Gå til innhold
  • Bli medlem

Hinko

Aktiv medlem
  • Innlegg

    26
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Alt skrevet av Hinko

  1. Kjøpte et Kiva telt fra Mountain Hardwear ifjor vinter. Kjøpte også løs bunnduk (footprint) som kan klipses på i de fem hjørnene. Teltet har vist seg å være det perfekte vintertelt. Svært raskt og enkelt å sette opp, selv i sterk vind. Klipser bunnduken på i halve teltet og graver en halv meter ned i snøen i den andre halvdelen. Dermed har man ståhøyde i halve teltet og en sovepattform med bunnduk i den andre delen. For egen del bruker jeg dette teltet kun om vinteren. Teltduken er 100% vanntett, men puster ikke. Derfor har jeg sett at folk som bruker dette teltet om sommeren har klaget over kondensproblemer.
  2. Etter min erfaring er en dagsetappe med truger omtrent som en dagetappe til fots om sommeren, men pga korte dager i januar er vel 15km pr dag realistisk. Regn derfor med ca 7 dager fra Finse til Haukeliseter. Med hensyn til telt til vintersbruk kan jeg anbefale pyramideteltet Kiva fra Mountain Hardware. Teltet veier ca 1,8kg og kjøpes sammen med en avtagbar bunn. Avtagbar bunn gir store fordeler ved vintercamping. Klips bunnen på i halve teltet og grav en halvmeter djup grop i den andre halvdelen. Da har du full ståhøyde i halve teltet og en soveplattform med bunnduk i den andre halvdelen. Teltet har vært brukt på Nordpol-ekspedisjoner, er raskt å sette opp og tåler hardt vær. Kjøpes hos Sportsnett eller online fra USA. Billige og lette teltplugger til vinterbruk får du ved å spitte gamle bambusstaver i to og kutte dem i 40 cm lange pinner. Bor et hull midt i pinnene til å tre bardunene gjennom. Legg gjerne inn en liten turrapport etter at du har tatt turen. God tur
  3. There is some information in German about evalanche danger in this area on the following link. http://www.etojm.com/Tysk/Wandern/DovreRomsdalTrondelag/Dovreturer/Dovrevinter.htm Usually there is less snow in this area than in other mountain regions so there are just certain areas that have any evalanche danger. Some of these areas are described on the link above.
  4. He, he... Nei, når man sover på bobleplast blir det nok ikke som en natt i en popcornkjele, slik man gjerne skulle tro;-) Vekten blir såpass jevnt fordelt at jeg har aldri hørt det smelle. En og annen boble begynner nok å lekke etterhvert, men det spiller ingen rolle. Et teltunderlag av bobleplast holder greit i 10-15 dager og siden det er gratis er det jo bare å bytte ut når det trengs. Jeg bruker bobleplasten under teltet om sommeren også for å beskytte bunnduken.
  5. Hei Har et Hilleberg Akto telt som er 90 cm høyt, 10cm lavere under taket enn Unna. Brukte teltet bl.a. på vintertur i Skarvheimen i januar. Det var -22 grader ute så jeg falt for fristelsen til å prøve å smelte vann på bensinbrenneren inne i teltet. Bare flaks forhindret at jeg ble stående uten telt i vinternatten. Kommer aldri til å prøve dette igjen i et telt med liten takhøyde, i alle fall kommer opptenning og forvarming alltid til å skje utenfor teltet. Sørg for god ventilasjon hvis du tar brenneren inn i teltet. Du sier at du vurderer å kjøpe et lite og lett enmannstelt til vinterbruk. Min erfaring er at man trenger mer plass og større takhøyde om vinteren enn i de andre sesongene. Er kjempefornøyd med det lille Akto-teltet vår, sommer og høst, men kommer til å kjøpe et større telt til vinterbruk. I et knøttlite telt kommer man bl.a. borti teltduken slik at rimet drysser over sovepose og klær og gjør alt klissvått. Noen tips ang. vann om vinteren. Smelting av snø går nokså langsomt og det blir mye damp. Hvis det er litt snøtyngde på vannene finner man ofte overvann når man graver ned til isen. Da går vannkokingen på halve tiden. Kok også opp et par liter vann og hell det på en Platypus drikkepose som du så pakker inn i bobleplast og legger i soveposen. Da får du en behagelig natt og ferdig drikke til neste dag.
  6. Miele kommer på sine nettsider med en del råd angåene sot. Følgende er hva de skriver: Sot Tøy som skal kokevaskes Det er nesten umulig å fjerne sot, når det har satt seg på tøyet. Derfor må du ikke gni på sotflekker. Du kan derimot forsøke å børste bort sotflekken. Strø salt på den resterende flekken. La dette virke i noen timer og rist det av. Vask deretter tøyet med et vaskemiddel med enzymer. Hvitt tøy vaskes med et vaskemiddel med enzymer med blekemiddel. Tøy som skal kulørtvaskes Tøyet ristes og børstes. Deretter strøs varmt potetmel på flekken. La dette virke, rist tøyet og vask det - om nødvendig - med et vaskemiddel med enzymer. Hvitt tøy vaskes med et vaskemiddel med enzymer med blekemiddel. Tøy som skal vaskes i ullprogram eller silkeprogram Du må ikke gni på flekken. Derimot kan tøyet ristes og børstes. Eventuelle sotrester fjernes med bløtt brød. Deretter strør du varmt potetmel på flekken. La dette virke, rist tøyet og vask det.
  7. Har bestilt endel utstyr fra Altitude-Sports i Canada og har aldri hatt problemer i den forbindelse. Prisen ligger på halve eller tredjedelen av prisene her hjemme, selv når man legger til frakt og toll. Det blir ikke så mye frakt på lette ting som dunjakker. Send mail først og be om info om fraktkostnader. Jeg har alltid bedt dem bruke Canada Post og det går raskt og greit. www.altitude-sports.com
  8. Verre og verre! Etter råd fra deg, Brage, forsøkte jeg å purre på kartene jeg bestilte 15 januar fra Kartbutikken ved å kontakte DNT. De ringte kartbutikken, men det har ikke resultert i at de sendte noe som helst. For tre uker siden kontaktet jeg Kartbutikken via deres email og skrev at enten måtte jeg få kartene omgående eller så ønsket jeg å kansellere ordren. Jeg ba om status for ordren, men de gidder overhode ikke å svare. Slike useriøse foretak setter kundene i skikkelig knipe. Man tar tydeligvis en sjanse hvis man kjøper kartene et annet sted for et halvt år senere sender Kartbutikken kanske kartene og trekker kredittkortet for over tusen kroner. Et godt råd til alle må være: Ligg unna Kartbutikken.
  9. Bruker Rottefella M98. Godt fornøyd med dem, men har ikke prøvd andre bindinger av denne typen. Har hatt en rekke turer utenfor løyper og i ulike snøforhold.
  10. Tar alltid med drikkepose fyllt med kokende vann på vintertur. Har tapet sammen et dobbelt lag med boblepast til en pose som jeg trer utenpå drikkeposen. Plasten veier nesten ingenting. Dersom man så legger posen inn mot ryggen, som Andreas sier og pakker ekstra klær på baksiden, vil du ha lunkent eller temperert vann helt fram til kvelden.
  11. Har god erfaring med å bruke et stort stykke med emballasje, bobleplast under teltbunnen(fås gjerne gratis hos en møbelhandler). Bobleplasten veier nesten ingen ting, så det er greit å dra med på tur. I tillegg bruker jeg tørket reinsdyrskinn som liggeunderlag. Enig med Kristin i at dunjakka gjør kjempegod varmejobb OVER soveposen. Bruker aldri mer enn ullfrotte inne i posen. Hvis du må tørke fuktig undertøy på kroppen i posen så legg et ark avispapir mellom lagene, så går tørkingen fortere og du blir ikke tappet for så mye varme.
  12. Jeg bruker en Garmin 60CS håndholdt GPS. Synes den er bra av følgende grunner: Lang batterilevetid, klart og stort fargedisplay, 56Mb kartminne, god utforming. Garmin 60CS bruker Mapsource kart. For Norge finnes disse som topografiske kart i 1:50000 serien. De kjøpes på CDer som dekker ulike deler av landet, f.eks. Hardangervidda, Jotunheimen osv. En CD inneholder ca 50 kartblader. Har også brukt GPSen til bilnavigasjon på tur i Europa. Da må man kjøpe City Select Europe kartCD. Ved bilnavigasjom kommer begrensningene i håndholdte GPSer fram. Det er ikke nok minne til å laste inn alle de kartene man trenger for en lengre biltur. Man får heller ikke stemmestyring. Dersom du ønsker nøyaktig høydemåling er det ingen håndholdte GPSer som holder mål. Noen ganger har høyden stemt ganske nøyaktig. Andre ganger har høydemåleren vist 50 høydemetere feil. For nogenlunde nøyaktig visning må man stadig vekk kalibrere høydemåleren etter lufttrykk eller kjent høyde.
  13. Ventile finnes i fire kvaliteter til forskjellig bruk. Det står litt om disse kvalitetene her: http://www.ventile.co.uk/uses.html
  14. Jeg har gjennom bl.a. dette forumet fattet interesse for fjellbekledning i tettvevd bomull. En fellesbetegnelse for den spesielle bomullen er Ventile bomull, selv om mange produsenter gir stoffet egne navn. Det stemmer at stoffet ble og blir brukt som overlevelsesdrakt av jagerpiloter. Ventile er ikke en ny oppfinnelse, men ble produsert allerede før andre verdenskrig. I tiårene etter krigen var Ventile bomull noe av det beste man hadde innen stoffer til friluftsantrekk, men det ble så dessverre skøvet nesten helt ut av markedsføringsmaskinene bak membranstoffer som Gore-tex m.fl. Ventile bomull er gjerne fire-fem ganger så dyr som andre bomullstoffer og dette forklarer noe av prisen på plaggene fra Klättermusen. Så et sted at det kostet ca 400kr pr. kvadratmeter. Det er bare 2% av verdens bomullsproduksjon som har god nok kvalitet til å brukes til Ventile. Dersom man er ute etter høykvalitets klær i Ventile bomull, men som ikke koster mange tusen kroner, kan man lete i butikker for militært overskuddsmateriell eller lignende utsalg. En del av bomullstøyet som selges er av Ventile kvalitet, men det kan ofte være vanskelig å få bekreftet hva slags bomullskvalitet det er i de forskjellige plaggene. Disse plaggene mangler også mange kjekke finesser som man finner på dyrere modeller, men de koster gjerne bare noen hundrelapper. For noen dager siden kom jeg over og kjøpte et sett med kakihvit fjellanorakk og overtrekksbukse i tettvevd bomull fra det svenske forsvaret, men jeg aner ikke om det er Ventile kvalitet. Er det noen som vet om svenske forsvaret bruker Ventile kvalitet i skiklærne? En annen ting som jeg lurer på, er om man bør impregnere eller ikke. Ventile bomull sveller og tetter for videre vanninntrenging hvis det blir fuktig på utsiden. Nils Faarlund sier bl.a. angående utstyrsvalg at han bruker uimpregnert tettvevd bomull. Impregnering vil i ulik grad, avhengig av type, forringe pusteegenskapene i stoffet. Hva sier f.eks. Klättermusen angående impregnering?
  15. Takk for tipset. Skal kontakte dem over helgen
  16. For egen del ville jeg styre unna klær med Gore-Tex med tanke på vinterbruk. Gore-Tex puster, men ikke tilstrekkelig ved aktivitet og man blir klissvåt innenfra. Saltet i svetten tetter porene i Gore-Texen etter en dags aktiv bruk og hvis det er skikkelig kaldt, vil rimet også være med på å forverre problemet. Har selv en utmerket Gore-Tex dress fra Norrøna til fisketurer i vått vær, men om vinteren er den helt ubrukelig.
  17. Huff, da vet jeg at jeg må vente enda lenger, sannsynligvis. Det er tre uker siden jeg sendte min kartbestilling og betalte med kort. Jeg har imidlertid fått en reklamemail fra Kartbutikken, så mailadressen min har de tydeligvis tatt vare på. Det hender at forsinkelser skyldes sen levereing fra underleverandører, men uansett bør kunder som bestiller via nett få beskjed når man kan forvente levering. Neste gang jeg skal kjøpe kart velger jeg andre butikker.
  18. Hei gin Se diskusjon og erfaringer med truger på denne lenken: https://www.fjellforum.no/index.php?app=forums&module=forums&controller=topic&id=2240
  19. Var på en tre dagers tur i Skarvheimen i forrige uke med nye Combi Combat ski, kortfeller og tung pulk. Er så langt svært godt fornøyd med valget. Kortfellelåsen og kortfellene til Åsnes gjør det uproblematisk å dra pulk i bakkene. Fikk testet skiene under svært forskjellige snøforhold, 20 cm løsnø, skare, is og skavler og for meg virket de svært gode. Har ikke nok erfaring til å si noe om rene kjøreegenskaper, men som turski i ulendt terreng og med krevende snøforhold fungerer de kjempeflott. Kjøpte skiene med 10 mm plate, militærbinding og hælløfter samt Varg Skavl støvler.
  20. Hinko

    Hurtige truger?

    Testet ut MSR Denali Evo Ascent truger nord for Finse i forrige uke. Tok en tur på ca 8 km i variert terreng i nærheten av Kyrkjedøri/Hallingskarvet. Snøforholdene var svært varierte på turen, tilnærmet is, skare, skavler og ca 20 cm løssnø. Med hensyn til framdrift vil jeg si at det ble å sammenligne med en fottur om sommeren. På løssnø sank trugene dypere ned og ble tyngre å gå med enn med fjellskiene mine (Combi Combat). Brukte forlengere (flotation tails) på trugene. Der hvor det var skikkelig bratt syntes jeg at trugene kom godt til sin rett. Trugene hadde hælløftere som gjorde det behagelig å gå i bratte motbakker. Også det å gå på skrå i bratt, skavlet terreng gikk fint pga gode gripejern på denne trugemodellen.
  21. Hinko

    Hurtige truger?

    TSL 227 får bra omtale i følgende test http://www.smartson.se/Default.ASP?TestId=1870&WCI=wiTest Lykke til!
  22. Hinko

    Hurtige truger?

    Jeg har sett at det er en del tyskere som bruker truger istedet for ski på en til to ukers turer over Hardangervidda. Her er lenke til en av sidene: http://www.gooutdoor.de/UnsereTouren.htm Det er noen videoclips på sidene deres , men du må laste ned Real Player (gratis) fra www.real.com for å kjøre videoclippene. Jeg har vært i kontakt med tyskerne angående truger og de sier at det går gjennomsnittlig bare litt langsommere med truger enn med ski. Jeg vil anta at under tunge snøforhold blir farten omtrent det samme, men når det er gnistrende forhold vil man nok tilbakelegge dobbelt eller tredobbelt distanse på ski. Jeg har nettopp gått til innkjøp av et par MSR Denali Evo Ascent truger med forlengere (flotation tails) som settes på når det er mye løssnø. (ca kr 2000 inkl. fortolling fra www.altitude-sports.com). Skal prøve ut disse i fjellet i vinter. Foreløpig er det stort sett gjetning fra min side, men hvis det står 7 timer til fots vil jeg anta at det tar ca 7 timer med truger på rimelig bra snøforhold og kanskje 12-14 timer hvis snøen er skikkelig dyp. Men det ville det kanskje ta med ski også hvis man vasser og tråkker egne spor i dyp løssnø. Viktig er det at hvis du skal dra på steder med mye løssnø, at trugene er dimensjonert etter disse forholdene. Du må også dimensjonere etter hvor mye vekt du skal ha på ryggen.
  23. Det hadde vært kjekt om flere fjellski fabrikanter utviklet kortfellelåser på linje med det Åsnes har. Kortfellene løser noe av problemet med smørning som forsvinner fort. Gikk med vanlige kortfeller på turskiene da jeg dro pulk på vidda, men de hadde en tendens til å løsne i forkant og krølle seg etter en stund. Sist jeg var innom en sportsbutikk så jeg en rull med tape som man kunne sette på som erstatning for smøring. Er det noen som har prøvd om dette er noe tess? Informasjonssidene til Åsnes sier ingenting om hva som egentlig skiller Combi Combat og Nansen Walking, bortsett fra ytre mål. Vet noen om fjellskitester der begge disse skiene er med?
  24. Jeg vil si at det kan være tilstrekkelig med en enkel modell uten kart, f.eks. Garmin Geko 201. Har selv en håndholdt toppmodell med kart, Garmin 60CS, og synes den er kjempeflott siden den gir all slags informasjon. Men hvis man bare er ute etter den sikkerheten det er å vite posisjonen så vil man ha det man trenger så sant man har med kart og kompass og kan bruke det. Kart og kompass bør alltid være med om man har aldri så avansert GPS. Nesten alle modeller på markedet idag har en nøyaktighet på 10-15 meter, men ut fra egen erfaring kan de fra tid til annen vise unøyaktighet på 40-50 meter hvis satelittsignalene blir svake.
  25. Takk for rask tilbakemelding. Skal ta med E99 i vurderingen. Hvilken lengde av E99 passer med 95kg? Har inntil nå brukt turski i alle sammenhenger, men etter de to siste årenes turer på Hardangervidda har jeg kommet til at utstyret betyr mye for utbyttet av turen. Har gått med 20 kg sekk på skavler med turski og jeg vet ikke hvor mange ganger jeg lå på ryggen og sprellet som en havarert skilpadde:-) Gikk med pulk på vidda ifjor og syntes det var langt mere behagelig. Men flyten i løssnøen blir for dårlig på turskiene. Er det noen som kan si meg hvilke egenskaper som skiller Nansen Walking og Combi Combat?
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.