Jump to content

"Veidemanns lov" ???


kongstein

Recommended Posts

Hei ! Skal på fjellet i en uke. Hadde ikke tenkt å kjøpe fiske-kort for alle vanna, da jeg skal gå litt på måfo. Har hørt om en "Veidemanns lov" som sier at en kan fiske den fisken en spiser på plassen, uten å måtte betale fiske-kort. Har prøvd å finne denna "loven", uten hell. Er det noen som kan hjelpe mæ me detta ?

Link to comment
Share on other sites

Annonse

Tviler på at det finnes en slik lov som er aktiv. Da ville det ha vært fritt fram for alle å fiske uten å løse fiskekort. Det legges ned store ressurser for å kultivere vann rund om kring i fjellene. Betal ditt fiskekort med glede. :roll:

Link to comment
Share on other sites

Dette komer veldig an på hvert enkelt tilfelle. Men det går ikke an å anbefale "tjuvfiske", og fiskeretten tilhører grunneier uansett. Du har rett og slett ikke noe du skulle ha sagt om du blir tatt med buksene nede. Men som sagt det kommer nok veldig an på forskjellige ting. I for eksempel statsalmenning blir du vel garantert anmeldt, mens en privat grunneier kan kanskje ta saken på et annet vis.

Link to comment
Share on other sites

Den loven fantes, men det er svært lenge siden. Det forsvant på slutten av 1800-tallet. Folk på reise kunne fangste til eget bruk undeveis. Husker jeg ikke feil så ble faktisk fisket regulert før jakta. Det er nok ikke å anbefale å følge den tradisjonen lenger :roll:

Skitt jakt og fiske, med kort!

Link to comment
Share on other sites

Eg betaler også gjerne fiskekort, det blir gjort mykje godt og viktig arbeid i kultivering av vassdrag. Men eg kunne vel ønske meg ei større samkøyring her. No er det ofte komplisert å finne ut kvar ulike fiskekort gjeld og korleis ein skaffer seg slike fiskekort. Før du veit ordet av det er du inne i nytt fiskekortområde. Eg kunne gjerne betalt for eksempel 500 kroner for eit nasjonalt sesong-fiskekort (utanom lakselever etc sjølvsagt) og sluppe å tenke på grenser (Harald Heide Steen sleit med å sjå grenser under vatn, dei er ikkje alltid like lette å sjå i fjellet heller!). Dei lokale fiskelagene kunne fått tildelt midlar frå eit slikt fiskekortfond.

Link to comment
Share on other sites

I en del andre land finnes nasjonale ordninger, men i Norge vrimler det fortsatt av småkonger som ikke kan samarbeide. Skal du være lovlydig, må du derfor ofte gå rundt med en kortstokk, i tillegg til at du må gjøre en mengde forarbeid for å finne ut om kortgrenser, hvordan få tak i kort, reise halve Norge rundt for å kjøpe kort når du har funnet ut hvor de kan kjøpes o.s.v.

Det finnes imidlertid flere unntak, du kan fiske store deler av øst-Jotunheimen på ett kort. Det eksisterer også et kort som dekker store deler av Sunndalsfjella, Lesjafjella, Romsdalsfjella og Dovrefjell - det heter Snøhettakortet, men omsettes omtrent ikke fordi det er lite kjent og vanskelig å få tak i - er lagt ut for salg svært få steder - men etter en smule research har jeg funnet ut at ordningen administreres av Sunndal fjellstyre på vegne av alle rettighetshaverne. I tillegg at det omtrent ikke selges av noen av de vanlige kortselgerne i området, kan det heller ikke kjøpes på nett, men jeg har nå blitt enig om at jeg kan betale sesongkort kr 250.- til Sunndal Fjellstyres konto med henvisning til Snøhetta-kortet, og ta med kvitteringen som fiskekort. Puh.

Dety skal ikke være enkelt å være lovlydig i Norge.

I tillegg til alt dette må du passe deg for å fiske i private vann som plutselig dukker opp i alle almennninger, og hvor noen av eierne kan være riktig så bøse.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, and privacy rules Privacy Policy