Gå til innhold
Håvard

"Skarveangrep" på Rauddalstindan

Anbefalte innlegg

Jeg har alltid hatt stor sans for fjellrypa (Skarv). Den lever i karrige og værharde områder, rett og slett en liten "barsking". På topptur forrige uke fikk vi en ny og artig opplevelse.

På 1930, rett før Ø Rauddalstind, tråkker vi nesten på ei skarv. Vi rygger litt, tar frem fotoapparatet og knipser i vei mens den gjør seg riktig morsk. Så løper den rett imot og stopper ett par meter forran oss. Vi rygger nok en timeter, og et nytt "angrep" iverksettes fra dene tøffingen. Nå står den maksimalt en meter fra oss. Plutselig spretter 6 små nøster opp 15 meter bak skarvemor. De er knapt større enn en mandarin. Vi rygger igjen og tar en stor bue rundt for ikke å skremme dem ytterligere. Skarvemor følger oss tett i hælene i rundt 40 meter.

Vi har aldri sett slik oppførsel før. Lirypa legger jo som regel ned den ene vingen og forsøker å avlede ved å løpe bort fra kullet.

På vei ned til Rauddalsbandet har vi mer enn nok med å unngå steinsprang og glissader, så skarvemor er glemt en stund. Likeså de 14 andre voksne rypene vi så under turen.

Vel nede striregner det, og jeg begynner å tenke på skarvemor og de små nydelige nøstene igjen. Vel, ærlig talt er det vel skarvemor jeg tenker på, sulten som jeg er. Kurt hadde lagt igjen matpakka, så jeg måtte dele min med ham. Tankene går på gravet rypebryst. Først 60 døgngrader mørning, ikke 40 som normalt. Deretter 2-3 dagers graving. Til dette måtte det bli salatblader, skogsbæryoughurt ispedd ekstra blåbær, eggerøre og flatbrød. Og selvfølgelig en god vin som Faustino 1 eller Ygay fra 93.....

Nå er vi endelig nede ved teltet på Leirvassbu og dagens middag snart klar.

Meny: Pølsegryte og Lerums husholdningssaft.

Snakk om nedtur...... :shock:

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Skarven blir verre og verre for hvert år.. direkte aggressiv er den, fysjom

Lerums husholdningssaft er ikke SÅ ille da, men til fuglebryst er det faktisk mulig å teste en litt tøff rosevin. Barbarisk, men fryktelig godt.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Stakkars ryper. Tenk å gå i fjellet og alt en tenker på når en møter rype er hvordan det ville vært å spise den. Jeg gleder meg for hver rype som kommer seg unna jegerne om høsten :shock: .

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Anonymous

O nei da, Panda, bare fugleelsker (hobbyornitholog, om du vil kalle det slik) :shock: . Jeg spiser kylling, men rype ser jeg helt i de fri.

Morten kan forresten berette en historie da han gikk med mora si og hunden hennes i Skarvheimen, hvor en rypemor tappert angrep hunden (en Golden Retrever) for å forsvare kullet sitt (og pysehunden ble faktisk redd henne og trakk seg unna :roll: ).

Så rypemammaer er modige, de :? !

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Nja.. jeg vet nok ikke om bikkja nødvendigvis var så pysete. Tror heller at den bare ikke gadd å bråke. Bikkjer er jo slik. Så lenge de kan være opptatt av "mat" og "sove" så er de i grunnen fornøyd. Får de litt avveksling med å løpe etter en pinne eller en bærplukker eller noe slikt så stortrives de. Men en sinna skarv med unger som ligner mandariner, njet! skjønner godt at den trakk seg unna.

Forøvrig er det vel slik at de fleste mennesker liker fulger. Noen foretrekker de flyvende i luften, mens andre vil ha de svømmende i fløtesaus. Selv setter jeg pris på begge deler.

Bjørn R.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.


 • Lignende innhold

  • Av Tommy82
   Hei.
   Er det noen som har tips om rypeterreng med hytte for 4-6 jegere neste sesong?
   Hvor i børgefjell ville dere hatt «base» for en 5 dagers jakttur?
   veit inatur, røyrvik fjellstyre og visit børgefjell har noen tilbud, men om det finnes noe annet, eller generelle tips, så mottas de med takk🙂🙂 skitt jakt alle sammen
  • Av AmundJS
   Hei, er det noen her som vet om forskjellige typer pakkrammesekker? Idag har jeg en Bergans PowerFrame 3810 og er storfornøyd med den, men kan trenge en mindre sekk. Helst rundt 60-80L men med en ramme med visse detaljer som PowerFrame har. For eksempel så er jeg avhengig av disse rørene som stikker opp av ramma, da disse brukes til å bære rifle, ekstra bagger, poser, og mye annet. Vil gjerne også ha en L-formet ramme, da det gjør det mye lettere å pakke vedsekker/bensinkanner osv men L-ramme er ikke et "must".
   Jeg har sett en del på Norrøna Reconpack, men denne er også for stor og for dyr, har også sett på Eberlestock sin Mainframe men denne mangler disse to knaggene. 
   Eventuelt noen som har prøvd seg på å lage en annen sekkepose til PowerFrame? eller vet om en type sekk som lett kan festes på ramma uten å bli ubehaglig på grunn av stropper som festes på tvers av skulderremmer/ryggen? 
   Jeg setter stor pris på alle forslag og hjelp  
  • Av Iren Hansen
   Jeg har kun litt erfaring med storviltjakt og trenger råd og tips på hvilke tradisjoner som brukes for å sikre at man får riktig møring? Hvis til eksempel mørningstermometeret mitt går i stykker, er det metoder for å se om kjøttet er ferdig mørnet? 
  • Av GrundeL
   Leseverdig artikkel om eiendomsretten: Skjult lenke - logg inn for å se den
  • Av Vebjørn Holmslet Astad
   Navn: Litt frå jaktåret 2017
   Kategori: Medlemmenes egne videoer (friluftsliv)
   Dato lagt til: 2018-03-27
   Innsendt av: Skjult lenke - logg inn for å se den

   Har samla opp någen fine situasjoner fra jaktåret 2017 her. Ser fram te høsten igjen


   Skjult lenke - logg inn for å se den
 • Hvem er aktive   0 medlemmer

  Ingen innloggede medlemmer aktive

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder og sporingslenker

Fjellsport Fjellsport

Milrab Milrab

Skitt Fiske

×
×
 • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.