Jump to content

bento

Aktiv medlem
 • Posts

  68
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by bento

 1. Isen er fortsatt farbar, bedre med ski enn kano
 2. Tror du etterlyser et produkt som ikke finnes. Jeg har i allefall aldri sett noe sånt. Det finnes jo fotposer i mange forskjellige varianter, stort sett beregnet på bruk i snø. Kanskje et par vanntette pakkposer kan gjøre nytten? Ikke all verden slitestyrke hvis man skal gå i dem mye.
 3. bento

  Bergans Cho oyo

  Jeg har hatt mitt telt i to vintre nå og ikke snakk om at jeg selger eller bytter det bort. Har ikke opplevd kondensproblemer av betydning. Setter det opp superfort og enkelt i vind. Vil si det er meget vindstabilt og ingen blafring i duken, godt å slippe å holdes våken av blafrelyden jeg har opplevd i andre telt. Et minus er inngangen/åpningen. Den blir tråkket på og dras med ut og inn.
 4. Det er litt snø, men bare så det er hvitt! Fugl er det heller dårlig med. Var skriverier i avisen om at jakta muligens skulle stoppes, men vet ikke hva de har bestemt seg for.
 5. Så sant man ikke driver orienteringsløp synes jeg 1:50000 er mer enn gode nok til turbruk. Jeg bruker ofte 1:100000kart der de finnes, så slipper jeg å skifte kartblad så ofte. Noen steder bruker jeg også 1:250000 på tur. F.eks. har Bergs kommun i sverige et fint kart over vinterleder som dekker området mellom Åre, Østersund og Rogen bra. Når jeg ferdes med hundespann over større distanser er det lettere å holde oversikt med større målestokk.
 6. Synes yr.no gir gode varsler jeg. Man må selvfølgelig vite at det er en datamaskin som plasserer symboler slikt, det gir ofte en slags helgardering. Med ørlite lokalkunnskap så lærer man fort å lese værvarselet tilpasset de lokale forhold. Her jeg bor kan jeg stort sett fortelle deg hvordan været blir vis jeg får vite vindretning og styrke, og der synes jeg de treffer godt.
 7. Jeg har en produktkatalog hjemme som er fra 2008. En meget imponerende katalog, som blant annet inneholder hvilke tekstiler og stoffer som er brukt i hvert enkelt produkt. Jeg har også en lue i eget eie som jeg synes slår alt annet av vind og fjell-luer til vinterbruk som jeg har prøvd før. Spesielt behagelig sammen med bruk av snøbriller og hodelykt. I tillegg har jeg hatt et par dunjakker og en bukse i hendene, men aldri prøvd. Det gir inntrykk av kvalitet alt sammen. Jeg lurer bare på om noen har mer erfaring med disse produktene?
 8. Blir vel en enkel sak å holde seg unna drikke og brenselflasker da de ikke har det i sitt sortiment... Jeg klarer i allefall ikke å finne det.
 9. Noen som har erfaringer med utstyr fra denne produsenten? Jeg har kikket igjennom nettsider og en utstyrskatalog fra 2008. Synes både katalogen og nettsider gir meg et inntrykk av at dette er kvalitet. Noen som vet? www.bask.info
 10. Ser for meg nye kreative turer i oslomarka med kano og sykkel... Nå kan dere padle vanna med sykkel i kano i stedet for sleping langs håpløse stier
 11. største snøproblemet akkurat nå vil jeg si kommer ovenfra. Akkurat nå er det minus 0,5grader og snøvær på Langen.
 12. Gummisokkene av sykkelslange trengs ikke sy igjen i noen ender. De funker like greit med åpning i begge ender. Da slipper man problemet med fuktighet og stein i sokkene.
 13. Ingen hunder er registrert som AH, da det ikke finnes noe offentlig hunderegister å registrere den i. Selv om folk kaller hunden sin for AH så betyr det ikke at den er det. De fleste hundekjørere jeg kjenner ser på AH som en polar trekkhund. Er det ikke en polar trekkhund så er det heller ingen AH, men en blandingshund evt. en trekkhundmix. Den opprinnelige AH er nok ikke blandet noe særlig annerledes enn SH. Da disse har utspring fra det samme distriktet, altså som polare urhunder, Village dogs eller Inuit dogs. Siberian Husky er en amerikans rase, bare så det er sagt. Forskjellen er bare at hvite "edle" menn hadde/har en slags trang til å lage standarder av alt mulig. Mens Inuittene og Indianerne fortsatt drev med det som funket best, lagde "den hvite mann" en fasit på hva de anså som best. Først på 60-70tallet begynte de store løpskenneler å avle systematisk på andre og raskere type hunder for å lage raskere løpshunder. Om det har vært et vellykket prosjekt kan diskuteres. I 1910 kjørte John Johnson 408miles(ca. 650km) på 74timer og 14minutter. I årets Femundløp kjørte Robert Sørlie ca. 600km på 71timer og 44minutter. Hundene i 1910 var altså like raske som dagens langdistansehunder. poenget er egentlig at nesten enhver polar spisshund kan ha like sterke jaktinnstinkter som de renrasede. Akkurat som renrasede polarhunder kan ha svakt jaktinnstinkt. Det er store individuelle forskjeller, uansett rasetilknytting forøvrig. En labrador kan også drepe sau og gjøre livet surt for andre som ferdes i det aktuelle området. Moralen er derfor, hold bikkja i bånd så lenge loven sier det. Og vis hensyn til omgivelsene du befinner deg i uansett hva loven sier.
 14. Alaskan husky kan vel være polarhund. Opprinnelsen er jo den sammen som alle andre polarhunder. Trekkhund med polare egenskaper brukt i jakt og fangst av urbefolkning i nordområdene. Det blir ikke noe mindre polarhund selv om ikke NKK har noen standarder for den. Det at trekkhunder og blandingshunder i dag kalles alaskan husky har mest med folks behov for å sette hundene i en slags familie. Også er det nok litt status i det. Det at en hund er en polarhund bestemmes ikke av et rasespørsmål, det bestemmes av de egenskaper den er født med. Så kan man si at jaktinnstinkt til de renrasede polarhunder er som oftest ganske sterkt. Andre hunder med polare egenskaper har også sterkt jaktinnstinkt, men her er det kanskje større individuelle forskjeller.
 15. Femundsmarka er mer eller mindre snøfri nå, så kan garantere barmarksforhold i juni.
 16. Når man har med seg barn er det vel greit å være på den sikre siden. Syke barn på tur er ikke gøy. Ellers kan det vel være greit med litt lokalkunnskap når det gjelder å drikke vann. Greit å vite om det finnes renseanlegg i nærheten eller avrenning fra gruver. I røros området finnes det endel arr i naturen etter gammel gruvevirksomhet, så det finnes noen bekker, vann og elver det ikke anbefales å drikke av.
 17. bento

  Tur og friår

  Norge på tvers må jo bli en fin tur å bruke et år på: Østligste punkt er på Kibergneset i Vardø (70°17′20.96″ N 31°03′51.55″ Ø Vestligste punkt er på Vardetangen i Austrheim (04°56′43″ Ø). Lang og mye spennende natur på veien. Evt besøke alle ytterpunktene til fastlandsnorge: Nordligste punkt er på Kinnarodden i Gamvik og Lebesby (71°08′02.4780″ N 27°39′13.6274″ Ø) [6]. Vestligste punkt er på Vardetangen i Austrheim (04°56′43″ Ø). Sørligste punkt er på Lindesnes i Lindesnes kommune (57°58′46.2797″ N 07°03′19.1840″ Ø) [7]. Østligste punkt er på Kibergneset i Vardø (70°17′20.96″ N 31°03′51.55″ Ø) [8].
 18. Tror Finnland er like trøblete nå. Såvidt jeg kan forstå er det ingen andre krav til Russland enn til resten av Europa, utenom sverige. Problemet er ikke å reise ut av norge, men å komme inn igjen. Hunden må rabiesvaksineres. Deretter må det påvises at hunden har fått vaksinen ved blodprøve. Rabiesvaksine settes 2ganger med 3mnd mellomrom. 3mnd etter siste vaksine tas det blodprøve som sendes til godkjent lab. Når ønsket resultat på blodprøven foreligger holder det å revaksinere en gang pr. år. I tillegg er det krav om at det skal gies en type ormekur 10dager før innreise i norge, og før det har gått 7dager etter innreise. Så er det bare å reise... Er det andre grunner til at Russland skal være et problem i forhold til inn og utførsel av hund så tror jeg det er politisk. edit: Før så var det 3mnd karantene for alle hunder som ble innført i norge fra andre land enn sverige. De første åra Robert Sørlie kjørte Iditarod måtte hundene stå i karantene 3mnd ved hjemkomst.
 19. Artikkelen ligger fortsatt på www.hurdal.com under nyheter i 2009. Det er helt vanlig at man kjører 3-4langdistanseløp i løpet av sesongen. En vanlig sesong kjører man gjerne gausdal maraton(200km), Hallingen(160km), femundløpet(600km), finnmarkslopet(1000km) og Pasvik trail(300km). De siste åra har LaGrande Odyssée kommet. Et etappeløp i frandrike på ca. 800km. Det kolliderer med gausdal maraton og hallingen nå i januar. http://www.grandeodyssee.com/ Amundsen race, 400km, har også kommet til på slutten av sesongen nå. Noen løpere er påmeldt både amundsen race og pasvik trail i år. Dette nye løpet som reitan har lansert nå kolliderer i allefall med finnmarksløpet og Iditarod. Men det ser ut til at det foreløpig kun skal være for inviterte kjørere, 20stk. Dette er gamle tanker i hundekjørermiljøet på røros og finnmark som reitan nå tar frem igjen. Den gangen femundløpet startet var de inne på tanken å kjøre det nordover også. Finnmarksløpet har også vært inne på tanken om både Finnland og Russland. Noe av grunnen til at det kan være aktuelt nå er blant annet at reglene for inn og utførsel av hund er endret for et par år siden. Samtidig er det antakelig tilgang på forskjellige typer prosjektmidler, EU-midler og andre typer finansiering som støtter internasjonale samarbeidsprosjekt i nordområdene. Jeg er hundekjører selv og synes det er synd hvis dette nye prosjektet skal ødelegge for finnmarksløpet, men jeg tror ikke det kommer til å gjøre det. Finnmarksløpet har blitt en bauta i hundekjører miljøet i norge.
 20. Det er faktisk helt feil. Ingen hunder blir byttet ut. Det handler om å ta vare på de hundene man har med fra starten av, og at de er godt nok trent i utgangspunktet. Dette nye løpet som Ketil Reitan drømmer om er nok et snillere løp for hundene enn Iditarod er. Etappeløp med ca. 12mil om dagen er jo fullt overkommelig. I Iditarod og Finnmarksløpet kjører man ca. 20mil i døgnet.
 21. I februar 2001 ble det målt 48minus i februar på femund. Så det kan blir sinnsykt kaldt. Isen er trygg i februar, men romjula varierer fra år til år. For 2år siden var ikke isen farbar før rundt 20januar. De siste åra har det ikke vært noe særlig kulde å snakke om, men man vet jo aldri når den kommer igjen...
 22. Det gamle forumet(som er fjernet nå) på gps.no hadde en tråd med samme spørsmål. Det de kom fram til der var at gps trip hadde en feilmargin på 0,5 til 2prosent i vanlig turterreng. Opp mot 5prosent i bratte områder der man går til fots. Skal ikke påstå om det er rett eller galt, men forklaringa og regnestykkene som ble presentert virket troverdig. Jeg har sammenlignet min gps med både sykkelcomputer og speedometer på ATV langs kronglete veier, og de er veldig enige når antall km skal oppsummeres.
 23. http://www.lantmateriet.se/
 24. En herlig historie uansett. Den beviser bare hvor mye vi kan stole på det som faktisk skrives i avisene...
 25. Har ikke så mange overnattinger ute siden jeg bor nærmest i fjellet. Men statistikk har jeg; I jobbsammenheng har jeg 15 overnattinger og 51 dagsturer. I fritid har jeg 25overnattinger og ca. 100dagsturer. Det blir mest dagsturer siden jeg bor midt i et friluftsparadis med både fjell og skogområder i nabolaget. Edit: Jeg frykter at det kan bli litt mindre turer med overnatting nå. Jeg har fått noe så ekkelt som fast arbe...
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, and privacy rules Privacy Policy