Gå til innhold
  • Bli medlem

ole_brum

Aktiv medlem
  • Innlegg

    82
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

  • Dager vunnet

    8

Innlegg skrevet av ole_brum

  1. Jeg trodde ikke du brydde deg om slike detaljer jeg, @Marius Engelsen:D 

    Som @Måssåbjønn sier har ikke type tråd så mye å si dersom du skal sy webbing eller et sted hvor det ikke er strengt nødvendig at sømmen er "vanntett"/vannavvisende. I så fall tror jeg til og med Mara 100 i kombinasjon med en 80-universalnål vil fungere greit, og den selges i vanlige syforretninger som "Guterman sew all".

    Vil du imidlertid at sømmen skal være "vanntett" eller vannavvisende ville jeg helt klart valg en bomullstråd med polyesterkjerne som trutner når den blir våt. Dette bruker Helsport, Barents, Hilleberg, Nortent. Her er Aman Rasant 75 i kombinasjon med en 85 eller 90-nål et godt alternativ. Skal du sy i teltduk vil en lengre stinglengde på 3-3.5 mm være passende. Færre hull = sterkere søm. 

    • Liker 1
  2. Du finner ikke høyere enn 40D som er silikonbelagt. Og når mesteparten av teltposen uansett er 40D silnylon går det helt fint å bruke et PU-belagt stoff i endene uten at det "lugger" :) tips: bruker du et tykkere stoff til snorkanalen (feks. det du lenket til) må du lage snorkanalen høy nok til at det litt stivere stoffet klarer å snurpe seg sammen. Jeg vil anslå at en ferdig høyde på snorkanalen på 4-5 cm vil fungere bra.

     

    • Takk 1
  3. Jeg har sydd en teltpose selv og har noen klare tanker om design -og materialvalg om jeg skulle gjort det på nytt. Tror jeg laget en post på dette til og med. Herm etter de beste (Helsport, Hilleberg, Barents) det er ingen grunn til å finne opp kruttet på nytt. Mål teltstengene når de er teipet og legg til ca 40 cm på lengden. Støtter de som nevner en vid åpning. Av materialer er det viktig at teltet glir lett inn, og da er det silikonbelagte stoffer som gjelder. Jeg ville valgt 40D silnylon til 80% av teltposen, og skjøtet på et stoff i ca tykkelse 210D i enden og åpningen hvor det er mye slitasje. Lager du hele posen i et PU-belagt stoff vil teltet «henge seg fast» i stoffet siden PU er litt sticky. 

    • Liker 2
  4. jaknudsen skrev (20 minutter siden):

    Jeg må nok tilskrive mitt første forsøk som brukerfeil 🙈 Jeg satte maljen opp ned i verktøyet. Selve maljen skal ligge nederst i skålen mens stangen skal treffe inni den spisse delen og vrenge den ut.

    image.png.5c9c4b399c4e4543d3c3b9eff2b9152f.png

     

    Når jeg satte den riktig vei ble det mye bedre:

     

    image.thumb.png.fd5153296a6e41280ac159919b760939.png

    Så får vi se hvordan holdbarheten er ...

    13F1D05E-C98C-4964-B47A-F1FEA887EC24_1_201_a.heic 470.86 kB · 0 Nedlastninger

    Nei men da så! Så godt å høre at det var en enkel løsning på dette :D 

  5. Svart tråd fungerer til det meste, men jeg har lenge hatt lyst til å teste ut tråd og stoff i matchende farge. Nylig fikk jeg et parti med sandfarget silpoly Fra Extremtextil, og Rasant 75-tråden i fargen «Caramel» passer veldig bra :) Rasant 75 «Dark Green» passer veldig bra til mørkegrønn silpoly. 

    Når jeg syr det sorte forsterkningsstoffet til den sandfargede silpolyen bruker jeg samme tråd med ulik farge på over -og undertråden slik at begge sider har matchende tråd :) 

    En bonus med over -og undertråd i ulike farger er at det blir lettere å balansere undertrådspenningen mot overtrådspenningen. Ved balansert trådspenning skal «knuten» mellom over -og undertråd legge seg mellom stofflagene slik at tråden på motsatt side ikke blir synlig på den aktuelle siden 👍

     

    IMG_8240.jpeg

    IMG_8273.jpeg

    IMG_8284.jpeg

    IMG_8278.jpeg

    IMG_8275.jpeg

    • Liker 3
    • Takk 1
  6. Marius Engelsen skrev (37 minutter siden):

    I stedet for sovepose, så kan man bruke en lett syntetisk quilt, for å spare både vekt og volum.

    Støtter denne! Jeg har sydd flere quilts med den tynneste varianten av Climashield Apex. Den må være romslig slik at den ikke komprimerer soveposen, og tynn så den tørker raskt 🙌

     

    • Liker 1
    • Takk 1
  7. Veldig kult, @langen! Dette ser bra ut, og jeg håper du vil dele bilder av underquilten i bruk etter hvert. 

    Hva var vanskelig med å sy Apex-lagene sammen? Jeg har erfart at det er vanskelig hvis man har Apex opp mot trykkfoten, da setter den seg fast. Det fungerer bedre med Apex ned mot undertransportøren og stoff opp :) 

    • Takk 1
  8. langen skrev (13 minutter siden):

    Hvis du har mulighet hadde vært interessant å se detaljer av de festene som ikke ligger langs kanten. 👌

    Jeg har bare et nærbilde av den forrige tarpen. Her har jeg brukt 40D silnylon på 8x8 cm hvor jeg har brettet inn alle kantene med 1 cm og sydd langs kanten. Denne er sydd fra innsiden, mens tarpen i denne tråden har det på utsiden. Deretter har jeg brukt sikksakk til å feste selve bardunfestet til det forsterkede område :) 

    IMG_7889.jpeg

    • Takk 1
  9. langen skrev (53 minutter siden):

    Skikkelig kult - igjen! Ser ut som du vet hva du gjør :)

    Er det noen spesiell grunn til at du bruker det jeg antar er en Clamcleat*/etc som bardunstrammer, kontra Lineloc** type?

    På telt synes jeg o-ring + Clamcleat er overlegent, med justeringsmekanismen mot teltet slik du har gjort. 
    På tarp foretrekker jeg derimot en Lineloc-type, for da holder det at jeg strekker ut hånda utenfor tarpen for å stramme/slakke, istedenfor å måtte gå ut i striregnet for å justere Clamcleat’en (som selvfølgelig er akkurat utenfor rekkevidde :) )

    *) https://www.adventurexpert.com/product/mini-line-lok-tensioner/

    **) Jeg synes disse er fine, selv om det strengt tatt ikke er en Lineloc som sådan: https://www.adventurexpert.com/product/cord-slide-lock/

     

    Jeg har i grunn alltid brukt clamcleat-bardunstrammere og vært veldig fornøyd. De glipper ikke på bardunene, og er greie å bruke med votter (så lenge man ikke slakker den helt inn mot bardunfestet).

    Jeg har line locs på en MLD Trailstar og der fungerer det bra. Skal man stramme noe med en kort bardun (feks nærme bakken) er det fint at bardunstrammeren ikke beveger seg. Det du sier med regn er jo et kjempegodt poeng og en grunn til at jeg vil teste det mer! 

    Opplever du at line locs griper nok på bardunen slik at du kan stramme tarpen skikkelig? Jeg ser at Yama har en smart måte å feste line locs på slik at man enkelt kan bytte bardunstrammere: https://yamamountaingear.com/pages/tie-outs-guying

  10. ost skrev (7 minutter siden):

    Den tarpen jeg har brukt mest er helt klart Warbonnet Outdoors minifly. Primært til hengekøyebruk, men også uten køye. Passe lang, lett, flere festepunkt og med endestykker som kan lukke litt i kortendene. Skulle av og til ønske at jeg hadde kjøpt storebroren Thunderfly for å få litt mer rom på siden av køya når jeg går ut/inn. 

    Ettersom denne tarpen har endestykker/flapper - hvordan er det sette den opp på andre måter enn en A-frame? Og hva slags bardunstrammere har den?  

  11. Her kommer siste iterasjon av Aust-tarpen min. Denne gangen gikk jeg for sandfarget silpoly. Det oppleves ganske likt som silnylon når man syr, og jeg har god erfaring med å bruke Rasant 75-tråd i kombinasjon med en 90/14-nål. Dette er en bomullstråd med polyesterkjerne som trutner og blir «vanntett» når den blir våt, slik at man sjeldent trenger sømforsegling. I tillegg har jeg erfart at en teflonfot på symaskinen gir mindre friksjon og eliminerer forskyving av de to panelene når de sys sammen langs midtsømmen. 

    Denne har 23 bardunfester slik at den kan settes opp på utallige vis, blant som på bildene under. Forsterkningsstoffet til bardunene midt på panelene ligger på utsiden slik at man kan sømforsegle fra innsiden om man ønsker. Bardunene er 3 m x 1,7 mm dyneema/polyester. Jeg valgte å legge til o-ringer til bardunfestene for å minimere slitasje på båndet, og for at bardunene skal gli lettere. De kan også brukes i kombinasjon med en gåstav for å løfte tarpen. Vekten landet på 500 g alt inkludert.

    Kom gjerne med tilbakemelding på hva dere synes, og ikke minst hva dere ser etter i en tarp. 

     

    IMG_8023.jpeg

    IMG_8024.jpeg

    IMG_8017.jpeg

    IMG_8008.jpeg

    IMG_8028.jpeg

    IMG_8030.jpeg

    • Liker 5
  12. Takk! 

    Jeg har ikke brukt sømforsegler, og heller ikke hatt noe problem så langt. Om man skal bruke er det en silikonbasert som gjelder. Jeg har brukt en bomullstråd med polyesterkjerne, det er det samme som brukes av Helsport, Hilleberg og Nortent. Du finner en lenke i mitt første innlegg. 

    Jeg skal gi oppdateringer når nedbøren kommer ned som regn! 

    • Liker 1
  13. Walle skrev (18 timer siden):

    Stingene låses jo av over og undertråden, så tror ikke det skal være noe problem. 

    Stiller meg bak denne.

    For å unngå flising av webbingen kan du også brette inn kantene til webbingen.

    Mange nyttige erfaringer fra @elgen her. Tror du fint kan sy gjennom alle lagene i beltet, gjerne med sikksakk i tillegg til boks-x innerst mot D-ringen. 

  14. Jeg har for mange tarper og selger derfor denne jeg har sydd selv for 800,-. Den er nesten kvadratisk på 3x2,9 m, har «catenary cut» (svak bue) langs kantene som gir et stramt oppsett og har 23 bardunfester fordelt langs kanten, ridgelinen og på panelene. 15D ripstop silnylon, 570 gram inkludert seks Helsport-barduner på 1,8 mm x 4 m. Her er flere detaljer: 

     

    • Liker 1
  15. Takker!

    Sorry, ble litt rot da jeg prøvde å svare ut begge kommentarene på en gang. Silpoly strekker seg helt klart mindre enn silnylon, spesielt i retningen til ripstopmønsteret. Poenget mitt var at denne tarpen har en side med ren silikon og en side med en blanding av silikon og PU, som ikke er det samme som ren PU. Flere produsenter som merker produktene sine som «sil» har i realiteten en coating med blanding av silikon og PU. 

  16. KjartanE skrev (1 time siden):

    Pent arbeid. For oss som «ikke kan stoff», er dette av typen som ikke strekker seg? 
    i så tilfelle, hvor mye selger du slike for? 🙂

    TheSleepwalker skrev (1 time siden):

    Uten å kunne svare for ole_brum burde sil/PU-nylon strekke seg en del. Spesielt 45 grader på ripstoppretningen. Bare prøv hvis du har noe liggende. Ganske elastisk 45 grader på ripstoppen. 

    Takk, det blir bedre når man har laget noen tarper! Denne er ikke laget i silpoly, som jeg antar du sikter til. Denne er laget i 15D ripstop silnylon med silikonbelegg på den ene siden og en blanding av silikon og PU på den andre. Det er ikke det samme som ren PU, og vil derfor strekke seg mindre enn ren PU. Når det er sagt vil all silnylon strekke seg, selv gullstandarden innen silnylon (nylon 6.6) slik demonstrert for denne Helsport-tarpen: 

     

     

     

  17. Etter flere iterasjoner har jeg kommet frem til et tarpdesign jeg liker godt. Det er en nærmest kvadratisk tarp med målene 3x2,9 meter. Kantene har en catenary cut med dybde 5 cm for å sørge for at tarpen kan få et stramt oppsett [1]. Tarpen har totalt 23 festepunkter for barduner, hvorav 16 er plassert langs kantene, 3 er langs ridgelinen og 4 er fordelt midt på panelene. Er du tarpnerd ser du kanskje likhetene til Slingfins NFT tarp [2]. Med seks barduner veier tarpen i posen 570 g på min kjøkkenvekt.

    Materialer:

    Tarpen er sydd i 15D ripstop silnylon, hvor oversiden er ren silikon og undersiden er en blanding av PU og silikon. Dette gir høy vannsøyle og god rivestyrke. Festepunktene er forsterket med 40D silnylon som er orientert etter ripstopmønsteret til hovedmaterialet. Selve festepunktet er 25 mm grosgrain (kantebånd) som er sydd med boks-x-sting, festet til seks Helsport-barduner (1,8 mm, 4 m).

    Konstruksjon:

    Jeg har brukt en polyestertråd med et ytre av bomull (Amann Rasant 75) som trutner når den blir våt, slik sømmene blir "vanntette" [3]. Stinglengden er relativt høy slik at det totalt er færre hull i stoffet. Ridgelinen er sydd med en toppsydd fransk søm som blant annet er anbefalt av Yama Mountain Gear [4]. Jeg fant ut at en teflonfot ga minimalt med forskyvning av de to panelene når de skulle sys sammen. Jeg brukte en 90/14-nål. Kantsømmen er foldet dobbelt for å skjule råkanter. Ved flere festepunkter er det løkker orientert utover for feste av barduner, og en løkke innover for feste av bivy bag eller liknende. I tillegg er det ekstra fester langs kantene som er sydd inn i selve kantsømmen (og forsterket med sikksakksøm), i tillegg til forsterkede festepunkter langs ridgelinen og midt på panelene. 

    1. https://dutchwaregear.com/2017/07/21/diyers-guide-to-cat-cuts/

    2. https://www.slingfin.com/products/nft

    3. https://www.nortent.no/blog/trd-og-sm

    4. https://yamamountaingear.com/pages/french-seam

     

    Illustrasjon med mål og festepunkter. Stiplede linjer viser catenary cut. 

    IMG_7908_jpg.thumb.JPG.1d5b10d754282c93119f086eff0f1bd9.JPG

     

    Pakket pakkposen som er romslig og kan komprimeres til halv størrelse.

    IMG_7870.thumb.JPG.eb649fc9fe175737f54b71d8b2171901.JPG

    IMG_7882.thumb.JPG.79430747e35d574262939cc94c538343.JPGIMG_7885.thumb.JPG.a01e300b2b2ebcf5df7dee0b70809bab.JPGIMG_7892.thumb.JPG.35d7c8c30ae82ff532753c17b5d6be58.JPGIMG_7898.thumb.JPG.ae9e0839d8636d358c425a7e6bd575c5.JPG

     

    Festepunktene i hjørnene og på halvveis langs kantene har løkker som vender utover for feste av bardun, og innover for feste av bivy bag og liknende.

    IMG_7901.thumb.JPG.dc9cfe08b554b809d9d82ebbdc4b7d4f.JPGIMG_7886.thumb.JPG.7f84683cfba1966f4c6b3e6eafb7379e.JPGIMG_7887.thumb.JPG.b8b994faa8c30374b4e3168fdb471343.JPGIMG_7889.thumb.JPG.72f200438d4adaec92d840e022f00c61.JPGIMG_7903.thumb.JPG.f5f7450c9861686e094c3ca878761b7e.JPG

    IMG_7890.JPG

    IMG_7894.JPG

    • Liker 6
    • Takk 3
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.