Jump to content
segrov

Gode ord for naturformasjoner

Recommended Posts

Nå føler jeg meg som en gammel Språkteigen-gubbe, men jeg har en tråd for de språkinteresserte. Jeg merker ofte når jeg er på tur, sommer som vinter, at jeg mangler språk for en del av de tingene jeg ser rundt meg. Det merkes særlig når jeg er på tur med andre og skal peke ut et område: "Ser du den der knausen der?...eh...der hvor det er litt skygge...ja? Og så litt opp til høyre der, rett ved den snøflekken, litt til venstre for den forhøyningen.?..nei, ikke den første...den andre der... Mellom der skal vi gå.". Lyder det kjent? Jeg lurer på om du vil dele noen ord som er gode og beskrivende for naturformasjoner o.l. man kan komme over på en (fluefiske)tur - gjerne ord som ikke er alt for dialektspesifikke/interne. Jeg leste for eksempel i Lars Monsens bok om Femunden at en "hå" var et lite vann, gjerne som et avbrekk i en elv, og at Røavassdraget hadde flere "håer" langs nedover. Andre nyttige ord?

Link to post
Share on other sites

Kjenner meg litt igjen her.

Husker et lite vann, hvor jeg kommer fra på nordvestlandet, som ble kalt Lonå.

Tenkte lite på om det hadde noen spesiell betydning før jeg i en eller annen sammenheng fikk se begrepet lon(e ?) og at det er en betegnelse for et sakteflytende, utvidet parti i en elv (stemte godt med dette lille tjernet).

Lon:

http://www.dokpro.uio.no/perl/ordboksoek/ordbok.cgi?OPP=lon&bokmaal=S%F8k+i+Bokm%E5lsordboka&ordbok=bokmaal&alfabet=n&renset=j

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Similar Content

  • By Tommy82
   Hei.
   Er det noen som har tips om rypeterreng med hytte for 4-6 jegere neste sesong?
   Hvor i børgefjell ville dere hatt «base» for en 5 dagers jakttur?
   veit inatur, røyrvik fjellstyre og visit børgefjell har noen tilbud, men om det finnes noe annet, eller generelle tips, så mottas de med takk🙂🙂 skitt jakt alle sammen
  • By AmundJS
   Hei, er det noen her som vet om forskjellige typer pakkrammesekker? Idag har jeg en Bergans PowerFrame 3810 og er storfornøyd med den, men kan trenge en mindre sekk. Helst rundt 60-80L men med en ramme med visse detaljer som PowerFrame har. For eksempel så er jeg avhengig av disse rørene som stikker opp av ramma, da disse brukes til å bære rifle, ekstra bagger, poser, og mye annet. Vil gjerne også ha en L-formet ramme, da det gjør det mye lettere å pakke vedsekker/bensinkanner osv men L-ramme er ikke et "must".
   Jeg har sett en del på Norrøna Reconpack, men denne er også for stor og for dyr, har også sett på Eberlestock sin Mainframe men denne mangler disse to knaggene. 
   Eventuelt noen som har prøvd seg på å lage en annen sekkepose til PowerFrame? eller vet om en type sekk som lett kan festes på ramma uten å bli ubehaglig på grunn av stropper som festes på tvers av skulderremmer/ryggen? 
   Jeg setter stor pris på alle forslag og hjelp  
  • By Iren Hansen
   Jeg har kun litt erfaring med storviltjakt og trenger råd og tips på hvilke tradisjoner som brukes for å sikre at man får riktig møring? Hvis til eksempel mørningstermometeret mitt går i stykker, er det metoder for å se om kjøttet er ferdig mørnet? 
  • By GrundeL
   Leseverdig artikkel om eiendomsretten: https://www.dagbladet.no/kultur/privat-eiendomsrett-er-elefanten-i-rommet/69692606
  • By Vebjørn Holmslet Astad
   Navn: Litt frå jaktåret 2017
   Kategori: Medlemmenes egne videoer (friluftsliv)
   Dato lagt til: 2018-03-27
   Innsendt av: Vebjørn Holmslet Astad

   Har samla opp någen fine situasjoner fra jaktåret 2017 her. Ser fram te høsten igjen


   Litt frå jaktåret 2017
 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page.

×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, and privacy rules Privacy Policy