Gå til innhold

Dommern

Passivt medlem
 • Innholdsteller

  48
 • Ble med

 • Besøkte siden sist

 1. Dommern

  Lommelykt -- håndholdt

  Surefire er fantastiskt bra. Sjekk www.nfmcaseb.no De hadde tidligere en kampanjepris på en Surefire-lykt. Kampanjen er vel egentlig over, men den står fortsatt på siden, så kanskje den fortsatt går å få til den prisen
 2. Dommern

  Speglvendt flagg

  Riktig svar har kommet flere ganger i tråden, men om noen mente det var for utydelig, so here goes: Flagget skal sitte sånn at, når personen beveger seg forover, kan det tenkes at flagget vaier i vinden. Det betyr at om flagget festes på høyre arm, så skal korset "peke" frem, eller til høyre dersom man som andreperson ser på personen fra hans høyre side. Om flagget sitter på venstre erm, så peker det til venstre, men fortsatt frem. Det er dette som er heraldisk riktig, selv om det ser litt merkelig ut. Håper noen forsto hva jeg mente...
 3. Dommern

  Gore-tex - Dermizax

  Ingen som lest mm's innlegg ser jeg... Stoffet på utsiden er IKKE Gore-Tex, Dermizax, Sympatex eller hva det kan hete. Det er høyst sansynlig polyamid (nylon). Membranet sitter altså UNDER dette. Ytterstoffet gis en s k DWR-impregnering, Durable Water Repellency. Det er dette man forberdrer når man impregnerer en jakke, ikke membranet!!! Noen DWRer har også UV-beskyttelse. Denne impregneringen blir dårligere og forsvinner etter en tids bruk. Om ytterstoffet har dårlig/ingen DWR, kan man få s k "wet out", dvs at stoffet blir mettet med vann. Dette hemmer "pustefunksjonen" veldig og vil da få som resultat at det kan dannes kondens på innsiden. Vannet går altså IKKE gjennom Gore-Tex-laminatet, men man vil bli fuktig på innsiden grunnet dårlig "pustefunksjon." Selve pustefunkjsonen er, om jeg husker riktig, også avhengig av at det er høyere luftfuktighet på innsiden av jakken enn på utsiden. Det er enkelt å se om DWR-impregneringen er god. Om den er det så renner bare vannet av jakken. Det er ikke korrekt at Dermizax-plagg ikke trenger forbedring av DWR. Også dem vil trenge det etter hvert. Det vil du oppdage om du bare bruker plagget lenge nok, til slutt vil stryking ikke gi nok effekt. Da er det impregnering som gjelder. NikWax lager mange bra brodukter som kan benyttes til dette. Selv har jeg brukt forskjellige GT-produkter i mange år, og jeg er meget fornøyd!
 4. Dommern

  Test av undertøy

  Aftenposten forbruker og UTE har laget en test som du finner her: http://forbruker.no/pengenedine/sparetips/article1158016.ece
 5. En artikkel i Aftenposten forbruker gir meg rett i det jeg har hevdet lenge: --------------------- http://forbruker.no/pengenedine/sparetips/article1085958.ece Overdriver teltplassen Teltet til ferien har plass til tre? Vær ikke så sikker på det. --------------------- Kanskje er bare meg som er litt for bekvem...
 6. Dommern

  Søppel i naturen

  Hjemmet mitt er rotete som få, men aldri at jeg kaster fra meg noe i naturen (eller på gata for den saks skyld). Å ha det rotete hjemme er ditt eget valg, for det rammer ingen andre. Men å forsøpple in naturen, ja motivasjonen bak det tror jeg ingen av oss på forumet forstår. Om noen trenger en oppsynsmann med oppgave å skrive forelegg til idioter som dette, så melder jeg meg frivillig!
 7. Dommern

  Fjelljakke

  Vea, Der kan du nok ha et poeng... Men for å kommentere tidligere posting, Gore-Tex skal IKKE impregneres, men ytterstoffet skal impregneres for å forhindre wet-out. Gore-Tex trenger ingen impregnering for å funke, det er et membran.
 8. Dommern

  Pakking av sovepose

  Inger erfaringer på det siste spørsmålet, men det er helt klart at man skal stappe og ikke rulle soveposen. Ruller man den så vil man stort sett rulle den på samme måte hver gang, og da får man fibrer/isolasjon som ligger deretter. Samme gjelder telt, som også bør stappes for å unngå slitasje på samme måte.
 9. Dommern

  Hvilken primus bruker du?

  Rollerblades? Å, du mener Inlines!
 10. Dommern

  Hvilken primus bruker du?

  Hvilken Primus bruker du, spør OP, og opplyser at selv bruker han en Optimus. Primus et et MERKE, en Optimus er ikke en Primus. Kun en Primus er en Primus. OK, pirkete av meg, jeg vet jeg vet, men jeg følte bare at jeg måtte! Det var vel den gamle sportshandleren i meg som kom frem igjen.
 11. Dommern

  Sovepose (ASIA TUR)

  Jobber med Malaysia. Hvor har dere tenkt dere?
 12. Dommern

  Sovepose - dun eller kunstfiber?

  Har man brukt den nye normen her? Jeg ville nok gått etter den "dårligste" temperaturen. Ekstremtemperatur er ganske meningsløs info for de fleste, for du vil IKKE ha det behagelig når du nærmer deg den temperaturen.
 13. Dommern

  Tips til bukse

  Egentlig litt tåpelig av meg å skrive dette svaret da jeg ikke har egen erfaring av dette stoffet, men jeg har hørt mye bra om et stoff (eller fabrikat) som heter Schoeller. Noen som vet mere?
 14. Dommern

  Jakker

  Så lenge membranet er helt, så kommer det ikke inn vann. Så å si at (f eks) Gore-Tex lekker etter hvert, er ikke korrekt. Dog så blir ytterstoffet, som IKKE er Gore-Tex, Sympatex, Dermizax osv..., vått etter hvert, og når du får sk "wet-out" (stoffet er mettet med vann), så blir pusteegenskapene vesentlig dårligere. Resultatet av det er er jo at man blir fuktig, men den fukten kommer fra innsiden, ikke utenifra. Også viktig å merke seg at pusteegenskapene er avhengige av at luftfuktigheten innenfor jakken er høyere enn på utsiden, så at dampen "presses" ut. Samme når du setter deg på noe vått. Da vil det føles som om du blir våt fra utsiden, men det blir man altså ikke. For å forhindre wet-out er ytterstoffet impregnert med et eller annet, og dette kalles ofte "DWR", Durable Water Repellant. Jo bedre DWR, jo bedre pusteegenskaper kan man si (sånn omtrent), men det har ingenting å gjøre med membranets vanntetthet. Når man impregnerer en membranjakke eller bukse, så er det altså "DWR'en" man forbedrer. Om jeg husker riktig, så er Gore-Tex og Gore Windstopper laget av samme material (ekspandert polytetraetellerannetogsåvidere), bare at man har ekspandert WS-membranet mere og da fått større hull.
 15. Dommern

  Er Garmin eTrex en brukbar GPS?

  Takker for fint svar. Lenge siden man så deg på scanair.no, herr Acklam!
×

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.