Johnny2000 Skrevet 8. august 2009 Skrevet 8. august 2009 Hei! Jeg prøvde å søke meg frem her på forumet, men det er mulig jeg ikke klarte å søke på de rette ordene for det ble ikke noe særlig treff. Uansett, jeg ønsker noen tips til tilberedning av ørret og røye (det er vel stort sett det man får på stanga i fjellvann i nordland?). Sålangt har jeg enten surret småørreten i panna på primusen med litt smør og ei jevning av salt, pepper og hvetemel, eller så har jeg hatt litt salt og pepper på og pakka det inn i aluminiumsfolie og dampa det på bålet. Jeg lurte på om noen hadde noen enkle men spennende måter å tilberede på, evt. forslag til krydder man kan bruke? Mvh Johnny
Trango Skrevet 8. august 2009 Skrevet 8. august 2009 Varmrøkt fisk er jo nydelig. ABU-røken er fin. Ellers så er det ikke så mye arbeid å lage et lite røkeri. Har du et stoffklede (gammelt plagg av noe slag) du kan ofre så trenger du egentlig ikke noe mer utenom fisk og fyrstikker. Prøv einerkrydder. Einerbær er jo kjent. Man kan også bruke baret. Jeg pleier å lage einerkrydder ved å tørke og male einerbar. Siktes for å få det i tilnærmet pulverform. Synes dette krydderet framhever fiskesmaken. Men det bør ikke oppbevares særlig lenger enn ett års tid før det taper seg.
REs Skrevet 9. august 2009 Skrevet 9. august 2009 Nå er jeg av den typen som helst ikke bruker aluminiumsfolie, men det finnes noen andre gode alternativer. Myrmose: Hvis du finner noe av den tykke myrmosen som vokser der det er veldig våt myr. Den er grønn i toppen, lysere, gjerne nesten hvit lenger nede og litt brun nede ved roten. Pakk fisken inn i et tykt lag mose og legg den i bålet, eller helst i en god glohaug. Når mosen er så tørr at den begynner å brenne på utsiden så er fisken kokt. Hvis du har fisk som ikke er for stor, så kan du flekke den som en klippfisk, finn en pinne som er formet som en "Y" (sprettert). Lag et lite hull i hver av "leppene" på fisken og heng den på pinnen. Stikk pinnen med fisken ned i bakken så nære at fisken blir stekt av varmen som stråler fra bålet.
seventh Skrevet 9. august 2009 Skrevet 9. august 2009 Før aluminiumsfoliens dager brukte man gjerne bløtt avispapir til å dampe ørret i glørne. Dynk 4-5 lag avispapir i vann og legg fisken på, pakk inni noe godt i buken og brett det sammen. Legges i glørne på bålet i ca 8 min eller mer. Man har ikke mulighet til å sjekke om fisken er ferdig, så det blir litt på feelingen. For kort tid, og fisken er rå inni, for lenge og den blir tørr. Papiret fører gjerne til at skinnet blir med sammen med papiret - ingen ulempe. Husker ikke helt navnet, men heter noe i retning av tyriørret. Noen som kan korrigere?
Johnny2000 Skrevet 11. august 2009 Forfatter Skrevet 11. august 2009 Takk for tips. Ser frem til å prøve med einebær, skal også følge trikset med å lage krydder av selve baret også, hørtes spennende ut. Skal på en ti-dagers fjellur nå og tror jeg skal prøve alle tipsene hvis jeg får nok fisk da, så kan jeg jo se hvilken måte som fungerer best for meg.
Gjest Skrevet 11. august 2009 Skrevet 11. august 2009 Om man ikke vil dra med seg ABU-røyken til fjells, går det fint å røyke i ei gryte i stormkjøkkenet. Jeg har laget ei rist som gjør at fisken kommer litt opp fra bunnen. Under den legger du litt spon fra eik. Hvis man ikke gidder å dra med seg spon blir det fin smak av noen få friske bjørkeblader og noen einerkvaster i bunnen også. Legg lokk på gryta og fyr opp under i ca 10 minutter med relativt svak varme. Nydelig varmrøkt fisk!
Bjørnar Fjeldberg Skrevet 12. august 2009 Skrevet 12. august 2009 Om man ikke vil dra med seg ABU-røyken til fjells, går det fint å røyke i ei gryte i stormkjøkkenet. Jeg har laget ei rist som gjør at fisken kommer litt opp fra bunnen. Under den legger du litt spon fra eik. Hvis man ikke gidder å dra med seg spon blir det fin smak av noen få friske bjørkeblader og noen einerkvaster i bunnen også. Legg lokk på gryta og fyr opp under i ca 10 minutter med relativt svak varme. Nydelig varmrøkt fisk! Denne varianten hhar jeg også gjort noen ganger Funker! Enkelt og greit
runegutt123 Skrevet 12. august 2009 Skrevet 12. august 2009 Dampet ørret, med smør og citron samt noe pepper er ikke direkte ugodt
Johnny2000 Skrevet 12. august 2009 Forfatter Skrevet 12. august 2009 Om man ikke vil dra med seg ABU-røyken til fjells, går det fint å røyke i ei gryte i stormkjøkkenet. Jeg har laget ei rist som gjør at fisken kommer litt opp fra bunnen. Under den legger du litt spon fra eik. Hvis man ikke gidder å dra med seg spon blir det fin smak av noen få friske bjørkeblader og noen einerkvaster i bunnen også. Legg lokk på gryta og fyr opp under i ca 10 minutter med relativt svak varme. Nydelig varmrøkt fisk! Hvordan er statusen på kasserollen etterpå? Har akkurat kjøpt nytt meg nytt titansett og har jo ikke lyst å ødelegge det på første forsøk
Gjest Skrevet 12. august 2009 Skrevet 12. august 2009 Jeg bruker ei av alugrytene til stormkjøkkenet. Man skal jo ikke bruke så sterk varme, men jeg er slett ikke sikker på hvordan det går med gryter med belegg. Tror ikke jeg ville tatt sjansen hvis de er dyre...
seventh Skrevet 12. august 2009 Skrevet 12. august 2009 Har du rødspritbrenner så har du perfekt varme, og såpass mye burde kjelene dine tåle. Sponet etc. vil jo bare lage aske nedi kjelen. Jeg bruker en stor bål-kjele i kobber til formålet, funker det også. Gjelder bare å få noe mellom sponet og fisken Litt større einerkvister funker, og gir god smak.
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå