Jump to content

Lakenposer(til bruk i dunpose) som dampsperre


aker

Recommended Posts

Hei.

UtPåTurOgAldriSUr gir mange gode tips i denne tråden:

https://www.fjellforum.no/index.php?app=forums&module=forums&controller=topic&id=11160

Han nevner bl.a.

• Bruk lakenpose av stoff som også fungerer som dampsperre, slik at minst mulig fuktig luft siver fra kroppen og inn i dunet.

Hva slags lakenposer kan fungere som dampsperrer?

Noen som har noen erfaringer de vil dele?

- Lars

Link to comment
Share on other sites

Annonse

Sportsnett selger Ajungilak Vapour Barrier. Jeg har ikke prøvd den selv, men beskrivelsen, særlig avslutningen, er morsom:

Designet av Sjur Mørdre, og her er hans forklaring på produktet:

"Dette ble laget til en hurtigtur i polbassenget i 1998, og Ajungilak har produsert opp en serie for oss. Her er forsøk på en produktbeskrivelse for de spesielt interesserte:

Dampsperretrekket er laget for å forhindre damp fra kroppen i å gå ut i fibermaterialet i soveposen. I streng kulde vil nemlig frysepunktet ligge inne i posen, og da fryser dampen. Over flere netter kan det legge seg mye is i posen. Det værste eksemplet er fra Steger-ekspedisjonen i 1986, da 5 kg pose veide 18 kilo etter 50 dager!!

Mange benytter enkle plastposer eller en sydd nylonpose med taping. Problemet er at en slik pose lett folder seg sammen foran ansiktet, og det skaper litt problemer med pusten. Trekker du den ned, havner damp fra ånding rett inn i posen, og trekker du den opp, kan det bli klaustrofobi og for mye CO. Derfor følgende design:

1. Jeg har laget trekket med dobbel bunn slik at man kan stikke et tynt underlag inn i en fold. Dermed får man en underlagsmatte mellom kroppen og isolasjonen i posens ryggparti. Det hindrer varmetap ned, og det hindrer at kald luft kondenserer, fordi den møter varm luft fra ryggen.

2. Den er også laget slik at du kan trekke øverste del av trekket ut og rundt hele øvre del av soveposen. På den måten kan du krype helt ned i posen og puste så mye du vil - ingenting går inn i fiber eller i snøringer.

3. For at du skal kunne snøre posen fra innsiden, har jeg laget to små snølåser ved nakkehøyde. Disse kan åpnes og både nakkelukking og topplukking kan strammes innenfra. To åpninger fordi lukkingen kan variere på de enkelte poser. (Husk å snøre godt igjen etter stramming!)

4. Du kan velge å sy fast det øvre trekket til din sovepose, eller du kan la det ligge løst rundt.

OG SÅ HOVEDSPØRSMÅLET: Blir det ikke veldig klamt i dette trekket??

Nei, faktisk ikke. Når du har laget et godt trekk, blir det skikkelig trykk inne i posen, og varm og fuktig luft blir presset ut forbi ansiktet. Det fungerer meget bra. Du kan fint få til å våkne med tørt undertøy. Har til og med ligget med "Anna" og ullgenser i posen.

Når jeg først har skrevet om dette, kan jeg jo skli ut i en digresjon. Da mannen bak Koke-Willy skulle teste om tisseflaska klarte to runder, ble han smertelig klar over at det ikke gikk. Øvelsene som fremkom inne i sovepose, fleecepose, nylontrekk og dampsperretrekket var helt ubeskrivelige og muntret opp en heller hustrig natt i skruisen. Med kroppsvæsker flytende rundt inne i dette buret, ble vi redd for at alt ville bli vått. Men neida, damptrekket reddet posen, og med drag av offentlig toalett i teltet fortsatte den hyggelige natten med tørre poser!

Link to comment
Share on other sites

Hei!

Kan anbefale deg å prøve dun uten dampserre også.... Har brukt Marmots poser (bl.a. Helium EQ) ned i 10-12 kalde "rett på" Thermarest Prolite 4, uten noen form for ubehag (opptil 5 dager). Pleier da å la posen ligge vridd i teltet (evt. utenfor på ein stein/grein) i nærmere en time hver dag før den pakkes ned... Kommer dog i fremtiden å ta med et skikkelig skumgummiunderlag (a.l.a. Bamse) for fremtidige aleneturer... Er man 2 stykker kan man ligge på ryggsekker + ekstra klær dersom det går hull i Thermaresten... Skikkelig underlag er alfa & omega, som nevnt i "sammendraget" ovenfor.

Helium EQ: http://marmot.com/spring_2008/equipment/sleeping_bags/ultralight/helium_eq_reg

Helium Atom: http://marmot.com/spring_2008/equipment/sleeping_bags/ultralight/atom_reg

Har begge de ovenforstående soveposene, og er knakende godt fornøyd.

Kommer til å kjøpe meg en skikkelig vintersovepose av samme merke i løpet av året, http://marmot.com/spring_2008/equipment/sleeping_bags/mountaineering/col_eq_reg/details

Mvh.

TH

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, and privacy rules Privacy Policy