Gå til innhold
  • Bli medlem

aico

Aktiv medlem
  • Innlegg

    549
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

  • Dager vunnet

    7

Innlegg skrevet av aico

  1. Espen Ørud skrev (1 time siden):

    Jeg har trålet en del nett uten å komme nærmere svar enn: Total gramvekt per metervare: 230 g/m²


    Men jeg aner ikke hvor mange kvadratmeter en jakke normalt er ;-) 

    Da er det nok ingen lettvekter.

    Jeg tok en titt på Norrøna Trollveggen Pro rescue for å ha en referanse. Den veier 788 gram i str. L. Hovedmaterialet i kropp og overarmer er der 144 g/m2. Det forsterkede materialet i ermene er 234 g/m2.

  2. Gabs88 skrev (16 timer siden):

    Jeg tenkte mest på ytelse i dette tilfellet, ikke holdbarhet. Feks hvis du skal gå i fjellet en uke i strekk kan det kanskje være fornuftig å investere i en underbukse i merinoull. Feks Devold sine som er i 100% merinoull.

    Det samme med sokker, feks Sealskinz som jeg nevnte tidligere. De er jo sviiiindyre, men samtidig så er de faktisk vanntette slik at man er tørr inne i sokkene til tross for at skoene fosser over av vann. Da kan man gå i kliss våte joggesko hele dagen samtidig som man er tørr på beina.

    Et annet merke innen sokker som tilbyr noe ekstra er jo Injinji, som selger sokker med separate tær.

    image.png.c8e35cbd6f10ee8e8c6c8c9fa0fcae3b.pngDet høres kanskje ut som en gimmick men det gir helt suveren komfort, og sokkene er også i svært god kvalitet.

    Eventuelt så finnes det kanskje andre sokker som har antimikrobiell behandling eller liknende, dvs at de ikke blir sure selv når man går i dem mange dager i strekk. Det kan jo være en stor fordel.

    Holdbarhet er også en form for ytelse. Isolasjon, lukthåndtering osv. er andre former for ytelse. 
    Jeg bruker tåsokker fra Injinji en god del etter jeg utviklet Hallux valgus på høyre for. Tåsokkene gjør at det blir mindre gnissing hud mot hud = mye mindre smerte på lengre turer.
    Det er derimot ikke min erfaring at Injinji er veldig holdbare, jeg synes spesielt merino-variantene slites fort.
    Også verdt å nevne at tåsokker på vinteren blir som forskjellen på hansker og votter. Det er merkbart kaldere selv om de brukes som liner med hel ullsokk utenpå.

    Ullboxere er ett must på tur. Must i form av at når en har prøvd det, så går en ikke tilbake til noe annet. Det er stadig tilbud på sånt, så det er absolutt verdt prisen. Har litt forskjellig, men synes generelt de norske merkene (Ullvang og Aclima om jeg husker rett) er ett knepp mer komfortable enn Icebreaker, smartwool o.l. Datagrunnlaget er tynt og forskjellen er liten, men nok til at noen blir med oftere på tur enn andre.

    Noen av prisforskjellene vi ser kan kanskje være relatert til hvor etisk produksjonen er, hvordan råvarene anskaffes, arbeidsforhold, utslippshåndtering osv... men dette har vi som sluttkunde lite innsyn i, dessverre. 

  3. 420HC er Ikke ett knivstål å rope hurra for, iaf ikke kombinert med dårlig geometri, men jeg trur ikke LM velger 420 bare for å spare kostnader. 
    Knivbladene i multiverktøy ser nok jevnt over litt hardere bruk enn mange dedikerte foldekniver, og blir gjerne brukt til oppgaver som ikke best løses med en kniv, men det blir sånn fordi det er det du har for hånden der og da. Jeg er selv skyldig i dette 😬

    Da kan det være greit å ha ett seigere stål som er litt mer tilgivende ved uvøren bruk. Ett brukket knivblad i ett multiverktøy er mindre gunstig siden du for alltid må drasse med deg restene av dette knivbladet for å få brukt de andre verktøyene.

    LM har brukt hardere stålkvaliteter i noen av sine dyrere modeller, og de tenker vel at kundene som betaler mer gjerne er litt mer forsiktig eller har satt seg litt mer inn i produktet de kjøper og vet mer om fordelene og begrensningene det oppgraderte stålet byr på.

  4. Gabs88 skrev (11 timer siden):

    Veldig mange Victorinox fans som er veldig skuffet over utviklingen.

    Jeg er ikke så interessert i Victorinox/SAK at jeg følger med på alt de gjør, men de lager god kvalitet til stort sett hyggelige priser, så derfor har det irritert meg litt at de er så ufattelig trege med å fornye seg. Dagens modeller er fortsatt, i stor grad, laget for de samme oppgavene som for 100 år siden. 
    Ja da, det kan være fint med boksåpner, pakkekrok og vintrekker en gang i blant, men ikke på hvert eneste multiverktøy og til all slags bruk. 

    Hvis jeg legger all tilgjengelig godvilje til, og tolker denne nyheten som at de nå vil utvikle nye modeller basert på dagens behov, og for dedikerte brukergrupper, så er det akkurat det jeg har savnet. Jeg er iaf håpefull til det motsatte er bevist 😃

  5. Er dusinvis av nesten like artikler på en mengde nyhetssider i inn- og utland, så her er det nok en pressemelding eller noe lignende som har blitt snappet opp og videreformidlet uten noen for redaksjonell/journalistisk innsats.

    Det er helt usannsynlig at Victorinox vill slutte å lage lommekniver/multiverktøy med kniver. Og det er like sikkert at det er ett stort markedspotensiale for modeller uten kniv. Dette er såpass åpenbart at det mest forunderlige er at dette ikke har vært ett satsningsområde før nå.

    Leatherman har hatt knivløse modeller lenge, Victorinox har også dyppet tærne i det vannet tidligere. Dette er nok helt udramatisk, og en ganske velkommen utvikling i mine øyne. Kanskje Victorinox faktisk har begynt å se på hva folk faktisk har bruk for, istf å lage ulike kombinasjoner med de samme verktøyene de har hatt i over 100 år. 
    Jeg har ønsket meg slike alternativ lenge. Jeg har stort sett med meg en dedikert kniv uansett, så ofte (men ikke alltid) er knivblad(ene) i ett multiverktøy dårlig utnyttelse av plassen for min del, og kunne vært brukt til noe mer nyttig eller fjernet for å gjøre den mer kompakt. Også er det praktisk å kunne legge fra seg kniven og fortsatt ha ett ganske funksjonelt verktøy i lomma når en har ærend der kniv åpenbart er ugunstig å medbringe.

  6. Jøss, det var imponerende arbeid og ambisjonsnivå ! Tar av meg hatten.

    For en som nettopp har gjort alvor av tanken på å lære meg å kjøre symaskin er dette inspirerende, men også skummelt - for nå ble det plutselig mye å leve opp til 😃

    • Liker 1
  7. Jeg vet ikke hvem som velger å puster inni soveposen sin, men det anser jeg som en dårlig strategi uansett soveposekonfigurasjon.

    Jeg har en Jerven thermo extreme som jeg har brukt som eneste pose og soveposeforstrekning. begge deler var varmt og godt en liten stund, men begge gangene våknet jeg midt på natta klissvåt og kald. Som John Almaas sier, jeg legger'n død. Om det funker for andre, så er det fint for dem, men hvis dette er en løsning som oppleves veldig forskjellig fra person til person, så er det skummelt å anbefale uten forbehold om at dette prøves under trygge omstendigheter før en legger av gårde på tur.

    Jeg har faktisk på to-do-lista mi å prøve en variant til med den isolerte jervenduken; spenne den opp som en bivuac med mønesnor slik at jeg får mulighet til ventilasjon og luftgjennomstrømning. Bare ikke dukket opp en høvelig anledning til å teste enda. Har trua på at det kan funke OK, men det er jo noe jeg prøver bare fordi kongen allerede har donert denne Jerven-duken til meg og ikke tilstrekkelig grunnlag for kjøp. Har generelt sammenfallende erfaringer og preferanser som @sneakyowl. Det er den Jerven-duken uten for som er mest allsidig og blir mest brukt av meg, men ingen av de egner seg for å utvide temperaturområdet til soveposen.

    • Liker 2
  8. Min GSI kopp kom i går. 
    Det er en veldig enkel kopp, noe som for så vidt kom klart frem i både omtaler og produktbeskrivelse, så jeg har fortsatt ikke all verdens forventninger. Med så mange fornøyde brukere kan man ikke annet enn å prøve den :)

    Når jeg fikk den i nærmere øyesyn ble det ganske åpenbart at jeg allerede har XL versjonen av denne koppen. Den ser nemlig på en prikk ut som GSI sin presskanne som er vasket på for høy varme og krympet. Alt er likt bortsett fra at lokket har drikketut istf. presskannestempel.

    • Liker 1
  9. Zprell skrev (16 timer siden):

    jeg tenker også på om det er likegreit å ta bilder i jpeg, siden jeg er så ny likavel og kanskje ikke helt verdt bryderiet med andre format inntil vidre. er det generelt gode fordeler ved å lære meg enkel behandling? som feks jeg skulle finne på å ta et bilde jeg vil ha på veggen.

    De aller fleste kamera nå til dags (og i mange år) kan lagre både i jpg og raw samtidig. Jeg vil anbefale dette framfor bare jpg. Er du fornøyd med jpg versjonene så kan du slette raw versjonene, men kommer du hjem fra en drømmetur, ferie eller anen viktig begivenhet og finner ut at det virkelig viktige kodak-øyeblikket ditt ble ødelagt pga. feil-eksponering så kan du i mye større grad "redde" bildet i ettertid.

    Da jeg begynte med foto utviklet interessen seg ganske tidlig til å omfatte sports-/actionfoto. Alt ble fotografert i raw, ikke sjelden med tusenvis av bilder fra hver begivenhet . Men den vanvittige logistikken og arbeidsflyten det innebærer å sortere, behandle, eksportere og arkivere så stor mengde filer tok til slutt nuven av interessen. 
    Har du ett kamera som produserer gode jpg slik at du kan bruke tiden til etterbehandling bare på de bildene som må reddes og de du har lyst til å jobbe litt ekstra med, f.eks. til print, så trur jeg det er fornuftig å bruke SOOC (straight out of camera) jpg der det er bra nok. Det kan være bra for fotointeressen over tid. 
    Jeg tar fortsatt alltid raw, noen ganger raw + jpg, men nå tar jeg veldig få bilder ifht før og koser meg mye mer med prosessen.

    • Liker 1
    • Takk 1
  10. Gratulerer med nytt kamera!

    Jeg har ingen erfaring med Canon, men de er kjent for å produsere gode, realistiske farger rett fra kameraet, så er du heldig slipper du vesentlig etterbehandling, selv om dette kan være litt av morroa noen ganger.

    Personlig betaler jeg for Lightroom CC. Jeg har lenge vurdert å droppe det, men av og til får fotointeressen en oppsving, så jeg kommer aldri så langt :)
    GIMP er gratis og ganske greit å bruke. Jeg har ikke brukt det mye og egentlig ikke i det hele tatt til seriøs etterbehandling, men siden det støtter scripting så er det fint til batch-prosessering av mange filer - så jeg har brukt det innimellom ifm. jobb.

    Mitt beste tips mtp. tilleggsutstyr er å ta det med ro. Kjenn på behovet først. Når du merker at det er bilder du ikke får tatt fordi du mangler utstyr, da har du litt forutsetning for å vite hva du ser etter, og først da er det en viss sjanse for at du kjøper noe du faktisk får glede av. Foto er helt i toppsjiktet av hobbyer som kan generere utstyrsbehov (ekte eller innbilt) med tilsvarende utgiftsposter i budsjettet.
    NÅR DET ER SAGT så kommer du ikke utenom å bruke litt penger på optikk hvis foto skal være gøy. Meg bekjent har Canon vært restriktive med å la 3. partsprodusenter lage objektiver til RF-systemet, men her er det vistnok endringer på gang, så du kan forvente RF-objektiv fra både Tamron, Sigma og kanskje fler i tiden framover. Dette er bra både mtp. utvalg og pris.
    Noen ganger er kit-objektiv helt OK, men minst like ofte kan det være ganske begredelige saker og ett absolutt minimum for å få brukt kameraet.
    18mm på Canon APS-C er 29-ish mm i 35mm ekvivalent. Det fungerer til landskapsbilder, men du vil nok raskt ønske deg mer vidvinkel. På landskapsbilder har du som regel god tid, så ett objektiv som er skarp helt ut i kanten ved nedblending er viktigere enn rask autofokus. Her kan eldre, brukt Canon optikk med adapter være gode kjøp. Disse er litt større og tyngre enn moderne RF objektiv for speilløse kamera, men dropper du zoom kan du allikeval finne noe som ikke tar alt for mye plass i sekken.

    Macro/nærbilder kan også løses med mellomringer, men du vil fortsatt trenge ett lyssterkt og skarpt objektiv som utgangspunkt. Jeg er ikke den beste til å gi råd her, da jeg har valgt å gå for dedikerte macroobjektiv, men det er altså mulig å bruke ett kurant portrettobjektiv e.l. med litt fikling :)

    Viktigst er å prøve seg frem og gjøre det beste mann kan med det utstyret mann har. Jeg gikk veldig lei av foto etter en periode med utstyrsjag og overambisiøse fotoprosjekt, mens jeg nå har funnet igjen gnisten i form av å kjøpe gammelt, "utdatert" fotoutstyr å se hva jeg klarer å få til med utsyr som tilsynelatende ikke har noe verdi lenger.

    • Liker 1
  11. Marius Engelsen skrev (3 minutter siden):

    Kanskje litt sukkerfri saft er ett bedre alternativ?

    Takk for tips. Litt bekymringsverdig at det øker urinproduksjon - det tyder jo på at mann får mer enn mann trenger av noe. En gjennomtenkt elektrolyttblandinger bør jo bare forhindre/begrense underskudd av viktige mineraler.
    Er jo fult mulig å lage elektrolyttblandinger selv, så vet mann hva mann får og kan tilpasse innhold etter behov, men logistikkimessig hadde det vært veldig kjekt med noe ferdiglaget i tablettform.

  12. Ideen er jo ikke dum, men litt usikker på gjennomføringen.

    I 4WD'n, som brukes til de lengste turene og de fleste turene i grisgrendte strøk har jeg både øks og sag liggende. Øksen dobler som hammer/slegge, men er ikke helt HMS-optimalisert siden egg-beskytteren må tas av for å bruke baksiden som hammer.

    En slik løsning som dette, så lenge det er god kvalitet, er bra nok til bilbruk og plassbesparende ifht. den løsningen jeg har idag (Silky + Fiskars).

    Ulemper er lite redundans, Knekker du økseskaftet eller annen viktig del så står du der fort uten alternativ. Og ingen mulighet for arbeidsfordeling hvis man er flere som kan bidra til å preppe bålved f.eks.

  13. Marius Engelsen skrev (1 time siden):

    Uten sukker, har derimot fungert fint.

    Har du noe elektrolytt-tilsetning å anbefale?
    Mulig jeg bare leter på feil plasser, men det meste jeg finner inneholder sukker og/eller koffein. Og det er ganske uinteressant da jeg får det jeg trenger av begge deler fra andre kilder.

  14. Bjørnar Ø skrev (20 timer siden):

    Etter litt prøving og diskusjon med podene, gikk de seirende ut av tursko diskusjon. 

    Blått par str 38 og svart par str 41. Prisen er ok, så gjenstår det å se på kvalitet/holdbarhet.

    IMG_0787.png

    IMG_0786.png

    Ingen erfaring med Monsen-produkter, men generelt god erfaring med eVent membran. Og langt bedre enn Gore-tex i sko, selv om datagrunnlaget er litt tynnere.
    Har ett par Kayland fjellsko med eVent membran som nærmer seg 20 år, disse holder utrolig nok fortsatt vannet ute.
    Disse skoene har veldig stiv såle, noe jeg trur hjelper veldig, da jeg ofte får lekkasje på GTX-sko der stoffet klemmes sammen når sålen flekser. Ikke uvanlig at GTX-joggesko gir seg ila. første sesong for min del.

    Kjøpte ett par Topo trailventure WP med eVent i vinter, så det blir spennende å se hvor lenge membranen på disse holder.

    • Liker 2
  15. Flyalf skrev (33 minutter siden):

    Ellers forstår jeg ikke helt hvorfor ha kopp som holder lengst mulig på varmen? Er det for vinterbruk? Når jeg har lagd meg kaffe eller te vil jeg at drikken skal kjøles ned til min drikketemperatur raskest mulig.

    Ja, det tar lengre tid før kaffen avkjøles til drikkbar temperatur, men for meg er det absolutt verdt ventingen ettersom kaffen da holder seg lengre innenfor det temperaturområdet jeg anser som ideel kaffetemperatur. 
    En dårlig isolert kopp, ala titankopp eller emaljert metallkopp er absolutt værst. Først er det så varmt at du hverken kan drikke eller holde koppen, så ett kort øyeblikk der kaffen er passe varm, før den ett minutt etterpå allerede er for kald .

    • Liker 2
  16. Hadde en bestilling på gang uansett, så da slengte jeg med en sånn GSI kopp for å prøve.

    Koppen får mye skryt både her og ymse tester rundt på interwebben, så da må det jo være noe i det.
    Rent visuelt så synes jeg det ser ut som neopren-trekket går for langt opp på siden av koppen, og at det vil komme i kontakt med munnen når mann drikker. Ingen har nevnt dette, så det er kanskje ikke ett problem.
    Hvis det blir ett problem så har jeg ett relativt bra utvalg av kniver.

  17. Takk for tips.

    Jeg glemte kanskje å nevne at jeg holder på å bli en gammel særing? 
    Så derfor er jeg heller ikke noe glad i drikkelokk/drikketuter o.l. Jeg vil ha en åpen kopp. 

    Jeez, jeg hører selv hvor i-landsproblem det der fremstår, men når man har hatt den perfekte turkoppen er det vanskelig å gå tilbake til noe dårligere :)

    @Freebird nei, det må ikke være termokopp, kommer litt an på hva den er laget av. Hvis hovedmaterialet er metall så må den det, ettersom enlags-kopper i metall er håpløst for varme drikker. 

    • Hehe 1
  18. For noen år siden hadde jeg en turkopp i ett slags plastmateriale som hadde tekstur/overflate som opplevdes nesten som ett vanlig keramikk-krus. 
    Den fikk en sprekk etter flere års bruk (og maskinoppvask, som den kanskje eller kanskje ikke var beregnet for).

    Har aldri sett noe lignende i ettertid, så mulig det var så kreftfremkallende at ingen lager mat-/drikkerelaterte produkter i det materialet lenger. Uansett har jeg i årene etter den tok kvelden vært på konstant utkikk etter en tilsvarende turkopp. Ingenting av det jeg finner gir den samme god-følelsen. Jeg er generelt ikke noe stor fan av å drikke varm drikke fra plastprodukt, men de mest utbredte alternativene er ulike metallprodukter. Sikkert bedre i ett helseperspektiv, men det er noe med både "smaken" av metall og varmeledningsevnen som gjør kaffeopplevelsen litt sub-optimal. Da velger jeg heller plast, men jeg savner ett alternativ som ligner på den gamle god-koppen.
    Om noen bare klarte å lage en termokopp i metall der drikkekanten var i et annet materiale, så hadde det hjulpet mye. Kanskje det finnes også, men ikke snublet over noe slikt ennå.

  19. Sleipner er ikke regnet som ett rustfritt stål slik 14c28n er, men såpass høylegert at det ikke ruster veldig lett. Begge er enkle, rimelige stål som har godt balanserte egenskaper og yter bra ifht. prisen. Sleipner vil ruste lettere, men er seigere og skal tåle mer juling, som tshansen nevner. Har ikke erfaring med Sleipner selv, men vil tru det også har noe høyere slitestyrke og holder seg skarp lengre ved samme bruk. Alt i alt er det sikkert ett bedre valg for en slik kniv som innbyr til hugging, klyving og litt hardere bruk, så lenge du ikke forventer utfordringer med rust. 

    • Liker 1
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.