Jump to content
IGNORED

Tinderangling - traverser


tepose
 Share

Recommended Posts

Hei!

Jeg ønsker tips til traverser som kan gjennomføres på egenhånd uten tau her i Norge. Elsker fjellturer som krever klyving, og ønsker mer av disse i år!  Jeg begynte å klatre i høst, men har stort sett klatra innendørs. Klatra en del ute i fjor høst, men da på topptau. Kan altså ikke så mye om sikring enda, men har store ambisjoner om å lære det i løpet av året. Målet er etter hvert å begynne med naturlige sikringer, men må klatre mer på led under vanlig sportsklatring først.

Så fram til jeg har mer kunnskap og erfaringer, samt bekjentskap som driver med det samme, trenger jeg tips til luftige, utfordrende turer hvor jeg kan dra alene, men uten å risikere livet mitt fullstendig. Håper dere har noen tips! Gjerne i Romsdalen, på Vestlandet, Jotunheimen, osv. Har noen her f.eks. gått Bjørndalstraversen i Rosendal? Leser så mye forskjellig - noen mener man trenger tau, andre skriver at det går helt fint uten! Jeg vil si jeg har ganske god balanse, og er vant til å løpe mye rundt i fjellterreng. 

På forhånd takk for svar :D

Link to comment
Share on other sites

Nå er ikke jeg noen traversekspert, men hvorvidt man trenger tau kommer an på flere forhold. Det er en avveining mellom hvor stor sjanse er det for at du faller, og hvor eksponert er terrenget. De fleste traverser kan gås uten tau, men faller du er du ferdig. Se på videoene til Kilian Jornet f.eks. Han løper og klyver mye i svært eksponert terreng uten tau. Mulig: ja, farlig: ja! Tau krever også en partner og tar lengre tid. Det går an å bruke tau alene, men da må du gå opp og ned flere ganger for å hente sikringsmidler og klippe ut tauet. Det er også veldig vanskelig å sikre bra dersom det ikke er gode steder å plassere sikringsmidlene, men det finnes metodesett for å sikre de fleste former for alpin ferdsel. 

Se gjerne

Hidden ContentHvorvidt jeg vil bruke tau på en travers avhenger også av vær og vind. Våt stein er glattere, stein med is og snø er enda glattere. Sterk vind påvirker evnen til å holde balansen. Sikten påvirker evnen til å følge planlagt rute og så videre. Forhold som dette, samt hvor komfortabel den enkelte er med å ferdes i eksponert terreng er nok grunnen til at du ser noen sikre og andre ikke på f.eks. Bjørndalstraversen.

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, and privacy rules Privacy Policy