Gå til innhold
  • Bli medlem

Thomas N

Aktiv medlem
  • Innlegg

    17
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Alt skrevet av Thomas N

  1. Slenger meg på denne. Noen som vet noe om forholdene i Sunndalen (Dronningkrona) og Storlidalen? Ser skredvarslingen (varsom.no) melder om redusert faregrad til helgen.
  2. http://www.zero.no/o...stiftelsen-zero Interessant nok? Neppe. Er du heldig finner du kanskje din egen arbeidsgiver. (Norsk sluttstrøm) Beklager å ødelegge stemningen men enhver (seriøs?) debatt må ha en motpol. Spiss argumentene. (Nå er heller ikke jeg så begeistret for vindkraft i innlandet, men påstander og argumenter uten hold i virkeligheten fører til at avgjørelsen blir tatt på feil grunnlag. )
  3. Jeg har ikke tenkt å begi meg ut på "monstermast" debatten, men har et ønske om at de som deltar forholder seg til dokumenterte påstander. Det er en gjenganger at når følelsene tar overhånd i en debatt faller kvaliteten på argumentene, og i mange tilfeller blir argumentene ren og skjær løgn. De som har kompetanse på området klarer enkelt å verifisere validiteten til argumentet, men de uten kan lett bite på agnet. Standpunktet til vedkommende blir dermed dannet på et falsk grunnlag. REs; Så klart er rapporter bestillingsverk, hvordan ellers skulle prosjektgruppen vite hva de skulle utrede, og for hvilken oppdragsgiver. At det er gitt føringer på hva rapporten skal ende ut i er vel en selvfølge, oppdragsgiver ønsker å få utredet et problem med de spesifikasjoner som anlegget krever. Men det er langt i fra underforstått at rapporten gir den konklusjonen oppdragsgiver hadde ønsket den konkluderte med, konsulenter og ingeniører forholder seg til teknikken, naturlovene og økonomien, ikke politikere og følelser. At det har forekommet uredeligheter i din kommune betyr på ingen måte alle driver på den måten. For å bruke et folkelig uttrykk; "ikke dra alle under en kam". Du bygger ditt argument på et falskt premiss. panda; Jeg vet ikke helt hva du sikter til, men hvis du betviler den økonomiske konklusjonen som er tatt bør du kunne støtte det opp med et annet overslag. Hva angår verdidebatten så er dette en politisk debatt. Ikke skyld på ingeniøren som sier at sjøkabel er en dyrere og teknisk dårligere løsning enn luftstrekk. Han tar ikke feil, selv om luftstrekk i dine øyne er en dårlig løsning mht. bevaring av verdier osv.
  4. De er hjertelig velkommen til å kritisere rapportene til "disse folkene", men det forutsetter at du begrunner påstandene dine. Alle kan rope høyt og mene ditten og datten, men for å si det litt brutalt; Ingen gidder å bry seg med løse påstander fra personer uten den faglige kompetansen som debatten trenger. Verst av alt er at du kritiserer integriteten til forfatterne uten i det hele tatt å vite hvem de er, hvilke verv de har, eller om de har motstridende interesser. De kan meget mulig inneha kunnskap om friluftsliv og ditt daglige virke, men i denne debatten virker det for meg som om kunnskapen kommer til kort. Det er kanskje på tide å innrømme at noen har større kompetanse på området, at jeg ikke har full oversikt over problemet og problemområdene, og jeg burde se forbi mine fordommer mot "disse folkene" som rasserer naturen. I tillegg til å reflektere over hva det innebærer å spre rundt seg med løse påstander på internett, andre brukere kan komme i fare for å tro på påstandene dine.
  5. Og puste gjennom headover er etter min mening ingen god løsning. Utpusten kondenserer og fryser til is rundt munnen. Og is på bar hud kan raskt gi forstskader. Forøvrig vil du lære de meste om å holde varmen i forsvaret forutsatt du har kyndig befal, og da gjelder det å følge med og lære, ikke stå der og kun tenke "herregud det er kaldt!". Terskelen for hva som føles kaldt vil også øke da kroppen tilpasser seg aktiviteten ( som oftest foregår ute i forsvaret). Det viktigste med vinteraktivitet er rutiner og en sterk psyke. Etter hvert som kroppstemperaturen synker vil psyken synke, og selv de mest harbarka polfarerne sliter med enkle og opplagte avgjørelser når man er kald og sliten. Det er da gode innarbeidede rutiner slår inn, man trenger ikke tenke men handler på rutine. Noe åpenlagt som å bytte til tørt tøy o.l. ved bivuak er tungt når man er nedkjølt og sliten, har man ikke rutine på å gjøre det vil det heller ikke bli gjort når det som viktigst er! Likt med rutine om å få i seg mat og drikke. Ja, det virker åpenbart når du sitter her og leser, men ute i vinterkulda er det lite fristende drikke vann med isbiter. Rutine, rutine, rutine! Også, et lurt tips er å fatte tiltak mot nedkjøling med en gang man begynner å fryse. Desto lengre man venter desto vanskeligere blir det å få opp varmen. Det første minuttet trengs det kanskje bare et par spurter rundt teltet, har du frosset i 15min kreves adskillig mer energi og tiltak for å få opp varmen. Når det gjelder kulde om morgenen tar det en stund før kroppen "våkner" og begynner å produsere varme, det mer du kan gjøre fra inne i soveposen om morgenen det mer behagelig blir det for deg selv. Klargjøring kvelden i forveien er alltid en god ting, slik at du slipper lange statiske gjøremål før du tar på deg skiene. Altså bør du begynne med å tilegne deg gode rutiner, vurdere etter turen hva som fungerte og hva som ikke fungerte, ta med deg de gode erfaringene og forbedre de dårlige. Finn deg også en turkompis, lær av hverandre og ta vare på hverandre. Det er enklere å se andres feilsteg enn sitt eget.
  6. Nei, jeg har ikke vært i det området du nevner. Hva Lyse Energi gjorde på 70-tallet er ikke standarden i dag. Når det gjelder småkraftverk i 2010 foreligger det andre føringer og krav i konsesjonen enn hva tidligere var standarden for store kraftselskap. Det gjør man kanskje, avhengig av investering, renter og produksjon, men det er langt i fra den gull-gruven enkelte tror. Tar man i tillegg risikoen inn i bildet er det på mange måter en tvilsom investering. Konsesjonssøknad, ventetid, renter og nedbetaling er utgifter som kommer flere år før byggingen starter. Det er vel ingen som konkluderer med noe. Naturen kan måles i flere typer verdier, rekreasjonelle så vel som matrielle, men det ene utelukker ikke det andre, og det finnes hverken rett eller galt i en slik vurdering. Hva du mener er naturkriminalitet er for andre verdiskapning! Hva gir deg grunn til å tro du har rett?
  7. Anleggsvei til demning og rørgate blir som oftest fjernet etter anleggsvirksomheten. Og med det tempoet Norge gror igjen i dag, tar det ikke mange år før sporene etter rørgate og vei er borte. Vei frem til kraftverket tror jeg majoriteten av befolkningen er glad for, da det åpner for lettere tilgang til naturen uten at man trenger å være Børge Ousland. Ta for eksempel Tydalen i Sør-Trøndelag. Turismen i Sylane hadde ikke vært i nærheten av det vi ser i dag hadde det ikke vært for anleggsveien frem til Sylsjøen. Og jeg tror ikke du finner en eneste tydaling som mener oppdemmingen av nea-vassdraget er en menneskeskapt tragedie. Tvert i mot har oppdemmingen av et fredet område skapt et bedre dyreliv enn tidligere. Så må vi heller ikke glemme vår egen historie, tilgang på billig elektrisitet er grunn nr. 2 til at vi har det så godt i Norge. Hvor mange kroner tror dere Norsk Hydro har bidratt med til statskassen? Eller arbeidsplasser? Eller mye og billig mat? Men den dagen dere går tilbake til oljefyr, monterer tariffmåler på kjøkkenet og slutter å re-produsere kan vi slutte kraftverkutbyggingen. Det hjelper forøvrig ikke, nå når alt skal elektrifiseres. Og til han som påstod at å bygge vannkraftverk var lettjente kroner, tro om igjen! Tjene reelle penger gjør man ikke før investeringen er tjent inn og det tar oftest 20 år.
  8. http://www.adressa.no/nyheter/trondheim/article1078787.ece Utifra artikkelen er ikke beverjakta regulert av grunneier, men av kommunen og viltpatruljen.
  9. Takk til alle sammen. Ble litt glad nå, er litt kortere til Sunnmøre enn Lofoten. Så nå legges kanskje ferien langs møre. Er det flere attraktive reisemål i dette omerådet?
  10. Hei, trenger litt ekspertise fra dere. Her en dag satte jeg kikket på Norrøna siden så fant jeg dette bildet: hentet fra www.norrona.com Noen som vet hvor er dette bildet tatt? Jeg vil tippe det er en plass i lofoten, men er ikke sikker. Noen som har vært der? Mvh. Thomas
  11. Nå hadde jeg flaks. Skulle akuratt til å spørre om det samme. Håper det er greit jeg skyter inne et par spørsmål i tråden din Shaug? Jeg og er skeptisk til gore-tex sko (membransko generelt) nå som vintern er i annmarsj, har hørt membranen lukker seg når tempraturen synker under 10 minus. Og skoene utvider seg og blir store isklumper. Eller er dette feil? Et annet kritterie som er viktig for meg er at skoene er lett å tørke inni telt ved primus osv. Da er det vel ikke så gunstig med sko som er foret eller gore-tex sko. Det bør også nevnes at jeg fort blir svett/fuktig på beina under marsj, så skoene bør vel ha gode pusteegenskaper (men ikke gore-tex ). Jeg har desverre ikke fått prøve noen av alternativene ute i felt. Og man blir ikke særlig klok av å bare prøve skoene i butikken. Så det blir et litt sjansjespill ved kjøp av sko, derfor hadde det vært fint å høre erfaringen fra dere. Mvh. Thomas
  12. Feil! Du kan jakte med hvilket som helst våpen (både hagle og rifle uansett kaliber) fra og med du er 16 år. Skal riflen hovedsaklig brukes til småvilt jakt ville jeg gått for en .223, den er lovlig på det meste av vilt i Norge, unntatt elg og rein. Meld deg opp til jegerprøven hvis du ikke allerede har tatt den. Der får du svar på det meste av spørsmålene dine.
  13. Skal riflen bare brukes til jakt, ville jeg heller anbefalt deg å kjøpe en .223 eller lignende istedet. Da kan du også jakte storfugel og annet småvilt som en .22LR ikke tar. Desutten har en .223 mye flatere kulebane og mindre vindavdrift, noe som gjøre det mye letter å treffe viltet. Men som nevnt ovenfor, gjør et par søk på www.sluttstykket.com . Emnet er diskutert opp og ned der opptil flere ganger.
  14. Kjempe fine bilder. Viser norsk natur fra sin beste side. Kunne du ikke vært så snill å lagt ut bildene i litt større format, slik at man kan bruke de som bakgrunn?
  15. Skulle gjerne kjøpt boken, men pengene strekker desverre ikke til... Men de hadde den på bliblioteket her i Trondheim. Så jeg får no ialefall lest den.
  16. Mulig dere har svart på det tidligere, men er boken deres å finne på biblioteket? mvh. Thomas
  17. Hei alle sammen. Jeg skal nå kjøpe meg fjellski. Ski har jeg klart, men vet ikke hvilken type binding jeg skal velge. Valget står da mellom NNN BC eller telemark bindinger for 75 mm tupp. Bruksomeråde for dette skiparet blir til bruk i fjellet og på hytta utenom prepparert løyper. Jeg har ikke prøvd sko med 75mm tupp før så jeg vet ikke hvordan de er å gå med, så jeg er litt redd for at de blir for stive til å gå lange turer i flatt terreng med god gli. Hva ville dere valgt? Erfaringer? Å passer feks. rottefella super telemark og Varg Skavl i vanlig prepparerte skispor? Med vennelig hilsen Thomas Nordaunet
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.