Gå til innhold
 • Bli medlem
IGNORED

Norge på tvers 2020. Over hardangervidda. Sovepose dilemmas


Anbefalte innlegg

Hei!. 

Jeg planlegger tur fra Skien til Eidfjord/omegn. Og jeg skal gå over vidda. Jeg skal starte turen fra Skien i midten av August. 

Jeg vurderer både dun og fiber. Men ettersom jeg skal sove i telt, og har mulighet til å tørke utstyr på hyttene. Så vurderer jeg sterkt og prøve ut en dunpose for første gang. 

Jeg håpte med dette innlegget at noen kunne gi meg noen innspill til valget av sovepose. Jeg har sett meg ut 3 alternativer. 

-Takker for alle svar!!! 

Enten Helsport Alta. t-limit - 6.           1.6kg.

(Logg inn for å se skjult innhold)

Marmot never winter dun. t-limit - 1.7. 850g.

(Logg inn for å se skjult innhold)

Eller Mammut nordic dun. t-limit - 5. 1kg.

(Logg inn for å se skjult innhold)

I vedlegget under så har jeg lagt til været som var ved Sandhaug hytta midt på Hardangervidda. Fra midten av August i fjor.

Screenshot_20200215_163959_com.android.chrome.jpg

Endret av StorHans
Lenke til innlegg
Del på andre sider

Har aldri hatt problemer med å holde dunsoveposer knusktørre over 1-2 uker sommerstid, og ser ikke for meg at 4+ uker hadde vært noe problem heller, så lenge du tar noen forholdsregler. Luft hver morgen under frokost så lenge det er finvær. Ha posen i en vanntett pakkpose. Ikke sov med bløte klær oppi. Småfuktig trøye går ok, men bløte sokker bør skiftes. Under forhold hvor kondens kan gjøre innerveggen i teltet bløtt (tåke, vindstille, minusgrader, og andre situasjoner) så lukk ytterjakka, knyt ermene sammen på fremsiden og stikk bunnen av soveposen inni jakka. Da er du beskyttet for å få fukt fra bløt teltvegg.

På en lang tur kan man ende opp både slankere og mer sliten, med noe mindre toleranse for kulde, litt avhengig av hvor slitsomt opplegget ditt har vært og hvor mange kalorier du pakker med deg for hver dag. Sen august i fjellet kan være kaldt, så det er fint å ha buffer så soveposen nåler noen minusgrader.

Med andre ord: Jeg personlig ville valgt Mammut Nordic Dun. T-Lim på -5 hadde vært minstekrav for meg (jeg har pose som går til 0 og -9, og hadde valgt -9 av mine). Syntet er unødvendig tung.

Lenke til innlegg
Del på andre sider

Hvis du er bekymret for fuktig dun, så finnes det jo noen dunposer som er bedre på å takle det enn andre. Feks Thermarest Parsec har "vannavstøtende" dun og ytterstoff. Jeg har vinterversjonen Oberon og er foreløpig veldig fornøyd med den. Etter en veldig tåkete natt under tarp la jeg bare merke til fuktighet på utsiden av posen. Det er sikkert flere merker som har lignende løsninger også.

Endret av Kristoffereid
Lenke til innlegg
Del på andre sider

Takker for svar! . 

Jeg har bestilt begge dunposene. Marmot posen skal være bra med tanke på fuktighet. Men jeg kommer til å sende den tilbake igjen. Jeg går for Mammut nordic down, etter innspill fra foroll. Jeg velger den for å ha litt ekstra komfort, for bare fattige 150g mer enn posen fra Marmot. Og skulle det bli problemer med fukt, er det bare å ta en natt på hytta :). 

Lenke til innlegg
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

 • Lignende innhold

  • Av Markagutten
   Hei! Jeg er i gang med å både prøve og kjøpe ny dunpose. Problemet mitt ligger i lengden - jeg er ganske nøyaktig 185cm lang. Posene som er tilpasset maksimal personlengde på 185 virker liiiitt trange, posen med maksimal personlengde på 200 virker kanskje overdrevet lang. Vil jo verken komprimeret dunet i fort kort pose, men heller ikke ha for mye å varme opp i lang. Noen som er stått ovenfor samme problemstilling?
   Posene jeg skal ha er enten Mountain Equipment Snowline eller Rab Andes 1000, de er begge laget som romslige poser da man skal kunne ha ekstra klær i posen i ekstrem kulde. Rab andes er spesielt romslig, der kan jeg trekke bena helt opp i fosterstilling i posen hvis jeg vil, er dette for romslig?
   På forhånd takk for svar
  • Av Lisecat
   Hei!
   Trenger ny sovepose 3-sesongs og vurderer disse to fra Rab. 
   Tror 700 blir for kaldt på vinter. Den rococco er jo en ren vinterpose, men hvordan vil det være å bruke den hele året?

   (Logg inn for å se skjult innhold)

   (Logg inn for å se skjult innhold)
   Er det noen her som har erfaring med disse eller Rab soveposer?
   Hva tenker dere om å sove ute med disse nå i 5-7 minus?
    
   Hva mener man med perfekt som første dunpose? Betyr det at det er en allrounder?
   Mummy shape? Fordeler/ulemper?
   På forhånd tusen takk 🙏🏻☺️
    
   Mvh Lise
    
    
    
  • Av Annajoh
   Hei! Jeg har bestemt meg for å investere i ny sovepose ettersom den jeg har, som er arvet etter min mor og far, visstnok er eldre enn meg😂 OG jeg fryser noe voldsomt i den. Jeg er nok litt frossen av meg, men den er nok i utgangspunktet ikke laget for kaldere temperaturer enn 5 grader.
   Jeg er ute etter en sovepose laget for damer, da jeg ofte blir veldig kald på føttene. Jeg sover gjerne med varmeflaske, to par ullsokker og varmeelement (noen ganger også tovede tøfler), og da holder jeg varmen. Men synes dette er litt tungvint og skulle gjerne kommet meg unna med ett eller to par sokker😂 Er det noen som har gode forslag til en ny sovepose til meg? Jeg skal nok ikke sove ute noe særlig på vinteren, men jeg vil gjerne ha en pose man kan sove komfortabelt i ned til -5 (helst kanskje -10 grader, da jeg som sagt fryser lett). Jeg er ute etter en som ikke koster så veldig mye mer enn 3000 kr. Fint om den er relativt lett og enkel å pakke ned. Jeg kan bruke min gamle på varme sommerdager, denne er mest til vår og høst😊 Håper på noen gode tips!
  • Av Trine Elde Pedersen
   Jeg er en frostpist, noen med erfaringer på denne? Pengboka tillater ikke sovepose til tusenvis av kroner, og ser det er en del tilbud på denne nå. 
   Andre forslag til gode/greie varme poser til en studentvennlig pris? Må ikke ha den letteste posen, ryggen og beina tåler og liker litt arbeid. 
  • Av ost
   Hei
   Neste uke fyller dem minste datteren min 9 år, og sovepose står på gaveplanen. Mine to eldre barn har alle fått variasjoner (etter når de er kjøpt) over Mammut 3-sesaon MTI sovepose. Disse har ligger mellom 1,5 og 1,8 kg, syntetisk, og har en komforttemperatur rett over null. 
   Disse soveposene er greie de og jeg kunne fort ha kjøpt lik til minstejenta, men jeg irriterer meg grønn over hvor vanskelig det er å komprimere disse soveposene skikkelig, spesielt når utgangspunktet er at de skal ned i en barnesekk.
   SÅ: hva gjør dere som har barn, og hva kjøper dere? Går dere for dun for barna? Jeg er opptatt av at en sovepose for et barn ikke skal være en porselensdukke - den må kunne brukes. Samtidig vil jeg ha lav vekt, holdbarhet, god komprimering og lav pris (ja jeg vet jeg vet, pose og sekk osv). Bruken er primært telt og hengekøye. Kanskje åpen himmel etterhvert også. Jeg tenker jeg kjøper en pose nå som hun skal ha til hun a) eksploderer i vekst og må ha ny av den grunn eller b) sliter ut den hun nå får eller c) kjøper selv når hun en dag begynner å blir mer kravstor. 
   Denne kunne kanskje vært en mulighet: 
   (Logg inn for å se skjult innhold)
   ? Fjellsport har vårsalg, hva med denne: 
   (Logg inn for å se skjult innhold)
   Hekta på tur har jo denne: 
   (Logg inn for å se skjult innhold)
   Mange har også tidligere snakker om Warmpeace Viking, men holder denne på duna? Og er det verdt å kjøpe nå som det ikke er på salg?
   Hva gjør dere og hva bruker dere? 
 • Hvem er aktive   0 medlemmer

  Ingen innloggede medlemmer aktive

×
×
 • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.