Gå til innhold
strebus85

Vinterjakt i Ånderdalen på Senja 9.-13. mars

Anbefalte innlegg

En kompis og undertegnede hadde planlagt en tur til Ånderdalen i Senja for å skyte våre siste ryper for sesongen. Vi kom oss av gårde og hadde en toppers tur i finværet. Her er en liten rapport fra et litt glemt perle nordpå.

Dag 1
Avmarsj halv tre fra den perfekt måkte parkeringa i retning Åndervatnet og gamma som i følge kartet skulle ligge ved vannets sørende. Sekkene var uforskammet tunge, men terrenget var fint og føret perfekt med -2C med få cm styresnø oppå et skarelag. Vi brukte likevel tre timer på de 7,5 km det var inn til gamma. Teltet kom opp og drytechen ble inntatt innen mørket kom. I utgangspunktet skulle vi sove i telt ved siden av gamma for å snylte på utedoen der, men der var også en mulighet for at vi skulle sove i selve gamma. Denne tanken ble raskt skrotet da det viste seg i gammen å være tre cm stålis på gulvet og lange istapper fra vegger og tak. Tøværet som hadde vært i de foregående ukene hadde gjort at snø hadde smelta og rent inn og lagt seg som is over det meste. Vi var glade vi hadde med telt, for å si det sånn.

Dag 2
Frokost og påfølgende trugejakt langs sørsida av vannet. Været var vindfullt og litt hustrig med dårlig sikt og trekk fra sør. Det var heldigvis litt fugl i terrenget, og jeg skøyt ei rype tidlig på dagen. Dette var den eneste vi skøyt den dagen. På kvelden fyrte vi opp jøtulovnen i gamma for å ha et sted å være. Vi banka og skrapte vekk store mengder is den kvelden, for vi hadde et håp om at vi mot slutten av turen skulle kunne sove der. Ved var det ikke noe problem med, Statsskog hadde tydeligvis kjørt opp rikelige mengder som var stablet tørt og fint.

Dag 3
Vi jaktet i dag i furuskogen nord for vannet. Været var perfekt og natten hadde lagt fra seg ca fem cm med bra sporsnø. Vi gikk litt i høyden, men trakk ned igjen i skogen for å følge spor. Jeg skøyt mi andre rype for turen i tett furuskog etter å ha fulgt noen spor i nesten hundre meter. Bra stemning der og da, men dette var den siste rypa vi fikk denne turen. Denne kvelden inntok vi gammen for fullt. Det begynte endelig å bli såpass tørt der oppe at vi kunne sove der.

Dag 4
Gammeovnen fungerte som bare juling, så det ble nesten en svett natt innenhus. Gammen var svært solid bygget med stokkevegger, køyeseng til fire og et lite bord. Et vindu sørget for lys. Denne jaktdagen forsøkte vi oss igjen i furuskogen. Det var en del spor, men mange av dem var fra dagen før. Mot slutten av jakta fulgte vi en flokk på ti ryper, men de forsvant etter hvert over fjellet i retning Torsken. Vi snudde og fulgte en fin vinterhare der den spurtet unna oss på umenneskelig hold. Tilbake i gamma pakka vi telt og gjorde oss i stand for avmarsj neste dag.

Dag 5
Soping av gammen etter frokost før vi fikk en totimers marsj ned med betydelig lettere sekker. B kjørte sørover mens jeg rakk MS Nord-Norge fra Finnsnes i retning Ishavsbyen. Topp tur på topp øy.


Ånderdalen kan hjertelig anbefales til andre, men ikke forvent de store fangster når det gjelder småvilt. Sommerstid er det bra med fisket i vannet i følge hytteboka vi fant i gammen. Det er nok også veldig bra i den rolige Ånderelva som renner den ene mila fra vannet og ned til fjorden. Gammen er eid av Statsskog og relativt godt holdt. Utedoen var også bra. Forøvrig hadde vi forhåpninger om å kunne fyre fine bål mens vi var der, men det meste av furuskogen ligger på nordsida av vannet, altså langt unna gammen. Vi endte opp med å sitte inne i gammen på kveldene.

post-4583-13347474412_thumb.jpg

post-4583-133474744169_thumb.jpg

post-4583-133474744219_thumb.jpg

post-4583-133474744267_thumb.jpg

post-4583-13347474432_thumb.jpg

Vis rapporten i Turkartet

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Flott turrapport. Likte bildene fra Ånderdalen i vinterprakt. Var der i fjor sommer og dalen kan uten tvil anbefales på det varmeste. Selv om man ikke har med børse eller fiskestang så står man ikke tomhendt tilbake i et møte med Ånderdalen. Det er rett og slett en flott opplevelse.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.


  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder og sporingslenker

Fjellsport Fjellsport sporing

Outnorth.no Skittfiske
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.