Gå til innhold
  • Bli medlem

Svalbard (Toppturer)


coni

Anbefalte innlegg

Annonse

Heisann,

Har bodd i Longyear ett par år og sitter tilfeldigvis her oppe akkurat nå og tenkte jeg kunne prøve å gi noen tips.

Det er en del nice topper rundt longyear, blandt annet "champagneglasset" på oprafjellet og hjorthamnfjellet som ligger på andre siden av fjorden. Ellers er det en del andre topper rett i nærheten. Eneste som er viktig å huske på er i grunnen Isbjørnfaren og i tillegg at avstandene er ganske store slik at det kan være en fordel å få lånt seg en scooter.

Ellers så er det jo sol/lys nesten døgnet rundt fra rundt medio april og forholdsvis gode forhol da.

www.svalbard.com har ett greit forum som det hender at "svalbardianere" svarer på henvendelser i.

ps fostvæsken er heldigvis rimelig her oppe!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Rundt Longyearbreen er det jo greit, kort anmarsj, men også mye scooter trafikk (finnes normalt ett par isgrotter der som er fine - den ene krever isutstyr).

Ønsker dere mer villmarksopplevelse har jeg vært i følgende områder sjøl, og som kan anbefales : Dronning fjell mot Kongsleden, Brøggerhalvøya (pulketurer fra Ny Ålesund), og scooter/skitur nord for Longyear til Newtontoppen (den høyeste sammen med Perriertoppen) via Tempelfjorden.

Skaff dere kart og finn ut hva dere har lyst til - enormt mange muligheter for fine topper og nedfarter.

Sjekk med sysselmann på hvilke områder som er tillatt nå, og hvor mye depositum dere må betale som sikkerhet hvis dere må hentes ut. Vår tur til Newton toppen krevde ca 80 000 kr, regn med ca 10 000 kr for hver mil bort fra Longyearbyen. Husk å søke tidlig.

Dere må vise til en viss våpenkyndighet og at dere har vært på tur en vinternatt før, hvis ikke får dere ikke lov til å dra på egenhånd (bortsett fra hvis dere er Svalbardianere).

Blir dette for mye planlegging, er det bare å bla opp noen lapper og bestille ferdig pakke med guide fra en av de mange turarrangørene.

Hvis dere drar på egenhånd, sjekk info om breer med en turarrangører som har vært i området, be om GPS sporlogg, ruter eller WP, da breene på Svalbard kan være uforutsigbare og vanskelig å lese hvordan er ift kvoter på kart. Eks TreKronor breen som er rå, selv om den nesten ikke har fallhøyde (ref kalde breer -flushbreer).

Ellers ville jeg ha satset på to høyder med snublebluss rundt teltet, men uansett ikke stolt 100% på det. Vi brukte bare en, og opplevde at tråden engang ble føyka ned og det var ingen problem å spasere over på snøbroa. En annen gang at en skulle ut å bimmelimme men hadde ikke på seg linsene, han snubla og utløste blussene, men ingen våkna (8stk) fordi det blåste mye og alle lå godt nedi soveposene. Beste sikring : Hund eller hytte + triks (vindretning, borte fra kysten, mat nedpakket utenfor telt osv).

Ellers er jo Svalbard fantastisk, men husk at det er polare forhold, så utstyr dere deretter, dubliser telt, gode klær osv. Regn heller ikke med umiddelbar hjelp. Er det dårlig vær hjelper det ikke å ha aktivert nødsenderen. Helikopteret kan sannsynligvis ikke lette.

Tenk spesielt over krav til klær, gå ut fra dager med -20 og vind. Tenk ansiktsmasker, slalombriller, vindtett, dun, varme sko, heldekkende gamasjer (eller Foresvarets billige tåladder som jeg brukte i tillegg til gamasjer) (vanlige telemarksko kan være kalde), luer og votter.

Blir det bare tur rundt Longyearbyen er det jo bare å ta repern til nærmest bar hvis det blir for kaldt.

God tur :shock:

post-650-13347440602_thumb.jpg

post-650-133474406025_thumb.jpg

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 uker senere...

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.