Jump to content
Bjellesau

Forstuet ankel og fjelltur

Recommended Posts

Etter et kraftig overtråkk forrige helg fikk jeg bekreftet på legevakten at det ikke var brudd, bare en kraftig forstuing. Jeg ble sendt hjem med krykker og en støtte-skinne jeg måtte bruke fast i 6 uker. Deretter måtte skinnen benyttes i 2 mnd ved risikoaktiviteter. (gange på ujevnt underlag, jogging etc) 

Dette kom jo perfekt timet med tanke på alle turene jeg har planlagt i juli. Jeg såg umiddelbart for meg at alle turplanene gikk i vasken denne sommeren/høsten. Legen sa at jeg kunne gå turer og belaste inntil smertegrensen. 

Etter 5 dager på krykker har jeg forsiktig begynt å belaste venstre fot. Klarer nå å gå en kilometer på asfalt før jeg trenger en real pause. Er derimot litt skeptisk på å legge ut på de planlagte turene med dagsetapper på ca 12-14 km. Noen som har erfaringer med kraftig forstuing og turgåing med skinne? Er 2 uker til første planlagte tur.... 

Link to post
Share on other sites

Om 2 uker vil jeg tro du er betraktelig bedre enn nå. Har selv gått en del turer etter overtråkk, det går stort sett greit. Som legen sier så er jo din egen smertegrense en grei indikator. Nå er jeg på INGEN måte medisinkunnig, men min erfaring er at du sjelden går deg så mye verre at du ikke kan fortsette neste dag. Det blir varmt og ømt, men naturen er fin åkkesom. 

Den eneste reelle faren jeg kan komme på er at du pådrar deg et ankelbrudd på tur grunnet at du vil ha svært manglende støttemuskulatur. Tung sekk er en dårlig kombo i så tilfelle, så det spørs litt på hvor idiotsikker og stabil den skinna di er. Jeg har av og til brukt støttebandasje hvis jeg går tur med sekk og dårlig ankel, da såpass godt surra at det nesten ikke går an å få ny overtråkk, for da kan du få trøbbel. Lykke til, gi oss beskjed om hvordan det går! 

Link to post
Share on other sites

Da er årets første fjelltur gjennomført 4 uker etter en kraftig forstuing av venstre ankel. Turen gikk over Sørbølfjellet på Flå. 30 km fordelt på 5 dager gav et snitt på 6 km pr. dag. Det viste seg å være passe lengde. Den store skinnen fra legevakten passet bare såvidt ned i fjellstøvelen. IMG_20200715_123412.thumb.jpg.f9a610248d4da61f7cd0dd24f813f8d7.jpg

Men dette skjønte jeg raskt kunne utvikle seg til et mareritt å gå med. Kjøpte derfor en mindre støttesokk som ikke tok så mye plass:

IMG_20200715_123550.thumb.jpg.3a37c7d20a5807f0328fb9cd7240b0db.jpg

Denne fungerte fint, og sammen med gåstaver og korte dagsetapper så gikk det greit med fjelltur tross en fortsatt øm ankel. Planen var å pakke så lett som mulig, men i følge med kona må en viss komfort opprettholdes for å stimulere turgleden. Endte opp med totalt 15 kg på ryggen. 

Link to post
Share on other sites

Ankelen tålte turen overraskende bra. Den er fortsatt noe stiv og øm, men det virket ikke som den tok noe skade av ekstra belastning og aktivitet. Tvert imot. Nå gjelder det bare å ikke tråkke over igjen, for det kan lett skje om jeg ikke er forsiktig. Den er et stykke unna høyre ankel med hensyn til styrke, kontroll og smidighet. 

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, and privacy rules Privacy Policy