Jump to content
IGNORED

Røking av elghjerte


Henning Bakken
 Share

Recommended Posts

Jeg synes et døgn hørtes veldig lite ut. Jeg har aldri saltet elghjerte, men hver høst pleier jeg å salte og røyke et par rådyrlår, og da har jeg gjerne lårene liggende i salt et sted mellom en og to uker - avhengig av størrelsen. Nå er jo et hjerte mye mindre enn et lår, men jeg synes det hørtes knapt ut med bare et døgn. Spør på røykeriet ditt. De vet vet sikkert hvor lenge det skal saltes.

Link to comment
Share on other sites

I boken Villmarksmat av Hans Haagenrud og Rune Weckhorst står det om Kaldrøkte elghjerter:

"1,5 kg sjøsalt, 2 ss salpeter og 2 ss knuste einerbær. Hjertet legges i litt av blandingen, og resten av blandingen legges over hjertet. 3 døgn. Hvis du vil ha mildere salting kan du ta det opp etter 2 døgn,ett døgn eller bare etter noen timer. Skyll godt i rennende vann og heng til tørk i 3-4 dager i frisk luft. Nå er det klart for røking."

Når jeg leser litt i ulike bøker ser det ut som om lammelår/rådyrlår saltes i 5-6 døgn. Alternativ til tørrsalting er saltlake. 10 liter vann, 3,3 kg salt, 1ss sukker og 0,5 ts salpeter. (Selv har jeg aldri brukt salpeter, men det er kanskje bra?)

Link to comment
Share on other sites

Jeg hadde mer å si, men da det bare ble 5 sekunder mellom lyn og torden turte jeg ikke ha på maskinen lenger. Og så er jo, som vi alle vet, naturens skuespill bedre enn det meste annet. Nå er det stjerneklart i takvinduet på nordtaket og fortsatt lyn i takvinduet på sydtaket!!

I oppholdet kom jeg på grunnregelen for salting. Det er 1 dag for hver ½ kg kjøtt. Siden røking også er konserverende kan man kanskje salte litt kortere tid? Vann gjerne også ut kjøttet en dag eller to etter saltingen. (Skulle du glemme kjøttet for lenge i saltet bør du vanne lenger tid.)

Jeg glemte en rensbog i saltet for 7-8 år siden. Den ligger fortsatt i kjøleskapet...

Link to comment
Share on other sites

Hjertet er ikke stort. Det skal være snittet opp slik at alt blodrester er fjernet.

Saltet gjør jobben veldig fort, og det er nesten bedre å være litt forsiktig med saltingen enn å overdrive. Ett døgn skal være nok. La det stå kaldt, i kjøleskap e.l.

Saltlake har jeg også prøvd, og det fungerer veldig bra, men skal du bare salte ett hjerte så holder det etter min mening med tørrsalting.

Link to comment
Share on other sites

Samene bruker generelt mindre salt enn nordmenn. Særlig sørsamisk kjøttbehandling er utrolig fin. Man trenger ofte langt mindre salt enn man tror. Jeg anbefaler boka: "Røyk og rak, tørk og grav" av Helge Hagen. Jeg har selv redusert saltmengden veldig de siste årene, og synes jeg får bedre kjøtt.

Særlig når du skal røyke hjertet. Ville bare ha frosset det til det skal til røykeriet, og hengt det etterpå, uten salt i det hele tatt. Det er jo to forskjellige konserveringsmetoder..

Link to comment
Share on other sites

Tja, 1 dag salting pr 1/2 kg kjøtt var da veldig lite. Regelen jeg bruker (og som jeg også har lest flere steder), er at viltkjøtt og lam/sau legges en halv uke i salt per kilo kjøtt, gris er feitere og bør ha en uke per kilo. Jeg lar gjerne kjøttet ligge noen dager mer for å være helt sikker på at saltet er fordelt i hele kjøttet. Utvanning etter saltinga er derimot viktig for å ikke få så ramsalt og hardt kjøtt når våren kommer. For lammelår/rådyrlår vanner jeg ut 6-7 timer før det heges opp innendørs et par dager. Da får man en tørr hinne utenpå kjøttet, og det kan etterhvert henges på f.eks loftet på huset dersom du ikke har et stabbur stående..

Elghjerter har lite fett på seg saltet vil trekke veldig raskt inn. Et par dager er vel mer enn nok, og salt gjerne mindre siden du også skal røyke det. Bare skyll av men kaldt rennende vann og heng det opp 2-3 dager før det skal røykes. Da tørker kjøttet litt og røyksmaken setter seg mye lettere i kjøttet.

Link to comment
Share on other sites

Ja, det beste sluttresultatet får du med minimal bruk av salt, sålenge du klarer å unngå muggdannelse eller forråtning i kjøttet. Her er det mange elementer som spiller inn; viktige faktorer er temperatur, luftfuktighet og luftsirkulasjon/luftskifte og selvsagt tid på salting og tørkingen...

Mengden salting kommer egentlig an på hvor usikker du er på alle disse forholdene. Er du utrygg så bør du nok salte litt mere "enn nødvendig", er du dristig og vil eksperimentere, så prøver du å minimalisere bruken av salt.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Similar Content

    • By Boganis
      Symboler/ikoner til bruk i Alpha GPS/hundepeil (og jeg formoder andre Garmin GPSer som har farveskjerm) og PC-programvaren Garmin BaseCamp.
      Av en eller annen uutgrunnelig årsak er det slik at symbolene kun synkroniseres mellom GPS'en og BaseCamp om de er navngitt som følgende:
      I GPS'en må alle symbolene hete: Custom * (eks. Custom 0, Custom 1, Custom 2, Custom 11, Custom 55 etc.)
      Tilsvarende symbol på PC'n må hete: 00* eller 0** (eks. 000, 001, 002, 011, 055).
      Dette tok det meg evigheter å finne ut av. Først la jeg 00* filene på både GPS og  i PC'en, men da synkronisertes ikke symbolene mellom enhetene og en fikk kjedelige prikksymboler under overføringer. Men når jeg fant ut at de skulle ha ulike navn på de to enhetene gikk synkronisering av symboler brillefint!
      Således ligger symbolene som skal overføres til GPS'en i mappen "IkonerTilAlpha"  
      Koble GPSen til PC via USB-kabelen og legg symbolene i mappen:
      Garmin >  CustomSymbols
      Altså kun ikonene, ikke selve TilAlpha-mappen.
      Ikonene til bruk i BaseCamp på PC'n, ligger i mappen "IkonerTilBaseCamp"  
      Om man vil benytte ikonene i Garmins BaseCamp legger man ikonene i mappen:
      Denne PCen > Dokumenter > Min Garmin > Tilpassede veipunktsymboler
      Altså kun ikonene, ikke selve TilBaseCamp-mappen.
      Om ikke mappen: Min Garmin og/eller: Tilpassede veipunktsymboler   finnes må disse mappene skapes. Mappen: Tilpassede veipunktsymboler   må ligge under mappen: Min Garmin.
      Om noen skulle være interessert i å lave egne symboler gjelder følgende:
      Symbolfilene må være i 24-bit Windows bitmap format (*.bmp)
      Symbolene må være 32x32 piksler
      For å få deler av symboler transparente benyttes fargen magenta (RGB: 255, 0, 255)
      Det kan se ut som det kun er mulig å ha 56 Custom Symbols. Jeg har ikke funnet ut hvordan det er mulig å overskride denne grensen.
      Veipunktene er lavet av undertegnede, og ifall det skulle være tvil om hva de forestiller kommer det her en beskrivelse:
      000 Tiur
      001 Røy
      002 Orrhane
      003 Orrhøne
      004 Lirype
      005 Fjellrype
      006 Jerpe, hann
      007 Jerpe, hunn
      008 Jerpe, hann (variant)
      009 Rugde
      010 Ringdue
      011 Fasan
      012 Rapphøne
      013 Skjære
      014 Kråke
      015 Nøtteskrike
      016 Stokkand, hann
      017 Grågås
      018 Ærfugl, hann
      019 Krikkand, hann
      020 Krikkand, hunn (kan vel benyttes til de fleste hunnvarianter?)
      021 Brunnakke
      022 Kanadagås
      023 Mandarinand Om noen skyter en, la meg vite hvordan de smaker!
      024 Hare
      025 Rev
      026 Bever
      027 Rådyr
      028 Elg
      029 Hjort
      030 Rein
      031 Dåhjort
      032 Villsvin
      033 Bjørn
      034 Muflon
      035 Grevling
      036 Røyskatt
      037 Ekorn
      038 Mink
      039 Mår
      040 Mårhund
      041 Gaupe
      042 Jerv
      043 Ulv
      044 Stensopp
      045 Svart trompetsopp
      046 Spissmorkel
      047 Kantarell
      048 Traktkantarell
      049 Tyttebær
      050 Blåbær
      051 Multe
      052 Bringebær
      053 Bjørnebær
      054 Markjordbær
      055 Slåpe

      Jeg jakter både i Sverige og Norge, derfor finnes det arter med som ikke nødvendigvis er jaktbare i begge land, men kun ett. Så sjekk jaktbarheten/jakttidene først!
      Beste hilsener,
      Thomas Risan
      thomas.risan(alfakrøll)gmail.com




      Tilpassede veipunktsymboler ver. 2.1.zip
    • By tobhar02
      Nå har det seg slik at jeg og en kompis har snakket mye om å ta en lengre tur i villmarka i Kanada. Det vi sliter med, er å finne ut av hva vi bør ha som budsjett på en slik tur. Hva trenger vi av papirer, priser på flytransport, lisenser for jakt og fiske, ca pris på tur totalt? evt andre ting vi bør tenke på. Andres erfaringer innenfor tur i Kanada generelt (jakt, fiske, reise, utstyr)
      Vi er fortsatt ganske tidlig i planleggingsfasen så vi er også åpne for forslag når det kommer til områder
    • By Tommy82
      Hei.
      Er det noen som har tips om rypeterreng med hytte for 4-6 jegere neste sesong?
      Hvor i børgefjell ville dere hatt «base» for en 5 dagers jakttur?
      veit inatur, røyrvik fjellstyre og visit børgefjell har noen tilbud, men om det finnes noe annet, eller generelle tips, så mottas de med takk🙂🙂 skitt jakt alle sammen
    • By AmundJS
      Hei, er det noen her som vet om forskjellige typer pakkrammesekker? Idag har jeg en Bergans PowerFrame 3810 og er storfornøyd med den, men kan trenge en mindre sekk. Helst rundt 60-80L men med en ramme med visse detaljer som PowerFrame har. For eksempel så er jeg avhengig av disse rørene som stikker opp av ramma, da disse brukes til å bære rifle, ekstra bagger, poser, og mye annet. Vil gjerne også ha en L-formet ramme, da det gjør det mye lettere å pakke vedsekker/bensinkanner osv men L-ramme er ikke et "must".
      Jeg har sett en del på Norrøna Reconpack, men denne er også for stor og for dyr, har også sett på Eberlestock sin Mainframe men denne mangler disse to knaggene. 
      Eventuelt noen som har prøvd seg på å lage en annen sekkepose til PowerFrame? eller vet om en type sekk som lett kan festes på ramma uten å bli ubehaglig på grunn av stropper som festes på tvers av skulderremmer/ryggen? 
      Jeg setter stor pris på alle forslag og hjelp  
    • By Iren Hansen
      Jeg har kun litt erfaring med storviltjakt og trenger råd og tips på hvilke tradisjoner som brukes for å sikre at man får riktig møring? Hvis til eksempel mørningstermometeret mitt går i stykker, er det metoder for å se om kjøttet er ferdig mørnet? 
  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, and privacy rules Privacy Policy