Gå til innhold
  • Bli medlem

vermer

Aktiv medlem
  • Innlegg

    29
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Alt skrevet av vermer

  1. Orion Extrem II vurderes for tiden som et tillegg til allerede to Hilleberg Nallo. Grunnen er ønsket om bedre høyde og "selvstående" telt der grunnen vanskeliggjør plugging. Mener å ha sett innvendinger mot teltet i forhold til at duken ikke går helt ned til bakken, spesielt i forteltene. Stemmer dette, kanskje noen som har bilder som viser hvordan dette ser ut i felten? Jeg vektlegger dette høyt, begge Hillebergteltene når ned i bakken uten å måtte "presse" noe som helst ned i grunnen. Hadde en gang et Helsport telt med glippe mellom teltduk og bakke, og det ble håpløse forhold i forteltet vinterstid med føyke...
  2. Jeg har to varianter av Nallo - Nallo 2 og Nallo 3 GT, og begge ble valgt på grunn av lav vekt/god plass og solitiditet. På vinteren har jeg mest brukt Nallo 2 alene, og det fungerer svært bra. Dog må det sies at jeg hadde ønsket noe mer høyde, måler ikke mer enn 174 cm, og etter anskaffelse av tykt underlag ble det litt lavt under loftet. Det samme gjelder for Nallo 3 GT. Begge teltene gir raust med plass for en person i Nallo 2 og 2 personer i Nallo 3 GT - om en ser bort i fra høyden. Teltene er ikke optimalt konstruert for vintertelting, med kun en gavelventil. Ventilen ved bakken fyker igjen som tidligere nevnt her på forumet. I fjor gjorde jeg en henvendelse til Hilleberg om muligheten for å få sydd på en gavelventil, men de var ikke villig til å gjør slik modifisering. Litt synd, for det ville hadde forbedret ventilasjonen i teltet, som kan oppleves noe mangelfull på vinteren. Men ellers, svært gode saker!
  3. Norrøna Svalbard GTX Jacket har jeg nå hatt i eie i vel ett år, og har vært gjennomgående godt fornøyd med snittet og egenskapende generelt. Dog erfarer jeg nå at jakken har en svakhet i front der vann trenger inn ved regnvær over en times varighet, lommene er heller ikke tette - ved flere anledninger har hanskene jeg har stukket i lommene vært gjennomtrukne av vann når det var behov for dem. Og som om ikke dette var nok, den lekker "all-over" etter et par timer. Lue, bøff, ullskjorte er alt så bløtt som om det er tatt rett fra vaskemaskinen. Så dette er ikke bra, sett i forhold til hva denne jakken skal "håndtere" av vær, samt prisen. Andre som har erfaringer av lignende karakter med jakken? Hvilke skalljakker i dette sjiktet kan man egentlig "tro" på? Bekymringsmelding/reklamasjon er selvsagt sendt Norrøna!
  4. Dette var interessant, skjønt føtter og skotøy er en komplisert affære. Lesten til Kayland M11 betegnes A5, mens Bestard har sin egen liste over lester http://www.bestard.com/tecnologia_hormas.php. Og begge er altså brede? Klatrestøvlene http://www.bestard.com/ficha_bota.php?id_bota=389 har oppgitt lest Europa H XW, som skal være ekstra romslig med plass for forfoten for å unngå avklemt sirkulasjon. Noen som kjenner til hvilke tabeller produsentene benytter, som kan sammenlignes?
  5. Takk for fin tilbakemelding. Fant at Jakt og Fjellsport står oppført som forhandler her hjemme, http://www.jaktogfjellsport.no/ Men hjemmesiden deres forteller ingenting om det i så fall...
  6. Skal handle klatrestøvler for is/mix-klatring - stiv såle, stegjern, GTX og isolering er nøkkelord. Har nylig fått prøve et par Asolo Expert GV, men grunnet bred fot ble de for trange over forfoten. De var "såvidt" med tynn sokk, og klart for trange med vanlig tynn ullsokk, om ikke sålen ble fjernet. Kan selvsagt gå opp en størrelse eller mer, men synes da at skoene som oftest blir for lange og løse. Det er derfor viktig at lesten er romslig nok innenfor den skostørrelse jeg bruker. Det virker som utvalget rundt om er alle produkter laget for nette søreuropeiske føtter. Noen her på forumet som kjenner til klatrestøvler som har bred lest?
  7. Her er altså flere gode forslag, og jeg har festet meg spesielt med to: - metode 1 til Halvdan, bruk av åttetallknute på tauet og tredd tauslynge gjennom sele og knute, skjøtet med dobbel fiskeknute og - metoden til Dag G - Evje, førerløkke/alpine butterfly med skrukarbin/karabin(med gate motsatt) i selen Synes å være greie metoder som er enkle å holde styr over. Bare et par spørsmål: - lengden på tauslyngen for innbinding? - skal karabiner festes til selen parallelt med sentralløkka eller i sentralløkka? Takk for svar!
  8. Ønsker råd om på hvilken måte person 2 og 3 skal festes til tauet ved vandring langs rygger, jfr. tinderangling og taulag med vandremetoden. Har kun erfaring med klatring og vanlig innbinding av leder og sikrer i taulag. Når det gjelder vandremetoden, ser jeg ikke helt hvordan personene mellom leder og sikrer/bakerste person skal være innfestet i tauet i forhold til de mellomforankringer leder setter. Festes disse personene til tauet ved slått åttetalls-knute i skrukarabin/sentralløkka? - eller slynge festet i selen med pålestikk og med karabiner i motsatt ende som tauet løper gjennom? - eller med halvstikk i karabiner i sentralløkka? Eller er ingen av disse metodene anvendelige? vermer
  9. De saftigste og mest "skryteaktig" blemmer og sår har jeg fått i Alfa Skarvet! Disse skoene har jo 4 lag GTX, og jeg opplever å bli sørgelige fuktig på bena, bare etter et par timer er lestene våte. Dette gjør det håpløst med plastring/taping. Og kalde føtter, men det er en annen sak. Min løsning på problemet var å anskaffe Bridedale linersokk, og må si at problemene med blemmer og sår var praktisk talt borte over natten. En sjelden gang kommer man over produkter som faktisk fungerer i denne stadig økende strøm av sportsutstyr som har "fantastiske egenskaper".... Vel verdt pengene!
  10. Til de som tenker på å anskaffe disse palggene i Snøhetta-kolleksjonen til Bergans - styr unna! Etter nå å ha prøvd både bukse og jakke, er jeg ikke begeistret og nesten oppbrakt, og vil påstå at "noen" i DNT ikke har foretatt nødvendig kvalitetssikring av disse plaggene. Buksen er svært stiv med alle glidelåsene langs beina, og mangler helt en skarve liten lomme! Jakken er i gunnen mest å utsette på, selv om den har en fin lengde. Den mangler helt mulighet for tett lukking i halsen. Her blir det en stor glippe mellom jakke og hals/hake, uansett stramming av hette. Her er det fritt fram for kald vind og nedbør! Dette er en kritisk mangel med en jakke annonsert for "allsidig friluftsliv året rundt"! Svært lite på jakken kan betjenes med votter på, strekkene er tynne, og lommene trange og grunne, tillater nesten ikke mer enn en tynn hanske i hver. Og hvorfor skal ikke en fjelljakke ha romslige lommer "der hoftebelte sitter"? Dårlig arbeid dette her, både av Bergans og DNT!
  11. Nå har det ikke blitt noe av kjøpet av Allak fra USA gjennom Moontrail/JetCarrier. Utregningen min viste total kostnad på kr. 6000,-. Dette med gjeldende dollarkurs, samt frakt gjennom JetCarrier og MVA. Så viste det seg at en sportforretning i nabobyen kjører kampanje på Hillebergtelt, og ved litt e-posting att og fram, har jeg nå teltet i posten for 6100,- Kan det bli bedre?
  12. Har Optimus Nova som innsats til Trangia-stormkjøkken, og er veldig fornøyd med den, men den har en tendens til noe pulserende brenning, slik du beskriver. Den brenner med jevn blå flamme, krever lite forvarming(jeg anvender rødsprit), men kan altså ha denne særegenheten som kanskje kan være irriterende i lengden under fyring i telt. Brenneren har vært plukket fra hverandre og alle O-ringer/filter skiftet, uten at det hadde noen effekt. Jeg har faktisk to brennere av samme type, og begge oppfører seg likt. Og Uniflame Supply AS som tar disse inn til landet, kunne ikke gi noen forklaring. Anbefalte dog ikke å åpne justeringsrattet så mye som man har en tendens til for å få fullt trøkk. Så det er vel slik den oppfører seg. Og for guds skyld, aldri anvend medtoden som "Turkaren" beskriver!!! Vedkommende kan umulig forstå hvordan bensin oppfører seg.
  13. Tidligere har jeg anvendt Moontrail i forbindelse med kjøp av sportsutstyr - særlig telt, med et særdeles godt inntrykk, bl.a med opptjening av bonuspoeng. Tiden var nå moden for et nytt telt, denne gang Hilleberg Allak, og ordren ble plassert som vanlig, dog denne gang kom en annen e-post i stedet for bekreftelse på at varene var sendt: -"We noticed that you had ordered Hilleberg Allak and Hileberg Allak Footprint. Unfortunately, Hilleberg recently implemented a policy which prohibits us from shipping Hilleberg merchandise to a European address. We apologize for the inconvenience that this policy has caused. This would also result in the loss of all bonus points that was earned by the Hilleberg merchandise. If you have an alternate address not located within Europe you would like to ship to, please let me know. If you do not have an alternate address, we would regretfully have to cancel your order" - Dette var virkelig nye "toner".... Andre som har erfart lignende?
  14. vermer

    fotposer

    Selv har jeg Alfa Skarvet fjellskisko med BC. Denne skoen skal være ekstra "kuldeisolert", men jeg må si jeg blir kald på føttene i denne skoen likefullt. Byttet til et større par i fjor, men det hjalp ikke så mye. Ble mer utsatt for glipping og gnagsår. Har derfor lett etter gode overtrekk til fjellskisko med BC-binding, men har ikke funnet noe. Har faktisk anskaffet Madshus skoovertrekk i neopren. Disse var en katastrofe utenom løypet terreng, snø presset seg inn under trekket og smeltet. Og man fikk en våt skisko som ble som forsvarets tåladd. Ikke å anbefale i det hele tatt! Har også vært i kontakt med produsent av Alfaskoen med spørsmål om overtrekk, men det hadde de ikke. Det vil si: modellen de en gang hadde, holdt ikke mål som overtrekk på en BC-sko. Og Yeti-gamasjen er et mulig alternativ, men synes altfor plundret. Det enkleste må jo være noe som gjør at man kan anvende de gamsjer man alt har. Så til forslaget om modifisering av City Gore-Tex overtrekk til sykkelsko, eller andre tilsvarende tynne fotposer/overtrekkssko. Hvordan blir det her med innpassing av skosåle og binding? Skoen vil jo bli hindret i å komme inn i sporene i bindingen, noe som er avgjørende for stabiliteten i nedkjøringer.
  15. Er nysgjerrig på den nye skallbekledning som DNT har utformet sammen med Bergans, Snøhetta jakke og bukse. Jeg har fra tidligere Breheimen bukse og jakke, disse er relativt tunge og har dette irriterende foret innvendig. Synes den nye Snøhetta jakke/bukse virker greie, men kun ut i fra bilder på nett og produktbeskrivelse. Noen som allerede har anskaffet disse og kan meddele noen "felt-erfaringer"? PS: andre produseter som Norønna, Arcteryx mm er ikke så aktuelle, prisene på disse er for høye...
  16. Jepp! På ski er det helt klart triveligst å gå Djupfjord inn til Snytindhytta. Hinnøya har krevende terreng svært mange steder, sommer som vinter, nesten i retning av helt alpine forhold, så det er nok på sin plass "å kjenne etter" på hva man behersker og ønsker å gi seg i kast med. Ingen av rutene er merket på vinter, skjønt det kan henge noe orange plastremser på kvister her og der når man har kommet forbi Storvannet, om man velger startsted Djupfjorden. Den innerste "veggen" i Løbergdalen, opp til Løbergskaret, er skarp. Slet en del der da jeg gikk den ruten i mars forleden år, både opp og ned. Helt trygt terreng er nok ikke heller, spesielt tidlig på vinteren. Løbergdalen er litt kjedelig å gå, med noe kuppert terreng og kratt innerst. Men jeg vet denne ruten benyttes av farende folk tidlig på vinteren, inntil isen på vannene i Djupfjorden er sikker. Kontakter du Trollfjord Kraft i Hadsel, vil de sikkert kunne opplyse om isforholdene. Ruta går langs oppdemmede vann som fra tid til annen nedtappes, så forholdene kan være usikre.
  17. Hei igjen! En bekjent av meg, særdeles kjent i området og en fjellvandrer som har forkjærlighet for de helt tunge og utslitende turene, har flere ganger tatt den veien du beskriver. Men han har sluttet med det, grunnet forhold som jeg skrev om sist. Det kan også legge seg mye sne nede i dalen som fyker fra alle fjelltoppene rundt. Om målet er Snytindhytta, og fra Sigerfjorden, finnes det et annet alternativ - dog som jeg ikke har gått, og det er å gå opp åssida i Vangpollen, bare noen km fra Sigerfjorden. Her må skiene sannsynligvis bæres på nakken/festes i sekk. En tur som jeg vet turlaget kjører på vårparten. Fra Vangpollen kommer man opp på et platå med flere vann på rekke og rad som er greie å labbe over med ski, videre opp og over Løbergskaret og så ned til hytta. Turen ble gjennomført av dronningen vår nå i vinter, og hennes beskrivelse av turen sier vel det meste.."jeg var mer en bekymret".... Jeg holder en og mange knapper på turen fra Djupfjorden.
  18. Hei! Vinterrute til Snytindhytta er ikke å anbefale fra Sigerfjorden! Dette er meget rasutsatt terreng. Vinterstid er det to alternativer, det enkleste er fra Djupfjorden via oppdemmet Storvannet i et greit, småkuppert terreng. Må nesten vente til godt ut i januar for å ha sikker is. Andre alternativ er inn Løbergdalen, med en bratt oppstigning til platået lengts inn, over dette og så ned igjen til hytta. Oppstigningen er her også heftig, og kan være rasutsatt, men fulgt mulig. Djupfjorden-Snyting opp og ned 20 km. Løbergdalen-Snytindhytta opp og ned omtrent 17-18 km. Om du har behov, har jeg gps-spor for begge rutene å dele..... God tur! vermer
  19. Da har de ikke fulgt med i timen. Jeg vil sterkt fraråde den "gamle" varianten hurtigkopling fra Trangia/Optimus Nova. Den er skummel! Har anvendt den gjennom to vintrer, og det er beydelige problemer med hensyn til treghet og lekkasje ved flaskevending i kulde. Selv har jeg vært i kontakt både med norsk importør og produsent i Sverige angående dette, og koplingen har vært skiftet og smurt helt etter bruksanvisningen. Likefullt, i kulde blir den så treg at du med nød og neppe får koplet sammen eller fra. Ennvidere har den prestert å bli stående åpen etter frakopling med drivstofflekkasje som følge. Ikke bra i det hele tatt. Produsent i Sverige har innrømmet svakheten med produktet, og den nye, som skulle være ute i salg sent i fjor, har ny slange og bajonettkopling mellom slange og flaske. Noe á la Primus sin løsning...Og det er et helt annet sikkerhetsaspekt med slangeprimus nå. Selv fikk jeg tak i den nye koplingen gjennom vidar hos www.uniflamesupply.no, og skiftet ut dette på mine to brennere. Men jeg forventer at den gamle varianten vil være å finne hos enkelte forhandlere i lang tid. Utover det er det en grei løsning i Trangiaen. Du får god vindskjerming, veldig fin kjeleholder og et relativt sikkert oppsett for fyring i telt. Pass da bare på at det er en betydelig varmeavgivning ned mot underlaget. Det kan være lurt å lage seg en liten plate å ha brenneren på. På bildet kan man også den nye koplingen mellom slange og flaske. Forbuksmessig brenner den bensin i tett på 3,5 timer med full standardflaske = 450 ml, med lett nedjustert flamme ved oppvarming av telt. På full trottel holder den i 2 timer og 55 min........ Stor flaske = 800 ml gir en sammenhengende brenntid på over 7,5 timer vinterstid i telt. Synes det er bra, jeg. Forøvrig er de vindskjermer som følger med slike brennere ikke rare greiene, men det finnes en grei sammenleggbar alu.skjerm å få kjøpt som jeg anvender ved bruk av JetBoil sommerstid på korte dagsturer.
  20. Til alle trådstartere, det er kjekt om de svar man gir på spørsmål, faktisk blir lest. Trangia sin egen multifuelinnsats til bruk i stormkjøkkenet, er en Optimus Nova! Bena på denne er fjernet og erstattet med en kopp som smetter ned i nedre del av vindskjermingen. Det er det hele. Man kan faktisk få kjøpt føtter til denne hos www.uniflamesupply.no, om det er ønskelig.... Tidligere modeller har hatt svakheter med hensyn til hurtigkoplingen mellom flaske og slange, se mitt tidligere innlegg. Dette er nå løst med ny bajonettkopling. Den krever lite forvarming(rødsprit), gir god effekt og støyer middels.
  21. Når det gjelder Primus Omnifuel er den ikke tilpasset Trangia Stormkjøkken. I alle fall ikke den som er i salg nå, og som riktignok støyer noe alldeles forferdelig. Tilpassing til Trangia må man gjøre selv med baufil etc..... Til Trangia Stormkjøkken finnes Trangia egen multifuelbrenner som innsats, som egentlig er en Optimus Nova der føttene er erstattet med en kopp. Har denne selv, og det er greie saker. Ikke vedlikeholdsfritt på noen måte, og med en hurtigkopling som er/var meget risikabel (treghet i kulde og lekkasjer ved vending av flasken). Denne har jeg nå fått erstattet med ny slange med bajonettkopling og det ble meget bedre og sikrere! Anvender kun alkylatbensin. Så etter et drøyt års prøving og læring, synes jeg Optimusen i Trangia er en fin kombinasjon. Primus Omnifuel er solgt grunnet støyproblemene.
  22. Hvorfor alt dette styret med kortfellene? De skal klippes av i henhold til høyde og ikke gå lengre bak enn hælen! Da blir det bra, forutsatt at man forstår at fellene er en hjelp mot bakglatte ski i stigninger/vanskelig føre. Det virker som et skudd i mørket å forvente god gli med en friksjonanretning under skisålene. Man får bestemme seg for hva som gjelder der og da.
  23. Har tidligere benyttet Montana kortfeller på fjellski, og det var en blandet opplevelse i forhold til gli, eller manglende sådann. På mykt underlag merket man ikke mye til dem, men på blandet underlag/harde partier, ble det et evig rykk og napp. De er ikke å anbefale. Så ble Åsnes Nansen fjellski med intregrerte kortfeller anskaffet over nyttår. Kortfellene er avklippet i henhold til bruksanvisningen. Ble det så mye bedre? I stigninger, avhengig av hva som er under skiene, ja helt klart. På enkelte turer har det faktisk vært mulig å trekke pulk helt fint i relativt bratte stigninger. På hardt underlag som skare etc - mjamjo - man blir lei denne rykkingen. Selv om de ikke bygger så mye under skiene som Montana sine kortfeller om spennet er tilstrekkelig, vil det like fullt være noe i gliflaten som vender feil vei i forhold til gliretningen. Så, resultatet har blitt at man nå smører skiene utifra dagens sneforhold, som før, men avstår fra klister foreløpig. Og opplever en topp gli, bra feste og flotte ski å gå og kjøre på. Kortfellene er med der det måtte være behov for ekstra fest eller brems. Viktig det siste også... Åsnesskiene har kanskje i meste laget av spenn, etter min smak. Forøvrig slites fellene ganske fort, og blir da ikke fullt så bremsende bortover og nedover. Men er selv da er de ikke gøy å gå på i spor eller preparerte løyper. Egentlig noe av det bedre man har anskaffet i det siste, men man kan ikke gjør alt med dem. Også langfellene må brukes om det blir bratt nok og lasten er tung. Blå Swix spesial er da en bra sak - og med kortfellene er det vel ikke mye som stopper en fra fine turer!
  24. Mange takk for råd! Ut i fra bilder, virker disse jakkene til Patagonia å være ganske korte, ser helst at bekledning i fjellet har en viss lengde, samt beskyttede glidelås og rause lommer. Mange jakker som anbefales synes å være hovedsakelig innrettet mot toppkjørere og den slags. Her er det snakk om klassisk vandring over distanser, med pakning og vanlig stæsj. Det framgår heller ikke om hettene på disse jakkene har avstiving med bøyle, hvilket jeg finner meget anvendelig. Men prisene da, de var overraskende "stormfulle"! Er det noen rimelighet i dette? Har du noen linker til de øvrige produsentene som nevnes?
  25. Man ønsker seg nå bort fra drivhusjakkene, det være seg GTX eller Dermizax. Ingen av disse membranjakkene/buksene er anvendelig i forhold til "innvendig" fuktighet - man er konstant våt, uansett type "riktig" bekledning nærmest kroppen. Jeg kan ikke huske at man var så plaget av dette i den tiden man gikk i T-skjorte og feltskjorte, med vanlig bomullanorakk eller jakke. Det er jo noen år siden, nå har man passert 55, og har benyttet disse skalljakkene siden de ble et krav..... Min Breheimen II skal nå utfases, og det synes lite trolig at jeg vil velge noe lignede med det første. Der i mot har jeg en Bergans softshell som har gode fukttransporterende egenskaper og er vindtett, men finesser i hette, glidelås, lommer er ikke særlig egnet for fjellet. Jeg ser her etter samme kraftige utforming som disse skalljakkene har. Jeg ser ikke noe poeng å gå tilbake til bomullsanorakken heller, bomullen har jo en drøy tørketid når først vått. Er det softshelljakker å anbefale som har hetteløsninger/solide glidelås mm, og som kan jekke ut skalljakkene i fjellsammenheng? Vi holder regnvær utenom dette! Bruksområdet er primært tørre og kalde forhold med mye vind, men god vannavvisning er også et aspekt som kan sanke poeng.
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.