Jump to content

Små fjellfanter på Haukelifjell


Martin HJ

Dette er livet pappa - sier en smørblid liten eventyrer som strekker seg så lang han er med sine 134 centimeter. Solstrålene varmer godt i kinnene på sønnen min som ligger på liggeunderlaget sitt utenfor lavvoen vi har slått opp ved siden av en liten elv som bruser forbi med et forfriskende sus. Endelig er vi på vidda igjen, det er sommerferie og værgudene er på vår side. Fjellene som reiser seg opp fra myr og lyng med hvite snøfonner er et syn jeg har savnet, følelsen av å være blant denne herlige naturen er særdeles tilfredstillende både for store og små. Det er sommerferie for skolebarn og hva er da bedre enn å ta dem med på tur høyt og lavt inn i naturen, og dele denne lidenskapen og interressen man selv brenner for er en stor glede som forelder. Og ikke minst viktig, i den forstand at man lærer barnet å finne glede i de små tingene og naturen som vi har rundt oss, vise dem å sette pris på noe som kanskje vil forme dem som menneske i voksen alder. Dette har jeg hatt i fokus helt siden han kunne gå og det varmer hjertet mitt å se gleden i øyene hans når vi traver sammen rundt i denne boblen hvor alt annet av hverdagsting er lagt på hylla 1f642.png

 

YYBhzsU.jpg

OGaAIf5.jpg
Prøver å få seg en smak av det friske fjellvannet

"Jeg skal bli fotograf når jeg blir stor jeg, så da må jeg øve meg med kameraet ditt" sier Adrian. På de siste turene så har jeg latt han ta speilrefleksen og leke seg litt med å fotografere selv, jeg har vist han det helt grunnleggende som hvordan man slår den på, fokusere og bla i bilder han tar. Og det er igrunn ganske artig, han tråkker rundt og finner motiver han selv syns er spennende, prøver seg frem og viser det til meg. Og da er det ikke til å unngå at det blir noen bilder av meg og, slik som i disse tilfellene.

gb9QXhn.jpg

qmjfR9M.jpg

Men som sagt så hadde vi kommet oss opp til Haukelifjell, etter noen dager på Skrim og noen dager nede i lavlandet ved kysten i både telt og hengekøye var det altså dags for å komme seg opp i høyden. En kamerat ved navn Christian, som ofte er med på flere av turene mine, og hans sønn ved navn Linus ble med oppover mot Hardangervidda. Vi dro med oss lavvo denne gangen som nevnt, fordi det er så utrolig kjekt med en større bolig når man har med barn. Den blir brukt som soveplass og lekestue om hverandre, de bygger om lavvoen innvendig med liggeunderlag, soveposer og annet de måtte finne til en slags borg med huler og vegger. Da trekker vi naturligvis ut for da er det ikke mulig for en voksen person å være der inne 1f642.png

Vi parkerte bilen og gikk innover med en viss anelse om hvor vi skulle gjøre leir, men etter noen kilometer så fant vi fort ut at her var det ikke flust med steder å sette opp lavvoen. Vi letet litt rundt og fant omsider en fin leirplass med flat grunn og lite buskas rett ved elva, eneste kjipe her var at det ikke var fiskbart pågrunn av stryk og altfor grunne partier. Men fiskevannet lå ikke langt unna heldigvis.

8nB7oy5.jpg
Leirplass langs elva

Det startet med yr og gråvær den første dagen, men Adrian visste råd. Han hadde funnet et magisk steindolk fra istiden som trollmennene på den tiden brukte til å manipulere vær og vind, så han skjærte inn noen merkelig symboler i nærmeste snøfonn og da tok det jammen ikke lange tiden før solen tittet frem. Innlosjert og alt på plass var det dags for mat og lek i elven med steinsprett og generell steinpælming. Vi voksne kikket litt på kartet og planla morgendagen over en kopp kokekaffe med litt attåt. Dagen ble avsluttet med obligatorisk kveldstur til de mest interresante attraksjonene som var noen steinblokker oppi lia som kunne klatres på og ikke minst lete etter dyrespor.

aGbHCuC.jpg
En fin plass i kveldssola

9eTkx0j.jpg
Liten kar utforsker nærområdet

De neste dagene våknet vi til nydelig sol og en lett sommerbris som holdt myggen unna. Det er skarp luft og blir fort kjølig om det kommer en sky, men når sola er fremme er det nesten shortsvær. Smågutta er veldig klar for lek i snøfonnene som ligger som forlokkende akebakker der borte ved fjellet, noe som såklart blir gøy. Vi finner fort ut at dette fjellet i nærheten passer perfekt til en liten topptur også, og utsikt gir innsikt om hvor vi skal piske fluer og denge bly når fisken skal tas siden vi ser vannet hvor prikkepetter bor.

RGyc23A.jpg
Full fres i akebakken

FIQUS9W.jpg
Adrian har gjort dette før

ZwW5eIf.jpg
Klyving opp bakken

0bsGZD3.jpg
Oppe på platået

RYc56HP.jpg
God stemning i nydelig natur

LYReNxs.jpg
Førstestyrmann Christian

s75rwVy.jpg
Her får man oversikt over området

WXBdBNZ.jpg
Tipp topp tommel opp

knhkKUW.jpg
Zelda var forresten med hun og

Etter lek og topptur bar det ned til leirplassen for lunch og avslapping. Barn, voksne og hund lå dovne rundt om og slikket sol mens sommerbrisen pustet forsiktig gjennom landskapet. Det er virkelig digg når det er perfekte forhold og ikke bli plaget av blodsugere som noen ganger kan bli i overkant slitsomme, tenker tilbake til Hein for et par år siden da vi fant opp ordet Knottfast... grøss og gru. 

Men fisken som ofte er en av hovedgrenene innen friluftslivet manglet, vi hadde spottet en perfekt plass fra toppen av fjellet og dit bar ferden. Stenger, dupper, mark og fluer skulle i skjønn forening lokke frem til hugg fra de prikkete godsakene som svømmer rundt i disse glistrende fjellvannene. Alle var meget klare for å lande fersk fisk og ha den som et herremåltid til middag. 

vTqpEkE.jpg
På vei mot fisken

Wne1qOF.jpg
Fantastiske omgivelser altså

lvHMdhT.jpg
Christian prøver å lure Ørreten med utvalgte fluer

dqVcil2.jpg
Meg selv med en godkjent steikefisk

pBqiXPl.jpg
Nyinnkjøpte Crispi Skarven holdt meg tørr på beina uten tegn til gnagsår, støvlene var som formsydde for mine føtter.

ymfY1fg.jpg
To gutter som er på vei til å bli mestere i friluftsliv

Og slik gikk dagene her inne med fjellhygge, fiskekos, leirliv og barnelek. Alt klaffet alt i alt og ingen dro hjem med annet enn gode minner og et sterkt ønske om en ny tur 1f642.png Og med det sier jeg god sommer til alle dere der ute som vet å nyte livet til skogs og til fjells hvorhen dere ferdes.

 

 

 

 

 

Edited by Martin HJ


  • Like 26
  • Thanks 1User Feedback

Recommended Comments

Koselig tur!! Håper vi får høre fra flere turer i fremtiden. Gleder meg til poden min er stor nok til å bli med på slike turer. Ble det tung sekk med lavvo?

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

17 timer siden, Stein123 skrev:

Koselig tur!! Håper vi får høre fra flere turer i fremtiden. Gleder meg til poden min er stor nok til å bli med på slike turer. Ble det tung sekk med lavvo?

Sekken ble som den pleier å bli når man er på tur med barn, stor og tung - tipper rundt 30 kg. Men det er litt lettere nå enn før, nå bærer gutten en fullpakket 20 liter med alle sine egne klær og småting :) 

Link to comment
Share on other sitesJoin the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


Annonse


×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, and privacy rules Privacy Policy