Jump to content

Storm-matter på telt


Guest Anonymous

Recommended Posts

Guest Anonymous

Hei

Det argumenteres flittig for at stormmatter er noe man "må" ha på telt som skal brukes vinterstid/under tøffe forhold.

Hva er egentlig begrunnelsen for dette? Er det bevist at dette gjør teltet sikrere vinterstid/i en storm?

Har selv et meget bra telt uten stormmatter og har ikke opplevd det som dårligere enn telt med stormmatter.

Kan også nevne at mange såkalte "ekspedisjons-telt" som brukes i bl.a Himalaya svært ofte ikke er utstyrt med stormmatter..

Argumenter/synspunkter...?

Link to comment
Share on other sites

Annonse

Fordellen med stormatter er uansett at du slipper så mye plugger på selve telte da snøn brukkes for å holde telte nede mot bakken.

Mattene sørger også for at vinden ikke får takunder telte og fanger det sopm en balong noe som fører til enorm belastning på plugger og bardunner.

Har selv opplev at telt har flenget sommerstid på grunn av at vinden får tak i ytterteltet. Dette var et nytt telt med alle pluggen satt i bakken og 12 barduner kunn på krunn av slå/kastevinder på kulling styrke.

Etter hva jeg vet om telt uten stormmatter som brukkes på ekspedisjoner er nok dette hovedsaklig kupeltelt med utvendige stenger og god bardunering. Gode Kuppeltelt er jo mer vinsabille enn mange tunneltelt da disse står av seg selv. De store forteltene til tuneltelte gjør de jo ekstra sårbare for vinfang under kanten og inn i teltet.

Link to comment
Share on other sites

Guest Anonymous

Interessant svar, Thomas.

Jeg kan klart se noen av poengene for å ha stormmatter på tunneltelt.

På mitt telt kan jeg "stramme inn" ytterduken slik at det nærmest ikke finnes slak/blafring i denne duken. Vinterstid er det enkelt å fylle på med snø langs kanten av teltet, evnt. lage en levegg.

For de som har tunneltelt, er dere mye plaget av blafring i teltduken på ytterteltet(når det blåser skikkelig).

Link to comment
Share on other sites

Guest Anonymous

Forstår veldig godt hvorfor folk tror stormmatter er et must. Men skal garantere dere at telt som er beregnet for vinter uten matter holder lenge. Det finns ingen telt-produsenter som tar noen sjangse på å overdrive teltenes ekstreme grenser. Hvertfall ikke de seriøse : Hilleberg, North Face, MSR, Marmot, Bibler osv. Om de gjorde det, ville de ikke hatt noen kunder etterhvert.

Selv har jeg kun hatt telt uten matter. Og syns de teltene med jeg har prøvd har hatt dårligere ventilasjon når mattene var i bruk. Det er endel mennesker som forsvarer dette med at mattene ikke skal tildekkes med snø men ha et lite mellomrom, dvs ligge fritt. Og om det er tilfellet så kan man like godt gjøre det på et telt uten matter. I tillegg til dette har man selvsagt en levegg eller 3.

Når det kommer til telt, skal jeg love deg at om du har et av de mer utprøvde modellene er du trygg fra vær og vind. Om du skal ha et trygt vintertelt, så vil jeg absolutt bemerke at det som er det viktigste er et telt man kan få opp alene og på en lett måte. Kommer man utenfor dårlig vær som kommer fort, kan en person sette opp teltet, og en annen lage leveggen. Får man ikke opp leveggen er det kjekt om teltet tåler en støyt!

Link to comment
Share on other sites

Guest Anonymous

Hei

Har nettop kjøpt et Fjellreven G66 (gammel modell) uten stormmatter. Snakket med Skandinavisk, importøren i Norge og fabrikken i Sverige. Alle mente teltet ikke trengte matter, det står godt nok uten. Høyere vekt og dårligere ventilasjon var argumentene mot. Hvis jeg insisterte på matter kunne importøren sende meg teltstoff som jeg kunne få sydd på selv, men det tror jeg ikke jeg gidder.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, and privacy rules Privacy Policy