Gå til innhold

Anbefalte innlegg

Det er mye mestring i å bevege seg raskt oppover lange ruter i fjellet. F.eks å klatre 10 taulengder og rekke lunsj nede i campen er veldig moro. På lengre ruter som Mongejura er det en ren nødvendighet med fart for å i det hele tatt kunne vurdere å klatre så lange ruter. Høy fart krever erfaring og disiplin og kunnskap for å få til. Det sistnevnte er kanskje letteste å gjøre noe med nå som sesongen er over, så jeg  samlet det jeg fant på nett om rask multipitch-klatring i en lang liste, og poster den her.

Mesteparten av tiden som kastes bort kastets bort på standplass; Å bygge standplassen, å ta av og på vonde sko, jakker, sekker, kveile tau, overleverer rack, sortere rack, selvforankre, spise, tisse, og prate om hvor kul taulengden var. Derfor handler denne listen seg om effektive standplassrutiner. 

– Første regel: Aldri gjør ingenting. Hold begge klatrerne i arbeid hele tiden. Hvis du ikke har noe å gjøre på standplass kaster du bort tid.

– Når følgeren er inne i taubremsen, rens selen for det du har igjen av utstyr på en av slyngene i ankeret, så de henger klart til andremann kommer opp.

– Bruk så behagelige klatresko at du ikke trenger å ta de av og på på hver eneste standplass

– Print ut topoen i 2 eksemplarer. Har dere en hver i lomma slipper man å tenke på å bytte osv.

– På ruter med bolta standplasser: Bruk tauet, dropp cordeletten: Skjult lenke - logg inn for å se den

– Bruk forlengere kun der det er nødvendig.

– Som andremann bør du begynne å gjøre deg klar når det er 10-20 meter igjen av tauet. Når du hører «Standplass!» er du allerede i gang med faffingen. 

– Dropp sekk og klatre med en 0,5l vannflaske med karabiner i selen sammen med anmarssko og varmejakke, og mat og en hodelykt i lommene. Elektrolyttpulver i drikkeflasken gjør at du klarer deg med mindre vann.

– Klatrer med en 60-slynge rundt skulderen, og rack alt på denne. Å bytte utstyr blir dermed lett: Bare gi hele slynga til lederen, så er hun klar.

– Finn ut mest mulig om ruta, innmars og utmarsj på forhånd.

– «Lunsjpauser» med store måltider, kaffe fra termos osv er ikke vits. Spis lite og ofte, gjennom hele dagen. Med taubremsen i guide-modus kan man spise mens man drar inn tau, venter på at den andre sorterer racket osv.

– Kutt ned nøtte-racket fra 2 karabinere til 1 karabiner med alt mulig på, og ta bort ekstra nøtter.

– Avtal på forhånd at man skal holde tempoet oppe: Gjør hverandre gira på å bevege seg raskt. Er dette avklart gjør man hverandre raskere.

– Sett flere kammer en nøtter.  Disse er mye raskere å sette og rense en nøtter og hekser. Setter seg ikke fast.

– Stå opp grytidlig(!!!)

Andy Kirkpatrick skriver at å bevege seg raskt i fjellet handler om å finne et tempo du kan holde hele dagen, som i et maraton. Synes det er en god måte å se på det på.

 

Hva er dine tips for å bevege seg raskt i fjellet?

Endret av Ingstad

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

God post!

Et viktig poeng her er å være erfaren nok til å tillate seg å være kjapp på standplass. Når man står på standplass å sikrer er det f.eks. som du nevner veldig fint å begynne forberedelsene til den påfølgende klatringen slik at man er klar til dyst i det man hører "standplass". Bytt sko, putt maten og drikken tilbake i sekken, ta av dunisen etc. Dette må man gjøre samtidig som man er en god sikrer, som vil si å til enhver tid holde godt rundt tauene, gi ut og ta inn tau når det trengs, følge med oppover om lederen er synlig (om ikke er det enda viktigere å ha feelingen på hvor mye tau som skal/bør være ute). Å gjøre alt dette samtidig krever erfaring. Det holder ikke å holde tauene med to fingre mens du balanserer på en fot for å bytte sko eller fikler med glidelåsen på jakken. Fallet kan komme når du minst aner det, og da må en være klar og forberedt. Så, få erfaring før en fokuserer for mye på fart. Få sikringa inn i beinmargen og led litt selv så en vet hvordan det fungerer der oppe som førstemann. Vær våken og klar på standplass, uansett hva en gjør, deretter kan man begynne å tenke på farta.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.


  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.