen av ordet, men mer av et norsk ord som ligner på det samiske ordet.

Lenke til innlegg
Del på andre sider

Hei. Sikkert ein kjempefin tur. Gjekk noe av den samme ruta for 5-6 år sida. Altevann-Gaskas-Vuoma-Dividalen-Dærta-Rostajavri (RR287)-Rostahytta og ned Rostadalen. Kjempetur i flott høgfjellsterreng. Traff på to forskjellige folkehøgskuler som var på tur motsatt veg. Så tydligvis ei populær rute. Såg styggveret stod å stanga lenger vest, men me gjekk i finvær på lesida heilt til siste dagen. Trodde Devvdesjavri betydde Djevelvannet, men har sikkert tatt feil. Muligens Djevelvannet er ein annen plass i Indre Troms.

Hilsen Søring som liker de Nord-Norske fjell.!:!

Lenke til innlegg
Del på andre sider
 • Heriks featured this emne

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

 • Lignende innhold

  • Av Nikolai Hagensen Eide
   Min far var i helgen på tur på DNT-hytta Rostahytta i Målselv i Indre Troms. Om morgenen så de ut vinduet, og der så de et reinsdyr som sprang, og noe som sprang etter. Det var en jerv, og den gikk til angrep!
   Faren min tok opp mobilen og fikk filmet denne filmen:
    
   Videoen har gått rundt i media, og flere eksperter har sagt at videoen er enestående. Den viser tydelig brutaliteten som finnes i naturen, og hvilken effektiv jeger jerven er. 
  • Av mattings
   Denne helga gikk turen til Dividalsområdet i Indre Troms. Ruta gikk fra Frihetsli i Dividalen, oppover Dividalen til Ole Nergårdbua, innover hele Anjavassdalen, over Høgskardet, og endte opp nede ved Høgskardhuset i Dividalen. Ruta var på ca 5 mil. Det var skikkelig påskestemning selv om påsken ennå var et par uker unna. Jeg kan nevne stikkord som skyfri himmel, plussgrader, solkrem, solbriller, klisterføre, og sesongens første t-skjorte dag.


   (Logg inn for å se skjult innhold)

   INN DIVIDALEN I KVELDSMØRKET
   Vi kom oss inn til Frihetsli med minibuss fra Øverbygd. Vi var ikke i gang før klokka var blitt halv sju. På denne årstida begynner det å bli mørkt i sju tida i disse traktene, så mye av dagens ene mil ble gjort unna etter mørkets frembrudd. Vi fulgte skutersporet på grusveien i høyt tempo inn til snuplassen før nasjonalparkgrensa. Videre herifra fulgte vi et godt opptråkka skispor langs østsida av Divielva nesten helt fram til Ole Nergårdbua. Den siste km tråkka vi spor selv i den råtne snøen, noe som tok ganske lang tid i forhold til å følge det hardpakka skisporet. Dette gjorde vi fordi sporet vi fulgte etterhvert ikke så ut til å gå i vår retning - noe det i ettertid så ut til å gjøre likevel... Vi var framme ved Ole Nergårdbua i ni-halv-ti-tida. Dette er i lite skogskoie eid av Statskog med sengeplass for to som ligger fint til ved bredden av Divielva. Vi slo opp telta i furuskogen like ved. Vi var sju stk, noe det akkurat var plass til for å kunne lage middag inne i koia.

   INNOVER ANJAVASSDALEN
   Neste dag var fantastisk. Sol og pluss fem grader. Etter frokost kom vi oss avgårde ca kl elleve. Fra Ole Nergårdbua gikk det et opptråkka spor langs elva innover til litt etter krysset med Anjavasselva. Herifra bar det oppover furulia på nordsida av Anjavasselva. Etter hvert som vi kom opp og det begynte å flate ut gikk sporet ned til elva. Vi fulgte elva videre så å si hele veien videre innover Anjavassdalen helt opp til Anjavatnet. Isen var tjukk og det virka trygt hele veien. Sporet vi fulgte til å begynne med forsvant etterhvert da det oppi dalen var nedsnødd og gammelt. Vi brukte tre timer på de første 6 kilometerne denne dagen. Dette var mye pga dårlig skiføre. Vi plagdes en del med kladding under skia, så det ble mange småstopp underveis. Dette bedra seg etterhvert. På Anjavatnet gikk vi forbi ikke mindre enn 9 telt med tilhørende mennesker. Dette er et legendarisk røyevann i Indre Troms, og det var tydelig at det var mange som prøvde fiskelykken denne helga. Dette var forøvrig eneste sted vi møtte folk denne dagen. Anjavatnet er et langt og smalt vann på ca 4 km. Vi ga oss først når vi var kommet til den indre delen av vannet. Da hadde vi gått ca 2 mil. Her slo vi opp telta og tilbrakte en fin kveld utfor telta under nordlys og vindstille vær.

   OVER HØGSKARDET
   Dagen i dag ble like bra som forrige dag. Strålende sol og mange plussgrader. Skiføret var upåklagelig her oppe over tregrensa. Etter frokost inne i teltet suste vi avgårde i godt opptråkka spor i retning Høgskardet. Isfiskerne på Anjavatnet kommer ofte fra Høgskardet, da det her går en skuterløype ca en mil opp til Sanddalsbotn hvor de parkerer skuterne og går litt under ei mil for å komme inn til vatnet. Går man fra Frihetsli er det ca tre mil til vannet. Vi hadde en lunsjpause på to til tre timer i Sanddalsbotn. Her gravde vi skikkelige sitteplasser og nøt virkelig varmen og sola. Vi fulgte så skutersporet over Høgskardet. Skutersporet går på sørsida av Høgskardelva. Vi tok av fra sporet og rant ned på nordsida av elva. Nedover her er det nokså bratt og kupert bjørketerreng. Dette kombinert med råtnere og råtnere snø etterhvert som vi kom nedover, gjorde at vi brukte lang tid ned. Vi fikk pga dette skikkelig tidspress på slutten, men kom oss ned bare ti minutter forsinka til minibussen som kjørte oss til Øverbygd hvor bussen hjem til Tromsø gikk.


   Jeg har sett ordet "dalkryping" blitt brukt her inne på forumet tidligere, og denne turen kan nok med rette beskrives med dette ordet. Etter min mening en fin måte å oppleve fjellet på.

   (Logg inn for å se skjult innhold)

   (Logg inn for å se skjult innhold)

   (Logg inn for å se skjult innhold)

   (Logg inn for å se skjult innhold)

   (Logg inn for å se skjult innhold)

   (Logg inn for å se skjult innhold)

   (Logg inn for å se skjult innhold)

   (Logg inn for å se skjult innhold)

   (Logg inn for å se skjult innhold)

   (Logg inn for å se skjult innhold)
 • Hvem er aktive   0 medlemmer

  Ingen innloggede medlemmer aktive

×
×
 • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.