Gå til innhold
Bragvin

Test av Mammut KingSize Pump mat og Svartisen extrem

Anbefalte innlegg

Da jeg med årene har slitt mere og mere med en kranglet rygg (flere prolaps) har dette preget teltlivet de siste årene, siste langturene i telt har jeg slitt skikkelig med å komme meg på bena om morgene og kunne brukt timer på å rette meg skikkelig opp. Etter flere runder med dette på tur fant jeg ut at nok var nok, det var på tide med en forandring! Enten måtte det bli omtrent slutt på teltlivet, eller så måtte jeg invistere i nytt liggeunderlag. Har tidligere brukt et lett og tynt skumgummi-underlag med folie på ene siden, dette har isolert godt og vært meget praktisk på tur sommer som vinter, men holdt ikke lengre må pga ryggen.  Det endte med at jeg invisterte i et underlag fra Mammut, og dette vil jeg påstå er noe med den beste invisteringen jeg har gjort.  

Skjult lenke - logg inn for å se den

Med en R-verdi på 8.2 er du garantert å ikke fryse pga underlaget, det er god plass og du ligger som en konge på det. Etter å ha lagt ute i mellom minus 15 til 20 grader på vinteren kan jeg garantere at den holder mål i fht til R-verdien. Et annet aspekt jeg setter stor pris på er tykkelsen på det, med sine ti centimeter merker man ikke små ujevnheter som er under underlaget. Det er også såpass bredt (70cm) at en kan bevege seg i soveposen, legge seg fra side til side uten at en faller utenfor. Lengden er bra nok for de fleste med sine 198cm, holdt i massevis for meg som bare er 178cm. Underlaget er også robust produsert med 100% Polyester squareTX ™ 40D ripstop, Det tålte at bikkja mi med sine kvasse klør vandre oppå det og at en liten glo kom på det uten at det ble hull i det, Om det er noe en kanskje kan se på som et minus så må det være vekten som er på 1.59kg, og med en pakke størrelse på 57cm langt og 14cm i diameter vil det for de råeste lettvektsfolke bli i det meste laget. Men for min del som ikke teller gram når jeg pakker og heller ikke går av veien for en litt tyngre ryggsekk på ryggen til fordel for litt ekstra komfort, ja da er dette verdt hvert et gram og centimeter. Kan ikke huske at jeg noen sinne gang har lagt så komfortabelt på telttur som jeg gjorde med dette liggeunderlaget, ANBEFALES! 

Pluss:  Vanvittig liggekomfort, robust og seriøs isolasjonsevne med en R-verdi på 8,2. 

Minus: Pakket størrelse og vekt 1.59kg

Da jeg hadde en gammel sovepose som kan kalles velbrukt og litt til, så jeg mitt stikk for å kjøpe en ny siden jeg først var i gang med å fornøye utstyrsgarderoben min. Jeg har tidligere brukt både dun og syntet poser og gikk denne gangen for en syntetpose. Dette på bakgrunn av egenskapene til syntetstoffet ift til fukt, hvor komfort på en måte går foran både vekt og pakkestørrelse.

Skjult lenke - logg inn for å se den

Jeg vurderte mange forskjellige poser, men fant ut jeg ikke skulle gå helt bananas økonomisk og kjøpte meg en Svartisen X-trem fra Helsport. Den ble også prøvd ut i den kalde vinter natta som lå mellom 15 og 20 minus, den ble også satt på sikkelig prøve da den ble fuktig i forkant av nattesøvnen. Dette er ikke blant di dyreste vinterposene, men heller ikke blant de absolutt billigste da den koster 2k på XXL. Den fungerte bra på turen, hadde som vanlig på meg longs og ulltøye inni den på natten men ikke sokker. Jeg sov som et barn gjennom hele natten og frøs ingen plasser, heller merket jeg ikke tendenser til at det ble kjølig noe plasser. Var god og varm på beina selv uten sokker (da disse lå til tørk i posen). Posen holder mål under de fleste forhold i vinterfjellet med en T-Ext på -38 grader og vil påstå å si at dette er mye pose for pengene! 

Pluss: Pris og tåler kulde godt selv om det er oppstått fukt. 

Minus: Vekt 2.8kg. 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.


 • Lignende innhold

  • Av beaska
   Valget står mellom Mammut Women's Protect Fiber Bag -21c Renaissance M og Mammut Tyin MTI 5-Season - 25 C 180 liter. Noen med erfaringer og meninger hvilken av disse som er best? Det blir mange netter under åpen himmel gjennom hele året, så dun er uaktuelt. Pga 2 bikkjer må den også tåle endel slitasje/klør etc. 
  • Av TorbjørnJ
   Har nå en DD hammock frontline som jeg i grunn er ganske fornøyd med, men er lei av å fryse når kulda kommer snikende. Ligger med et enkelt liggeunderlag under meg (som jo forsvkyver seg i løpet av natten, men det er en annen historie) men blir fremdeles kald.
   Tenkte først å kjøpe et liggeunderlag med høyere R-verdi, dette frister litt: https://www.widforss.no/jr-gear-traverse-core-primaloft-183x51x8.9-cm
   Men ser at flere anbefaller å heller gå for underquilt. Problemet mitt er da at det er så vanskelig å sammenligne underquilt A og B. På soveposer og liggeunderlag har man standardiserte måter å teste temperatur men dette har man ikke på underquilter.
   Ser man får en relativt rimelig sak fra Dovrefjell (499,-) og DD har en som selges for 799,- men finner som sagt bare empiriske data på disse. Synes det blir litt vel mye å legge ut 2500,- for en Eno Vulcan.
   Noen forslag/tips? Vil gjerne ha noe som tilsvarere en rating på -5'C
    
   Vurderer nesten å lage meg noe selv, enten ved å kutte opp en dyndune og sy på ekstra stoff/hemper. Eller å kjøpe en sovepose og sy på hemper. Det er jo ikke akkurat rocket science. Det er jo bare en sovepose utenpå køye, over halve kroppen(?). Men fra tidligere erfaringer, når man tenker "dette kan jo ikke være så vanskelig" om ting man aldri har gjort før - så tar man ofte feil
  • Av Bobe
   Har i lengre tid prøvd å finne et lite hull i underlaget mitt, exped7 downmat, uten hell. Men underlaget var ubrukelig det grunnet hullet. Prøvde i badekar og med zalospray å ikke f. 
   Til slutt bråste jeg opp underlaget med en 12 v pumpe, så hardt at det lille hullet ble et veldig mye større hull som gjekk Ann å finne, var forøvrig i overgangen til ventilen, tetta så dette med uv wader reper glue, og vipps var underlaget friskmeldt. 
  • Av toroluf
   Halloen!
   Det nærmer seg bursdag til barna, og da er det selvsagt turutstyr han far ønsker å gi🥳
   Har dere noen anbefalinger av liggeunderlag til barn? Helst under 1000-lappen/stk.
   Fra før har Vi 2 stk Ajungilak Bamse. De er gode, men store i volum. Argumenter for noe nytt er:
   - mindre plass/volum
   - lavere vekt(?)
   - bedre komfort
   MEN, kvalitet: er dere evt fornøyde med kvaliteten på liggeunderlaget deres? Kjipt hvis det går hull... Bamse kan liksom ikke bli Så ødelagt... Så, er det verdt pengene å kjøpe noe annet?
   kjøper dere voksenstr. til barn, eller barnelengder?
   5-åringen er ca 110 cm (hvis husker rett). 7-åringen er 126 Cm.
   Takknemlig for gode tips!;)
  • Av Lisecat
   Hei
   Jeg vurderer å kjøpe Therm-A-Rest NeoAir, Xtherm og bruke det hele året i telt. Fryser lett så trenger noe som er varmt! Lurer også på om noen har erfaring med å brune Therm-A i hengekøye? Blir litt dyrt å kjøpe eget underlag til hengekøye synes jeg. Tenker at kanskje mumie-versjonen egner seg best da siden den smalner? 
   Eventuelt om det egentlig bare er quilt som gjelder for hengekøye?
   Noen som har erfaring?
    
   Takknemlig for tips og råd
    
   Mvh Lise
 • Hvem er aktive   0 medlemmer

  Ingen innloggede medlemmer aktive

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder og sporingslenker

Fjellsport Fjellsport

Skitt Fiske
×
×
 • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.