Gå til innhold
  • Bli medlem

Uvær

Passivt medlem
  • Innlegg

    30
  • Ble med

Innlegg skrevet av Uvær

  1. 11 minutter siden, Gittiamo skrev:

    Men burde ikke første tanke som slår en være «hvor og hvordan kan jeg låne/leie utstyr»? Og «hva kan jeg bruke av det jeg har?» og «hva må jeg kjøpe selv?».  

    Det er det for meg i hvert fall. 

    Aldri om jeg hadde gått fra null utstyr til full pakke for å dra på en tur. Da hadde jeg rett og slett ikke hatt forutsetninger for å dra på tur. Jeg hadde ikke engang vurdert tur. 

    Sorry for å ødelegge for caset ditt 😂 men det er litt utopi i min verden og gå å handle inn full pakke for en tur sånn. 

    Hahaha, ett case passer ikke alle, nei 😊 Bakgrunnen for valgene ift. hva man ville brukt penger på er jo som sagt basert på kravene vi har "pådratt" oss etter å ha prøvd litt forskjellig utstyr ute på tur, som de fleste som er medlem her på fjellforum har. Det er derfor ikke noe behov for nybegynnerråd ift. utrustning, for den kunnskapen besitter de denne casen er myntet på allerede. I forhold til tilbud og bruktsalg på finn, så hadde det vært vanskelig å komme frem til en pris for full pakke (og denne summen er moro å sammenligne med dere her på forumet), dersom man for hver ting skal trekke 20-70% fra prisen, med begrunnelsen at man kunne fått det på tilbud eller til den prisen på finn om man ventet lenge nok

  2. 5 minutter siden, Terka skrev:

     

    Hehe, skjønner det 😀 Ideen gikk først ut på hvor billig jeg kunne ha det komfortabelt på tur, så la jeg til noen forutsetninger for moro skyld. Tanken bak forutsetningene var vel at folk kjøper jo inn sitt første utstyr nettopp for å dra på tur, og ikke alle kjenner noen de kan låne utstyr av. For dem kan det jo imidlertid være en løsning å benytte seg av turutstyr som leies ut på finn

    • Liker 1
  3. Inspirert av tråden om prisnivået på DNT-hytter, så satt jeg og tenkte på hvor billig jeg kunne kjøpt inn det meste av turutstyret jeg behøver for å dra på tur gjennom 3 sesonger (vår-høst). Poenget var imidlertid ikke å finne billigst mulig utstyr, men det billigste utstyret som jeg tror jeg kunne hatt det komfortabelt på tur med. Grunnlaget for valgene er altså egne erfaringer, men samtidig er litt av poenget at jeg skal late som jeg ikke har noe utstyr fra før av, og at jeg ikke har all verdens tid til å anskaffe utstyret. Så det er en hypotetisk problemstilling hvor jeg har følgende forutsetninger: 

    • Later som at det akkurat nå er blitt vår, og at jeg skal være klar til å dra på første tur om ca 2 uker (som vel er en vanlig start på innkjøp av turutstyr for de aller fleste)
      • kunne derfor ikke vært avhengig av brukt fra Finn eller å sitte og vente på gode tilbud
    • Utstyret skal være egnet for bruk fra vår til høst, både høyfjell og i skog, men så klart er det værforbehold (mest mulig allsidig førstegangsutstyr er poenget)
    • Billig, men komfortabelt både i sol og regn (hva som er komfortabelt er selvfølgelig individuelt)
    • Ser bort fra forbruksvarer, bestikk/kopp/tallerken, klær og sko

    For at jeg skulle hatt det komfortabelt på tur, måtte jeg ha lagt ut ca 10 000 kroner. Allikevel er det veldig mye småtteri som mangler før man er helt klar til tur, og som mange nok måtte kjøpt i tillegg. Her er lista mi:

    Handleliste på Prisjakt

    Jeg betaler altså ekstra for bedre plass i teltet, og har et opplåsbart liggeunderlag i tillegg til et reserveunderlag (bamse), som også brukes som sitteunderlag utafor teltet. Men begge disse ville jeg hatt dersom jeg skulle hatt det komfortabelt på tur med dette utstyret. 

    Hvor billig kunne du dratt på tur?

     

     

     

    • Liker 3
  4. 14 timer siden, Marius Engelsen skrev:

    Jeg har kjørt mye bil de siste 15 årene. I Bergen og omegn har vi mye trafikanter, både syklister og biler.

    Jeg har mistet tellingen over hvor mange ganger andre bilister irriterer meg (vi forandrer alle litt personlighet bak rattet ja, noen mer enn andre). Men syklister, de har aldri plaget meg. Jeg har lagt bak trege syklister noen minutter noen ganger, og spesielt siste stykket opp en virkelig seig bakketopp, men etter en kort stund kommer man seg alltid fint forbi, og man skal aldri presse seg forbi en syklist. De som ikke tåler syklister bør slutte å kjøre bil altså. Jeg skulle gjerne sett mye mer syklister på veien, og med elsykkelen får vi forhåpentligvis det.

    Og for å presisere det:

    1. Jeg sykler ikke selv, i det hele tatt.

    2. Syklisten i dette tilfellet burde absolutt brukt sykkelveien ja. Men generelt sett er andre bilførere ett MYE større og hyppigere problem enn syklister.

    Skjønner ikke at folk tør å sykle på veiene når det er så mye uforsvarlig kjøring blant bilister. Alle blir litt ego når de setter seg bak rattet

  5. 17 minutter siden, Joachim V skrev:

    Nei!

    Ingen jegere som skal legge føring for mine fargevalg. 

     

     

    Behøver ikke velge klesfarger basert på synlighet, man kan alltids ha med seg en lett og kompakt refleksvest. Dersom det er en risiko for å bli skutt, på samme måte som det er en risiko for å bli påkjørt i mørket, så synes jeg det er en relativt enkel forholdsregel å ta på seg en refleksvest i begge tilfeller. Det er tydelig hvem som har skylda dersom det skulle skje noe i begge disse scenarioene, men som skrevet over, så er det en mager trøst dersom uhellet er ute.

    56 minutter siden, Heriks skrev:

    "Dyr" er jo en svært mangfoldig gruppe, og fargesynet varierer fra art til art. Men generelt sies det vel at fargesynet er dårligere hos veldig mange dyr enn hos mennesker og jo mer nattaktive jo dårligere fargesyn. Hjortevilt f.eks sies vel å være "fargeblinde" altså at de ikke ser fargen rødfarger som noen spesielt skrikende farge. De reagerer vel langt mer på kontraster og bevegelse, så da er vel kamuflasjebukse lurt, men fargen spiller ikke så stor rolle så fremt den ikke danner veldig kontrast mot omgivelsene. Artikkel om pattedyrs fargesyn

    Pleier å putte på meg den knall-oransje lua mi når jeg beveger meg der jeg vet de jakter. Ikke for at jeg er så veldig bekymra for å bli skutt etter, men ser ingen grunn til å la være. Er forøvrig helt enig med grunneieren Kjell Iver omtaler i innlegget sitt, men vet jeg hvor de holder på legger jeg like gjerne turen et annet sted om jeg kan, ser ingen grunn til å vase midt oppe i et drev.   

    Takk, interessant lesning! 

    • Liker 1
  6. 6 minutter siden, Kjell Iver skrev:

    En grei forholdsregel det.

    Apropos:

    Siden jeg styrer med den lokale fjelltrimmen er vi prisgitt grunneiere som er velvillige til merking, økt ferdsel og tilrettelegging på eiendommene de eier. Jeg snakket med en her om dagen og jeg nevnte også dette med jakt; at de måtte si i fra om vi skulle annonsere at de jaktet eller at de måtte skilte langs veien om de drev med elgjakt. 

    Det var kontant NEI! De som jegere var 100% ansvarlige for hva de skjøt på, og en jeger som ikke så forskjell på en elg eller en rype i forhold til et menneske hadde ikke noe bak et gevær å gjøre! Det kom ganske kontant så det virket gjennomtenkt..

    Så JA - greit nok at man skal gå med signalfarger, men man bør forvente at jaktutøvelse ikke begrenser andre brukeres friluftlivsopplevelser på noen måte, og ansvaret er klart.

    En jeger skal være ganske rask på avtrekkeren for å skyte før han eller hun har sett hva de sikter på. Det bør egentlig være umulig, da de tross alt skal vite hvor de skal treffe på dyret for å jakte på en human måte, og de har ingen anelse om hvor de treffer hvis de ikke en gang vet hva de sikter på. Men som alt annet i livet, så kan det "umulige" skje. Det er ingen som tenker at de kommer til å krasje når de setter seg i bilen, men de aller fleste av oss er fornuftige nok til å bruke bilbelte, selv om det sikkert er noen som kun gjør det fordi det er påbudt.  Det er mye som er utenfor vår kontroll når vi ferdes ute på veiene, selv når vi er sjåfør,  og det er enda mer som er utenfor vår kontroll når vi er passasjer eller tar bussen. Ansvaret er klart her også, men hvilken rolle spiller det når det er uskyldige deg som ender opp med varig mén eller i grava?

    En ting jeg har tenkt på flere ganger, er hvor stor effekt kamuflasje har ift. synlighet blant dyr: Har for eksempel en elg det vanskelig for å oppdage en vanlig grønn kamuflasjebukse i forhold til en vanlig kamuflasjebukse, men med nyansene av rødt i stedet for grønt? Og er signalfarger for oss, også signalfarger for dem?

  7. 3 timer siden, Dinara skrev:

    Hei, 

    jeg har lyst å ta jenta mi på tur i morgen med overnatting til lørdag (eller også til Søndag mulig). Hun kan gå selv op til 6-9km og klarer 400-500 høydemeter. Jeg klarer det samme akuratt nå med den store magen. :) Jeg kjører fra Bærum. Nesten alt i Bærum område er alrede fullboket og jeg må si at jeg har lyst å ta henne litt mere ut av Oslo områden (Skrim, Telemark, Valdres, Jotunheimen etc.) Foretrekker en ubetjent DNT hytte. 

    Vet noen om en fin høsttur (3-7km, max. 400 høydemeter) til en hytte (kjøretur ikke lenger enn 3.5 timer)?

    Takk!  

    Ubetjente Eriksbu på Blefjell er en fin tur som passer til det du har skrevet. Ca 2 timer fra Oslo og det koster 65 kroner for bom opp til Einarstjønn (som har bankterminal). På ut.no står det at ruta er ca 6 km, og det er kanskje rundt 200 høydemeter, i tillegg har du mulighet til å ta en liten tur fra hytta og høyere opp i terrenget for å få litt utsikt om dere har tid. På hyttesiden til Eriksbu på UT.no, står det hvordan adkomsten er på sommeren.

    https://www.ut.no/hytte/3.1778/

    Et fotoalbum fra området jeg fant på Google

    Her er anslått tid og kjørerute fra Google Maps, helt frem til grusveien turen begynner fra. Bommen som koster 65 kroner er like etter du har tatt av FV98, og du kan parkere der hvor denne kjøreruta stopper:

    Google Maps

    Edit:

    På linken til Google maps, så ser du grusveien dere begynner å gå på rett til venstre for endepunktet på kjøreruta. Denne grusveien fører til noen hytter og DNT-stien, og hvis du zoomer inn så ser du at det er en grønn stiplet linje som går fra denne grusveien til Eriksbu

  8. På 23.9.2018 den 14.34, Bsv skrev:

    Allak 3 er 5cm høyere og 5cm lengre enn allak 2. Bør være et bra telt for 2 personer.

    Allak 2p er jo et ypperlig solotelt for oss rundt 195.

    Hvordan passer du inn i Allak 2, i liggelengde og sittehøyde? Hvor høyt er det omtrent under taket hvis du sitter ved den ene åpningen (som om dere var to personer i teltet)?

  9. 18 minutter siden, Memento mori skrev:

    Tror også den nye er 5 kvm, da den har en annen form. EFF159C7-E5A9-4F3E-BAD4-525F4B155339.jpeg.8d4576d55d12f52e18f92a09974ba196.jpeg

    Men har ikke sjekket de faktisk målene på den jeg har. 

    Hehe, du har rett igjen😀 Ser han skriver at den har forskjellig lengde i det innlegget jeg linket til helt øverst, så da er den nok på ca 5 kvm den også. Veldig forvirrende med mål på 3,15x2,15 i tabellen, når den har den formen der i virkeligheten. Er sånn de alltid lurer meg med størrelse på teltene sine som har forskjellig lengde i hver ende av innerteltet

  10. 17 minutter siden, Memento mori skrev:

    Kunne jo vært artig å finne ut hvor høye de som er 190 eller høyere er når di sitter uten underlag.Følgende er lange som jeg vet om  @whistler @tshansen @SnorreL

    Jeg er 194 og 95 cm når jeg sitter, han brukte et 7 cm underlag, du synker normalt litt nedi, men jeg bør minimum ha 100 cm takhøyde.

    Oppgitt høyde på Hilleberg er (uthevet er med i filmen😞

       93 cm : Akto, Enan

      95 cm : Soulo, Nammatj 2,

    100 cm : Unna, Kaitum2, Nallo 2, Niak

    105 cm Staika, Allak 2, Keron 3, Nammatj 3, Kaitum3, Nallo 3

    110 cm : Keron 4, Kaitum 4,

    115 cm : Nallo 4

    Av teltene du har prøvd, hvilke er det du har kunnet ligge rett ut i, uten å treffe duken med føttene? Ser ut som han kommer til å treffe duken i alle teltene utenom Keron/Kaitum/Tarra, dersom han rører så vidt på seg

     

  11. På 21.9.2018 den 0.08, Memento mori skrev:

    Det er ikke rett modell du linker til. Den har andre mål. Den jeg tenker på må være noe eldre.

    Ja, du har rett i det. La imidlertid merke til at den gamle tarp 5'en du snakker om, tarp 10 og tarp 20, har fått navnene etter antall kvadratmeter, mens den nye tarp 5 i virkeligheten er "for stor" i forhold til navnet:

    5,075 kvm - Gammel tarp 5 (3,5x1,45)
    6,7725 kvm - Ny tarp 5 (3,15x2,15)
    10,15 kvm - Tarp 10 (3,5x2,9)
    19,36 kvm - Tarp 20 (4,4x4,4)

    De fikk sikkert tilbakemeldinger på at den var upraktisk, som du sier, og lagde den større, men beholdt navnet. Spørs hvor lenge den var i salg med de målene der, kanskje det ikke var mange som ble solgt

    Edit:

    Så at den nye Tarp 5 i kerlon 1000 veier mindre enn den gamle Tarp 5 i kerlon 1200, mens Tarp 10 (som før veide 570 gram) nå veier 750 gram, og hvor begge er i kerlon 1200. Den er sikkert populær blant lettpakkerne, spørs om ikke den gamle har økt i pris etter at den ble fornyet og tyngre 😂

    McmeWr1.png

  12. 14 timer siden, belowyn skrev:

    Jeg har brukt Ticket To The Moon med diverse addons i noen år. Kjøpte en Amok Draumr i fjor, men solgte den videre til en kollega i sommer, og skal kjøpe en Warbonnet Blackbird XLC når det blir black friday i høst.

    Hva som er best er både subjektivt, og avhenger en god del av hva du skal bruke den til. Om du skal henge en kort tid ved stranda eller lignende og kanskje overnatte en gang eller to så fungerer Ticket To The Moon veldig bra. Godt utvalg, og ofte greie priser. Men skal du primært bruke den til camping så vil tillegg av myggnetting, tarp og bedre tau etc ofte koste mye ekstra, og ta mer plass sammenlignemt med løsninger som er mer tilpasset camping-køyer.

    Du må vel være noenlunde fornøyd med liggekomforten i Ticket To the Moon hvis du har brukt den noen år (enkel eller dobbel)? Eller har det vært lite turer? 

    14 timer siden, RoyN skrev:

    Fordelene med Hennessy som jeg ser det etter noen års bruk:
    Solide køyer og «alt i en pakke» til en fornuftig penge. 
    Lett tilgjengelig i Norge med norske kjøpslov på Xxl og i nettbutikker. 

    Viktig å kjøpe lang nok køye for å kunne ligge noenlunde flatt og de på xxl (Hennessy Expedition) duger bare for de opp til 175-180aktig. Lengre køyer (Explorer feks) i nettbutikker. Synes også Chameleon-køya som nevnes over her ser flott ut men har ikke testet denne. 

    Hengekøyer som er tilgjengelig i norske butikker er vel kanskje enklere å selge brukt også, da jeg vil tro det er mange flere som har hørt om dem (er vel i hovedsak de som har brukt hengekøye en stund som kan litt om de hengekøyene man må importere selv)

    24 minutter siden, Humbug skrev:

    Min første køye var en Hennessy Safari, den største køya de hadde (har?). Den fungerte helt greit, men den er tung, stoffet er glatt og plastaktig og jeg fant aldri helt "the sweet spot". Hvis jeg skulle kjøpt en køye i dag ville jeg valgt en Dutchware Chameleon eller Half-zipped, eller Darien 11' fra Dream hammocks.

    Amok Draumr er et imponerende stykke ingeniørarbeid, men jeg ligger ikke bedre i den enn i 11-fotskøyene mine, og 1,3kg køye er jeg for lat til å drasse på.

    Vær obs på at mange gir råd av typen "x er best! Ingen over, ingen ved siden" uten å egentlig ha et sammenligningsgrunnlag :-)

    Hva er det du generelt ser etter i hengekøya? (eks. liggekomfort, pakkvolum/vekt, stoff som ikke er glatt/plastaktig)

  13. Takk for bilder og detaljer! Det virker som prisen gjenspeiler kvaliteten, og ikke bare Fjellreven-logoen.

    De ser fine ut i blå! Det er vel fargen på innerteltet som har mest å si for hvordan det oppleves innvendig når innerteltet er lukket, men fargen på ytterduken kan jo skinne gjennom uansett i noen telt. Ser ut som innerteltet også har blåfargen her (eller blå-grønn?) - hvordan opplevde du det å våkne eller bare det å være inne der, i forhold til andre farger?

    28 minutter siden, Memento mori skrev:

    Gjennomført kvalitet, lett, men litt lavt og litt liten liggelengde for meg på 194. Men det er sjelden bra avstand mellom inner og ytterduken, så soveposen ble ikke våt på enden slik dom jeg hadde trodd. Er mere et 2 manns telt enn et 3 manns i mine øyne, men det gjelder det fleste telt.

    Hva slags turer kunne du tenkt å bruke det til? Har sett du har mange lettvekter-alternativer, så interessant hvilket bruksområde du eventuelt vurderer det til og hva du synes om vekt/innvendig volum-forholdet

  14. På 14.9.2018 den 21.27, uendelig skrev:


    Men nå er det for mørkt ute (selv med hodelykt), og jeg vil gjøre jobben innendørs. (Også fordi det er meldt mye regn i dagene fremover, og jeg kun har tid i kveld.) Noen som har gode tips og triks når jeg må ta av igjen hele sena, eller kanskje først og fremst når jeg skal spole den opp på nytt -- innendørs?

    Dersom du har en ledig snelle, og om du bare skal ta snøret rett av og på, funker det greit å bare overføre snøret til den tomme snella, og så gjøre det på nytt igjen motsatt vei (sette fiskestengene mot hverandre, og sveive i vei)

    18 timer siden, uendelig skrev:

    Takk. Dette var sånn ca metoden jeg endte opp med å bruke. Det ble bedre enn forrige gang, men fortsatt kanskje litt for slakt. Jeg lurer på om 270 meter FireLine 0,17 kanskje er for mye line for Cardinal STX 40. 

    Så lenge snøret sitter stramt nok til at du kan ta et kast med det, så legger det seg nok uansett bra etter det første kastet. Hvis du tror det er stor sjanse for at det kan krølle seg dersom du prøver på et kast, ville jeg funnet en stor plass og gjort følgende: fest en sluk uten krok eller et blylodd e.l. i enden av snøret, åpne snella sånn at snøret kan gli ut, og gå deretter av gårde med fiskestanga for at snøret skal dras ut. Når du har gått langt nok, burde det tunge du har i andre enden være nok til at du kan "fiske" det inn på vanlig måte og få det stramt. Kan godt hende det er for mye snøre for snella, og da ville jeg kuttet av litt av snøret.

    Dagens sneller er så bra at det går greit nesten uansett, så lenge du får det stramt nok på. Når jeg skal feste snøret for første gang, er det som oftest fokuset å få det stramt nok, og da pleier jeg å gjøre det sånn her:

    Dersom det er en ring som snøret kan gå gjennom på hovedstangleddet som snella er festet i, så bruker jeg kun dette leddet (fordi denne metoden blir mye enklere med så kort stang som mulig). Noen stenger har kun snella på hovedleddet, men ingen ringer. Hvis det ikke er ringer på hovedstangleddet, så bruker jeg hovedstangleddet og ett ledd ekstra. Trer kun snøret gjennom den største ringen, og så fester jeg snøret sånn du sier du har gjort over. Tar en blyant eller lignende og stikker gjennom hullet i spolen, og så setter jeg meg i stolen og holder spolen med føttene. Spolen står på høykant mellom føttene mine (med den smale siden mot ansiktet mitt og den brede siden mot hver fot), og så presser jeg føttene mot spolen for å justere hvor stramt det skal være når jeg sveiver. Har gjort dette så lenge jeg kan huske, og har aldri hatt noen problemer med snørene

  15. Jeg synes det blir for dårlig lufting uansett når sola står på, og har funnet ut at det som funker best er å slå opp teltet en plass hvor sola ikke treffer det på morgenen. Skriver ned de alternativene med bedre lufting enn det du har, og som jeg vet om og kommer på i farta, under:

    Av tunneltelt så har Helsport Lofoten Camp og Hilleberg Kaitum muligheten til å åpne fronten helt, Kaitum har mulighet til å gjøre det på begge sider. Hilleberg Anjan har muligheten til å rulle opp baksiden hvor det ikke er åpning, i tillegg til å åpne fronten helt (tror jeg). Kuppeltelt med inngang på hver side har også bedre lufting, da du kan åpne begge dørene og få gjennomtrekk, f. eks. Robens Raptor, Hilleberg Allak (til 7800 hos Fjellsport.no ut september) eller Helsport Reinsfjell/Tronfjell (Tronfjell er kun en eldre modell så vidt jeg har forstått, det ligger en Tronfjell 2 på outleten på helsport.no til 2495 kr).

    Eller så passer vel de fleste "amerikanske" telt ønsket ditt, da du der som oftest slår opp innerteltet først, og så henger ytterteltet over  og fester det (som betyr at det altså er valgfritt om du vil ha ytterteltet på, teltet står uten det). MSR, Marmot, Black Diamond og Eureka. Et fellestrekk for disse teltene, er at det pleier å være mye mesh i innerteltet, så det kan bli kjølig i den norske fjellheimen. Har ikke prøvd noen av disse, men eksempler er Marmot Limelight, Black Diamond Mesa og MSR Elixir 2 eller 3 (du får imidlertid Elixir 4 til 3040 kr hos Bikeshop.no med rabattkoden "tursykkel", men veier en kg mer enn Elixir 3 ser det ut som).

     

    Edit: 

    Robens Goshawk er også en mulighet, men litt usikker på om du må ha gåstaver for å sette det opp. Det virker veldig likt som Robens Raptor med unntak av hvordan åpningen på den ene døra er:

    https://www.outdoor-magazin.com/zelte/test-robens-goshawk.1928520.3.htm

    Dette er bestillingsvare hos Bikeshop til 3519 kroner med "tursykkel"-rabattkoden, men ville vært litt obs på at det kan ta LANG tid før det kommer til deg når de ikke har det på lager, og at det kanskje kan være verdt det å betale mer hos noen som har det på lager for å slippe ventetiden. Du burde eventuelt ringe og mase på dem etter bestilling

    • Liker 1
  16. 35 minutter siden, Memento mori skrev:

     

    Takk for nyttig tabell igjen 🙂 Det var store variasjoner med gass også, ja! Jeg mener jeg leste her på forumet at varmevekslere var verstinger når det kom til utslipp, men det var veldig varierende resultater på alle med varmevekslerkjele i tabellen. Og MSR Reactor hadde veldig stor forskjell avhengig av effekt på den!

    Hvordan er avstanden fra brenner til kjele på Primus Ekspress-serien og Jetboil Helios, er den noenlunde lik? 

  17. 17 minutter siden, Kjell Iver skrev:

    Jeg liker nye ide'er så dette er spennende. Det finnes software som jeg kan benytte i forumet for slikt, men utfordringen er jo hvem skal lage podcasten? Jeg er ikke noen radiomann, og det må jo gjøres mye jobb for å lage noe slikt.. Spesielt kinkig siden brukerne av forumet er spredd over et stort areal!

    Det hadde vært moro om noen ville prøve seg 😀 Behøver ikke ta det så seriøst at ingen har lyst til det - kunne jo også vært forskjellige personer som pratet om forskjellige ting, avhengig av hva de hadde ønsket å prate om. For eksempel kan en prate ut fra generelle spørsmål om et tema, eller to stykker, hvor en har prøvd eks. mange forskjellige telt, kan ha en samtale om telt, hvor de blant annet tar for seg noen vanlige spørsmål om temaet som de har funnet frem på forhånd, og rett og slett prater litt om hva de foretrekker og hva de ikke liker ang. temaet. Podcasten kunne jo vært både interessant og lærerik, og lyttere kunne fått nye spørsmål som kunne blitt tatt her på forumet

    • Liker 1
  18. 49 minutter siden, tubbs skrev:

    Det er jo mange DNT avdelinger som har gratis temadager for barn og unge. Penger til dette
    må jo også komme fra ett sted. Om man synes at prisen på DNT sine hytter er for høye så
    kan jeg anbefale en innretning som kalles telt. Koster jo litt i innkjøp men pris pr. bruksdøgn
    blir jo lavere for hver gang man bruker de :)

    Det er akkurat sånn jeg tenker når det kommer til kjøp av utstyr som telt eller abonnement som statoilkopp og treningsstudio. Men det er litt enklere å redusere snittkostnad på kaffe og teltovernattinger enn treningsstudio, i hvert fall for meg 😃 Sånn som @bevern legger frem tallene her, skal det jo ikke mange turene til før telt/lavvo har en mye lavere overnattingspris per døgn for dem (i tillegg til at det kan selges brukt)

    47 minutter siden, REJOHN skrev:

    Det er dessverre ikke mulig å fordele kostnader og inntekter på denne måten. DNT består av mange FRITSTÅENDE turistforeninger som hver for seg har eget regnskap og sin egen fordeling av kostnader (og inntekter). Noen har mange hytter og stort rutenett - og stor administrasjon, andre har omtrent ikke ansatte...

    Det er opp til den enkelte forening selv å legge opp til drift og hvordan de driver sine hytter. De samarbeider om prisene og systemene, men ikke om drift....

     

    Når det gjelder medlemmer tror jeg nok DNT teller "alle" - unger og voksne.

    Det stemmer nok som du sier at hver forening har sitt eget regnskap. Usikker på hvor tallene over kommer fra, men de tjener nok penger i det store og hele. Kan godt hende de benytter profitten til ting som gratis temadager, men i det regnskapet det ble vist til her, så har de jo tjent penger hvert år (ting som gratis temadager, ville jo kommet frem som kostnad og redusert driftsresultatet i året de ble holdt). Det er aldri feil å tenke kritisk rundt driften av foreninger, er egentlig poenget jeg ville frem til her (og som kanskje forsvant litt i tallene)

    23 minutter siden, Tessatroll skrev:

    Er vel få som gjer dugnad for eiga vinnings skuld, sjølv om nokre foreningar gir ei form for godtgjerdsle for kjøring, og fri kost og losji når du arbeidar på hyttene.

    Sjå det frå ein anna vinkel; skal eg ha direkte utlegg i kroner og øre når eg gjer dugnad for at du skal få billigere overnatting? Det held vel at sjølve dugnadsarbeidet gir andre noko om eg ikkje skal opne lommeboka i tillegg? ;)

    Dei fleste ville nok komt betre ut av det med å bruke timane hjå ein arbeidsgivar for så å betale for kost og losji, enn å gjere dugnaden, dersom det var eiga vinning som var formålet. 

    Det sagt så synes eg DNT breier om seg i fjellheimen, noko eg personleg har langt større problem med enn prisane. 

    Det administrative spiller inn her også, stor forskjell på hvordan dette løses rundt om i landet i alle mulige foreninger. Har selv ingen formening om prisnivået er lavt, høyt eller fornuftig, og er enig med deg i at det burde tilrettelegges for at frivillige skal ha det bra under dugnader. Synes allikevel det kan være smart å tenke kritisk når det kommer til inntekter, kostnader og driften generelt i foreninger, så unngår man at det kastes bort penger som i tilfellet med Tvedt og champagnemafiaen

    • Liker 3
  19. Hvordan er CO-utslipp på gassbrennere i forhold til multifuelbrennere som brenner bensin, som vel er det minst skumle å fyre en multifuel med med tanke på utslipp? Er disse faktorene som dere skriver om over like viktige å tenke på når det kommer til gassbrennere?

  20. 1 time siden, Memento mori skrev:

    IMG_0225.thumb.PNG.90de56b53d7fc23ce67dd3f8886f79e3.PNG

    DNT er er ikke veldig god butikk i følge regnskapstallene. Så hvordan de skal gi det som du definere som en god pris til alle med en slik økonomi skjønner ikke jeg.

    Hva mener du er rett pris PR døgn PR person?

    Hva er god butikk?

    3 millioner årlig driftsresultat i snitt de tre siste årene virker som god butikk for meg, når du sammenligner med andre norske bedrifter. Sjekk Fjellsport f. eks. Skjønner imidlertid ikke hvordan inntektstallene kan stemme:

    Driftsinntekter på 121 320 000 fordelt på ca 300 000 medlemskap tilsvarer 404,4 kr per medlemskap i snitt (som godt kan være realistisk avhengig av hvor mange livstidsmedlemskap som har blitt solgt gjennom årene og andel rabatterte medlemskap). Men de har andre driftsinntekter enn årskontingenter som må trekkes fra, og som ikke kommer frem i det tallet (bl.a. disse hytteprisene som diskuteres her).

    Uansett må det være veldig god butikk for å kunne kutte prisene - se for deg at hele overskuddet fordeles på alle medlemmene, hvert medlem ville da mottatt 10 kr som tilbakebetaling (3 mill driftsresultat/300 000 medlemmer), og hele overskuddet er plutselig borte uten at noen av medlemmene har merket noe til de 10 kronene i det store og det hele

     

    Edit:

    Kan godt hende DNT har vokst seg så pass store at de har høye kostnader knyttet til det å fremstå profesjonelle både innad og utad, og markedsføring for å tiltrekke seg medlemmer o.l. @REJOHN skriver jo at de ikke nødvendigvis har kostnader knyttet til godtgjørelser, så hadde vært interessant å vite hvor mye av kostnadene som er knyttet til materialer de frivillige behøver for å gjøre dugnadsarbeid osv. Vil tro det administrative har fått betydelig økte kostnader det siste tiåret

  21. 3 timer siden, Memento mori skrev:

    I en del av rapportene fremkommer det at brennerens tilgang til luft er viktig. Coleman,  whisperlight, og et par andre ligner i konstruksjon med hensyn til at det er en slags krage rundt brenneren. På omniserien og xgk er det mere åpent. 

    Soto muka brenneren har til å med et friskluftsrør for å få renere forbrenning på sin brenner  

    F5418692-6657-4AE3-AF82-7B73CE904A3E.jpeg.e6d76faef62a3b9cabb519c8270fc179.jpeg

    Målte avstanden på en del brennere for et par års siden. 

    Da det fremkommer at avstanden mellom brenner og kjele er veldig viktig og at noen mm ekstra hjelper, har jeg målt på noen primuser jeg har, for å finne ut hvem som er tryggest.  Satte de på hode for å få målt.

    MSR Whisperlite 14,5 mm

    MSR XGK EX 29 mm

    Omnilite 23 mm

    Omnifuel i Trangia 23 mm

    Så det ser ut som avstanden er omvendt proporsjonal med produksjon av kullos når det er kjele på primusen.Så det er nok ikke helt tilfeldig at Whisperlight kommer dårlig ut med halve avstanden sett i forhold til MSR XGK EX. 

     Hadde vært artig om flere målte på sine primuser.

    DSC00246.JPGWhisperliteDSC00248.JPG

    MSR XGK EXDSC00250.JPG

    OmniliteDSC00253.JPG

     Omnifuel i Trangia

    Dette er noe av grunnlaget sammen med en gulaktig flamme selv uten kjele på whisperlight. Men har desverre ikke noe måleapparat for kullos selv. Så her er det litt dunding ute å hår fra min side. 

    Ja det er omnifuel II. Den har 2 kraner. 

    På vinteren er det høy effekt som er viktigst. Xgk er litt on/off men blir betydelig bedre hvis du bytter til artic pump. Men den koster noen kr ekstra. Har lurt på å bytte pakninger på artic pumpa for å kunne bruke det på varme dager også. 

    Når det gjelder trangia og steiking av pannekaker har jeg samme erfaring som @Tessatroll med at det går mye gass. Men den funker til pannekaker. En ren gassbrenner ALA windpro vil på papiret være betydelig bedre til slik bruk. Men har ikke teste det i praksis. På dagsturer spiller ikke gassforbruk så stor rolle. Da kan du ofte ta med en 450 boks for å være sikker om det skal lages pannekaker til hele slekta. 

    Desverre er det slik enda at den perfekte brenner ikke finnes. Men rene produkter laget for en type drivstoff er ofte de beste, selv om de med dysebytte kommer ganske nære i noen tilfeller. 

    @Uvær er du i nærheten av meg på Sundvollen kan du komme innom og se litt på de jeg har. 

    Takk for tilbudet! Har ikke tilgang på bil, men kanskje utover høsten en gang 😀 Så i ettertid at Nova, XGK og Omnifuel havnet på ca 1400-1500 med flaske inkl. alle tre. Skal vurdere de nærmere. Ser for meg at ting jeg vil sette pris på er hvor stabil kjelen er oppå og tryggheten lavt CO-utslipp gir (selv om jeg ikke tør ha det gående lenge uansett). Tenker at lyden varmer psykologisk og i utgangspunktet ikke vil være så plagsom, men kan fort være at den blir plagsom hvis den faktisk bråker som et uvær som det hyppig nevnes som en ulempe på mange multifuelbrennere. 

    Med Vega til 640,- kommer det samlet rett over budsjettet, men ser ut som det er det jeg må ut med. Med tanke på gassbrenner blir det nok Vega. Litt usikker på hvor bredt flammen fordeles og hvor stødig den er med en kjele på, men hvis det som ble skrevet i anmeldelsen i linken stemmer, beholder jeg nok den til 640 kr og sparer noen hundrelapper!

  22. 2 timer siden, Kjellis skrev:

    Min Whisperlite Universal brenner noe gult også, men jeg stresser ikke med det. Bruker den sommerhalvåret, både på gass og bensin og bytter til XGK EX til bruk i telt vinterstid med snøsmelting.

    Jeg liker virkelig Whisperliten, synes den er god å kokkelere på både med bruk av gass og bensin 😊

    Er du fornøyd med XGK, er det ren snøsmeltemaskin? Hva er grunnen til at du ikke bruker Whisperlite på vinteren? Og bruker du den med gass eller bensin på sommeren avhengig av tilfeldigheter/hva du har lyst til, eller er det en grunn til at du veksler mellom bensin/gass på sommeren?

    22 minutter siden, Tessatroll skrev:

    Himla stor forskjell, på grensa til ikkje samanliknbar. Har sjeldan brukt så mykje gass som når eg prøvar lage typisk steikemat over lite brennar hovudet, typisk til dømes trangia gassbrenner. 

    På familietur med to brenner ar enda det med å vere rein "kokebrennar". Svaret pannekaker på midt, evighet å få gjennomsteikt og mykje gassbruk som følge. 

    Finner ingen mål på hvordan Vega sammenligner på bredden av brennerhodet. Hvis det er så stor forskjell betaler jeg gjerne mer for å slippe å irritere meg over det. Nå er ikke pannekaker, som krever jevn varme over hele flaten, så aktuelt for meg, men med brenneren jeg har hatt har jeg i mange tilfeller måttet steke med lokk for å få det varmt nok til å få det resultatet jeg ønsket. Var nok for dårlig effekt på den, men den hadde ikke bredt brennerhode

     

    Edit:

    I den testen av Optimus Vega på tursiden.net som ble linket til over, påpekte forfatteren at det ble varmetap ved bruk av kjele på liten diameter (på grunn av stor avstand mellom brennerhode og kjele, i tillegg til bredden på brennerhodet), men at ved bruk av panne med større diameter var dette bare en fordel for bedre varmefordeling. Det er kanskje ikke noe problem for Vega, da?

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.