Gå til innhold

Hinko

Passivt medlem
 • Innholdsteller

  26
 • Ble med

 • Besøkte siden sist

 1. Hinko

  ERFARINGER? Mountain Hardware Kiva Lavvo?

  Kjøpte et Kiva telt fra Mountain Hardwear ifjor vinter. Kjøpte også løs bunnduk (footprint) som kan klipses på i de fem hjørnene. Teltet har vist seg å være det perfekte vintertelt. Svært raskt og enkelt å sette opp, selv i sterk vind. Klipser bunnduken på i halve teltet og graver en halv meter ned i snøen i den andre halvdelen. Dermed har man ståhøyde i halve teltet og en sovepattform med bunnduk i den andre delen. For egen del bruker jeg dette teltet kun om vinteren. Teltduken er 100% vanntett, men puster ikke. Derfor har jeg sett at folk som bruker dette teltet om sommeren har klaget over kondensproblemer.
 2. Etter min erfaring er en dagsetappe med truger omtrent som en dagetappe til fots om sommeren, men pga korte dager i januar er vel 15km pr dag realistisk. Regn derfor med ca 7 dager fra Finse til Haukeliseter. Med hensyn til telt til vintersbruk kan jeg anbefale pyramideteltet Kiva fra Mountain Hardware. Teltet veier ca 1,8kg og kjøpes sammen med en avtagbar bunn. Avtagbar bunn gir store fordeler ved vintercamping. Klips bunnen på i halve teltet og grav en halvmeter djup grop i den andre halvdelen. Da har du full ståhøyde i halve teltet og en soveplattform med bunnduk i den andre halvdelen. Teltet har vært brukt på Nordpol-ekspedisjoner, er raskt å sette opp og tåler hardt vær. Kjøpes hos Sportsnett eller online fra USA. Billige og lette teltplugger til vinterbruk får du ved å spitte gamle bambusstaver i to og kutte dem i 40 cm lange pinner. Bor et hull midt i pinnene til å tre bardunene gjennom. Legg gjerne inn en liten turrapport etter at du har tatt turen. God tur
 3. There is some information in German about evalanche danger in this area on the following link. http://www.etojm.com/Tysk/Wandern/DovreRomsdalTrondelag/Dovreturer/Dovrevinter.htm Usually there is less snow in this area than in other mountain regions so there are just certain areas that have any evalanche danger. Some of these areas are described on the link above.
 4. He, he... Nei, når man sover på bobleplast blir det nok ikke som en natt i en popcornkjele, slik man gjerne skulle tro;-) Vekten blir såpass jevnt fordelt at jeg har aldri hørt det smelle. En og annen boble begynner nok å lekke etterhvert, men det spiller ingen rolle. Et teltunderlag av bobleplast holder greit i 10-15 dager og siden det er gratis er det jo bare å bytte ut når det trengs. Jeg bruker bobleplasten under teltet om sommeren også for å beskytte bunnduken.
 5. Hei Har et Hilleberg Akto telt som er 90 cm høyt, 10cm lavere under taket enn Unna. Brukte teltet bl.a. på vintertur i Skarvheimen i januar. Det var -22 grader ute så jeg falt for fristelsen til å prøve å smelte vann på bensinbrenneren inne i teltet. Bare flaks forhindret at jeg ble stående uten telt i vinternatten. Kommer aldri til å prøve dette igjen i et telt med liten takhøyde, i alle fall kommer opptenning og forvarming alltid til å skje utenfor teltet. Sørg for god ventilasjon hvis du tar brenneren inn i teltet. Du sier at du vurderer å kjøpe et lite og lett enmannstelt til vinterbruk. Min erfaring er at man trenger mer plass og større takhøyde om vinteren enn i de andre sesongene. Er kjempefornøyd med det lille Akto-teltet vår, sommer og høst, men kommer til å kjøpe et større telt til vinterbruk. I et knøttlite telt kommer man bl.a. borti teltduken slik at rimet drysser over sovepose og klær og gjør alt klissvått. Noen tips ang. vann om vinteren. Smelting av snø går nokså langsomt og det blir mye damp. Hvis det er litt snøtyngde på vannene finner man ofte overvann når man graver ned til isen. Da går vannkokingen på halve tiden. Kok også opp et par liter vann og hell det på en Platypus drikkepose som du så pakker inn i bobleplast og legger i soveposen. Da får du en behagelig natt og ferdig drikke til neste dag.
 6. Hinko

  Fjerning av sot på teltduk

  Miele kommer på sine nettsider med en del råd angåene sot. Følgende er hva de skriver: Sot Tøy som skal kokevaskes Det er nesten umulig å fjerne sot, når det har satt seg på tøyet. Derfor må du ikke gni på sotflekker. Du kan derimot forsøke å børste bort sotflekken. Strø salt på den resterende flekken. La dette virke i noen timer og rist det av. Vask deretter tøyet med et vaskemiddel med enzymer. Hvitt tøy vaskes med et vaskemiddel med enzymer med blekemiddel. Tøy som skal kulørtvaskes Tøyet ristes og børstes. Deretter strøs varmt potetmel på flekken. La dette virke, rist tøyet og vask det - om nødvendig - med et vaskemiddel med enzymer. Hvitt tøy vaskes med et vaskemiddel med enzymer med blekemiddel. Tøy som skal vaskes i ullprogram eller silkeprogram Du må ikke gni på flekken. Derimot kan tøyet ristes og børstes. Eventuelle sotrester fjernes med bløtt brød. Deretter strør du varmt potetmel på flekken. La dette virke, rist tøyet og vask det.
 7. Hinko

  Handle fra utlandet

  Har bestilt endel utstyr fra Altitude-Sports i Canada og har aldri hatt problemer i den forbindelse. Prisen ligger på halve eller tredjedelen av prisene her hjemme, selv når man legger til frakt og toll. Det blir ikke så mye frakt på lette ting som dunjakker. Send mail først og be om info om fraktkostnader. Jeg har alltid bedt dem bruke Canada Post og det går raskt og greit. www.altitude-sports.com
 8. Hinko

  Kartbutikken til DNT

  Verre og verre! Etter råd fra deg, Brage, forsøkte jeg å purre på kartene jeg bestilte 15 januar fra Kartbutikken ved å kontakte DNT. De ringte kartbutikken, men det har ikke resultert i at de sendte noe som helst. For tre uker siden kontaktet jeg Kartbutikken via deres email og skrev at enten måtte jeg få kartene omgående eller så ønsket jeg å kansellere ordren. Jeg ba om status for ordren, men de gidder overhode ikke å svare. Slike useriøse foretak setter kundene i skikkelig knipe. Man tar tydeligvis en sjanse hvis man kjøper kartene et annet sted for et halvt år senere sender Kartbutikken kanske kartene og trekker kredittkortet for over tusen kroner. Et godt råd til alle må være: Ligg unna Kartbutikken.
 9. Bruker Rottefella M98. Godt fornøyd med dem, men har ikke prøvd andre bindinger av denne typen. Har hatt en rekke turer utenfor løyper og i ulike snøforhold.
 10. Tar alltid med drikkepose fyllt med kokende vann på vintertur. Har tapet sammen et dobbelt lag med boblepast til en pose som jeg trer utenpå drikkeposen. Plasten veier nesten ingenting. Dersom man så legger posen inn mot ryggen, som Andreas sier og pakker ekstra klær på baksiden, vil du ha lunkent eller temperert vann helt fram til kvelden.
 11. Har god erfaring med å bruke et stort stykke med emballasje, bobleplast under teltbunnen(fås gjerne gratis hos en møbelhandler). Bobleplasten veier nesten ingen ting, så det er greit å dra med på tur. I tillegg bruker jeg tørket reinsdyrskinn som liggeunderlag. Enig med Kristin i at dunjakka gjør kjempegod varmejobb OVER soveposen. Bruker aldri mer enn ullfrotte inne i posen. Hvis du må tørke fuktig undertøy på kroppen i posen så legg et ark avispapir mellom lagene, så går tørkingen fortere og du blir ikke tappet for så mye varme.
 12. Hinko

  Robust GPS

  Jeg bruker en Garmin 60CS håndholdt GPS. Synes den er bra av følgende grunner: Lang batterilevetid, klart og stort fargedisplay, 56Mb kartminne, god utforming. Garmin 60CS bruker Mapsource kart. For Norge finnes disse som topografiske kart i 1:50000 serien. De kjøpes på CDer som dekker ulike deler av landet, f.eks. Hardangervidda, Jotunheimen osv. En CD inneholder ca 50 kartblader. Har også brukt GPSen til bilnavigasjon på tur i Europa. Da må man kjøpe City Select Europe kartCD. Ved bilnavigasjom kommer begrensningene i håndholdte GPSer fram. Det er ikke nok minne til å laste inn alle de kartene man trenger for en lengre biltur. Man får heller ikke stemmestyring. Dersom du ønsker nøyaktig høydemåling er det ingen håndholdte GPSer som holder mål. Noen ganger har høyden stemt ganske nøyaktig. Andre ganger har høydemåleren vist 50 høydemetere feil. For nogenlunde nøyaktig visning må man stadig vekk kalibrere høydemåleren etter lufttrykk eller kjent høyde.
 13. Hinko

  Bomullsanorakk til vinterbruk!

  Ventile finnes i fire kvaliteter til forskjellig bruk. Det står litt om disse kvalitetene her: http://www.ventile.co.uk/uses.html
 14. Hinko

  Bomullsanorakk til vinterbruk!

  Jeg har gjennom bl.a. dette forumet fattet interesse for fjellbekledning i tettvevd bomull. En fellesbetegnelse for den spesielle bomullen er Ventile bomull, selv om mange produsenter gir stoffet egne navn. Det stemmer at stoffet ble og blir brukt som overlevelsesdrakt av jagerpiloter. Ventile er ikke en ny oppfinnelse, men ble produsert allerede før andre verdenskrig. I tiårene etter krigen var Ventile bomull noe av det beste man hadde innen stoffer til friluftsantrekk, men det ble så dessverre skøvet nesten helt ut av markedsføringsmaskinene bak membranstoffer som Gore-tex m.fl. Ventile bomull er gjerne fire-fem ganger så dyr som andre bomullstoffer og dette forklarer noe av prisen på plaggene fra Klättermusen. Så et sted at det kostet ca 400kr pr. kvadratmeter. Det er bare 2% av verdens bomullsproduksjon som har god nok kvalitet til å brukes til Ventile. Dersom man er ute etter høykvalitets klær i Ventile bomull, men som ikke koster mange tusen kroner, kan man lete i butikker for militært overskuddsmateriell eller lignende utsalg. En del av bomullstøyet som selges er av Ventile kvalitet, men det kan ofte være vanskelig å få bekreftet hva slags bomullskvalitet det er i de forskjellige plaggene. Disse plaggene mangler også mange kjekke finesser som man finner på dyrere modeller, men de koster gjerne bare noen hundrelapper. For noen dager siden kom jeg over og kjøpte et sett med kakihvit fjellanorakk og overtrekksbukse i tettvevd bomull fra det svenske forsvaret, men jeg aner ikke om det er Ventile kvalitet. Er det noen som vet om svenske forsvaret bruker Ventile kvalitet i skiklærne? En annen ting som jeg lurer på, er om man bør impregnere eller ikke. Ventile bomull sveller og tetter for videre vanninntrenging hvis det blir fuktig på utsiden. Nils Faarlund sier bl.a. angående utstyrsvalg at han bruker uimpregnert tettvevd bomull. Impregnering vil i ulik grad, avhengig av type, forringe pusteegenskapene i stoffet. Hva sier f.eks. Klättermusen angående impregnering?
 15. Hinko

  Kartbutikken til DNT

  Takk for tipset. Skal kontakte dem over helgen
×

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.