Jump to content

Dommern

Aktiv medlem
 • Posts

  48
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Dommern

 1. Surefire er fantastiskt bra. Sjekk www.nfmcaseb.no De hadde tidligere en kampanjepris på en Surefire-lykt. Kampanjen er vel egentlig over, men den står fortsatt på siden, så kanskje den fortsatt går å få til den prisen
 2. Riktig svar har kommet flere ganger i tråden, men om noen mente det var for utydelig, so here goes: Flagget skal sitte sånn at, når personen beveger seg forover, kan det tenkes at flagget vaier i vinden. Det betyr at om flagget festes på høyre arm, så skal korset "peke" frem, eller til høyre dersom man som andreperson ser på personen fra hans høyre side. Om flagget sitter på venstre erm, så peker det til venstre, men fortsatt frem. Det er dette som er heraldisk riktig, selv om det ser litt merkelig ut. Håper noen forsto hva jeg mente...
 3. Dommern

  Gore-tex - Dermizax

  Ingen som lest mm's innlegg ser jeg... Stoffet på utsiden er IKKE Gore-Tex, Dermizax, Sympatex eller hva det kan hete. Det er høyst sansynlig polyamid (nylon). Membranet sitter altså UNDER dette. Ytterstoffet gis en s k DWR-impregnering, Durable Water Repellency. Det er dette man forberdrer når man impregnerer en jakke, ikke membranet!!! Noen DWRer har også UV-beskyttelse. Denne impregneringen blir dårligere og forsvinner etter en tids bruk. Om ytterstoffet har dårlig/ingen DWR, kan man få s k "wet out", dvs at stoffet blir mettet med vann. Dette hemmer "pustefunksjonen" veldig og vil da få som resultat at det kan dannes kondens på innsiden. Vannet går altså IKKE gjennom Gore-Tex-laminatet, men man vil bli fuktig på innsiden grunnet dårlig "pustefunksjon." Selve pustefunkjsonen er, om jeg husker riktig, også avhengig av at det er høyere luftfuktighet på innsiden av jakken enn på utsiden. Det er enkelt å se om DWR-impregneringen er god. Om den er det så renner bare vannet av jakken. Det er ikke korrekt at Dermizax-plagg ikke trenger forbedring av DWR. Også dem vil trenge det etter hvert. Det vil du oppdage om du bare bruker plagget lenge nok, til slutt vil stryking ikke gi nok effekt. Da er det impregnering som gjelder. NikWax lager mange bra brodukter som kan benyttes til dette. Selv har jeg brukt forskjellige GT-produkter i mange år, og jeg er meget fornøyd!
 4. Aftenposten forbruker og UTE har laget en test som du finner her: http://forbruker.no/pengenedine/sparetips/article1158016.ece
 5. En artikkel i Aftenposten forbruker gir meg rett i det jeg har hevdet lenge: --------------------- http://forbruker.no/pengenedine/sparetips/article1085958.ece Overdriver teltplassen Teltet til ferien har plass til tre? Vær ikke så sikker på det. --------------------- Kanskje er bare meg som er litt for bekvem...
 6. Hjemmet mitt er rotete som få, men aldri at jeg kaster fra meg noe i naturen (eller på gata for den saks skyld). Å ha det rotete hjemme er ditt eget valg, for det rammer ingen andre. Men å forsøpple in naturen, ja motivasjonen bak det tror jeg ingen av oss på forumet forstår. Om noen trenger en oppsynsmann med oppgave å skrive forelegg til idioter som dette, så melder jeg meg frivillig!
 7. Dommern

  Fjelljakke

  Vea, Der kan du nok ha et poeng... Men for å kommentere tidligere posting, Gore-Tex skal IKKE impregneres, men ytterstoffet skal impregneres for å forhindre wet-out. Gore-Tex trenger ingen impregnering for å funke, det er et membran.
 8. Inger erfaringer på det siste spørsmålet, men det er helt klart at man skal stappe og ikke rulle soveposen. Ruller man den så vil man stort sett rulle den på samme måte hver gang, og da får man fibrer/isolasjon som ligger deretter. Samme gjelder telt, som også bør stappes for å unngå slitasje på samme måte.
 9. Rollerblades? Å, du mener Inlines!
 10. Hvilken Primus bruker du, spør OP, og opplyser at selv bruker han en Optimus. Primus et et MERKE, en Optimus er ikke en Primus. Kun en Primus er en Primus. OK, pirkete av meg, jeg vet jeg vet, men jeg følte bare at jeg måtte! Det var vel den gamle sportshandleren i meg som kom frem igjen.
 11. Jobber med Malaysia. Hvor har dere tenkt dere?
 12. Har man brukt den nye normen her? Jeg ville nok gått etter den "dårligste" temperaturen. Ekstremtemperatur er ganske meningsløs info for de fleste, for du vil IKKE ha det behagelig når du nærmer deg den temperaturen.
 13. Dommern

  Tips til bukse

  Egentlig litt tåpelig av meg å skrive dette svaret da jeg ikke har egen erfaring av dette stoffet, men jeg har hørt mye bra om et stoff (eller fabrikat) som heter Schoeller. Noen som vet mere?
 14. Dommern

  Jakker

  Så lenge membranet er helt, så kommer det ikke inn vann. Så å si at (f eks) Gore-Tex lekker etter hvert, er ikke korrekt. Dog så blir ytterstoffet, som IKKE er Gore-Tex, Sympatex, Dermizax osv..., vått etter hvert, og når du får sk "wet-out" (stoffet er mettet med vann), så blir pusteegenskapene vesentlig dårligere. Resultatet av det er er jo at man blir fuktig, men den fukten kommer fra innsiden, ikke utenifra. Også viktig å merke seg at pusteegenskapene er avhengige av at luftfuktigheten innenfor jakken er høyere enn på utsiden, så at dampen "presses" ut. Samme når du setter deg på noe vått. Da vil det føles som om du blir våt fra utsiden, men det blir man altså ikke. For å forhindre wet-out er ytterstoffet impregnert med et eller annet, og dette kalles ofte "DWR", Durable Water Repellant. Jo bedre DWR, jo bedre pusteegenskaper kan man si (sånn omtrent), men det har ingenting å gjøre med membranets vanntetthet. Når man impregnerer en membranjakke eller bukse, så er det altså "DWR'en" man forbedrer. Om jeg husker riktig, så er Gore-Tex og Gore Windstopper laget av samme material (ekspandert polytetraetellerannetogsåvidere), bare at man har ekspandert WS-membranet mere og da fått større hull.
 15. Takker for fint svar. Lenge siden man så deg på scanair.no, herr Acklam!
 16. Har selv en eTrex Legend, og godt fornøyd med den. Ville ikke kjøpt noe enklere enn den idag. Det er vel enkleste modellen som har kart, og selv om det er begrenset nytte med det kartet, så ville jeg aldri ha kjøpt en GPS uten kartfunksjon. Men det er meg da... Joysticken funker fint, som nevnt ovenfor. En eTrex Legend bør du kunne få til ca 2000.- Min subjektive opplevelse av høydemåleren er at jeg ikke helt kan stole på den. Synes den burde funke fint, med tanke på hvordan GPS funker, men jeg har flere ganger tvilt på at den stemmer. Kommentarer?
 17. Garmin Etrex er fine dem, men noter at det finnes ikke én Etrex, men ca 5-6 forskjellige Etrex-modeller. De har ikke de samme egenskapene/funksjonene, så sjekk hva du kjøper.
 18. Ser bland annet på en Marmot Sharp Point, som jeg ev. kan få til en OK pris. Er det kanskje den du har?
 19. Er i markedet for en softshelljakke, men ønsker gjerne å høre fra noen brukere om hva de mener. Av og til ser jeg ikke behovet for en softshelljakke når man har skalljakke, men på den andre siden, så vil jeg gjerne ha noe ventilerende og lett, der skalljakken ofte blir for klam. Noen erfaringer og tips?
 20. Dommern

  Fleece kontra ull

  Gjest, du skulle bare vite... Som flyselskapsansatt har jeg sett mange kreative varianter...
 21. Haldis, Synes det er litt merkelig at du fra et enkelt innlegg, med de brister en skriftlig debatt har, kan komme frem til at jeg har bristende respekt for mine medmennesker. Men jeg er vel kanske skyldig til det samme jeg beskylder deg for, nemlig å tolke- eller lese inn mere enn det som er der. For du har vel ikke laget en komplett personlighetsanalyse med innlegget som eneste bakgrunn? Og at du ikke ville tatt hensyn til hva en hundeeier hadde gjort i ettertid forstår jeg meget godt. Her er det jo samme "mekanismer" i sving som dem jeg refererer til! Enig med deg mtp barn og hund. Her må man være forsiktig, og det er ingen tvil om at hundeeieren er den som skal ta ansvaret. Et generellt ønske jeg å mange hundeeiere har er at voksne som er redde for hund kan prøve å unngå å overføre det til sine barn. Å være hunderedd er ingen fordel. Et selvopplevt eksempel: Ute å går med hunden (som er i bånd) og går forbi (ca 8-10 meters avstand) mor og barn (rundt 5-6 år). Hunden ser på barnet og loggrer og ungen blir glad og vil hilse på hunden. Jeg fortsetter dog rett forbi, og når jeg går forbi hører jeg moren si til ungen at han skal holde seg unna hunden, min hund er nemlig "verdens farligste hund!" Greit nok at man ikke føler seg trygg på en hund man ikke kjenner, men jeg vill ikke si at det er en fordel å lære sine barn at hunder er farlige å mer eller mindre påføre dem en fobi. Dette er vel et noe uvanlig eksempel, og jeg sier ikke at Haldis ville ha sagt dette. Det er bare et eksempel. Heldigvis er det også en god del foreldre som håndterer dette på en utmerket måte. Stig, Jeg mener, uten å nå ha dobbelsjekket det, at ordet "forsvarlig" er det som brukes i lovteksten. Så en viss relevanse finnes nok der... Din definisjon er vel kanskje helt enkelt noe annerledes enn tekstforfatterens. Men nå får det holde, for nå skal jeg ut med bikkja!
 22. Dommern

  Boblejakke

  Svenske Klættermusen (absolutt beste toppkvalitet, men dyrt...) har en ny en på gang, "Iving." Finner dog ingen særlig info på deres hjemmesider. Dog fant jeg et tilbud på de nye skalljakkene der du kan bli produkttester og få litt rabatt pluss et gavekort. Sjekk ut www.klattermusen.se
 23. Har brukt Trangia sin rødspritbrenner i mange år, men da jeg byttet til gass var det som å komme inn i en annen verden! Jeg går aldri tilbake til rødsprit igjen, aldri. Gass er jo ikke optimalt for vinterbruk, men kjøp deg en multibrenner, så blir du sikkert fornøyd. Koster mere, javisst, men er også mye mye bedre!
 24. Du smakte ikke på dem?
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, and privacy rules Privacy Policy